Kungen på Strömsholms slott
En dag i slutet av oktober besökte Kungen Strömsholm för att ta del av verksamheten och för att diskutera framtida planer. Slottet är ett av de tio kungliga slott som är öppna för besökare.
Strömsholms slott ligger i Hallstahammars kommun, på en holme i Kolbäcksån nära utloppet till Mälaren. Det gula barockslottet uppfördes på initiativ av Hedvig Eleonora på platsen för den borg som Gustav Vasa lät bygga på 1550-talet. Slottet uppfördes 1669-74 och arkitekt var Nicodemus Tessin d ä, som också utformade en lustträdgård.
I parken ligger slottskaféet Stenköket, en byggnad som uppfördes på 1730-talet och fungerade som slottets kök. Här möttes Kungen av Claes-Göran Hedén, slottsfogde och ansvarig för förvaltningen av Strömsholms slott, slottsuppsyningsman Suzanne Möller och slottsvaktmästare Olof Borgstedt.
Kungen fick höra om säsongen på Strömsholms slott med bland annat utställningen Resan till Egypten – Drottning Victorias fotografiska liv, orgelkonserter och vigslar som ägt rum i slottskapellet. Året avrundas med en Gustav Adolfs Vesper, en musikalisk kvällsgudstjänst, den 6 november, en adventskonsert med Livgardets dragonmusikkår i rikssalen och julotta i slottskapellet.
Nästa år är det 300 år sedan Hedvig Eleonora gick ur tiden och det kommer att uppmärksammas med tre utställningar på tre kungliga slott, bland annat Strömsholm.
Strömsholm förknippas av många med hästar. Alltsedan 1500-talet har det bedrivits hästuppfödning här. Under 100 år, från 1868 fram till 1968, var Strömsholm platsen för Arméns rid- och körskola. Idag finns ett hippologiskt centrum med både ridgymnasium och sjukhus.
Slottsförvaltningen har ett gott samarbete med Ridskolan Strömsholm och bland annat har studenterna sin avslutning vid slottet och varje år hålls de traditionella Nationaldagstävlingarna i slottsparken. Man undersöker också möjligheterna att skapa ett hästmuseum vid Strömsholm där slottet skulle vara en del av museet.
Hela slottsområdet med trädgårdar, park och ängar är inramat av ett naturskyddsområde. På senare år ingår området i ett vårdprogram som upprättats av Statens fastighetsverk (SFV). Bland annat har trädinventeringar och trägårdsarkeologiska undersökningar gjorts, allt för att vårda och levandegöra området för kommande generationer. Kungen tog bland annat del av det utvecklingsarbete som pågår vad gäller ny belysning i parken och av slottet.
Inredningarna på Strömsholms slott präglas i stort av den gustavianska stilen. Spåren av den militära epoken är märkbara. Under ridskolans tid användes bland annat slottets övervåning till sovrum för eleverna, mäss och gymnastiksal. Under senare år har slottsbyggnaden och trädgården genomgått restaureringar för att lyfta fram slottets äldre historia.
Under besöket visade Suzanne Möller bland annat Kronprinsens sängkammare med originaltapeter från 1770-talet. Till Sydöstra förmaket har man låtit nytillverka tapeter, efter gammalt original och gammal metod. Lumppapper har limmats ihop till våder som sedan färgats in med limfärg och därefter har girlanger tryckts.
Besöket på Strömsholm avrundades med en vandring förbi Östra trädgården genom lindalléerna bort till Österängen. Här finns terräng- och galoppbanor liksom en hästkyrkogård.