Statsbesöket till Frankrike – dag 1

Kungaparets statsbesök till Frankrike inleddes tisdagen den 2 december.

Kungaparet möter elever från svenska skolan utanför L'Hôtel des Invalides.

Kungaparet möter elever från svenska skolan utanför L'Hôtel des Invalides. Foto: Kungahuset.se

Välkomstbankett

20:00 President François Hollande ger en middag för Kungaparet i Elyséepalatset.

Kungen håller tal och säger bland annat:

Tillsammans har vi ett ansvar att verka för att COP21, under ert värdskap i Paris nästa år, blir en global framgång.

Ett annat viktigt område som kommer att uppmärksammas under vårt besök är ungdoms- och integrationsfrågorna. Arbete med, och för, ungdomar sker alltid i framtidens tecken och fylls därmed av en särskild mening.

H.M. Konungen

Kungen höll tal under välkomstbanketten och lyfte relationen länderna emellan – den historiska och den nutida.

Kungen höll tal under välkomstbanketten och lyfte relationen länderna emellan – den historiska och den nutida. Foto: TT

Presidentens tal till Kungaparet under statsbanketten.

Kungaparet inviger ljuskonstverk

18:05 Kungaparets sista besökspunkt innan Presidentens bankett var att inviga ljuskonstverket Jardin de lumière i Jardin du Palais Royal, skapat av Aleksandra Stratimorovic. Verket består av 1700 LED-lampor monterade på sju meter höga stavar.

Kungaparet besöker Svenska institutet

16:57 anländer Kungaparet till Svenska institutet till en mottagning dit bland andra svenskar boende i Paris var inbjudna.

Svenska institutet

Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus i utlandet och en aktiv mötesplats för svensk-franska och internationella kultursamarbeten. I utställningslokalerna finns film- och konsertsal, en konstsamling, kurser i svenska för 250 fransmän per vecka, gästbostäder för svenska forskare och kulturarbetare.

Svenska institutet är en statlig myndighet med uppgift att sprida information om Sverige i utlandet. I verksamheten ingår att sprida kännedom om svenskt samhälls- och kulturliv samt främja utbyte av idéer och kunskaper inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv. Institutet främjar också undervisning i svenska som främmande språk i utlandet.

Annika Rembe, generaldirektör och chef för Svenska institutet, deltar i statsbesöket.

Annika Rembe, generaldirektör och chef för Svenska institutet, deltar i statsbesöket. Foto: Kungahuset.se

Hej Annika Rembe, generaldirektör och chef för Svenska institutet, som är en av värdarna för mottagningen på svenska kulturhuset i Paris.

Vilken är Svenska institutets roll vid statsbesök?
Vi är ofta med vid besöken och bidrar till programläggningen. Det kan röra sig om inslag som filmfestivaler, utställningar, scenkonst och seminarier inom en rad olika områden. Institutet har ett brett uppdrag.

Vilka är inbjudna till mottagningen här ikväll?
Framförallt är det svenskar som bor i Paris: konstnärer, författare, studenter och andra som arbetar och verkar här. Det finns en väldig stolthet att vara en del av den svenska kolonin här och ett stort intresse att få träffa Kungaparet.

Kungen och talmannen på väg in i Palais de Luxembourg.

Kungen och talmannen på väg in i Palais de Luxembourg. Foto: Kungahuset.se

Kungen har möte med Frankrikes talman

16:04 anländer Kungen till Palais de Luxembourg där senatens talman Gérard Larcher tog emot Kungen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och energiminister Ibrahim Baylan för ett samtal om bland annat miljö och jämlikhet.

Kungen, senatens talman Gérard Larcher och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Franska senaten är det franska parlamentets första kammare. Senaten har sitt säte i Palais du Luxembourg.

Kungen, senatens talman Gérard Larcher och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Franska senaten är det franska parlamentets första kammare. Senaten har sitt säte i Palais du Luxembourg. Foto: Kungahuset.se

Kungen vid Green Economic Forum

Vid lunchen delade Kungaparet på sig och Kungen besökte OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, för lunch och deltagande vid Green Economic Forum. Forumet arrangeras av Business Sweden tillsammans med OECD.

15:15 Forumet inleds och temat är hur företag kan bli mer miljövänliga och samtidigt behålla sin konkurrenskraft. Vid forumet deltar också näringsminister Mikael Damberg och energiminister Ibrahim Baylan tillsammans med representanter för svenskt näringsliv.

Kungen möttes av Ángel Gurría, generalsekreterare för OECD.

Kungen möttes av Ángel Gurría, generalsekreterare för OECD. Foto: Reuters

OECD:s generalsekreterare Ángel Gurría framhåller i sitt öppningstal hur Sverige redan tidigt har visat hur tillväxt och miljön kan gå ihop. Redan 1991 införde Sverige koldioxidskatt, mitt i finanskrisen. Talar också om grön handel som en ny megatrend. Det kräver dock politiskt mod, en medvetenhet och innovationskraft för att lyckas ställa om till en grön ekonomi, inte minst vid FN:s klimatkonferens som hålls i Frankrike 2015.

Därefter samtalar en svensk-fransk panel med bland andra Jacob Wallenberg (Investor) och Leif Johansson (AstraZeneca) samtalar med Elie Cohen (CNRS) och Catherine L Mann (OECD) om grön ekonomi.

Business Sweden och OECD arrangerade Green Economic Forum.

Business Sweden och OECD arrangerade Green Economic Forum. Foto: Kungahuset.se

OECD bildades redan 1948 för att samordna Marshallplanens insatser för att bygga upp Europa efter kriget och har sitt högkvarter i Paris. Sverige gick med 1961 och det är Utrikesdepartementet som är huvudman och som har samordningsansvaret i Regeringskansliet. OECD utvärderar och jämför de olika medlemsländernas politik och policys för att hitta de bästa sätten att skapa ekonomisk tillväxt och lyfta fram goda exempel.

Drottningen besökte Svenska skolan och Svenska kyrkan

Samtidigt som Kungen deltog i OECD:s forum besökte Drottningen Svenska skolan och Svenska kyrkan, ett besök som inleddes med en lunch på svenska residenset där temat var integration, tvåspråkighet och utbildning utifrån Svenska kyrkan och Svenska skolans verksamhet i Frankrike. Med under besöket var också arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

15:05 Drottningen möttes vid Svenska skolan och Svenska kyrkans gemensamma lokaler av rektor Marina Rondeau och kyrkoherde Tanja Kamensky som tillsammans med elever och föräldrar välkomnade Drottningen. Drottningen fick under besöket besöka både kyrkan och skolan och se olika exempel på verksamheten, bland annat den julbasar som just nu förbereds.

Drottningen under besöket på Svenska skolan.

Drottningen under besöket på Svenska skolan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska kyrkan i Paris har en historia som går tillbaka till 1626 då Sofiaförsamlingen började fira gudstjänst på svenska för studenter på Sorbonne. Den kyrka som idag är församlingens kyrka byggdes 1911–1913. Det mest populära inslaget under året är julbasaren som lockar många, både svenskar bosatta i Frankrike och fransmän.

Svenska skolan i Paris är världens äldsta utlandsskola och etablerades 1878. Sedan 1911 ligger skolan i anslutning till Svenska kyrkans verksamhet och har idag cirka 100 elever från förskola till gymnasium.

Kungaparet och PSG Foundation

12:48 Kungaparet besökte fotbollsklubben Paris Saint-Germain FCs stiftelse PSG Foundation på lagets hemmaarena Parc des Princes.

Lagets ägare Nasser Al-Khelaffi hälsar välkommen och berättar tillsammans med direktören Christine Le Gal om hur stiftelsen finansierar sport-, utbildnings- och hälsoaktiviteter för ungdomar i socialt utsatta områden. Syftet är förbättra integration genom fotboll. PSG har idag tre svenska spelare, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Zlatan Ibrahimovic.

Kungaparet tillsammans med Zlatan Ibrahimovic på Park des Princes.

Kungaparet tillsammans med Zlatan Ibrahimovic på Park des Princes. Foto: Kungahuset.se

PSG Foundation startade 2000 och har sedan starten arbetat med över 100 000 barn och ungdomar. Stiftelsen kommer också starta center under namnet Rouge et Bleu Schools där barn och unga kan få hjälp att kombinera läxläsning med fysisk träning som ett sätt att bryta utanförskap.

Fotboll är en stor sport i Frankrike, inte minst efter segern i fotbolls-VM på hemmaplan 1998. Frankrike står värd för fotbolls-EM 2016.

Möte med President Hollande

11.40 President François Hollande möter Kungaparet på trappan till Elyséepalatset. På Elyséepalatset sker ett informellt möte och gåvoöverlämning.

Kungaparet och president Hollande utanför Elyséepalatset.

Kungaparet och president Hollande utanför Elyséepalatset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Elyséepalatset är den franske presidentens officiella residens. Där hålls också regeringens sammanträden. Palatset byggdes 1722 och har varit den franske presidentens residens sedan 1873.

Välkomstceremoni på L'Hôtel des Invalides

10:48 Kungaparets andra statsbesök till Frankrike inleddes med en välkomstceremoni på L'Hôtel des Invalides, en av Paris främsta byggnader.

L'Hôtel des Invalides.

L'Hôtel des Invalides. Foto: Kungahuset.se

Bygget av L'Hôtel des Invalides påbörjades i slutet av 1600-talet inspirerat av Peterskyrkan i Rom och består av flera byggnader som innehåller museum och monument men också sjukhus och hem för krigsveteraner. L'Hôtel des Invalides är också känt som begravningsplats för Napoleon Bonaparte.

I kapellet Église du Dôme i Hôtel des Invalides vid gravvården för Napoleon I.

I kapellet Église du Dôme i Hôtel des Invalides vid gravvården för Napoleon I. Foto: Kungahuset.se

Vid välkomstceremonin hälsades Kungaparet välkomna av Europaminister Harlem Désir och Paris militärguvenör Hervé Charpentier. Efter att nationalsångerna spelats enligt militärt protokoll inspekterade Kungen hedersvakten tillsammans med Europaminister Désir. Kungaparet får också en kort guidning av museidirektör Christian Baptiste genom L'Hôtel des Invalides.

Nationalsångerna spelas.

Nationalsångerna spelas. Foto: Kungahuset.se