Prins Carl Philip på Bocuse d'Or Europe 2014

Torsdagen den 8 maj närvarade Prins Carl Philip vid kocktävlingen Bocuse d'Or Europe som Sverige detta år stod värd för. För Sverige tävlade Tommy Myllymäki som också tog hem segern.

Prins Carl Philip på prispallen tillsammans med segraren Tommy Myllymäki.

Prins Carl Philip på prispallen tillsammans med segraren Tommy Myllymäki. Foto: Jonas Borg

De tävlande ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer. Råvaran för fisk är svensk sej, ostron från Grebbestad och blåmusslor från Mollösund på västkusten. Köttet är svensk unggris från gården Havor Lantbruk i Havdhem på Gotland.

Prins Carl Philip tillsammans med Evelin Ilves, presidentfru i Estland som hejar fram den estniske deltagaren Dmitri Haljukov från restaurang Cru i Tallinn, och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Prins Carl Philip tillsammans med Evelin Ilves, presidentfru i Estland som hejar fram den estniske deltagaren Dmitri Haljukov från restaurang Cru i Tallinn, och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Foto: Kungahuset.se

De tävlande ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer. Råvaran för fisk är svensk sej, ostron från Grebbestad och blåmusslor från Mollösund på västkusten. Köttet är svensk unggris från gården Havor Lantbruk i Havdhem på Gotland.

Utöver huvudråvarorna ska varje rätt bestå av garnityr och sås. Nytt inför i år är att fiskrätten måste bestå av minst 50% grönt, det vill säga produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland.

Myllimäkkis vinnarmeny:

Fiskmenyn

Sej med havssmaker, brynt smör och pepparrot.

Mildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll.
Emulision med brynt smör och ättika.

Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad.

Ostron i variation med syrad gurka och alger, tempererad tartar,
pocherat ostron och ostronskum.

Pepparrot, kålrabbi och tapioka.

Köttmenyn

Skinka av svensk unggris på fyra vis.

Grillad skinkstek med frasig svål och vilda örter.
Rilette på ugnsstekt skinka och svål.
Steksky med vinäger och peppar.
Svampgrädde.

Tryffelstuvad grisfot i blodcrust.

Lättpicklad vårlök med ramslök.

Vårsvamfräserad lägg, glacerad med sirap och peppar.

Rökt vit sparris med ägg.

Om Bocuse d'Or

Bocuse d'Or Europe är en kvalificeringstävling till kock-VM, Bocuse d'Or, som går i Lyon. Bocuse d’Or har sedan starten 1987 snabbt utvecklats till att bli världens mest prestigefyllda matlagningstävling.

Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, en av världens mest berömda kockar. Senast en svensk kock vann Bocuse d'Or var 1997 då Mathias Dahlgren tog hem segern.