Kronprinsessparet vid seminarium om barn och ungdomars hälsa

Torsdagen den 15 maj deltog Kronprinsessan och Prins Daniel i ett seminarium om barn och ungdomars hälsa som arrangerades av Kronprinsessparets Stiftelse och hölls på Kungl. Slottet. Att skapa förutsättningar för god fysisk hälsa hos barn är ett av stiftelsens fokusområden.

Kronprinsessparet med seminariets talare: Peter Wigert, Mats Sundin, Örjan Ekblom, Dilsa Demirbag-Sten, Sevana Bergström, Gisela Nyberg, David Lega och Elin Annwall, som är verksamhetschef för Kronprinsessparets stiftelse.

Kronprinsessparet med seminariets talare: Peter Wigert, Mats Sundin, Örjan Ekblom, Dilsa Demirbag-Sten, Sevana Bergström, Gisela Nyberg, David Lega och Elin Annwall, som är verksamhetschef för Kronprinsessparets stiftelse. Foto: Clas Göran Carlsson

Kronprinsessan inledde eftermiddagen i Bernadottebiblioteket med att hälsa alla välkomna till stiftelsens första seminarium.

För Daniel och mig är det speciellt att ni kommit hit och att ni delar vårt engagemang. Att ni också tycker det här ämnet, barns hälsa, är viktigt och framförallt att ni känner att vi kan göra skillnad.

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan hälsade välkommen.

Kronprinsessan hälsade välkommen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Moderator var Dilsa Demirbag-Sten, författare, journalist och grundare av Stiftelsen Berättarministeriet. Hon introducerade seminariets förste talare David Lega. Han är politiker, föreläsare, entreprenör och före detta idrottsman. David deltog i två paralympiska spel (1996 och 2000) och slog 14 världsrekord i simning mellan 1995 och 2000. Han berättade om hur han, trots alla hinder, hela tiden har utmanat sig själv och därigenom nått framsteg. Han poängterade vikten av att ge barn lika delar kärlek, stöd, krav och beröm. Liksom att vara tydlig med barnen om varför det är väsentligt att värna om sin hälsa.

Kring ämnet varför det det viktigt att röra på sig och hur rör sig barn idag talade sedan David Lega, Örjan Ekblom, folkhälsovetare, fysiolog och forskare vid Åstrandlaboratoriet på GIH, och Gisela Nyberg, är specialiserad inom interventionsforskning för att förebygga övervikt och fetma hos barn.

Bland annat framhölls vikten med att grundlägga goda vanor tidigt, som exempelvis att gå till förskolan i stället för att ta bilen och att vuxna ska vara goda förebilder även när det gäller att röra på sig.

För att även seminariedeltagarna skulle leva upp till dagens ämne bjöds på "Röris". Friskis&Svettis-föreningar utbildar lärare och annan skolpersonal i rörelsepedagogiken "Röris" som etablerades 2003 och nu är en viktig del i skolornas rörelseutbud inom och utanför idrottsämnet. Målgruppen är barn i åldrarna 6–9 år över hela Sverige.

Under seminariet i Bernadottebiblioteket diskuterades olika frågeställningar kring barns hälsa av seminariedeltagarna.

Under seminariet i Bernadottebiblioteket diskuterades olika frågeställningar kring barns hälsa av seminariedeltagarna. Foto: David Sica/Stella Pictures

Avslutningsvis hölls ett panelsamtal om hur vi kan stötta och uppmuntra barn till ett hälsosammare liv. De som samtalade var Peter Wigert, generalsekreterare för Friskis&Svettis, Sevana Bergström, från organisationen TRIS – Tjejers Rätt I Samhället, och Mats Sundin, en av våra största ishockeystjärnor genom tiderna. Han driver nu tillsammans med Sollentuna kommun och Sollentuna Hockey Club ett hockeycamp för skolungdomar i årskurs 1–9, som vänder sig till tjejer och killar som inte tidigare provat på hockey.

Mats Sundin nämnde att för honom och hans framgång var det avgörande att det fanns utrymme för mycket lek. Till skillnad från den tendens som finns idag där både klubbar och föräldrar driver att unga specialsatsar tidigt. Sevana talade om ett hälso- och idrottsinriktat projekt för tjejer mellan 13 och 20 år, som lever med ett inskränkt livsutrymme. Genom TRIS projekt får de möjlighet att stärka sitt självförtroende och sin styrka genom idrotts- och friluftskultur. Peter Wigert berättade mer om Röris och att Friskis&Svettis hittills utbildat 25 000 pedagoger.

Kronprinsessparets stiftelse

Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse. Stiftelsen ska främja barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa.

Läs mer om Kronprinsessparets stiftelse