Kungaparet besökte Nederländerna – dag 2

Kungaparets andra dag i Nederländerna inleddes med ett besök på Rijksmuseum.

Kungaparen framför Rembrandts Batavernas trohetsed till Claudius Civilis.

Kungaparen framför Rembrandts Batavernas trohetsed till Claudius Civilis. Foto: Patrick van Katwijk/Stella Pictures

Där möttes Kungaparet av museichefen Wim Pijbes och intendent Pieter Roelofs för en guidad tur med fokus på konst från 1600-talet samt konst med koppling till Sverige och Nederländerna. Därefter anslöt det Nederländska Kungaparet och de bägge Kungarna avtäckte tavlan Batavernas trohetsed till Claudius Civilis av Rembrandt som nu lånats ut till Nederländerna.

Målningen ingår även i ett omfattande forskningsprojekt i Amsterdam där bland annat avancerad fotografisk analysteknik kan ge mer information om verkets historia. I samband med utlånet kommer målningen att ingå i den retrospektiva utställningen Rembrandt: The Final Years på Rijksmuseum 12 februari till 17 maj 2015.

Om målningen Batavernas trohetsed till Claudius Civilis

Batavernas trohetsed till Claudius Civilis är en oljemålning utförd av Rembrandt 1661–1662. Tavlan framställer ögonblicket då bataverna svär en trohetsed om uppror mot Rom till sin rebelledare Gaius Julius Civilis.

Tavlan skapades av Rembrandt som en beställning till det nya rådhuset i Amsterdam. Målningen ägs nu av Svenska Konstakademien. Den är deponerad på Nationalmuseum sedan 1866. När och hur målningen kom till Sverige är ännu okänt, men 1798 donerades den till Konstakademien av Anna Johanna Peill, f Grill. Batavernas trohetsed har bara lånats ut två gånger tidigare. Båda gångerna, 1925 och senast 1969, till Rijksmuseum i Amsterdam.

När Nationalmuseibyggnaden nu genomgår en renovering ska tavlan lånas ut för tredje gången. Från den 21 mars ingår Batavernas ed i en specialutställning i Rijksmuseums hedersgalleri. De historiska banden till Holland gör målningen till en symbol för firandet av det svensk-nederländska 400-årsjubileet under 2014.

Därefter presenterades boken The Swedes and the Dutch were made for each other. Boken berättar om Sverige och Nederländernas gemensamma historia och långa vänskap genom fyra århundraden. Sveriges ambassad har initierat publiceringen och Emeritus historieprofessor Kristian Gerner är redaktör för boken. Boken innehåller tjugo essäer om aspekter ur den 400-åriga historien. Svenska och nederländska författare, diplomater, företagare och forskare har skrivit om Sverige och Nederländernas långa symbios, från 1600-talet och fram till i dag.

Sedan fick Kungaparen se det avtal som undertecknades 1614 som fastslog att länderna skulle utbyta fasta ambassadörer hos varandra, Nederländerna blev därmed det första landet som Sverige upprättade en ambassad i. I dag förvaras originalavtalet på Nationalarkivet i Nederländerna.

Detalj av det avtalet som undertecknades 1614.

Detalj av det avtalet som undertecknades 1614. Foto: Patrick van Katwijk/Stella Pictures

Därefter bjöd det svenska Kungaparet på lunch i det konsthistoriska biblioteket i Nederländerna.

Dagens sista programpunkt var ett besök på Teylers museum, Nederländernas äldsta museum som öppnade redan 1778. I museets samlingar finns ett antal album med samlade teckningar av italienska renässans- och barockkonstnärer (bland andra Michelangelo och Rafael), som en gång tillhört drottning Kristinas konstsamlingar.