Kungen besökte Finland med Royal Technology Mission

Onsdagen den 26 november till och med fredagen den 28 november deltar Kungen i den 22:a Royal Technology Mission (RTM) tillsammans med Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien (IVA). Denna gång gick resan till Finland.

Under dagen på Alto-universitetet fick Kungen ta del av universitetets forskning och undervisning bland annat genom möten med studenter.

Under dagen på Alto-universitetet fick Kungen ta del av universitetets forskning och undervisning bland annat genom möten med studenter. Foto: Kungahuset.se

Under Kungens resa i Finland deltar representanter från näringslivet och den akademiska världen. Leif Johansson, IVA:s preses, leder delegationen. Syftet med resan är att öka kunskapen om och stärka dialogen med Finland.

Onsdagen den 26 november

Dagen tillbringades på Aalto-universitetet där rektor Tuula Teeri tog emot. Professorer och studenter vid universitetet presenterade bland annat forskning kring teknik, affärer, kreativ ekonomi samt spetskompetens inom konst och design.

Aalto-universitetet har en nationell uppgift att med hjälp av högklassig forskning och undervisning stödja Finlands framgångar, på ett positivt sätt bygga upp det finländska samhället, internationalismen och konkurrenskraften samt att främja människornas och miljöns välmående.

Under kvällen hölls en mottagning på svenska ambassaden i Helsingfors.

Torsdagen den 27 november

Dagen inleddes med att Kungen och IVA-delegationen träffade president Sauli Niinistö för ett möte. Förmiddagen fortsatte med möte och lunch med representanter från den finska regeringen.

Under torsdagen hade Kungen och IVA-delegationen möte med presidenten Sauli Niinistö.

Under torsdagen hade Kungen och IVA-delegationen möte med presidenten Sauli Niinistö. Foto: Kungahuset.se

Under eftermiddagen besökte delegationen den finländska träförädlingsindustrikoncernen UPM-Kymmene och företaget Planmeca, som specialiserar sig på design och tillverkning av högteknologisk dental utrustning.

UPM:s vd Jussi Pesonen berättar om företagets verksamhet.

UPM:s vd Jussi Pesonen berättar om företagets verksamhet. Foto: Kungahuset.se

Fredagen den 28 november

Under fredagen inleddes Kungens besök med Royal Technology Mission på spelföretaget Supercell. Företaget ligger bakom spel som bland annat Clash of Clans och Hay day för mobiltelefoner.

Därefter besöktes Kone, ett av världens största företag inom persontransporter som hissar och rulltrappor. Kone har idag över en miljon enheter runtom i världen, 45 000 anställda i 55 länder.

Kungen under besöket på Supercell.

Kungen under besöket på Supercell. Foto: Kungahuset.se

Besöket i Finland avslutades med att delegationen besökte Outotec, ett företag som arbetar med naturresurser och hjälper sina kunder att ta hand om vatten, energi, metall och mineraler på ett effektivt och hållbart vis. Resans sista besök skedde på Vaisala, ett världsledande företag inom miljö- och industrimätningar.

Kungen besöker Vaisala.

Kungen besöker Vaisala. Foto: Kungahuset.se

Royal Technology Mission (RTM)

På Kungens initiativ har Kungl. Ingenjörsvetenskaps­akademien (IVA) sedan 1984 arrangerat så kallade Royal Technology Missions (RTM) runtom i världen.

RTM är en delegationsresa för svenska företagsledare, myndighets- och högskolerepresentanter. Syftet med resorna är främst att skapa nya kontakter som kan leda till utökat idé- och affärsutbyte. Kungen deltar på dessa delegationsresor