Nationaldagen 2014

Fredagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag.

Kungafamiljen vid nationaldagsmottagningen på Kungl. Slottet.

Kungafamiljen vid nationaldagsmottagningen på Kungl. Slottet. Foto: David Sica/Stellapictures

Nationaldagen inleddes med att Prinsessan Madeleine, herr Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore öppnade dörrarna till Öppet slott på Kungl. Slottet.

Prinsessan Madeleine, herr Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore hälsade välkomna till Öppet slott.

Prinsessan Madeleine, herr Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore hälsade välkomna till Öppet slott. Foto: Sören Andersson/TT

Ända fram till klockan 17.00 var det fri entré till Kungl. Slottet.

Prinsessan Madeleine, herr Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore.

Prinsessan Madeleine, herr Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore. Foto: Kungahuset.se

Som traditionen bjuder har Kungl. Slottet fri entré till paradvåningar, museer och utställningar den 6 juni. Detta kallas för Öppet slott.

Som traditionen bjuder har Kungl. Slottet fri entré till paradvåningar, museer och utställningar den 6 juni. Detta kallas för Öppet slott. Foto: Kungahuset.se

Samtidigt i Sundsvall anlände Kungaparet till flygplatsen och möttes där av lands­hövdingeparet Bo och Eva Källstrand, Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson med fru Åsa Danielsson, sångaren i hårdrocksbandet Corroded Jens Westin, Gunnar Selling från Skogsvårdsstyrelsen och Elisabeth Blomberg, kommunikationschef och projektledare för besöket.

Kungaparet i Ånge.

Kungaparet i Ånge. Foto: Kungahuset.se

Årets nationaldagsfirande i Ånge kommun vill uppmärksamma det rika och livskraftiga föreningslivet, kulturlivet och musiken i kommunen. De goda möjligheterna till en rik fritid är en av kommunens viktigaste konkurrensfördelar.

Under bussfärden till Ånge fick Kungaparet information om Ånge som idag har 9500 invånare. Kommunen satsar idag mycket på de kreativa näringarna och på utbildning där enighet råder över partigränserna.

Kungaparet anländer till Ånge festplats.

Kungaparet anländer till Ånge festplats. Foto: Kungahuset.se

Ånge festplats.

Ånge festplats. Foto: Kungahuset.se

Vid Ånge festplats fick Kungaparet och alla andra gäster se festtåget där samtliga föreningar i Ånge var inbjudna att delta, allt till musik av ett spelmanslag. Programmet inleddes med kungssången och en välkomsthälsning av kommunalrådet Sten-Ove Danielsson innan Kungen höll Nationaldagstalet:

Denna dag – Sveriges nationaldag – hoppas jag bidrar till att vi knyter ännu starkare band mellan oss som medmänniskor. Oavsett varifrån vi kommer eller vart vi är på väg.

Jag hoppas alla känner sig som en del av den helhet som är vårt land. Det är viktigt att vi öppnar oss i tanke och handling, särskilt mot dem som kanske känner att de står vid sidan av.

H.M. Konungen

Efter talet följde ett musikprogram med Göran Månsson och Jens Engelbrecht på flöjt och gitarr, körsång med Torpskören, Viljankören och operasång av AnnLouice Lögdlund.

Därefter delade Drottningen ut Ånge kommuns Kulturstipendium till Göran Månsson, folkmusiker med rötterna i Ånge.

Drottningen delar ut stipendium till Göran Månsson. Han för Ånges folkmusiktraditioner vidare som yrkesmusiker, musiklärare vid Kungliga Musikhögskolan och vid Gotlands folkhögskola.

Drottningen delar ut stipendium till Göran Månsson. Han för Ånges folkmusiktraditioner vidare som yrkesmusiker, musiklärare vid Kungliga Musikhögskolan och vid Gotlands folkhögskola. Foto: Kungahuset.se

Nationaldag i Ånge.

Nationaldag i Ånge. Foto: Kungahuset.se

Festprogrammet avslutades sedan med musik av Klara Li Andersson, Torps ungdomskör, skådespelare och musikanter från Teaterverkstan och elever från Ålsta Folkhögskolas musiklinje innan nationalsången sjöngs.

Hej Elisabet Blomberg,

kommunikationschef Länsstyrelsen Västernorrland och projektledare för Kungaparets besök i Ånge

Elisabet Blomberg utanför Torpshammars Herrgård.

Elisabet Blomberg utanför Torpshammars Herrgård. Foto: Kungahuset.se

Hur har planeringen gått till?

­­– Landshövdingen skickade ett brev till hovet i höstas med en förfrågan om Kungaparet vill komma till Västernorrland på nationaldagen. Vi fick ett positivt svar i början på året och sedan dess har vi planerat för den här dagen.

Hur föll valet på Ånge från Länsstyrelsens sida?

– Ånge är en god representant för en svensk kommun. Man kämpar med sviktande befolkningssiffror men har lyckats gör något bra av det. Ånge har ett mycket rikt kulturliv och har lyckats bra med integrationen. Festplatsen där vi var idag var tidigare ett miljonprogramsområde, men man har rivit många huskomplex. Några hus bevarades dock och där finns idag bland annat Kulturbanken 2.0, en kulturverkstad, här finns boende för idrottande ungdomar, här finns SJ:s callcenter, boende för ensamkommande flyktingbarn och en festplats. Sen är det ju också en symbolisk plats – Ånge är geografiskt Sveriges mittpunkt!

Vad var viktigt i programplaneringen?

– Att alla i Ånge skulle känna sig inkluderade. Det skulle vara ett program för alla och vi ville visa upp Ånges breda kulturliv. Och det känns som om det gick fantastiskt bra!

Samtidigt anlände Kronprinsessparet till Confidencen i Ulriksdals slottspark där Solna stad anordnade årets medborgarskapsceremoni. Kronprinsessparet möttes vid Confidencen av Kommunfullmäktiges ordförande Sven Kinnander, Signe Levin (förste vice ordförande), Helene Ekegren (andra vice ordförande) och Per Granfalk (kommunstyrelsens ordförande).

Kronprinsessan under ceremonin på Confidencen.

Kronprinsessan under ceremonin på Confidencen. Foto: Kungahuset.se

Ceremonin inleddes med sång av operasångerskan Paulina Pfeiffer innan kommunfullmäktiges ordförande Sven Kinnander hälsade välkommen. Därefter framförde Juvelerna från Kulturskolan Här är det gudagott att vara, Visa vid midsommartid och Käraste bröder. Därefter berättade Kjerstin Dellert, chef för Ulriksdals slottsteater om Confidencens historia. Välkomstbevis delades sedan ut till samtliga nya svenskar innan ceremonin avslutades med nationalsången.

Kronprinsessan och Prins Daniel vid medborgarskapsceremonin i Ulriksdal.

Kronprinsessan och Prins Daniel vid medborgarskapsceremonin i Ulriksdal. Foto: Claudio Bresciani/TT

Solna stad har sedan 2003 genomfört medborgarceremonier och denna gång välkomnas 73 nya svenskar från: Azerbaijan, Brasilien, Colombia, Estland, Etiopien, Finland, Frankrike, Gambia, Ghana, Grekland, Indien, Iran, Italien, Kina, Kuba, Kurdistan, Libanon, Polen, Rumänien, Ryssland, Serbien, Spanien, Sri Lanka, Thailand, Turkiet, Tyskland, Ukraina samt USA.

Nationaldagsfirande på Skansen

På Skansen firades nationaldagen traditionsenligt på Sollidenscenen med ett högtidligt festprogram. Värd för programmet var Micke Leijnegard och artisterna som uppträdde var Lill Lindfors, Johnel, Medina, Loreen, Ingá-Marét Gaup Juuso, Rickard Söderberg och Darin.

Kortegen lämnar Inre borggården.

Kortegen lämnar Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

På väg mot firandet på Skansen.

På väg mot firandet på Skansen. Foto: Kungahuset.se

Kortegevägen från Kungl. Slottet till Skansen på nationaldagen. Klicka på bilden för att se en större karta.

Kortegevägen från Kungl. Slottet till Skansen på nationaldagen. Klicka på bilden för att se en större karta.

På Skansen firades nationaldagen traditionsenligt på Sollidenscenen med ett högtidligt festprogram. Värd för programmet var Micke Leijnegard och artisterna som uppträdde var Lill Lindfors, Johnel, Medina, Loreen, Ingá-Marét Gaup Juuso, Rickard Söderberg och Darin.

Kungafamiljen under nationaldagsfirandet på Skansen.

Kungafamiljen under nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter firandet på Skansen bjöd Kungaparet representanter för riksdag, regering, det offentliga Sverige och delar av den diplomatiska kåren på mottagning på Kungl. Slottet.

Nationaldagen avslutades med tapto på Logården.

Nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet. Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson. 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten. 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i friandet på Stadion.

1963 flyttades firandet till Skansen. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.