Kungen vid Joint Action 2014

Tisdagen den 11 november besökte Kungen Nordic Battlegroups slutövning Joint Action där sju nationer deltar.

Kungen under besöket i Eksjö där ett förband just säkrat ett område som en del i övningen under Joint Action 2014.

Kungen under besöket i Eksjö där ett förband just säkrat ett område som en del i övningen under Joint Action 2014. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Kungens besök inleddes vid Eksjö garnison där Kungen besökte ledningen och fick information om övningen. Därefter fick Kungen följa stridsmoment på Ränneslätten och samtala med befäl och soldater.

Efter en fältlunch besökte Kungen Hagshult där Nordic Battlegroups chef, force commander överste Torbjörn Larsson, visade sin ledningsplats där Kungen under två timmar samtalade med förbandschefer och soldater innan besöket avslutades.

Kungen i samtal med deltagare i Joint Action 2014 i Hagshult.

Kungen i samtal med deltagare i Joint Action 2014 i Hagshult. Foto: Kungahuset.se

Kungen vid ett av de fältsjukhus som byggts upp som en del av övningen där fem läkare och sju sjuksköterskor arbetar med huvudsakligen traumabehandling.

Kungen vid ett av de fältsjukhus som byggts upp som en del av övningen där fem läkare och sju sjuksköterskor arbetar med huvudsakligen traumabehandling. Foto: Kungahuset.se

Om övningen

För att snabbt kunna rycka ut till olika konfliktområden har EU stridsgrupper, så kallade battlegroups, som ska kunna vara på plats i ett krisområde inom 10 dagar efter ett EU-beslut.

Under första halvåret 2015 leder Sverige för tredje gången en stridsgrupp och bildar Nordic Battlegroup 15 tillsammans med Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge. Nordic Battlegroups motto är ”Ad Omnia Paratus” – beredd på allt.

Joint Action är den sista övningen som stridsgruppen på 2 400 deltagare genomför och är samtidigt också den första övningen där alla förband deltar vid ett och samma tillfälle inom ett gemensamt område.

Besöket i Hagshult avslutades med en pressträff.

Besöket i Hagshult avslutades med en pressträff. Foto: Kungahuset.se