H.M. Konungen, H.K.H. Kronprinsessan och H.K.H. Prinsessan Estelle. Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

 • 4 december 2022

  I dag togs teologie doktor Martin Modéus emot som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan under en högmässa i Uppsala domkyrka. Martin Modéus är den 71:e ärkebiskopen i ordningen sedan 1164. Ärkebiskopen är kyrkans främste företrädare.

  Nyheter

 • 2 december 2022

  I dag installerades konstverket Gaia i Kungl. Slottets södra valv. Konstverket är en del av ljusfestivalen Nobel Week Lights som pågår i Stockholm 3-11 december.

  Nyheter

 • 2 december 2022

  Den 1 december delade Prins Daniel ut utmärkelsen Guldklubban på Grand Hôtel i Stockholm. Guldklubban ges till personer för förtjänstfullt ordförandeskap i bolagsstyrelser.

  Nyheter

 • 2 december 2022

  Den 2 december besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Länsstyrelsen i Stockholms län.

  Nyheter

 • 2 december 2022

  Den 1 december hölls Global Child Forum på Kungl. Slottet. Över 150 deltagare från Europa, Asien, Kanada och USA samlades för att diskutera barnrättsfrågor.

  Nyheter

 • 1 december 2022

  I går deltog Drottningen vid Tyska damklubbens traditionsenliga adventsfirande. Drottningen är klubbens beskyddare sedan år 1976.

  Nyheter

 • 1 december 2022

  Onsdagen den 30 november gav Kungen företräde för deltagarna i Europaparlamentets talmans­konferens, som besöker Sverige inför det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.

  Nyheter

 • 1 december 2022

  Onsdagen den 30 november närvarade Kronprinsessan vid den årliga konferensen för International Association of National Public Health Institutes (IANPHI) , där Folkhälsomyndigheten representerar Sverige.

  Nyheter

Kungl. Huset

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron. Läs mer om Kungl. Huset och Kungl. Familjen.

Jubileum 2023

2023 firas H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen. Även 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till Sveriges kung markeras under året.

Läs mer om utställningar, länsresor, nationaldagsfirande och jubileumshelg under året.

Jubileumsåret 2023 uppmärksammas Kungens 50 år på tronen

Kungliga slott och residens

Upptäck kungliga slott, parker och hovstallet. Läs om slottens historia och användning.

Drottningholm slott

Drottningholms slott

Dynastin Bernadotte har från Oscar I:s tid nyttjat Drottningholms slott och parken. Vår nuvarande Kungafamilj flyttade från Stockholms slott till Drottningholms slott 1981 och slottet är sedan dess Kungaparets privata residens.

Kungl. Hovstaterna

Kungl. Hovstaternas uppgift är att bistå statschefen och Kungliga familjen i deras officiella plikter. En viktig uppgift för Hovstaterna är också att vårda och visa det kulturarv som är förbundet med den svenska monarkin för allmänheten.

Officiella plikter och uppgifter

Kungl. Hovstaterna, i dagligt tal ”hovet”, är den organisation som arbetar för H.M. Konungen och det Kungl. Husets övriga medlemmar i deras officiella plikter. Konungens valspråk ”För Sverige – i tiden” ska vara vägledande för Hovstaterna.

Riksmarskalkens ämbetsstav. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna
Kungliga slottet

Besök de kungliga slotten

Tio kungliga slott med museer, kyrkor, parker, butiker, kaféer och ett hovstall. Fyra sekel av konst och historia. Besök Kungliga slottens webbplats för att läsa om respektive besöksmål, se öppettider och köpa biljetter.

Följ Kungahuset i sociala medier

Till toppen