Kronprinsessan besökte Textile Fashion Center och Textilhögskolan i Borås

Fredagen den 21 november besökte Kronprinsessan Textile Fashion Center och Textilhögskolan i Borås.

 I det gamla industriområdet i Simonsland i centrala Borås ligger Textile Fashion Center. Ett kreativt centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet, främst inom textil och mode men även inom andra områden.

I det gamla industriområdet i Simonsland i centrala Borås ligger Textile Fashion Center. Ett kreativt centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet, främst inom textil och mode men även inom andra områden. Foto: Adam Ihse/TT

Dagen inleddes med att Kronprinsessan fick höra om arbetet med Smart Textiles. Smart Textiles erbjuder forskare och näringsliv möjlighet att ta fram innovationer som ger fördelar för industri, sjukvård och miljö där den röda tråden är textila processer.

Därefter besökte Kronprinsessan Forskarcafé där hon lyssnade till ett antal presentationer kring olika projekt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Kronprinsessan fick bland annat information kring hur biogasreaktorer av textilier kan användas av småskaliga verksamheter och hur man kan ta fram drivmedel som är baserat på textilavfall.

Kronprinsessan fick en visning av Smart Textile Showroom.

Kronprinsessan fick en visning av Smart Textile Showroom. Foto: Stella Pictures

Besöket avslutades med att Kronprinsessan fick veta mer om avancerad teknik för varumärkning samt hur man kan prova kläder i det virtuella provrummet i Handelslabbet.

Dagen avslutades i Mariestad där landshövding Lars Bäckström gav middag på Marieholm.

Läs mer om Textilhögskolan i Borås