Prins Carl Philip invigde fotoutställning om FN-veteraner

Onsdagen den 12 november invigde Prins Carl Philip en ny del av utställningen Fredssoldater, 50 år med FN:s fredsstyrka på Cypern: Med uppskattning, på Armémuseum i Stockholm.

Prins Carl Philip tillsammans med Cyperns ambassadör Andreas S. Kakouris, Armémuseums chef Eva-Sofie Ernstell och statssekreterare Jan Salestrand.

Prins Carl Philip tillsammans med Cyperns ambassadör Andreas S. Kakouris, Armémuseums chef Eva-Sofie Ernstell och statssekreterare Jan Salestrand. Foto: Kungahuset.se

Prinsen hälsades välkommen av Armémuseums chef Eva-Sofie Ernstell och Cyperns ambassadör Andreas S. Kakouris. Vid invigningen talade även Pär Hedlund, veteran från Cyperninsatsen om sina upplevelser i den fredsbevarande styrkan.

Prins Carl Philip vid invigningen.

Prins Carl Philip vid invigningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Prins Carl Philip tillsammans med Aliki och Georg Andersson och Maria och Leif Aldén, två par som träffades 1964 på Cypern och i år firar 50-årig bröllopsdag.

Prins Carl Philip tillsammans med Aliki och Georg Andersson och Maria och Leif Aldén, två par som träffades 1964 på Cypern och i år firar 50-årig bröllopsdag. Foto: Kungahuset.se

Magnus Lindvall till vänster och Göran Larsson till höger är veteraner och var båda med i FN-insatsen på Cypern.

Magnus Lindvall till vänster och Göran Larsson till höger är veteraner och var båda med i FN-insatsen på Cypern. Foto: Kungahuset.se

Vid invigningen var också flera veteraner från Cypern med, bland dem Göran Larsson och Magnus Lindvall.

Göran: Jag var med i fem bataljoner, 1979-81 och 1987. Jag var marketenteri­föreståndare det vill säga jag såg till att grabbarna fick det dom ville ha av godis, whisky och sånt. Brukar säga att jag fixade snus till grabbarna och punsch till officerarna. Jag kallades för Markalarsson och alla kände mig och jag kände alla. Var ingen direkt strid när jag var nere utan då var det lite lugnare. Jag hade en civil tjänst och var chef för en Konsumbutik annars. Det jag tar med mig från min tid i Cypern var gänget och gemenskapen, alla kompisar man fick.

Magnus: Jag var nere 1985, också på Camp Victoria. Jag var på pionjären som vi kallade det, dit hörde alla hantverkare. Jag var elektriker och hade hand om kylskåp och såg till att det som skulle vara kallt var kallt. För två år sedan ordnade Markalarsson här en resa till Cypern för oss som var med och våra respektive, det var riktigt lyckat att få komma tillbaka och se hur det var nu och visa familjen.

Om utställningen

Utställningen om FN-soldaterna förnyas varje år och visar idag fyra miljöscener från fredsbevarande insatser i Kongo 1961, Cypern under 1980-talet, Mellanöstern under 1990-talet och Kosovo 2004.

Den nya delen av utställningen handlar om FN:s fredsstyrka på Cypern.