Drottningen vid barnkonventionens 25-årsjubileum

Torsdagen den 20 november var Drottningen i New York och FN för att medverka i generalförsamlingens möte med anledning av barnkonventionens 25-årsjubileum.

Drottningen möter pressen vid FN:s högkvarter.

Drottningen möter pressen vid FN:s högkvarter. Foto: Linus Sundahl-Djerf /TT

På dagen för 25 år sedan, den 20 november 1989, antog generalförsamlingen FN:s konvention om barnets rättigheter. Med anledning av jubileet anordnades mötet på FN:s högkvarter i New York.

Under dagen diskuterades vad som har gjorts för barn sedan 1989, svårigheter i att förverkliga barnets rättigheter samt framtida utmaningar. Från Sverige deltog förutom Drottningen även statsminister Stefan Löfven samt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Jubileumsdagen på FN: högkvarter inleddes av Unicef-ambassadörer och artister som deltog i ett globalt initiativ för att engagera människor för barns rättigheter. Bland andra medverkade den svenska artisten Laleh som sjöng sin version av ABBA:s låt Chiquitita. För 35 år sedan donerade ABBA delar av sin royalty för låten Chiquitita till Unicef till stöd för barn i världen.

Drottningen och statsminister Stefan Löfven vid mötet om barnkonventionen på FN:s högkvarter i New York.

Drottningen och statsminister Stefan Löfven vid mötet om barnkonventionen på FN:s högkvarter i New York. Foto: Kungahuset.se