Kungaparet gav Sverigemiddag på Kungl. Slottet

Fredagen den 1 februari gav Kungaparet årets första representationsmiddag på Kungl. Slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal inför Sverigemiddagen.

Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal inför Sverigemiddagen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Gäster från Sveriges län

Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt alla landshövdingar. De cirka 200 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal. Middagen intogs i Vita Havet.

Kungaparet och Kronprinsessparet hälsar gästerna välkomna i Lovisa Ulrikas matsal inför Sverigemiddagen.

Kungaparet och Kronprinsessparet hälsar gästerna välkomna i Lovisa Ulrikas matsal inför Sverigemiddagen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Sverigemiddagen hölls i Vita Havet i Festvåningen på Kungl. Slottet.

Sverigemiddagen hölls i Vita Havet i Festvåningen på Kungl. Slottet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Kungen förde landshövding Chris Heister, Stockholms län, till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen VD Maria Hedblom, Skogstekniska Klustret, Västerbottens län.

Drottningen fördes till bordet av landshövding Lars-Erik Lövdén, Hallands län, och hade på sin högra sida Samebyordförande Nicklas Johansson, Tåssåsens sameby, Jämtlands län.

Kronprinsessan fördes till bordet av landshövding Lars Bäckström, Västra Götalands län. På sin högra sida hade Kronprinsessan företagare Göran Hoas, Lilla Bjers odling, Gotlands län.

Prins Daniel förde landshövding Margareta Pålsson, Skåne län, till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Daniel VD Caroline Trege, Drivhuset, Stockholms län.

Meny

Grönsaksterrine klädd i mangoldblad med parmesancreme och krispigt parmesanflarn.

*

Kryddpepparstekt hjortytterfilé med grönpepparsås, potatisfondant gratinerad med Västerbottenost, råstekt rödkål med sherryvinäger och fänkålscrudité.

*

Apelsinmousse med krispig nougatbotten och hasselnötsglass med crème fraîche.

 

2013 är det 40 år sedan Kungen tillträdde tronen och blev Sveriges statschef. Med anledning av det införs Sverigemiddag, en ny form för en av de årligt återkommande representationsmiddagarna.

I sitt välkomsttal nämnde Kungen också de resor som Kungaparet ska göra över hela Sverige under 2013.

Ni, landshövdingar och länsinnevånare, representerar denna afton just hela Sverige.

Vår förhoppning är att vi med detta kan få träffa en bred och representativ samling och få en möjlighet att bjuda tillbaka på all den vänlighet, entusiasm och givmildhet som vi mötts av.

H.M. Konungen