Kronprinsessan deltog i Framtidsforum 2014

Torsdagen den 27 november deltog Kronprinsessan i Hanaholmens Framtidsform 2014 på Hanaholmen utanför Helsingfors, Finland.

Kronprinsessan anländer till Hanaholmen. I bakgrunden Hanaholmens vd Gunvor Kronman.

Kronprinsessan anländer till Hanaholmen. I bakgrunden Hanaholmens vd Gunvor Kronman. Foto: David Sica/Stella Pictures

Hanaholmens verkställande direktör Gunvor Kronman och direktionsordförande Kimmo Sasi hälsade Kronprinsessan välkommen till Hanaholmen.

Kronprinsessan hälsar på statsminister Alexander Stubb.

Kronprinsessan hälsar på statsminister Alexander Stubb. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kronprinsessan öppnade Framtidsforumet med att säga:

Att locka mig till Finland är aldrig svårt. Jag känner starkt för Finland.

Mellan våra länder och våra folk finns en stark samhörighet som är skapad ur en lång historisk gemenskap och ett nära samarbete på alla plan, ända sedan Hansans dagar

H.K.H. Kronprinsessan

Därefter inledningstalade Finlands statsminister Alexander Stubb kring hur Sverige och Finland möter framtiden tillsammans.

Kulturcentret Hanaholmen invigdes 1975 av Kungen och ligger strax utanför Helsingfors.

Kulturcentret Hanaholmen invigdes 1975 av Kungen och ligger strax utanför Helsingfors. Foto: David Sica/Stella Pictures

Key note talare var Dr. Josef Ackermann, tidigare vd på Deutsche Bank. Dr Ackermann talade på temat Tappar Norden sin konkurrenskraft? Några goda råd.

Jacob Wallenberg, styrelseordförande Investor, talade på temat Vilken industri behövs i Norden.

Första delen av seminariet avslutades med att Mari Kiviniemi, biträdande generalsekreterare OECD, talade på temat Hur kan Sverige och Finland förstärka sin konkurrenskraft? och Björn Wahlroos, styrelseordförande i Sampo, UPM-Kymmene och Nordea, talade om Från idé till succé.

Under pausen träffade Kronprinsessan deltagarna i Tandem Leadership Program – ett bilateralt ledarskapsprogram för unga ledare inom näringsliv, politik och akademi. Syftet med programmet är att öka deltagarnas kunskap om ländernas möjligheter och framtida utmaningar, samt att skapa och stärka nätverken mellan ländernas kommande ledare.

Andra delen av seminariet inleddes med panelsamtal på ämnet Hur gör vi affärer med framtiden? och därefter ett panelsamtal kring Vad händer nu?

Seminariet avslutades med att Pär Nuder, ordförande Tredje AP-fonden, talade kring Norden som affärsmöjlighet.

Hanaholmen

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland som arbetar för att utveckla kontakter och samarbete mellan Sverige och Finland på alla samhällets områden.

Kulturcentret på Hanaholmen invigdes den 1 juni 1975 av Kung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen. Byggnaden är planerad av arkitekt Veikko Malmio, och den ursprungliga inredningen av professor Yrjö Sotamaa.

Hanaholmen är en självständig aktör, vars administrativa huvudman är Kulturfonden för Sverige och Finland.

Läs mer om Hanaholmen