Kronprinsessan invigde utställningen Pompeji
Tisdagen den 16 september invigde Kronprinsessan utställningen Pompeji på Millesgården på Lidingö.
Museichef Onita Wass hälsade alla välkomna och berättade att en anledning till att utställningen visas på Millesgården är att Carl Milles älskade Italien och inspirerades bland annat av Pompeji.
Därefter talade italienska ambassadören Elena Basile om kulturutbytet mellan Italien och Sverige.
Utställningen produceras i samarbete med svenska Pompejiprojektet. Initiativtagare professor Anne-Marie Leander berättade om projektet där svenska arkeologer bedrivit ett större fältarbete i ett bostadskvarter i Pompeji, Insula V1. Under åren har forskare och studenter deltagit i utgrävningarna av bland annat tre stora hus, en krog och en trädgård.
Kronprinsessan invigde sedan utställningen genom att vara den första att träda in i bankiren Caecilius Iucundus "villa".
Om utställningen Pompeji
Utställningen handlar om Pompeji som historisk plats men även som inspirationskälla under 250 år. Det är första gången som en stor utställning om Pompeji produceras och visas i Sverige. Utställningen visas på Millesgården vars inredningar och trädgårdsanläggningar är inspirerade av Pompeji.
Gustaf VI Adolf och arkeologin
Gustaf VI Adolf var engagerad och kunnig inom arkeologi och begav sig vid flera tillfällen till bland annat Italien för att delta i utgrävningar, och då inte minst från etruskernas gamla samhällen runt Viterbo utanför Rom. Även Grekland och Främre orienten besöktes. Gustaf VI Adolfs första utgrävning var, som sextonåring, under riksantikvarien Hans Hildebrand vid Tullgarns slott.
Gustaf VI Adolf valdes bland annat in som hedersmedlem av British Academy 1953, blev hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan 1944 och vid Londons universitet den 22 juli 1960, samt hedersledamot av den Påvliga arkeologiska akademin i juli 1960.