Prins Carl Philip vid Åre Sustainability Summit

Fredagen den 14 november deltog Prins Carl Philip i konferensen Åre Sustainability Summit, som arrangeras av hushållningssällskapet i Jämtland, samt besökte Undersåkers charkuterifabrik.

Prins Carl Philip tillsammans med Magnus Nilsson, som driver Undersåkers charkuterifabrik samt restaurang Fäviken, Mattias Grapenfelt, vd Hushållningssällskapet Jämtland, och landshövding Jöran Hägglund vid besöket hos Undersåkers charkuterifabrik.

Prins Carl Philip tillsammans med Magnus Nilsson, som driver Undersåkers charkuterifabrik samt restaurang Fäviken, Mattias Grapenfelt, vd Hushållningssällskapet Jämtland, och landshövding Jöran Hägglund vid besöket hos Undersåkers charkuterifabrik. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philips dag i Jämtland inleddes med Åre Sustainability Summit. Konferensen samlar näringsliv, allmänhet, offentligt verksamma och beslutsfattare till ett möte med föreläsningar och samtal kring hållbarhetsfrågor.

Prins Carl Philip tillsammans med Lisbeth Godin Jonasson, ordförande Hushållningssällskapet Jämtland, Mattias Grapenfelt, vd Hushållningssällskapet Jämtland, och Jesper Broberg, förbundsdirektör Hushållningssällskapens förbund.

Prins Carl Philip tillsammans med Lisbeth Godin Jonasson, ordförande Hushållningssällskapet Jämtland, Mattias Grapenfelt, vd Hushållningssällskapet Jämtland, och Jesper Broberg, förbundsdirektör Hushållningssällskapens förbund. Foto: Kungahuset.se

Prinsen öppnade konferensen och sa:

Det är viktigt att vi väljer rätt perspektiv när vi diskuterar hållbarhetsfrågor. Vill vi vara problem­orienterade eller lösningsorienterade?

Jag vill inte på något sätt förminska utmaningarna vi står inför. Men ju fler vi är som börjar göra något åt problemen, desto snabbare kommer omställningen att gå.

Hållbarhet innebär handling. Vi måste alla börja agera – företag och organisationer, myndigheter och privatpersoner. Det är genom våra handlingar vi kommer göra skillnad

H.K.H. Prins Carl Philip

Prins Carl Philip tillsammans med Lisbeth Godin Jonasson, ordförande Hushållningssällskapet Jämtland, landshövding Jöran Hägglund, Jämtlands län, Mattias Grapenfelt, vd Hushållningssällskapet Jämtland, Jesper Broberg, förbundsdirektör Hushållningssällskapens förbund, och Therese Sjölundh, vd Åre Destination.

Prins Carl Philip tillsammans med Lisbeth Godin Jonasson, ordförande Hushållningssällskapet Jämtland, landshövding Jöran Hägglund, Jämtlands län, Mattias Grapenfelt, vd Hushållningssällskapet Jämtland, Jesper Broberg, förbundsdirektör Hushållningssällskapens förbund, och Therese Sjölundh, vd Åre Destination. Foto: Kungahuset.se

Landshövding Jöran Hägglund talade därefter om hållbarhet och landsbygdens betydelse för Jämtland och blivande regionchef Björn Eriksson lyfte ämnet hållbarhet och näringslivsutveckling för Jämtlands län.

Efter lunchen höll Anders Wijkman, ordförande i tankesmedjan Romklubben, ett anförande om behovet av en ny ekonomisk logik.

Därefter träffade Prinsen Therese Sjölundh, representant för Årets företagare samt vd för Åre Destination. Therese berättade om arbetet med hållbar besöksnäring och hur de samverkar med hushållningssällskapet.

Prins Carl Philip tillsammans med Magnus Nilsson som driver Undersåkers charkuterifabrik samt restaurang Fäviken.

Prins Carl Philip tillsammans med Magnus Nilsson som driver Undersåkers charkuterifabrik samt restaurang Fäviken. Foto: Kungahuset.se

Som avslutning på dagen besökte Prinsen Undersåkers charkuterifabrik där han togs emot av Magnus Nilsson, som driver restaurang Fäviken och Undersåkers charkuterifabrik. Magnus berättade om den lokala livsmedelsproduktionen och hur man kan arbeta för att utveckla den. Fäviken och Undersåkers charkuterifabrik använder sig av ekologiska och lokala produkter.

Hushållningssällskapen

Hushållningssällskapen är obundna kunskapsorganisationer som arbetar inom fler olika områden, som till exempel lantbruksrådgivning, husdjur, hästrådgivning, fiske och energi.

Prinsen är beskyddare för Hushållningssällskapens förbundLänk till annan webbplats..

Läs mer om Hushållningssällskapet i Jämtland