Kungaparet på The Brick med Björn Ulvaeus, investerare i projektet, Emeli Ljunghusen, projektledare ALM Equity, Joakim Alm, vd ALM Equity, landshövding Chris Heister och Michael Wolf, Swedbank som investerar i projektet.
15.54 Joakim Alm, vd ALM Equity, och Björn Ulvaeus, investerare i projektet The Brick, berättar om The Brick och tankarna bakom huset. År 2003 stod 100.000 personer i bostadskö i Stockholm, idag är det 400.000 personer. Efterfrågan på små bostäder med låg hyra är stor. Målet med The Brick är 300 ungdomslägenheter, som är exakt likadana: två rum och kök på 46 kvadratmeter. Visionen är att bygga ett hus bredvid med ytterligare 250 mindre studiolägenheter, mindre enrumslägenheter. Finansiärer i projektet är Björn Ulvaeus och Swedbank. Michael Wolf, Swedbank, berättar om bankens engagemang i att vara med och bygga bort en del av bostadsbristen. Tidplanen är att bostäderna ska stå klara inom två till fyra år.
15.50 Anländer till Telefonplan.
15.39 På bussen från Hallunda till Telefonplan berättar Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, om Telefonplan och om LM Ericssons verksamhet. I takt med att Ericsson flyttat till Kista har Telefonplan förändrats och blivit allt mer av ett kreativt center, inte minst sedan Konstfack flyttade dit.
Kungaparet möter barn och vuxna i bildrummet i Ljusets kyrka. Foto: Kungahuset.se
15.12 Kungaparet anländer till Ljusets kyrka och välkomnas av prästen Sara Jakobsson Grip. Ljusets kyrka är Botkyrka församlings senaste kyrka, invigd 2004. En koptisk och en pakistansk församling firar också gudstjänst i Ljusets kyrka.
Kungen besöker en pågående workshop, där småbarn med föräldrar pysslar efter att ha sett animerad barnfilm från Nigeria. Foto: Kungahuset.se
Dansgruppen 7 Angels på Folkets Hus i Hallunda. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
14.38 Dansgruppen 7 Angels, sju tjejer i 13-årsåldern från Norsborg, dansar traditionell indisk och modern bollywooddans.
14.33 Kungaparet anländer till Hallunda och internationella bokmässan. Den har pågått i två dagar och idag är det familjedag.
14.30 På bussen till Folkets Hus, Hallunda, och Botkyrka internationella bokmässa berättar bibliotekschef Margareta Berg om syftet med bokmässan. Det talas över 100 språk i Botkyrka och många unga talar tre till fem språk. Bokmässan arrangeras vartannat år lyfter fram styrkan i att äga flera språk och att främja litteratur och berättelser från hela världen. Årets tema är "språk och identitet i dagens Europa".
Kungaparet i Fittja moské. Den 26 april 2013 blev moskén historisk, då var det första gången i Sverige som ett böneutrop kunde höras. Foto: Kungahuset.se
14.07 Under bussresan till moskén i Fittja berättar Sinan Baysal om moskén och dess historia.
13.40 I slutet av lunchen håller Kungen tal.
Drottningen tillsammans med Mångkulturellt centrums personal. Foto: Kungahuset.se
12.49 Kungaparet anländer till Mångkulturellt centrum i Fittja, där lunch serveras. Mångkulturellt centrum är en kommunal stiftelse i Botkyrka och grundades 1987. Det är en mötesplats för forskning och konst. Innehållet är oftast migration samt social och kulturell mångfald. Drottningen invigde Mångkulturellt centrums nya lokaler i april 2003.
Läs mer om Mångkulturellt centrum
12.39 Peter Jemtbring, näringslivschef i Botkyrka, berättar om utvecklingen av näringslivsfrågorna i kommunen.
12.25 På bussen mot Fittja i Botkyrka berättar Leif Magnusson, verksamhetschef Mångkulturellt centrum, om Botkyrkas utveckling under de senaste 40 åren. Det bor 86 000 personer i Botkyrka. Botkyrka har landets näst yngsta kommunbefolkning. Kommunen är Stockholms tredje största och här finns 160 av jordens 193 nationaliteter representerade. Södertörns högskola, som startade 1996, har idag 13 000 studenter och betyder mycket för Botkyrkas kommun.
Kungaparet välkomnas till Victoria Tower i Kista av Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholms stad, och David Furendahl, vd Screen Interaction. Foto: Kungahuset.se
11.24 Olle Johnselius, stadsdelsdirektör Kista, berättar om Kista. Kista är en gammal sockengård som gett området sitt namn. På 1960-talet köptes hela Järvafältet av Stockholms stad för att bygga nya bostadsområden. För cirka 40 år sedan började det nuvarande Kista byggas och var från början byggt som en ABC-stad, arbete - bostad - centrum. Det som vände utvecklingen i Kista var att Ericsson flyttade hit i början av 80-talet och det grundlade IT-sektorn som nu Kista är mest känt för.
Intervju med landshövding Chris Heister:
Kungaparet bor själva i Stockholms län och har sett mycket av länet , hur planerar man en dag i Stockholms län?
– Jag ville visa Stockholms läns utveckling under de 40 år som Kungen har varit Sveriges statschef. Stockholm har Sveriges tredje största landsbygdsbefolkning och består av en stor skärgård. Därför kändes det naturligt att börja i Norrtälje kommun, som är hjärtat av skärgården, och i en traditionell verksamhet som Väddö Gårdsmejeri. Ett traditionellt mejeri som använder sig av nya metoder för att nå lönsamhet. Därefter åker vi till Kista, som inte ens fanns för 40 år sedan! Vi vill visa vad framtidens intäkter kan komma ifrån. Framtiden finns också i de nya svenskar som väljer att bo i länet, så därför ville jag visa Botkyrka. Det är en kommun som har brutit många nedåtgående kurvor. Jag är övertygad om att vi måste ta tillvara all den kompetens som finns där om länet ska fortsätta att växa. Vi besöker också en moské och en kyrka. När många andra kyrkor avkristnats i Sverige byggs det nya i Stockholms län. Vi avslutar vid Telefonplan som sammanfattar dagen på ett bra sätt: från industriverksamhet till de kreativa näringarna.
10.34 Bussen har lämnat Väddö Gårdsmejeri mot Kista och landshövding Chris Heister hälsar välkommen och berättar om dagen, som ska visa att Stockholms län är mycket mer än staden Stockholm, bland annat är länet Sveriges tredje största landsbygdslän. Hon berättar vidare om vad som hänt i länet sedan 1973 och om de två stora utmaningarna i länet: bostadsbristen och den underdimensionerade infrastrukturen.
Elin Edlund och Jennie Linghall är ostmästare. Här gör de Arholma som är en stor hårdost. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet på rundtur i mejeriet. Foto: Kungahuset.se
09.40 Hans och Yvonne Edlund berättar om Väddö mejeri. De hade länge närt en dröm om att starta ett gårdsmejeri och i juni 2005 kunde de öppna sitt mejeri.
Kungaparet på Gårdskaféet. Foto: Christine Olsson/Scanpix
09.37 Inne i Gårdskaféet hälsar Hans Edlund välkommen och introducerar Kjell Jansson, kommunstyrelsens ordförande, som berättar om Norrtälje och om kommunens gåva till Kungaparet med anledning av besöket: en bänk som ska sättas upp i Norrtälje.
Vid Kungaparets ankomst till Väddö framför Kasbröderna Calle Schewens vals. Foto: Kungahuset.se
En tur på den traktordragna skrindan. Foto: Christine Olsson/Scanpix
09.21 Ombord på en traktordragen skrinda berättar Hans Edlund, som äger och driver gården, om Väddö. Skrindan används bland annat till kosafari, något som är mycket populärt.
Dagen i Stockholms län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset Tessinska palatset.