H.M. Konungen, H.K.H. Kronprinsessan och H.K.H. Prinsessan Estelle. Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

 • 1 juli 2022

  Fredagen den 1 juli gav Kungen företräde för statsminister Magdalena Andersson på Kungl. Slottet.

  Nyheter

 • 29 juni 2022

  Torsdagen den 14 juli firas Kronprinsessans födelsedag på Sollidens Slott samt i Borgholms Slottsruin på Öland.

  Pressmeddelanden

 • 28 juni 2022

  28 och 29 juni deltog Kronprinsessan vid Förenta nationernas havskonferens i Lissabon, Portugal. Havskonferensen är en uppföljning av World Ocean Conference 2017 som Sverige och Fiji var initiativtagare till.

  Nyheter

 • 27 juni 2022

  Sommaren 2022 har vi glädjen att hålla samtliga kungliga besöksmål öppna för säsongen. Välkommen till tio kungliga slott med tillhörande museer, kapell, butiker, kaféer och inte minst parker!

  Nyheter

 • 25 juni 2022

  Med anledning av dådet i Oslo har H.M. Konungen skickat följande kondoleans­telegram till H.M. Konungen av Norge.

  Telegram

 • 23 juni 2022

  Den 22 juni besökte Kungen Umeå för att uppmärksamma att det är 400 år sedan staden fick sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. Värd för dagens besök var landshövding Helene Hellmark Knutsson.

  Nyheter

 • 22 juni 2022

  Den 21 juni närvarade Drottningen vid neurologikongressen Global Summit Neuro 2020/2022 i Salamanca, Spanien.

  Nyheter

 • 21 juni 2022

  Den 21 juni besökte Prins Nicolas, hertigen av Ångermanland, Naturum Höga kusten och Skuleberget tillsammans med Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill.

  Nyheter

Kungl. Huset

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron. Läs mer om Kungl. Huset och Kungl. Familjen.

Vinnare utsedd i emblemtävlingen

Under våren utlystes en designtävling för studenter för att ta fram ett emblem som ska vara symbolen det kungliga jubileumsåret 2023. Nu är vinnaren utsedd.

Delta i designtävlingen inför jubileet 2023

Kungliga slott och residens

Upptäck kungliga slott, parker och hovstallet. Läs om slottens historia och användning.

Drottningholm slott

Drottningholms slott

Dynastin Bernadotte har från Oscar I:s tid nyttjat Drottningholms slott och parken. Vår nuvarande Kungafamilj flyttade från Stockholms slott till Drottningholms slott 1981 och slottet är sedan dess Kungaparets privata residens.

Kungl. Hovstaterna

Kungl. Hovstaternas uppgift är att bistå statschefen och Kungliga familjen i deras officiella plikter. En viktig uppgift för Hovstaterna är också att vårda och visa det kulturarv som är förbundet med den svenska monarkin för allmänheten.

Officiella plikter och uppgifter

Kungl. Hovstaterna, i dagligt tal ”hovet”, är den organisation som arbetar för H.M. Konungen och det Kungl. Husets övriga medlemmar i deras officiella plikter. Konungens valspråk ”För Sverige – i tiden” ska vara vägledande för Hovstaterna.

Riksmarskalkens ämbetsstav. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna
Kungliga slottet

Besök de kungliga slotten

Tio kungliga slott med museer, kyrkor, parker, butiker, kaféer och ett hovstall. Fyra sekel av konst och historia. Besök Kungliga slottens webbplats för att läsa om respektive besöksmål, se öppettider och köpa biljetter.

Följ Kungahuset i sociala medier

Till toppen