Kronprinsessparets besök i Estland – dag 2

Onsdagen den 29 oktober fortsatte Kronprinsessparets besök i Estland. Dagen tillbringades i Tallinn och Tartu. Bland annat besökte Kronprinsessparet och statsrådet Helene Hellmark Knutsson företaget Ericsson Eesti AS och deltog i seminariet Fashion, cultural heritage and diversity.

Andreas Nordin, chef vid Ericsson Tallinn, berättade om verksamheten och visade produktionen.

Andreas Nordin, chef vid Ericsson Tallinn, berättade om verksamheten och visade produktionen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Dagen inleddes med ett besök på Ericsson Eesti AS i Tallinn. Det är en av Ericssons största anläggningar i världen. Här tillverkas huvudsakligen mobila basstationer och kommunikationsutrustning för 2G, 3G och 4G. Kronprinsessparet och statsrådet Helene Hellmark Knutsson fick veta mer om den forskning och utveckling som bedrivs här och om samarbetet med lokala företag.

Därefter gick resan vidare till staden Tartu, som ligger ca 20 mil sydöst om Tallinn.

Kronprinsessparet i samtal med studenter som studerar svenska vid universitetet i Tartu.

Kronprinsessparet i samtal med studenter som studerar svenska vid universitetet i Tartu. Foto: Kungahuset.se

Vid ankomsten bjöds Kronprinsessparet och statsrådet Helene Hellmark Knutsson på lunch på Estlands Studentförening.

Kronprinsessparet besökte sedan Nationalmuseet i Tartu. Den estniska samlingen från Nordiska museet i Stockholm kommer återföras i en evighetslång deposition till Estlands nationalmuseum i Tartu. Av de nära 300 föremålen har de flesta anknytning till dräkter och smycken. Föremålen kommer främst från de estniska öarna och norra Estland och har samlats in vid olika tillfällen under 1800- och 1900-talet.

Kronprinsessan vid Nationalmuseet i Tartu.

Kronprinsessan vid Nationalmuseet i Tartu. Foto: Karli Saul/TT

Kronprinsessparet deltar därefter vid ett seminarium på temat Fashion, cultural heritage and diversity i regi av Handarbetets Vänner i Stockholm och med audiovisuella presentationer av Gudrun Sjödén, Anu Raud, Miriam Parkman, Elin Ivre och Liisi Soolepp. Gudrun Sjödén berättade om sin Muhu-inspirerade kollektionen och hur hon inspirerats av traditionellt hantverk. Anu Raud berättade om sitt arbete och hur hon arbetar med kulturhistorisk research. Miriam Parkman, Elin Ivre och Liisa Soolepp avslutade med att berätta varifrån de hämtar sin inspiration.

Kronprinsessan utanför universitetet i Tartu.

Kronprinsessan utanför universitetet i Tartu. Foto: David Sica/Stella Pictures

Som avslutning på dagen besökte Kronprinsessparet universitetet i Tartu. Universitetet i Tartu grundades 1632 av Gustav II Adolf och är ett av de äldsta universiteten i norra Europa. Under besöket på universitetet tog Kronprinsessparet del av ett seminarium kring förbindelserna mellan Sverige och Estland. Estlands utbildnings- och forskningsminister Jevgeni Ossinovski är en av talarna.

Kronprinsessparet tillsammans med rektor Volli Kalm vid universitet i Tartu.

Kronprinsessparet tillsammans med rektor Volli Kalm vid universitet i Tartu. Foto: Kungahuset.se