Julkonsert med Romeo & Julia Kören på Gripsholms slott 5 december Mon, 30 Nov 2015 11:03:00 +0100

Julkonsert med Romeo & Julia Kören på Gripsholms slott 5 december

Romeo & Julia Kören återkommer med en oförglömlig julkonsert 5 december kl. 19.00 på Gripsholms slott. Traditionellt, överraskande, vackert, roligt, stämningsfullt, annorlunda! Förköp biljett via länken nedan.

Traditionellt, överraskande, vackert, roligt, stämningsfullt, annorlunda. Varje år spelar Romeo & Julia Kören sina julkonserter på Dramaten för fulla hus. Nu kommer deras julkonsert äntligen till Gripsholms slott. Det kommer att bjudas vacker musik, utsökta kostymer och ett smittande gott humör.

Konsertens längd cirka 90 minuter.

Förköp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Resterande biljetter säljs i slottets entré före konserten.

Hitta till Gripsholms slott.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/julkonsertmedromeojuliakorenpagripsholmsslott5december.5.29fa33114fdfcd38871464.html
Julmarknad på Drottningholm 5–6 december Mon, 30 Nov 2015 10:45:46 +0100

Julmarknad på Drottningholm 5–6 december

Upplev en stämningsfull julmarknad på Drottningholm med hantverk och delikatesser. Besök Slottsboden och värm dig med en kopp varm choklad i kaféet.

Julmarknad på slottsgården

Lördag 5 december kl. 11.00–16.00
Söndag 6 december kl. 11.00–16.00
Under andra adventshelgen anordnar Drottningholms slott i samarbete med Svenska Slottmässor traditionsenligt julmarknad på Drottningholms slottsgård. Här möter du en mångfald av Sveriges absolut bästa hantverkare tillsammans med ett stort utbud av godsaker‚ mat‚ marmelader och glögg. Hitta en fin julklapp till dig själv och dina nära och kära.

Mer info om julmarknaden kan du läsa på Svenska Slottsmässorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slottsboden

Lördag och söndag 5-6 december kl. 11.00-16.00
I slottsboden finns julklappar för stora och små.

Slottskyrkan

 

Ekerö pastorat har fullspäckat program

i slottskyrkan.

Lördag 5 december

Söndag 6 december

11.00  Musikgudstjänst

11.00  Högmässogudstjänst

13.00  Julens sånger med Vox regalis

13.00  Julsånger med Lovö kyrkans kör

14.00  Julens sånger med Vox regalis

14.00  Julsånger med Lovö kyrkans kör

15.00  Julens sånger med Vox regalis

15.00 Lucia med S:ta Birgitta ungdomskör

 

Ljusfest

Lördag 5 december kl. 15.00
Föreningen Drottningholmsparkens vänner anordnar en spektakulär ljusfest i Engelska parken med marshaller och eldar.

Café

Lördag och söndag 5–6 december kl. 11.00–16.00
Drottningholms slottcafé har öppet samma tider som marknaden och här serveras smörgåsar, varma och kalla drycker och enklare luncher.

 

Varmt välkommen till en magisk helg!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/julmarknadpadrottningholm56december.5.6c3e0b0f150a889bfed1fa.html
Lunchföredrag på Gripsholms slott 2 december: Sten Sture, Gripsholm och klostret Pax Marie Mon, 30 Nov 2015 09:30:00 +0100

Lunchföredrag på Gripsholms slott 2 december: Sten Sture, Gripsholm och klostret Pax Marie

Välkommen till lunchföredrag på Gripsholms slott. Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg berättar om riksföreståndaren som bytte till sig Gripsholm. Onsdag 2 december kl. 11.00.

Sten Sture gjorde Gripsholm till sitt huvudresidens och donerade senare hela egendomen till Pax Marie (Marie fred). Kartusianerklostret blev det sist grundade klostret i det katolska Sverige. Under Kyrkoplan, Värdshuset och den gamla kyrkogården finns spåren av klostret kvar.

Biljett till föredraget 70 kr. Pris för föredrag och lunch på Gripsholms värdshus 155 kr.

Köp biljetter här.länk till annan webbplats 

Läs om fler lunchföredrag här. Serien Lunchföredrag på Gripsholm pågår november till mars, alltid på en onsdag, kl. 11.00.

Läs besöksinformation här.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lunchforedragpagripsholmsslott2decemberstensturegripsholmochklostretpaxmarie.5.6c3e0b0f150a889bfed48d.html
Varde ljus! Adventsfirande på Ulriksdal med temavisning och adventskaffe Mon, 30 Nov 2015 08:32:00 +0100

Varde ljus! Adventsfirande på Ulriksdal med temavisning och adventskaffe

Kom i julstämning med adventsfirande på Ulriksdal! Spännande temavisning på slottet med efterföljande adventskaffe i Orangeriet och julsmyckad slottsbutik, 29 november och 6 december.

Följ med på temavisningen ”Varde ljus” - en lyxig och ganska dunkel historia om lampor, värme och livsfara under 300 år. Visningen är i såväl slottet som i Orangeriet där sen adventskaffet står framdukat. Passa på att besöka Orangeriets julsmyckade slottsbutik, förmånliga rabatter för alla adventsfirare!

Datum: 29 november och 6 december

Tid: kl. 12.00 och 14.00. Samling vid slottets entré.

Biljetter: 240 kr/person.

Förköp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I samband med Ulriksdals Höstmarknad hålls en "Varde ljus"-visning, utan adventskaffe, 1 november kl. 16.00. Ordinarie entrébiljett gäller. Samling vid slottets entré.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/vardeljusadventsfirandepaulriksdalmedtemavisningochadventskaffe.5.44a2519b14fdfd501f5444.html
Statbesökens A till Ö – föredrag på Kungliga slottet 5 december Mon, 30 Nov 2015 08:26:01 +0100

Statbesökens A till Ö – föredrag på Kungliga slottet 5 december

Kungaparet har genom åren tagit emot många statsbesök och själva rest som gäster över hela världen. Men hur går egentligen ett statsbesök till? Chefen för Hovmarskalksämbetet Mats Nilsson berättar om den minutiösa planering som inleds många månader i förväg för att allt ska fungera perfekt.

Statsbesökens A till Ö

Föredrag lördag den 5 december kl. 13.00, Kungliga slottet
Mats Nilsson Förste hovmarskalk, Hovmarskalksämbetet

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Alltid på en lördag…

Välkommen till Kungliga slottets föredragsserie där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. Föredragen hålls lördagar kl. 13.00 perioden september–maj. Upptäck också våra populära temakvällar! Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/statbesokensatilloforedragpakungligaslottet5december.5.37640ea14fe043c017522.html
Kunglig jul! Boka biljett till temakväll för barn 30 december Mon, 30 Nov 2015 07:23:20 +0100

Kunglig jul! Boka biljett till temakväll för barn 30 december

Ta på dig dina finkläder och kom till Kungliga slottets allra mest traditionella sal för julfrande – Vita Havet. Här har många Bernadottejular ägt rum och nu är det din tur att vara med och fira. Välkommen att sjunga julens sånger tillsammans och lyssna på berättelser om jularna från svunna tider.

Nyfiken på kunglig jul

Temakväll onsdag den 30 december kl. 18.00–19.00 på Kungliga slottet
Museilärare Kristina Hagberg och Jonas Rosin

Samling i entrén Västra valvet, från Yttre borggården, se skiss nedan. 

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan temakvällens början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Nyfiken på…

är en programserie där vi bjuder in mindre grupper till samtal, visningar och musik i salar, rum och lokaler som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Under tjugotvå onsdagskvällar på Kungliga slottet får vi bland annat besöka slottsvinden, Karolinska gravkoret och konservatorernas ateljéer. Vi tittar också närmare på drottning Hedvig Eleonoras samling av konstföremål och prinsessan Lilians kläder i dräktutställningen. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligjulbokabiljetttilltemakvallforbarn30december.5.37640ea14fe043c017571.html
Jultider i Slottsboden på Kungliga slottet! Julhandla i butik och webbshop Mon, 30 Nov 2015 06:18:32 +0100

Jultider i Slottsboden på Kungliga slottet! Julhandla i butik och webbshop

Kom och se den fina julskyltningen i Slottsboden och passa på att handla julpynt och julklappar. Här finns presenter för alla åldrar och i varierande prisklasser. Upptäck även vår webbutik som nu har utökats med ännu fler produkter.

Slottsboden är Kungliga slottets butik med en mängd unika presentartiklar framtagna med inspiration av kungliga slottens inredningar och samlingar.

Här har produkterna en historia att berätta! Mönster på porslin, servetter, brickor, inredningsartiklar och accessoarer som slipsar och sjalar återfinns i slottens miljöer.

Slottstéet och Kungliga kakor hör till våra storsäljare.

Just nu finns det även juldekorationer för hemmet och till granen, adventskalendrar, pepparkakor och annat som hör julen till.

Välkommen in! Butiken Slottsboden på Kungliga slottet är öppen tisdag–söndag kl. 10.00–18.00 1 december–23 december.

Besök webbutiken www.kungligaslottsboden.selänk till annan webbplats

Bilderna i bildspelet, foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

Slottsboden är belägen i flygeln mellan Yttre borggården och Storkyrkan, nr1 på bilden.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/jultiderislottsbodenpakungligaslottetjulhandlaibutikochwebbshop.5.7f6cce48150a93631be3a6.html
The Lilian Look – Kläder för en prinsessa visas på Kungliga slottet Thu, 26 Nov 2015 22:20:34 +0100

The Lilian Look – Kläder för en prinsessa visas på Kungliga slottet

English flag

Den 30 augusti 2015 skulle prinsessan Lilian fyllt 100 år och det uppmärksammas med utställningen som visar ett 30-tal plagg som prinsessan bar under 30 år av kunglig representation i fest och vardag. Plaggen speglar hennes klassiska stil, brittiska rötter och inte minst hennes humor!

Utställningen visas under Kungliga slottets ordinarie öppettid. Obs! Den 8 december öppnar utställningen kl. 13.00.

» Besök utställningssidan Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!

» Förköp utställningsbiljettlänk till annan webbplats

Utställningen visas i Pelarsalen på Kungliga slottet till och med 6 januari.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/thelilianlookkladerforenprinsessavisaspakungligaslottet.5.41c8ffa14acdb2a3a4389.html
Drottningholms slott och Skattkammaren på Kungliga slottet tillfälligt stängda  Sun, 22 Nov 2015 15:27:28 +0100

Drottningholms slott och Skattkammaren på Kungliga slottet tillfälligt stängda 

Drottningholms slott är tillfälligt stängt. Även Skattkammaren på Kungliga slottet är stängd tillsvidare. Övriga besöksmål på Kungliga slottet är öppna med entré via Västra valvet från Yttre borggården. 

Drottningholms slott är stängt tillsvidare.

Kungliga slottet är öppet enligt ordinarie öppettider, med undantag för Skattkammaren som är stängd tillsvidare. Endast entrén via Västra valvet är öppen. Obs! I samband med inpasseringskontroll kan en stunds väntan uppstå vid entrén.

» Mer information om öppethållande på Kungliga slottet här

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/drottningholmsslottochskattkammarenpakungligaslottettillfalligtstangda.5.6919e21c150a930362842b.html
Borgen Tre Kronor – familjevisning lördagar och söndagar Thu, 12 Nov 2015 09:49:04 +0100

Borgen Tre Kronor – familjevisning lördagar och söndagar

I grunden på Kungliga slottet finns resterna kvar av den gamla borgen Tre Kronor. Följ med genom den medeltida försvarsmuren och in i dunkla valv och hör om hur det var att leva, bo och arbeta på det gamla slottet.

Visning för barn lördagar och söndagar kl. 12.00 i Museum Tre Kronor, med uppehåll under skolloven till förmån för utökat program för barn.

Museet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00.

Besök Museum Tre Kronor

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

4. Entré till Museum Tre Kronor från slottets norra sida (Norrbro, Strömbron), under Lejonbacken. Biljettkassa* i museet.

*Slottsbiljetten gäller även besök i de pampiga representationsvåningarna och till Skattkammaren, inom sju dagar. Läs mer om entréavgift

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/borgentrekronorfamiljevisninglordagarochsondagar.5.5c58ab1145278c0bc4532c6.html
Paradvåningar, museer, utställning, butik – Kungliga slottet öppet året om Tue, 10 Nov 2015 09:07:47 +0100

Paradvåningar, museer, utställning, butik – Kungliga slottet öppet året om

Slottet är öppet året om, tisdag–söndag kl. 10.00–16.00. Vandra i paradvåningarna, se riksregalierna i Skattkammaren* och lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor. Guidade visningar ges alla öppetdagar och på helger även en familjevisning anpassad för barnen.

*Obs! Skattkammaren är stängd tillsvidare. Fest- och Bernadottevåningen är delvis öppna. Utställningen The Lilian Look är öppen samt Gästvåningen, Ordenssalarna, Rikssalen och Museum Tre Kronor, med entré via Västra valvet från Yttre borggården.  I samband med säkerhetsrutiner vid entrén

Med anledning av representation öppnar Kungliga slottet kl. 13.00 den 8 december. Slottsboden och Livrustkammaren är öppna enligt ordninarie öppettider.

Slottet är öppet för egen rundvandring och guidade visningar, se tider här. 

Biljetten inkluderar flera besöksmål på slottet, som kan besökas inom sju dagar. I entrébiljetten ingår även utställningen Kläder för en prinsessan – The Lilian Look! 

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer.


Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum (öppet sommarmånaderna)
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (ingår ej i entrébiljetten till slottet)  

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarmuseerutstallningbutikkungligaslottetoppetaretom.5.1d8af17714e8c4d6b8c94e1.html
Handla online i nya webbutiken Kungliga slottsboden! Sun, 08 Nov 2015 20:38:43 +0100

Handla online i nya webbutiken Kungliga slottsboden!

Nu kan du handla produkter från våra slottsbutiker via webben. I webbutiken finns ett urval populära produkter med koppling till det kungliga kulturarvet, de flesta unikt framtagna för Slottsboden. Sortimentet i webbutiken fylls på kontinuerligt. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/handlaonlineinyawebbutikenkungligaslottsboden.5.2715cc5c14e2fccab5d138.html
Lyssna på lunchföredrag på Gripsholms slott i vinter  Sun, 08 Nov 2015 08:40:00 +0100

Lyssna på lunchföredrag på Gripsholms slott i vinter 

Gripsholms slott sover ingen törnrosasömn. Nu pågår vår nya programserie med lunchföredrag om vasaborgens spännande historia. Serien pågår till och med mars och alltid på en onsdag. Kombinera föredraget med lunch på Gripsholms värdshus! Biljetter kan förköpas här via webben.

Biljetter

70 kr för enbart föredrag
155 kr för föredrag med lunch på Gripsholms värdshus

Biljetter förköps via webben, se länk under respektive programpunkt nedan. Biljetter kan även köpas i slottets entré i samband med föredraget i mån av plats.

Föredrag för sittande publik där inget annat anges.

Hitta till Gripsholms slott

Program lunchföredrag november–mars

Onsdag 4 november kl. 11.00:
In curia mea Gripsholm – Bo Jonsson Grip, Kronköket och Stureskansen

Onsdag 18 november kl. 11.00:

Ödenas röda borg – sköldar, skepp och Gripsholms heraldik

Onsdag 2 december:
 
Sten Sture d.ä. och Pax Marie
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Läs mer här.
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 16 december:
Belätet Bonde – den tidiga samlingen och porträttsamlandets nationella betydelse Museilärare Josefine Lindqvist
Läs mer här.
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 20 januari 2016:
Fästningen Gripsholm – Sveriges sista medeltida borg
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 3 februari 2016:
Hertig Karls kammare – en historisk myt och en verklig skatt
Föredrag med kort vandring
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 17 februari 2016:
En hjärtans näpen liten Puppa – kvinnoporträttet i frieri, allegori och politik
Museilärare Josefine Lindqvist
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 2 mars 2016:
Amorer och andeväsen – det gustavianska hovets lek och allvar på Gripsholm
Josefine Lindqvist
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 16 mars 2016:
Aendnu gamblare – vasaborgen återuppstår
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljett härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 30 mars 2016:
Bernadotte, il est beau – Bernadotte på bild, då och nu
Museilärare Josefine Lindqvist
Köp biljett härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lyssnapalunchforedragpagripsholmsslottivinter.5.2dc9487f14e8c508d032abc.html
Fem utvalda deltagare av höstlovsuppdraget på Kungliga slottet belönas Sun, 01 Nov 2015 16:11:42 +0100

Fem utvalda deltagare av höstlovsuppdraget på Kungliga slottet belönas

Under höstlovsveckan fylldes slottet av höstlovslediga barn som hjälpte till att leta efter Gustav Vasas pengar! Alla fick hittelön, och fem slumpvis utvalda deltagare har lottats till en extra belöning.

Grattis till:

Alvin Gradelius, 9 år
Alice Andersson, 10 år
Elin Jacobsson, 8 år
Anders Hecktor, 11 år
Ebba Ahrenius, 5 år

En "kunglig" bok skickas per post.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/femutvaldadeltagareavhostlovsuppdragetpakungligaslottetbelonas.5.6c3e0b0f150a889bfed7dd.html
Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära på Kungliga slottet Wed, 07 Oct 2015 09:10:33 +0200

Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära på Kungliga slottet

Drottning Hedvig Eleonoras samling av utsökta och sällsynta konstföremål har inspirerat keramikern Per Hammarström till dukningen av ett överdådigt bord – en barock fantasi – i Festvåningens livdrabantsal på Kungliga slottet.

Se Hedvig Eleonoras skattkammarsamling

Permanent utställning
På Kungliga slottet i Stockholm visas riksänkedrottningens så kallade skattkammarsamling i en permanent monterutställning i Festvåningen. Samlingen, som består av sällsynta och fantasieggande föremål, var vanliga vid de europeiska hoven under 1600-talet. För Hedvig Eleonora var samlandet en angelägen och naturlig del av furstinnerollen.

Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära

Visas till om 6 januari 2016
Barockens flödande formvärld och Hedvig Eleonoras skattkammarsamling har inspirerat keramikern Per Hammarström till dukning av ett festbord i samma sal som drottningens samling visas. Skulle Hedvig Eleonora ha känt igen sig som gäst vid vårt bord? Knappast! Dukningen är en barock fantasi. 1600-tal på 2000-talvis. Nästan allt på bordet är till salu.

Se skattkammarsamlingen och det dukade barockbordet under slottets ordinarie öppettid. 

Jubileumsår för barockdrottningen

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på våra kungliga slott. Många av årets föredrag och temavisningar på slotten handlar om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/extraalltettborddukattillhedvigeleonorasarapakungligaslottet.5.36257d1d14c9d87d3cd7fd.html
Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser Thu, 01 Oct 2015 22:28:19 +0200

Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas! Ett hovstall, en vasaborg, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statskick och representation. Skolvisningar finns för alla årskurser till rabatterat pris.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem. Skolprogram finns för samtliga årskurser och gymnasiet, läs mer

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.
Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem, läs mer

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 
Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål, läs mer

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.
Skolklasser har rabatterat gruppris till Hovstallet, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/skolvisningarihistoriskamiljoerrabatteratpristillskolklasser.5.3c77b02114527aa7e264f0f8.html
Utsåld! Vandringskonsert på Gripsholm med Romeo & Juliakören 5 december Tue, 15 Sep 2015 10:24:00 +0200

Utsåld! Vandringskonsert på Gripsholm med Romeo & Juliakören 5 december

Vandringskonserten kl. 16.00 är utsåld. Biljetter finns kvar till julkonserten samma dag kl. 19.00, biljett förköps via länken nedan.

Stämning, humor, spänning utlovas med Romeo & Julia kören när de för första gången ger en konsert på Gripsholms slott, som ger en både musikalisk och visuell  upplevelse. Kören är en ensemble som sjunger och samtidigt lever ut musiken – en egensinnig form av vokal dramatik. 

Konsertens längd cirka 90 minuter.

Förköp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Resterande biljetter säljs i slottets entré före konserten.

Hitta till Gripsholms slott.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/utsaldvandringskonsertpagripsholmmedromeojuliakoren5december.5.29fa33114fdfcd388713d9.html
An a Capella Christmas – Kammarkören Musikaliska på Ulriksdal 5 december Thu, 10 Sep 2015 22:17:18 +0200

An a Capella Christmas – Kammarkören Musikaliska på Ulriksdal 5 december

Kammarkören Musikaliska ger den 5 december kl. 14.00 konserten An a Capella Christmas i Ulriksdals slottskapell med julmusik från olika länder.

Den fristående ensamblen Kammarkören Musikaliska gästar Ulriksdals slottskapell den 5 december för att bjuda på en konsert i julens tecken.
An a Capella Christmas är en traditionell julkonsert med musik från världen över.‌

Dirigent:

Benjamin Hartman

Datum:

Lördagen den 5 december

Tid:

Kl. 14.00

Biljetter:

100 SEK/vuxen


50 SEK/barn och studerande


Biljetter köpes vid entrén från kl 13.00 på konsertdagen eller via körens hemsida www.kammarkorenmusikaliska.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varmt välkommen!


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/anacapellachristmaskammarkorenmusikaliskapaulriksdal5december.5.6c3e0b0f150a889bfed940.html
Magiskt och unikt luciafirande i Orangeriet på Ulriksdal 13 december Wed, 09 Sep 2015 18:22:00 +0200

Magiskt och unikt luciafirande i Orangeriet på Ulriksdal 13 december

13 dec lyser Orangeriet upp med förstklassigt luciatåg och klassisk julstämning tillsammans med Stockholms musikgymnasium. Orangerimuseet är öppet för egen rundvandring och slottsboden är härligt julsmyckad.

Det är många som anser att när det gäller klassiska luciatåg är det få som gör det som Stockholms musikgymnasium. Under ledning av Bengt Ollén bjuds det på finstämd sång och vackra ljus! I en 1600-talsmiljö som Orangeriet, med fantastiska växter och unika skulpturer, kan det inte bli annat än magiskt!

Datum: 13 dec.

Tid: kl. 15.00-17.00, luciatåget börjar kl. 16.00.

Entré: 100 kr vuxna, barn fri entré. Biljetter köpes på plats.

Givetvis behövs ingen biljett för att komma in i Slottsboden.


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/magisktochuniktluciafirandeiorangerietpaulriksdal13december.5.4eb5b58314fe058aae5464.html
Lunchföredrag på Gripsholms slott den 16 december: Belätet Bonde Wed, 09 Sep 2015 06:26:09 +0200

Lunchföredrag på Gripsholms slott den 16 december: Belätet Bonde

Välkommen till lunchföredrag på Gripsholms slott. Museilärare  Josefine Lindqvist berättar om den tidiga samlingen och porträttsamlandets betydelse, onsdag 16 december kl. 11.00. 

Vad är egentligen ett porträtt? Hur hänger nationell identitet och och samlandet av porträtt samman? Föredraget fokuserar på de tidigaste porträtten, med utgångspunkt i Bonde-skulpturen och fixerar hur en samling växer fram.

Biljett till föredraget 70 kr. Pris för föredrag och lunch på Gripsholms värdshus 155 kr.

Köp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs om fler lunchföredrag här. Serien Lunchföredrag på Gripsholm pågår november till mars, alltid på en onsdag, kl. 11.00.
Läs om fler lunchföredrag här.

Läs besöksinformation här.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lunchforedragpagripsholmsslottden16decemberbelatetbonde.5.6c3e0b0f150a889bfed4f6.html
Hovstallet visas fredagar och lördagar kl. 14.00, familjevisning på söndagar!  Wed, 09 Sep 2015 05:15:46 +0200

Hovstallet visas fredagar och lördagar kl. 14.00, familjevisning på söndagar! 

Hovstallet ansvarar för Kungafamiljens transporter. Här finns paradvagnar, hästar och bilar. Foto: Charlotte Gawell

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall och visas fredag, lördag och söndag* kl. 14.00. Söndagens visning är anpassad för våra yngre besökare. På lördagar har vi även en visning på engelska kl. 13.00.

Guidade visningar

Guidade visningar av bilar, stall, selkammare och vagnhall med paradvagnar

29 augusti–13 december:
Fredag: Guidad visning kl. 14.00 på svenska

Lördag: Guidad visning kl. 13.00 på engelska och kl. 14.00 på svenska

*Söndag: Familjevisning kl. 14.00.

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök Hovstallet

Entré

Hovstallet på webbplatsen


Upptäck även Hovstallet på webbplatsen. Här möter du till exempel Hovstallets alla hästar, ser ett urval paradvagnar och filmer om Hovstallets arbete. Se vänstermenyn.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletvisasfredagarochlordagarkl1400familjevisningpasondagar.5.1d8af17714e8c4d6b8c696a.html
Spännande trettonhelg på Gripsholms slott 2–6 januari Wed, 02 Sep 2015 15:50:00 +0200

Spännande trettonhelg på Gripsholms slott 2–6 januari

Trettonhelg på Gripsholm: temavisningar, fri rundvandring, kaffeservering i Kronköket och öppet i slottsbutiken.
Lördag 2 januari – onsdag den 6 januari kl. 12.00 – 16.00. 

Varför inte fika i Kronköket? Röda Korset har traditionsenlig kaffeservering i Gustav III:s Kronkök från 1700-talet. Det är enda tillfället under året som Kronköket är öppet för allmänheten.

Trettonhelgsöppet på Gripsholms slott

2–6 januari kl. 12.00–16.00:
Egen rundvandring i vasaborgen med bland annat Gustav III:s teater och Svenska statens porträttsamling.
Det är också sista chansen att se utställningen "Talande textil", med en sällan skådad textilskatt från den sveska barockens drottning, Hedvig Eleonoras tid.
Läs mer om utställningen här.

Temavisning! Två olika visningar varje dag

2–6 januari :

Sigismund Vasa – dubbelkungen
Josefine Lindqvist.
Den 20 juni 1566 föds prins Sigismund under föräldrarnas fångenskap och de båda vasabrödernas fejd. Han blir senare konung av två riken; han ärver Sveringe och väljs i Polen. Följ med på en visning där Sveriges kulturella anspråk på Polen och Polens drömmar om ett matkövertagande i Sverige möts. Och glöm inte  det var på Gripsholms Slott Sigismund Vasa föddes...
Kl. 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00

Den tredje gustaven – teaterkungen som borgherre
Jim Sjöberg 
Med Gustav III:s ankomst till Gripsholm vaknade slottet ur en lång törnrosasömn. Att slottet var ett viktigt historiskt minne från Gustav Vasas och Gustav II Adolfs tid hindrade inte "Den tredje Gustaven" från att bygga om och nyinreda i tidens smak. I den byggnadshistoriska visningen ser vi delar av det som åstadkoms under hans tid, och exempel på vad han planerade men – ske pris – inte fick tillfälle att fullfölja.
Kl. 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00


 

Se färdbeskrivning

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/spannandetrettonhelgpagripsholmsslott26januari.5.2dc9487f14e8c508d037799.html
Se utställningen "Talande textil" på Gripsholms slott Tue, 01 Sep 2015 12:50:00 +0200

Se utställningen "Talande textil" på Gripsholms slott

På Gripsholms slott visas utställningen "Talande textil" som belyser textiliernas stora betydelse under barocken. En unik textilskatt som bevarats från den svenska barockens drottning Hedvig Eleonoras tid.

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden. På Gripsholm – som var ett av hennes slott – uppmärksammas detta med "Talande textil". Utställningen visas sista gången under trettonhelgen 2–6 januari 2016.

Barocken präglades av ett textilt överdåd i såväl inredning som mode. Utställningen belyser textiliernas stora betydelse. Bland annat visas linne ur Hedvig Eleonoras hemgift, ett bordtäcke skänkt av Hedvig Eleonora till sonen kung Karl XI, ett sängtäcke i osmansk brokad, en vävd tapet från Bryssel och en mässhake från slottskyrkan i slottet Tre Kronor.

Besöksinformation

Visningen av utställningen kan förbokas för grupper med beställd guide.
Läs mer om gruppbokning.

Hedvig Eleonora-året på de kungliga besöksmålen

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest inflytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar, föredrag och temavisningar på våra kungliga besöksmål om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid. På Gripsholms slott visas textilier från barocken och på Kungliga slottet ses drottningens skattkammarsamling.

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/seutstallningentalandetextilpagripsholmsslott.5.2dc9487f14e8c508d037d1e.html
Upptäck butiken Slottsboden på Kungliga slottet Mon, 31 Aug 2015 22:14:00 +0200

Upptäck butiken Slottsboden på Kungliga slottet

Upptäck butiken med kungligt kulturarv! Här handlar du presenter som är framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna – inredningsartiklar, accessoarer och litteratur.

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik vid Kungliga slottet.  Här finns bland annat inredningsprodukter och accessoarer med mönster som återfinns i inredningar från de kungliga slotten.

Butikens breda sortiment i olika prisklasser erbjuder allt från populära souvenirer som vykort och nyckelringar till smycken i guld och silver. Te, choklad, honung och kungliga kakor hör till butikens bästsäljare.

Läs mer om Slottsboden

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

Slottsboden är belägen i flygeln mellan Yttre borggården och Storkyrkan, nr1 på bilden.

Kungliga slottsboden på webben!

Välkommen in i vår webbutik öppen dygnet runt! Här hittar du ett urval av våra produkter att handla online. Sortimentet i webbutiken fylls på kontinuerligt.

» Besök Kungliga slottsboden på www.kungligaslottsboden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackbutikenslottsbodenpakungligaslottet.5.292a62ce13848168ac5516d.html
Trädgård och natur i hovkulturen – besök utställningen på Drottningholm Sat, 01 Aug 2015 15:40:28 +0200

Trädgård och natur i hovkulturen – besök utställningen på Drottningholm

Obs! Drottningholms slott är stängt tillsvidare

Jubileumsåret för barockdrottningen Hedvig Eleonora uppmärksammas med utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott.

Utställningen t.o.m. 6 januari

Utställningen Trädgård och natur i hovkulturen visas till och med 6 januari under slottets ordinarie öppettid. Läs mer om utställningen och jubileumsåret för drottning Hedvig Eleonora på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

Besök Drottningholms slott

Föredrag om Hedvig Eleonora, barockens drottning

I oktober och november ges föredrag på Drottningholms slott om Hedvig Eleonora och hennes samtid. Program, datum och biljettförsäljning på sidan www.kungahuset.se/programlänk till annan webbplats

Hedvig Eleonora-året på de kungliga besöksmålen

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest inflytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar, föredrag och temavisningar på våra kungliga besöksmål om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid. På Gripsholms slott visas textilier från barocken och på Kungliga slottet ses drottningens skattkammarsamling.

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/tradgardochnaturihovkulturenbesokutstallningenpadrottningholm.5.36257d1d14c9d87d3cd7cf.html
Förköp biljetter till höstens föredrag och temakvällar Sat, 01 Aug 2015 09:00:29 +0200

Förköp biljetter till höstens föredrag och temakvällar

I programmet Slotten som historisk scen berättar experter lärt och lättsamt om vårt kungliga kulturarv, i föredragsform i slottens unika rum eller genom att bjuda in "bakom kulisserna". Biljetter köps online via länkar nedan.

Klicka på bilden och läs tidningen!

Program 2015

Läs programtidningen i webbtidningsformat, klicka på bildlänken till höger!

Vill du få en programtidning hemskickad beställ via formuläret!

Tryckt program kan hämtas på Kungliga slottet.

Biljettförsäljning

Webbiljett
Bijettförsäljning via denna länk

Biljett över disk
Biljettförsäljning även i Kungliga slottets biljettkassa, se skissen nedan, under ordinarie öppettid.

1. Biljettförsäljning. Yttre borggården, skyltat 'Biljett & Information'. Programtidning i tryckt format kan hämtas på samma plats. 

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

Entrébiljetter till slottets besöksmål

Slottet är öppet året om! Här vandrar du på egen hand i slottssalarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor. Guidade visningar alla öppetdagar.

För att köpa entrébiljett online – gå in på önskat besöksmåls sida (se menyn till vänster) och klicka på biljettknappen uppe till höger.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/forkopbiljettertillhostensforedragochtemakvallar.5.292a62ce13848168ac5418f.html
Fira julotta på Strömsholms slott Sun, 05 Jul 2015 10:32:56 +0200

Fira julotta på Strömsholms slott

I Slottskapellet på Strömsholm hålls julotta på juldagen, fredag 25 december kl. 8.00. Välkomna!

Medverkande är komminister Rode Oscarsson, solist Mikael Wretholm och organist Johan Lindström.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/firajulottapastromsholmsslott.5.1dd4813214e8c447173654.html
Jullovsaktivitet på Kungliga slottet från 26 december, med fri entré för barn Sat, 04 Jul 2015 22:49:16 +0200

Jullovsaktivitet på Kungliga slottet från 26 december, med fri entré för barn

English flag
Russian flag - link to information in Russian
Finnish flag

Välkommen till Kungliga slottet under jullovet. Ta med barn och barnbarn på juljakt i slottets gyllene salar. Juljakten pågår från 26 december till och med 10 januari, stängt måndagar. Fri entré för barn!

Något bus är på gång i slottssalarna... slottets tomtenissar har gömt sig! Följ kartan och se om du hittar dom! En liten julpresent till alla barn som deltar.

Juljakten pågår tisdag‑söndag 26 december–10 januari, öppet kl. 10.00–16.00
Fri entré för barn! Aktiviteten finns även på engelska, finska och ryska.

Temakväll för barn 30 december

Förboka biljett till årets sista temakväll för barn – Kunglig jul! Ta på dig dina finkläder och kom till Kungliga Slottets balsal – Vita Havet. Vi sjunger julens sånger tillsammans och lyssnar på berättelser om jularna från svunna tider. Läs mer

Hitta till Slottet

Lejonbacken, Kungliga slottet, Gamla stan
1. Biljettförsäljning & Information  
2. Entré till Representationsvåningarna

Länk till besöksinformation

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/jullovsaktivitetpakungligaslottetfran26decembermedfrientreforbarn.5.29df1b0b150a896dbfd45.html
Gripsholms slott är alltid öppet för bokade visningar Tue, 30 Jun 2015 13:11:00 +0200

Gripsholms slott är alltid öppet för bokade visningar

Gripsholms slott är öppet året om för bokade visningar, både under och utanför slottets ordinarie öppettider. I samband med gruppvisning finns möjlighet att boka Gustav III:s kök för måltid eller kaffe.

En egen visning kan – om man så vill – anpassas efter deltagarnas speciella önskemål och intressen. För förstagångsbesökaren är "Ett slott och dess samlingar" oftast mest intressant. Där ingår höjdpunkterna från slottets olika epoker, både slottsmiljöer och porträtt.

Finns det ett särskilt intresse för vasatid eller Gustav III:s tid går det att lägga visningens tyngdpunkt där. Eller på Gripsholms porträttsamling, historiska eller moderna porträtt. Ring eller mejla så berättar vi.

» Läs om gruppbesök

» Slottets ordinarie öppettider

Boka Kronköket

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

» Boka Kronköket

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsslottaralltidoppetforbokadevisningar.5.2dc9487f14e8c508d037cc8.html
Måltid i Gustav III:s kök? Thu, 25 Jun 2015 15:26:00 +0200

Måltid i Gustav III:s kök?

I samband med bokad visning av slottet kan vi erbjuda möjlighet att hyra Kronköket.

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

Läs mer om Kronköket.

Se sidan Gruppbesök.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/maltidigustaviiiskok.5.2dc9487f14e8c508d03962.html
Låt Gripsholms slott komma till er! Sat, 20 Jun 2015 15:28:00 +0200

Låt Gripsholms slott komma till er!

Om inte ni kan komma hit så kan vi komma till er. Boka ett innehållsrikt och underhållande föredrag med bildvisning om Gripsholms slott, dess skatter och spännande historia.

Våra mest erfarna guider kan konsten att berätta. Med bildens hjälp blir upplevelsen så nära ett besök det går att komma utan att sätta sin fot i slottet. Kontakta oss för offert.

Bokning per telefon 0159-101 94 vardagar kl. 9.00–16.00
eller mail: info.gripsholms-slott@royalcourt.se

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/latgripsholmsslottkommatiller.5.2dc9487f14e8c508d03957.html
Boka visning på Strömsholms slott – året runt Fri, 01 May 2015 18:02:15 +0200

Boka visning på Strömsholms slott – året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar även när slottet inte är öppet för allmänheten. En egen visning kan utformas efter egna önskemål. Den kan bestå i en allmän rundvandring genom slottet, eller ha en mer speciell inriktning, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Evenemang på Djurgården Thu, 05 Feb 2015 15:02:57 +0100

Evenemang på Djurgården

Välkommen till Sveriges mest besökta rekreationsområde! Djurgården är tillsammans med Hagaparken och Ulriksdal, världens första Nationalstadspark, och marken upplåts till en mängd evenemang!

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken, Fjäderholmarna och Ulriksdal till evenemang av olika slag.

Evenemang 2015

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande. För information om evenemang i övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Besök det kungliga slottet Rosendals slott på Djurgården.

Läs även om övriga besöksmål på Djurgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/evenemangpadjurgarden.5.3e595e0914acd6758cf450d.html
Kungaparet besöker Kina slott – se filmen Fri, 30 May 2014 15:41:47 +0200

Kungaparet besöker Kina slott – se filmen

Kungaparet besökte Kina slott i samband med restaureringsarbetet av väggmålningarna våren 2014. Kina slott ligger i Drottningholms slottspark och är en del av världsarvet. Lustslottet är säsongsöppet maj till september.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/kungaparetbesokerkinaslottsefilmen.5.3c77b02114527aa7e262a2a4.html
Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur Wed, 01 May 2013 10:51:21 +0200

Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur

Föregående 1 2 Nästa
Skyltprogram på Rosendal beskriver byggnaderna kring slottet som Karl XIV Johan uppförde. Foto: Jan Wahlman.

Upptäck byggnaderna på Rosendal som Karl XIV Johan lät uppföra på 1800-talet. På Rosendal finns ett skyltprogram som berättar om byggnadernas historia och inbjuder till en självguidad promenad på Rosendal året om.

Året innan Karl XIV Johan kröntes till kung, köpte han lantegendomen Rosendal och med personligt engagemang uppförde han under 1820-talet flertalet av byggnaderna.

Karl Johans ambition var att främja svenska hantverkare och näringsidkare och byggnaderna uppfördes med teknisk skicklighet och konstnärlig finess där kungen visade både svenskarna och resten av Europa vad vi kunde åstadkomma i Sverige.

Följ skyltarna på Rosendal


Nu kan du gå en självguidad tur runt Rosendal och läsa om byggnaderna: arkitekten Fredrik Bloms monteringsfärdiga trähus; Rosendals slott och dess närliggande byggnader, den gigantiska porfyrvasen och bron, monterad med förfabricerade moduler, som underlättade Karl XIV Johans ridtur till militärparaderna på Ladugårdsgärde.

Sommarslottet är öppet under sommarmånaderna, se öppettider. Promenader i parken och den självguidade turen med skyltprogrammet passar dock alla årstider.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/upptackbyggnadernaparosendalgaensjalvguidadtur.5.40e05eec12926f26304800013764.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Fri, 11 May 2012 22:01:40 +0200

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Karl XI:s galleri på Kungliga slottet dukat för representationsmiddag. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis. Aktuella stängningsdatum ser du här.

Läs mer om Representationsvåningarna

Läs mer om H.M. Konungens officiella representation – om statsbesök, högtidliga audienser, medaljutdelningar etc.

Läs mer om Kungafamiljens program dag för dag – länk till Kungafamiljens kalender

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Evenemang i Ulriksdals slottspark Tue, 10 Jan 2012 15:09:47 +0100

Evenemang i Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slottspark är platsen för flera årligen återkommande evenemang. Foto: Gomer Swahn.

Ulriksdals slottspark är platsen för flera evenemang under året och en del av dem årligen återkommande som till exempel höstmarknaden.  

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken och Ulriksdal till evenemang av olika slag. För information om evenemang i de övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Ulriksdals slottspark 2015

30 april Valborgsmässofirandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kl 21.00 vid Slottskapellet
2 maj Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
10 maj Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
16 maj Hundutställning Spaniel- och Retriverklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
17 maj Hundutställning Flatcoated Retrieverklubbens Clubshow 2015länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
13 juni Stockholmswimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
14 juniParkvandring i slottsparken
15 aug Diggiloolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
22 aug Picknick-konsert i Ulriksdals slottspark
30 aug Igelbäckens dagPDF i Ulriksdals slottspark
22 aug Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 sep Sthlm Bike "Slott till Slott"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
31 okt–1 nov Höstmarknad

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/evenemangiulriksdalsslottspark.5.1a3366210de661ad20800045074.html
Evenemang i Hagaparken Sun, 01 Jan 2012 15:20:31 +0100

Evenemang i Hagaparken

Föregående 1 2 Nästa
Hagaparken är platsen för promenader, vila och evenemang.

I Hagaparken finns promenadvägar, museer, kaféer och två kungliga slott! Parken upplåts också till evenemang av olika slag. Här ser du årets program för Hagaparken.  

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Hagaparken 2015

9 maj Tough Vikinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Sprint
10 maj
Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
23 maj Hagaparksdagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 juni Nationaldagsfirande med Kungl. Operanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
13 juni Stockholmswimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
12 juliParkvandring i Hagaparken
9 aug Ride of Hopelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 sept Idrottens dag och Prins Daniels lopp i Hagalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
19 sept Topploppetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
1 nov Ljusfesten, arrangeras av Haga-Brunnsvikens Vännerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken är öppen för allmänheten maj–augusti torsdag kl. 13.00–15.00

Gustav III:s paviljong i Hagaparken, läs mer
Ulriksdals slott, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthagaparken/evenemangihagaparken.5.1a3366210de661ad20800045212.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html