Riksmötets öppnande – en historik
Kungen öppnar, i egenskap av statschef, riksmötet. Därmed inleds riksdagens arbetsår.
Historik
Öppnandet av en riksdag inramades av ceremonier och parader. Före 1810 kunde riksdagar hållas på olika orter i riket, även om huvudstaden var den vanligaste platsen. Riksdagen högtidliga öppnande i Rikssalen på Kungl. Slottet ägde rum sista gången 1974. Enligt bestämmelser i 1974 års regeringsform äger öppnandet numera rum i Riksdagshuset och kallas riksmötets öppnande.
Som Sveriges första riksmöte räknas det så kallade Arboga möte 1435. Fram till 1600-talets början kallades till riksdag endast vid enstaka tillfällen. Riksdagarnas möten reglerades först i 1634 år regeringsform och först 1866 ändrades det till årliga möten.
Om riksdagshuset
Byggnadsarbetet av det nya riksdagshuset inleddes den 13 maj 1897 när
kung Oscar II symboliskt murade den första grundstenen till bygget. Arkitekt var Aron Johansson och riksdagshuset stod klart för invigning den 11 januari 1905. Den nya byggnaden på Helgeandsholmen ersatte det gamla riksdagshuset som låg på Riddarholmen. Riksdagshuset var i stort sett oförändrat fram till 1980-talet. Då invigdes västra delens nya påbyggnad ritad av Ahlgren-Olsson-Silow Arkitektkontor AB. Under arbetet med att bygga om riksdagshuset flyttade Riksdagen in i det som idag är Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg i Stockholm.