Kronprinsessan deltog i Nordens Arks 25-årsjubileum

Fredagen den 13 juni och lördagen den 14 juni deltog Kronprinsessan i firandet av Nordens Ark 25 år. Nordens Ark arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid och har sin huvudverksamhet på Åby säteri i Bohuslän. Kronprinsessan är beskyddare av Nordens Ark.

Kronprinsessan matar eremitibis, som tvärtemot vad namnet antyder är en kolonilevande fågel. Namnet kommer troligen av att den häckar på ensliga klipphyllor och i grottor.

Kronprinsessan matar eremitibis, som tvärtemot vad namnet antyder är en kolonilevande fågel. Namnet kommer troligen av att den häckar på ensliga klipphyllor och i grottor. Foto: Kungahuset.se

Firandet började under fredagen med ett seminarium på Göteborgs universitet där bland andra professor Johan Rockström och naturfotografen Mattias Klum deltog och talade kring temat Naturens skönhet – framtidens välfärd.

Kronprinsessan vid Amurtigerns hägn. Den är mer känd som Sibirisk tiger och är världens största kattdjur.

Kronprinsessan vid Amurtigerns hägn. Den är mer känd som Sibirisk tiger och är världens största kattdjur. Foto: Kungahuset.se

Mindre panda, högt upp i trädet.

Mindre panda, högt upp i trädet. Foto: Kungahuset.se

Lördag morgon inledde Kronprinsessan med en rundvandring på Nordens Ark. Guider var Nordens Arks vd Lena M. Lindén, ordförande Göran Bengtsson och driftschef Linnéa Johansson.

Under turen fick Kronprinsessan bland annat veta mer om förutsättningarna för ibisfågeln eremitibis, Przewalskis vildhäst, lappuggla och liten röd panda.

Zoolog Ewa Wikberg berättar om Przewalskis vildhäst som är den enda kvarlevande vildhästen. Till skillnad från andra vildhästar har den aldrig varit domesticerad av människan. Ett av stofölen på Nordens Ark ska placeras ut i Kazakstan.

Zoolog Ewa Wikberg berättar om Przewalskis vildhäst som är den enda kvarlevande vildhästen. Till skillnad från andra vildhästar har den aldrig varit domesticerad av människan. Ett av stofölen på Nordens Ark ska placeras ut i Kazakstan. Foto: Kungahuset.se

Efter rundturen invigde Kronprinsessan Nordens Arks nya leopardhägn för persisk leopard, som är ett samarbete med ett semireservat i Sotji, Kaukasus. När de persiska leoparderna från Nordens Ark får ungar kommer de att placeras i semireservatet. När de i sin tur får ungar kommer de att släppas ut i det vilda.

Efter lunchen som intogs i Tigerhuset tog det officiella firandet vid. Jubileumsprogrammet hölls vid den nya scenen Zooliden. Konferencier var Mark Levengood och programmet bjöd bland annat på musikinslag av Göteborgsoperans barnkör som sjöng ur Trazan och Banarne, från föreställningen Nu börjar det, och framträdande av Claes Eriksson från Galenskaparna. Mattias Klum överlämnade Hasselbladsprisets fotostipendium till Denise Eriksson och Jonathan Stenvall.

Ett par tusen personer hade samlats på Zooliden för att delta i jubileumsfirandet av Nordens Ark. Mark Levengood var moderator för programmet.

Ett par tusen personer hade samlats på Zooliden för att delta i jubileumsfirandet av Nordens Ark. Mark Levengood var moderator för programmet. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan hälsar på en fjällgås inne på veterinärkliniken. Han är född på Nordens Ark och Elin Eriksson Byröd, veterinärassistent, berättar om hur de kontrollerar att gåsen är frisk och har rätt märkning.

Kronprinsessan hälsar på en fjällgås inne på veterinärkliniken. Han är född på Nordens Ark och Elin Eriksson Byröd, veterinärassistent, berättar om hur de kontrollerar att gåsen är frisk och har rätt märkning. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessans dag på Nordens Ark avslutades med ett besök i foderköket, där djurens mat tillreds. I samma byggnad ligger veterinärkliniken där veterinärassistenten Elin Eriksson Byröd berättade om arbetet med djuren.

I foderfabriken.

I foderfabriken. Foto: Kungahuset.se

Kungen inviger Nordens Ark 1989

Om Nordens Ark

Nordens Ark är en privat ideell stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Nordens Ark bedriver avel, uppfödning, forskning och utbildning samt arbetar med att sprida kunskap om biologisk mångfald. En stor del av verksamheten är förlagd i fält, både i Sverige och utomlands.

Sedan millennieskiftet har omkring 300 däggdjur och fåglar födda på Nordens Ark satts ut i naturen, bland annat utter i Holland, europeisk vildkatt i Tyskland och lodjur i Polen. Även svenska populationer har förstärkts med över 150 pilgrimsfalkar och cirka 10 000 groddjur.

Kronprinsessan är beskyddare av Nordens Ark sedan 1989 och besökte Nordens Ark 2008 för att inviga Våtmarkens hus samt 2009 då Kronprinsessan invigde en avelsanläggning för fjällgäss.

Åby säteri

Nordens Ark ligger på Åby säteri i Bohuslän. Stenåldersgravar och hällristningar på markerna vittnar om att människor har bott här i tusentals år. Åby säteri är en av Bohusläns äldsta gårdar. Bevarade brev från 1307 visar att Norges kung Håkon vistades på säteriet vid den tiden.