Drottningen vid utdelningen av Child 10-priset

Måndagen den 3 november deltog Drottningen i Child 10 Award Forum på Grand Hôtel i Stockholm. Där delades det nyinstiftade Child 10-priset ut till personer som ”gjort enastående insatser mot människohandel”.

Drottningen tillsammans mottagarna av Child 10-priset, från vänster: Mikhail Krivonos, Brian Willis, Trudy Novicki, Sebastien Marot, Rachel Lloyd, Elena Timofeeva, Olga Kolpakova, James Kofi Annan, Sunita Danuwar samt arrangörerna Sophie Stenbeck, Anna Hårleman De Geer och Sara Damber.

Drottningen tillsammans mottagarna av Child 10-priset, från vänster: Mikhail Krivonos, Brian Willis, Trudy Novicki, Sebastien Marot, Rachel Lloyd, Elena Timofeeva, Olga Kolpakova, James Kofi Annan, Sunita Danuwar samt arrangörerna Sophie Stenbeck, Anna Hårleman De Geer och Sara Damber. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bakom Child 10 (C10) står Reach for Change, World Childhood Foundation och Sophie Stenbeck Family Foundation och ceremonin inleddes med tal av arrangörerna: Sara Damber, grundare av Friends och Reach for Change, Sophie Stenbeck, Sophie Stenbeck Family Foundation, och Anna Hårleman De Geer, generalsekreterare, World Childhood Foundation.

Prisutdelningen leddes av samhällsentreprenören Soledad Piñero Misa. De tio personer som tilldelades Child 10 Award för sina enastående insatser mot människohandel var:

  • Sunita Danuwar, från organisationen Shakti Samuha, Nepal
  • Olga Kolpakova, från Galaxy Fund, Ryssland
  • James Kofi Annan, från Challenging Heights, Ghana. Förra året tilldelades James Kofi Annan World's Childen's Prize för barnets rättigheter.
  • Elena Timofeeva, från Jewel Girls, Ryssland
  • Sebastien Marot, från Friends International, Kambodja
  • Oby Ezekwesili, initiativtagare till #bringbackourgirls, Open Society Foundation, Nigeria
  • Brian Willis, från Global Health Promise, USA
  • Trudy Novicki, från Kristi House, USA
  • Rachel Lloyd, från GEMS, USA
  • Mikhail Krivonos, från RAOUL/"Rabota-i", Ryssland

Efter prisceremonin diskuterade pristagarna och deltagarna kring temat Motverka trafficking av barn.

Child 10

Den 2–4 november arrangeras toppmötet Child 10 (C10) för första gången. Syftet är att sammanföra ledare och aktivister inom barnrättsfältet från hela världen för att hitta konkreta lösningar på samhällsproblem som rör barn. Årets tema är människohandel, en global industri som årligen omsätter omkring 7 miljarder dollar enligt siffror från FN.

World Childhood Foundation

Drottningen är World Childhood Foundations grundare och hedersordförande.

Childhoods arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter och är religiöst och politiskt oberoende. Childhood har kontor i Sverige, Brasilien, Tyskland och USA och ger stöd till ungefär 100 projekt i 17 länder.

Läs mer om World Childhood Foundations arbete