Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! Se utställningen på Kungliga slottet   Fri, 04 Sep 2015 22:20:34 +0200

Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! Se utställningen på Kungliga slottet  

Den 30 augusti 2015 skulle prinsessan Lilian fyllt 100 år och det uppmärksammas med utställningen som visar ett 30-tal plagg som prinsessan bar under 30 år av kunglig representation i fest och vardag. Plaggen speglar hennes klassiska stil, brittiska rötter och inte minst hennes humor!

» Besök utställningssidan Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!

» Förköp utställningsbiljettlänk till annan webbplats

Utställningen visas i Pelarsalen på Kungliga slottet till och med 6 januari 2016.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kladerforenprinsessathelilianlookseutstallningenpakungligaslottet.5.41c8ffa14acdb2a3a4389.html
Trädgård och natur i hovkulturen – utställning på Drottningholm öppen dagligen Fri, 04 Sep 2015 21:00:28 +0200

Trädgård och natur i hovkulturen – utställning på Drottningholm öppen dagligen

Jubileumsåret för barockdrottningen Hedvig Eleonora har startat med utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott. Utställningen ses dagligen och på helgerna ges även temavisning om Hedvig Elonora och hennes mästerverk Drottningholm.

Utställningen 30 april–6 januari

Utställningen Trädgård och natur i hovkulturen är öppen dagligen kl. 10.00–16.30 under sommarsäsongen. Läs mer om utställningen och jubileumsåret för drottning Hedvig Eleonora på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

Temavisning »Hedvig Eleonora, barockens drottning«

Lördagar och söndagar i september kl. 13.00
Riksänkedrottning Hedvig Eleonoras största byggprojekt var den magnifika slottsanläggningen vid Drottningholm. I årets temavisning tittar vi närmare på drottningens paradvåningar och jubileumsutställningen och lär oss mer om hennes spännande livshistoria och hennes tid på Drottningholms slott.

Besök Drottningholms slott

Hedvig Eleonora-året på de kungliga besöksmålen

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest inflytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar, föredrag och temavisningar på våra kungliga besöksmål om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid. På Gripsholms slott visas textilier från barocken och på Kungliga slottet ses drottningens skattkammarsamling.

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/tradgardochnaturihovkulturenutstallningpadrottningholmoppendagligen.5.36257d1d14c9d87d3cd7cf.html
Kunglig kärlek – föredrag med Magdalena Ribbing 19 september Fri, 04 Sep 2015 16:00:22 +0200

Kunglig kärlek – föredrag med Magdalena Ribbing 19 september

Kunglig kärlek var förr en bristvara med några stora undantag, men är i dag förutsättningen för att kungligheter alls ska gifta sig. Författaren Magdalena Ribbing berättar både om stora kända kungliga kärlekar och små okända – liksom om de kungligheter som inte fick behålla sin kärlek. Hovjuvelerare Christian Bolins manskvartett sjunger kärlekens lov.

Kungliga kärlek 

Föredrag lördag den 19 september kl. 13.00 på Kungliga slottet
Magdalena Ribbing, författare
Christian Bolin, Hovjuvelerare  

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Alltid på en lördag…

Välkommen till Kungliga slottets föredragsserie där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. Föredragen hålls lördagar kl. 13.00 perioden september–maj. Upptäck också våra populära temakvällar! Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligkarlekforedragmedmagdalenaribbing19september.5.2dc9487f14e8c508d034ae3.html
Hovstallet visas fredagar och lördagar kl. 14.00, familjevisning på söndagar!  Fri, 04 Sep 2015 13:13:11 +0200

Hovstallet visas fredagar och lördagar kl. 14.00, familjevisning på söndagar! 

Hovstallet ansvarar för Kungafamiljens transporter. Här finns paradvagnar, hästar och bilar. Foto: Charlotte Gawell

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall och visas fredag, lördag och söndag* kl. 14.00. Söndagens visning är anpassad för våra yngre besökare. På lördagar har vi även en visning på engelska kl. 13.00.

Guidade visningar

Guidade visningar av bilar, stall, selkammare och vagnhall med paradvagnar

29 augusti–13 december:
Fredag: Guidad visning kl. 14.00 på svenska

Lördag: Guidad visning kl. 13.00 på engelska och kl. 14.00 på svenska

*Söndag: Familjevisning kl. 14.00.

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök Hovstallet

Entré

Hovstallet på webbplatsen


Upptäck även Hovstallet på webbplatsen. Här möter du till exempel Hovstallets alla hästar, ser ett urval paradvagnar och filmer om Hovstallets arbete. Se vänstermenyn.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletvisasfredagarochlordagarkl1400familjevisningpasondagar.5.1d8af17714e8c4d6b8c696a.html
Nyfiken på jubileumsrummen? Välkommen till temakväll på Kungliga slottet 23 september Fri, 04 Sep 2015 10:54:31 +0200

Nyfiken på jubileumsrummen? Välkommen till temakväll på Kungliga slottet 23 september

På Kungliga slottet finns två jubileumsrum, Oskar II:s och Carl XVI Gustafs. Båda tillkom för att fira respektive konungs 25 års-jubileum på tronen, 1898 och 1998. Vad finns det för likheter och vad skiljer dem åt? Ikväll tittar vi närmare på dessa rum.  

Nyfiken på jubileumsrummen 

Temakväll onsdag den 23 september kl. 18.00 på Kungliga slottet
Per Sjödahl, Museilärare vid Kungl. Hovstaterna 

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan temakvällens början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Nyfiken på…

är en programserie där vi bjuder in mindre grupper till samtal, visningar och musik i salar, rum och lokaler som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Under tjugotvå onsdagskvällar på Kungliga slottet får vi bland annat besöka slottsvinden, Karolinska gravkoret och konservatorernas ateljéer. Vi tittar också närmare på drottning Hedvig Eleonoras samling av konstföremål och prinsessan Lilians kläder i dräktutställningen. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpajubileumsrummenvalkommentilltemakvallpakungligaslottet23september.5.2dc9487f14e8c508d034be7.html
Besök Rosendals slott på Djurgården – öppet helger i september Fri, 04 Sep 2015 09:24:16 +0200

Besök Rosendals slott på Djurgården – öppet helger i september

På Kungliga Djurgården finns det kungliga lustslottet Rosendal som uppfördes åt Karl XIV Johan. Slottet är öppet helger i september vid guidade visningar av historiska rum.

Till stor del står slottet än i dag som det gjorde under Karl Johans tid, vilket gör Rosendal till ett unikt dokument över den svenska empirestilen. Inredningen präglas av möbler i mahogny och heltäckande mattor och gardiner i starka färger.

Slottet är öppet vid guidade visningar, lördag–söndag kl. 12, 13, 14, och 15 till och med 27 september. Våra kunniga guider berättar om slottet, dess historia, arkitektur och inredningar.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid entrén finns även försäljning av produkter från Slottsboden, med anknytning till slottet, tiden och samlingarna. I närheten finns Rosendals trädgård med kafé.

Upptäck även porfyrvasen och blomsterplanteringar vid slottets sjösida. Gå en självguidad tur med vårt skyltprogram i området och upptäck byggnaderna som Karl XIV Johan lät uppföra på Rosendal.

Besök Rosendal

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/besokrosendalsslottpadjurgardenoppethelgeriseptember.5.36257d1d14c9d87d3cd5088.html
Nyfiken på Hovstallets bilavdelning – temakväll 24 september, förköp biljett Fri, 04 Sep 2015 07:07:02 +0200

Nyfiken på Hovstallets bilavdelning – temakväll 24 september, förköp biljett

Upptäck programmet "Slotten som historisk scen" med föredrag, temakvällar och parkvisningar. Torsdagen den 24 september, kl. 18.00-19.30, besöker vi Hovstallets bilavdelning. Biljett förköps via länke nedan.

Nyfiken på bilavdelningen!

Torsdagen den 24 september kl. 18.00-19.30

Bilavdelningen vid Hovstallet sköter de motoriserade transporterna i såväl vardag som vid större evenemang. Möt en av bilförarna och få en inblick i på vilket sätttekninken utvecklats när det gäller transportplanering och bilarnas drift.

» Förköp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förköp av biljett via länk ovan. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i Hovstallets entré i samband med temakvällen eller i kassan på Kungliga slottet.

För ev frågor och funderingar vänligen kontakta Hovstallets kontor. Kontaktuppgifter hittar du här.

Hitta hit!

Välkommen till en spännande kväll!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/nyfikenpahovstalletsbilavdelningtemakvall24septemberforkopbiljett.5.1dd4813214e8c44717313b.html
Föredrag 26 september: Kungens kommunikatör Fri, 04 Sep 2015 07:00:55 +0200

Föredrag 26 september: Kungens kommunikatör

Under denna lördags föredrag berättar hovets informationschef Margareta Thorgren om sitt arbete och om hur hon ser på kommunikation. Informationsavdelningen samordnar informationsärenden och massmediekontakter vid Kungl. Hovstaterna, och ansvarar för alla mediearrangemang där Kungafamiljen deltar.

Kungens kommunikatör

Föredrag lördag den 26 september kl. 13.00 på Kungliga slottet
Margareta Thorgren, Informationschef vid Kungl. Hovstaterna   

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Alltid på en lördag…

Välkommen till Kungliga slottets föredragsserie där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. Föredragen hålls lördagar kl. 13.00 perioden september–maj. Upptäck också våra populära temakvällar! Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/foredrag26septemberkungenskommunikator.5.2dc9487f14e8c508d034b8e.html
Nyfiken på porträttsamlingen? Temakväll på Kungliga slottet 30 september Thu, 03 Sep 2015 22:05:56 +0200

Nyfiken på porträttsamlingen? Temakväll på Kungliga slottet 30 september

På Kungliga slottet, i Bernadottevåningens galleri, hänger sedan 1920-talet porträtt av släkten Bernadottes medlemmar. Ikväll tar vi en närmare titt på personerna bakom motiven och vilka konstnärerna var. Biljett förköps via länken nedan.

Nyfiken på Bernadotteporträtt

Temakväll onsdag den 30 september kl. 18.00 på Kungliga slottet
Ulrica Häller, museilärare vid Kungl. Hovstaterna 

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan temakvällens början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Nyfiken på…

är en programserie där vi bjuder in mindre grupper till samtal, visningar och musik i salar, rum och lokaler som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Under tjugotvå onsdagskvällar på Kungliga slottet får vi bland annat besöka slottsvinden, Karolinska gravkoret och konservatorernas ateljéer. Vi tittar också närmare på drottning Hedvig Eleonoras samling av konstföremål och prinsessan Lilians kläder i dräktutställningen. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpaportrattsamlingentemakvallpakungligaslottet30september.5.2dc9487f14e8c508d034c1d.html
Nyfiken på Herkules och änkedrottningen Thu, 03 Sep 2015 15:00:20 +0200

Nyfiken på Herkules och änkedrottningen

Temavisning på Drottningholms slott den 6 september

Den grekiske hjälten Herkules är ett återkommande tema på Hedvig Eleonoras Drottningholm, liksom i barockens konst och litteratur generellt. Vilket ideal representerade Herkules för 1600-talets människor? Vi får en tolkning av vad motivet betydde för änkedrottningen.

Kungl. Husgerådskammarens intendent Merit Laine tar oss med på en vandring genom Drottningholms slottssalar där vi får möta riks änkedrottning Hedvig Eleonora i hennes paradslott.

Köp din biljett här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varmt välkommen till Drottningholms slott!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/nyfikenpaherkulesochankedrottningen.5.1dd4813214e8c447173769.html
Föredrag 3 oktober: Bröllop på Slottet! Wed, 02 Sep 2015 16:37:32 +0200

Föredrag 3 oktober: Bröllop på Slottet!

Kungliga slottet har varit platsen för kungliga bröllop sedan Gustav III:s dagar. Ceremonierna i samband med vigslarna är en kombination av tradition, symbolhandling och nytänkande. Vilka har gift sig på slottet och hur har det sett ut i samband med festligheterna? Hur har ceremonierna förändrats under århundraderna?

Bröllop på Slottet!

Föredrag lördag den 3 oktober kl. 13.00 på Kungliga slottet
Leila Tuuli, Intendent vid Kungl. Husgerådskammaren    

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Alltid på en lördag…

Välkommen till Kungliga slottets föredragsserie där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. Föredragen hålls lördagar kl. 13.00 perioden september–maj. Upptäck också våra populära temakvällar! Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/foredrag3oktoberbrolloppaslottet.5.2dc9487f14e8c508d034bc8.html
Slottsvaktens historia – temakväll på Kungliga slottet 7 oktober Wed, 02 Sep 2015 06:48:52 +0200

Slottsvaktens historia – temakväll på Kungliga slottet 7 oktober

Denna temakväll på Kungliga slottet får vi lära oss om  slottsvaktens historia. Vilka skötte detta arbete i äldre tid och hur levde de sina liv – och vad innebär säkerhetsarbetet idag? Olika epoker och arbetsuppgifter ställer olika krav på personal och utrustning, i såväl fest som vardag.

Nyfiken på slottsvaktens historia

Temakväll onsdag den 7 oktober kl. 18.00 på Kungliga slottet
Petter Ålander, slottsvakt vid Kungl. Hovstaterna 

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan temakvällens början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Nyfiken på…

är en programserie där vi bjuder in mindre grupper till samtal, visningar och musik i salar, rum och lokaler som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Under tjugotvå onsdagskvällar på Kungliga slottet får vi bland annat besöka slottsvinden, Karolinska gravkoret och konservatorernas ateljéer. Vi tittar också närmare på drottning Hedvig Eleonoras samling av konstföremål och prinsessan Lilians kläder i dräktutställningen. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/slottsvaktenshistoriatemakvallpakungligaslottet7oktober.5.2dc9487f14e8c508d034c40.html
Temavising på Strömsholms slott 20 september: Hovmålaren och hans uppdragsgivare Tue, 01 Sep 2015 14:09:32 +0200

Temavising på Strömsholms slott
20 september: Hovmålaren och hans uppdragsgivare

Kom på höstsäsongens första temavising på Strömsholm, om Hovmålaren och hans uppdragsgivare,
söndag 20 september kl.14.00

David Klöcker Ehrenstrahl utnämndes till svensk hovmålare 1661. Sedan förde han en produktiv tillvaro i nära fyra decennier fram till sin död 1698. Han har kallats den svenska målarkonstens fader och hans verk återinns i alla de kungliga slotten, men vem var han? Vilka var det som möjliggjorde hans resa från enkel skräddarson till adelsman och hovindendent?

Samling i slottets entré.
Pris: 100 kr. Begränsat antal platser. Förbokning på telefon 0220-430 35
eller via e-post: stromsholm.visning@royalcourt.se

Läs om fler temavisningar på Strömsholms slott.

Läs besöksinformation.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/temavisingpastromsholmsslott20septemberhovmalarenochhansuppdragsgivare.5.b8a8a2e14e8c47c5423399.html
Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet dagligen i september Mon, 31 Aug 2015 10:25:18 +0200

Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet dagligen i september

Det är fortfarande sommartider på Gripsholms slott och öppet alla dagar. Vandra i slottet, se årets utställning, följ med på en visning, upptäck porträttsamlingen, besök slottsbutiken och flanera på slottsholmen.

Gustav Vasas borg med sina höga torn och tjocka murar sätter ännu sin prägel på Gripsholms slott. Invändigt bär slottet minnen från vasatidens 1500-tal, den gustavianska tidens 1700-tal och de tidiga Bernadottekungarnas 1800-tal.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid, och omfattar över 4500 verk.

Till sevärdheterna hör  en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, som Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn.

Slottet är öppet dagligen kl. 10.00–16.00 till och med september, se årets övriga öppettider här.

Utställning och visningar

Missa inte årets utställning Talande textil på Gripsholm.

Visningar dagligen: på svenska kl.12.00 och 14.00, på engelska kl. 15.00.

Lördag och söndag familjevisning (för barnfamiljer) kl. 13.00.

Måndag kl 11.00 temavisning: "Vad Riksänkedrottningen önska se", om Hedvig Eleonora.

Se öppettider och färdbeskrivning

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gorenutflykttillgripsholmsslottoppetdagligeniseptember.5.16654f1914c9e0f7f9a215.html
Förköp biljetter till höstens föredrag och temakvällar Mon, 31 Aug 2015 08:00:29 +0200

Förköp biljetter till höstens föredrag och temakvällar

I programmet Slotten som historisk scen berättar experter lärt och lättsamt om vårt kungliga kulturarv, i föredragsform i slottens unika rum eller genom att bjuda in "bakom kulisserna". Biljetter köps online via länkar nedan.

Klicka på bilden och läs tidningen!

Program 2015

Läs programtidningen i webbtidningsformat, klicka på bildlänken till höger!

Vill du få en programtidning hemskickad beställ via formuläret!

Tryckt program kan hämtas på Kungliga slottet.

Biljettförsäljning

Webbiljett
Bijettförsäljning via denna länk

Biljett över disk
Biljettförsäljning även i Kungliga slottets biljettkassa, se skissen nedan, under ordinarie öppettid.

1. Biljettförsäljning. Yttre borggården, skyltat 'Biljett & Information'. Programtidning i tryckt format kan hämtas på samma plats. 

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

Entrébiljetter till slottets besöksmål

Slottet är öppet året om! Här vandrar du på egen hand i slottssalarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor. Guidade visningar alla öppetdagar.

För att köpa entrébiljett online – gå in på önskat besöksmåls sida (se menyn till vänster) och klicka på biljettknappen uppe till höger.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/forkopbiljettertillhostensforedragochtemakvallar.5.292a62ce13848168ac5418f.html
Riddarholmskyrkan öppen dagligen Mon, 31 Aug 2015 07:52:10 +0200

Riddarholmskyrkan öppen dagligen

Riddarholmskyrkan är de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Kyrkan är säsongsöppen till och med november. Guidade visningar ingår i entréavgiften.

Egen rundvandring och guidade visningar

I Riddarholmskyrkan vandrar du på egen hand eller följer med på en guidad visning. Visningen ingår i ordinarie entréavgift och ges dagligen kl. 11.00 på svenska och kl. 12.00 på engelska. Kyrkan är öppen dagligen till och med 13 september, därefter helger till och med november.

Utställning Hedvig Eleonora och det karolinska gravkoret

1715 avled Hedvig Eleonora och begravdes i det gravkor hon beställt åt sin make, Karl X Gustav, byggt i pampig barockstil efter ritning av Nicodemus Tessin den äldre. Innan dess hade hon hunnit begrava större delen av sin familj. Hedvig Eleonora överlevdes endast av två av sina barnbarn – Karl XII och Ulrika Eleonora den yngre.

Utställningen Hedvig Eleonora och det karolinska gravkoret berättar om gravkorets tillkomst och de begravningar Hedvig Eleonora upplevde under sina 55 år som Riksänkedrottning, ända fram till sin egen, något snöpliga, begravning.

Magnus Ladulås gravöppning

Våren 2011 öppnades Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Gravöppningen är ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt som fortgår. Forskningsprojektet kan du följa på http://www.magnusladulas.blogg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta till Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/riddarholmskyrkanoppendagligen.5.36257d1d14c9d87d3cd4e81.html
Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser Sun, 30 Aug 2015 22:28:19 +0200

Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas! Ett hovstall, en vasaborg, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statskick och representation. Skolvisningar finns för alla årskurser till rabatterat pris.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem. Skolprogram finns för samtliga årskurser och gymnasiet, läs mer

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.
Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem, läs mer

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 
Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål, läs mer

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.
Skolklasser har rabatterat gruppris till Hovstallet, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/skolvisningarihistoriskamiljoerrabatteratpristillskolklasser.5.3c77b02114527aa7e264f0f8.html
Romeo & Julia Kören på Ulriksdal i höst Sun, 30 Aug 2015 20:07:56 +0200

Romeo & Julia Kören på Ulriksdal i höst

Från Dramaten via världen till Ulriksdals slott. Under hösten kommer Romeo & Julia Kören att framträda i miljön på och runt Ulriksdals slott.

Skönsång, lekfullhet och musikaliska överraskningar för hela familjen. Olika repertoar, plats och genre vid varje tillfälle.

Datum: 13, 20, 27 september samt 31 oktober.

Tid: kl. 13.00 och kl. 15.00, ca 45 minuter

Tiden för konserten 31 oktober kommer att ske i samband med Höstmarknaden och annonseras här senare.

Entré: Ingår i den ordinarie entréavgiften, barn fri entré.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/romeojuliakorenpaulriksdalihost.5.41c8ffa14acdb2a3a41b30.html
Råttjakt och bildgåtor för alla barn helger på Ulriksdals slott Sun, 30 Aug 2015 12:04:00 +0200

Råttjakt och bildgåtor för alla barn helger på Ulriksdals slott

I höst finns både Ulriksdals råttjakt, för de lite mindre barnen, och Stora Bildgåtan, för de större, varje lördag och söndag.

Ulriksdals Råttjakt

Ve och fasa, slottet är invaderat av råttor! Hjälp oss att hitta dem snabbt innan de börjar knapra på slottet! Lös ut en karta i slottets entrékassa till hjälp.

Belöning väntar efter lyckad jakt!

Stora Bildgåtan

På Ulriksdals slott myllrar det av spännande föremål! Leta detaljbilder i de olika rummen med hjälp av en bildkarta.

Belöning väntar till alla barn!

Varje lördag och söndag kl. 12.00–16.00

Ingår i entrébiljetten, barn har fri entré i sällskap av vuxen.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/rattjaktochbildgatorforallabarnhelgerpaulriksdalsslott.5.b8a8a2e14e8c47c54249e.html
Sommartider på Kungliga slottet – öppet dagligen Fri, 14 Aug 2015 08:55:54 +0200

Sommartider på Kungliga slottet – öppet dagligen

Slottet är öppet året om, och dagligen under sommarsäsongen. Vandra i paradvåningarna, se riksregalierna i Skattkammaren och lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor. Även Gustav III: antikmuseum och Slottskyrkan är öppna. Guidade visningar ingår i entréavgiften.

Slottet är öppet för egen rundvandring. I entrébiljetten ingår också guidade visningar, se tider här. 

Biljetten inkluderar fyra besöksmål på slottet, som kan besökas inom sju dagar.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, eller inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer.


Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum (öppet sommarmånaderna)
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i entrébiljetten till slottet)  
8. Sommarkafé (öppet från midsommar)

Upptäck Riddarholmskyrkan

Endast fem minuters promenad från Kungliga slottet ligger kungarnas begravningskyrka, öppen från och med 15 maj. Besök Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sommartiderpakungligaslottetoppetdagligen.5.36257d1d14c9d87d3cd4eb8.html
Gör en dagsutflykt till Rosersberg – slottsvandring helger i september Fri, 14 Aug 2015 06:31:20 +0200

Gör en dagsutflykt till Rosersberg – slottsvandring helger i september

Gör en utflykt till slottet där tiden stått stilla. Vandra i rummen som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860. Njut av naturen i slottsparken och koppla av i kaféet.

På Rosersberg känns verkligen historiens vingslag, här har många kungligheter spenderat sköna sommardagar. Kung Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, bebodde slottet. Karl Johans sängkammare tillhör en av Sveriges förnämsta inredningar från 1800-talets första årtionden.

Sommarutställning om Carl den XIII:s Orden

I sommar visas en utställning om Carl den XIII:s Orden på Rosersbergs slott. Utställningen är framtagen av Kungl. Maj:ts Ordenskansli, läs mer här

Slottsvandring, kafé och försäljning från Slottsboden

Följ med slottsvandring genom unika rum som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860 och njut av våren och sommaren i slottsparken. Vid Rosersbergs slott finns ett kafé och hotell.

Rosersbergs slott visas helger i september, se visningstider här. 

I samband med slottsbesöket finns möjlighet att köpa souvenierer och presentartiklar från butiken Slottsboden.

Upptäck också Rosersbergs slottskapell som kan bokas för dop och vigslar.

Hitta till Rosersberg

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/gorendagsutflykttillrosersbergslottsvandringhelgeriseptember.5.36257d1d14c9d87d3cd38f6.html
”Kungligt 1900-tal” – temavisning helger på Ulriksdals slott  Wed, 12 Aug 2015 11:22:03 +0200

”Kungligt 1900-tal” – temavisning helger på Ulriksdals slott 

Kom och se hur ett kungligt slott på 1920-talet kunde te sig för såväl kungligheter som personal. Välkommen till helgvisningen på tema "Upstairs, Downstairs" på Ulriksdals slott.

Serier som Upstairs Downstairs och Downton Abbey har skapat ett stort intresse för livet på slotten under tidigt 1900-tal. Vi tittar lite extra på Sveriges en gång modernaste kök, det första kungliga vardagsrummet, hissar, telefoner och mycket annat. 

Guidad visning och filmvisning av journalfilmer om kungliga familjens vistelser och boende på Ulriksdal.

Ny Slottsbod med kunglig design och modern formgivning blandat med presenter och souvenirer. 

Tid: lördagar och söndagar kl. 15.00, 22 augusti–1 november

Plats: Ulriksdals slottsentré

Hitta till Ulriksdals slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/kungligt1900taltemavisninghelgerpaulriksdalsslott.5.b8a8a2e14e8c47c5423fe.html
Sista chansen: temavisning om drottning Kristinas kröningståg 5 september Mon, 10 Aug 2015 11:39:08 +0200

Sista chansen: temavisning om drottning Kristinas kröningståg 5 september

Ett kröningståg med kameler, örlogsfartyg och triumfbågar! Hör om Sveriges genom tiderna största kröningståg och se det fantastiska kröningsekipaget med guld- och silverbroderi.

När Drottning Kristina skulle krönas 1650 valde hon att kröningståget skulle gå ifrån Ulriksdal in till Kungliga slottet. Kröningståget var unikt på många sätt, och kröningen var den dyraste och pampigaste i landets historia.

Temavisning 'Drottning Kristinas kröningståg'

Lördagarna 29 augusti och 5 september kl. 15.00 (cirka 30 min) i Museet för drottning Kristinas kröningsekipage på Ulriksdal.

Biljett

Biljett löses i entrékassa på Ulriksdals slott.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/sistachansentemavisningomdrottningkristinaskroningstag5september.5.b8a8a2e14e8c47c54240d.html
Höst på Ulriksdal – öppet helger med familjevisningar och temavisningar Sat, 08 Aug 2015 11:37:10 +0200

Höst på Ulriksdal – öppet helger med familjevisningar och temavisningar

Gör en dagsutflykt till Ulriksdals slott och upptäck våra besöksmål – "det moderna" 1600-tals slottet Ulriksdal, slottspärlan Orangeriet, slottsbutik, café och den fina slottsparken.

Till och med 1 november är slottet öppet lördagar och söndagar kl. 12.00–16.00 att utforska på egen hand eller gå en guidad tur som ingår i entréavgiften! Det finns en vägledning att köpa och i slottets entré ses en sammanfattande film om slottets historia.

För de lite mindre barnen har vi Ulriksdals Råttjakt och för de lite större barnen den Stora Bildgåtan. Det finns även ett aktivitetshäfte, "Mitt Ulriksdal", att köpa. 

Guidade visningar ingår i entréavgiften

12.00 Slottsvisning, Ulriksdals slott, 40 min
13.00 Orangerimuseet, 30 min
14.00 Slottsvisning, Ulriksdals slott, 40 min
15.00 Temavisning "Kungligt 1900-tal", 30 min


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/hostpaulriksdaloppethelgermedfamiljevisningarochtemavisningar.5.2715cc5c14e2fccab5d371.html
Ulriksdals slottskapell 150 år, temavisning 6 september Wed, 05 Aug 2015 12:38:10 +0200

Ulriksdals slottskapell 150 år, temavisning 6 september

I år firar Ulriksdals slottskapell 150 år. I samband med det hålls en guidad visning med Göran Alm, 6 september kl 15.

En av Sveriges mest vigseltäta kyrkor ruvar på spännande historia och vackra mijlöer. Kom på guidad visning med kunnige och populäre talaren Göran Alm.

Göran har under närmare 40 år varit knuten till Stockholms slott, senast som bibliotekschef för Bernadottebiblioteket. Han är konsthistoriker med stor passion för bl.a. italiensk renässans och svenskt 1700- och 1800-tal.

6 september kl. 15.00, biljett löses i slottets entrékassa.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/ulriksdalsslottskapell150artemavisning6september.5.b8a8a2e14e8c47c542417.html
Gustav III:s antikmuseum öppet dagligen Tue, 04 Aug 2015 19:57:12 +0200

Gustav III:s antikmuseum öppet dagligen

Välkommen till ett av Europas äldsta museer som öppnades redan år 1794. Den konst- och antikintresserade kungen Gustav III köpte in flertalet av museets skulpturer under en resa till Italien i slutet av 1700-talet, och är idag placerade i slottets stengallerier exakt som de urpsungligen ställdes ut.

Utställningsrummen består av två stengallerier i slottets nordöstra flygel, med vacker utsikt över Logården. I det Större Stengalleriet är samlingens praktpjäs placerad – Endymion – som väckte stor beundran på 1700-talet.

Besök till museet ingår i slottsbiljetten, som inkluderar fyra besöksmål på slottet och kan besökas inom sju dagar.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Läs mer om skulpturerna

Se en introduktionsfilm om museet

Hitta på slottet

Biljetter köps online eller i samtliga entréer till slottet,

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum (öppet sommarmånaderna)
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i entrébiljetten till slottet)  
8. Sommarkafé (öppet från midsommar)

Upptäck Riddarholmskyrkan

Endast fem minuters promenad från Kungliga slottet ligger kungarnas begravningskyrka, öppen från och med 15 maj. Besök Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/gustaviiisantikmuseumoppetdagligen.5.36257d1d14c9d87d3cd5143.html
Besök Kina slott – öppet dagligen i september Sun, 19 Jul 2015 13:48:38 +0200

Besök Kina slott – öppet dagligen i september

Det exotiska lustslottet i Drottningholms slottspark är öppet dagligen till och med september för egen rundvandring och guidad visning. I september ges även temavisningen "Bakom kulisserna".

På drottning Lovisa Ulrikas födelsedag 1753 överraskade kung Adolf Fredrik henne med ett litet kinesiskt lustslott. Det var en uppskattad födelsedagspresent då hela Europa vid den tiden vurmade för kineserier.

Kina slott är en del av världsarvet Drottningholm, beläget i slottsparken, och öppet för egen rundvandring och guidade visningar dagligen maj–september.

Temadagar i september

Den 6 och den 13 september ges temavisning "Bakom kulisserna"  på Kina slott, läs mer härlänk till annan webbplats.

Besök Kina slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/besokkinaslottoppetdagligeniseptember.5.36257d1d14c9d87d3cd74f.html
Slottsvisningar av Tullgarns slott helger i september Sun, 19 Jul 2015 10:31:56 +0200

Slottsvisningar av Tullgarns slott helger i september

Gör en utflykt till Tullgarn och slottet. Här ses bland annat unika inredningar från sent 1700-tal. Vandra i slottsparken och njut av en kopp kaffe eller en lunch på Värdshuset.

Slottet visas lördagdag–söndag varje hel timme kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00. Fri entré för barn 0–17 år. Välkommen!

Besök Tullgarns slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellttullgarn/slottsvisningaravtullgarnsslotthelgeriseptember.5.36257d1d14c9d87d3cda07.html
Gustav III:s paviljong i Hagaparken visas helger Fri, 10 Jul 2015 09:15:17 +0200

Gustav III:s paviljong i Hagaparken visas helger

Upptäck Gustav III:s tillflyktsort i Hagaparken! Gustav III:s lustslott är beläget vid Brunnsvikens strand, nära Haga slott, och visas vid guidade turer helger till och med 27 september.

Gustav III:s paviljong hör till höjdpunkterna i den svenska konsthistorien och är ett av de främsta verken norra Europa kan visa från det sena 1700-talet.

Guidade visningar av paviljongen, om dess historia, arkitektur och inredningar lördag och söndag till och med 27 september, se tider

Souvenirförsäljning vid entrékassan med sortiment från Slottsboden. Kafé vid Koppartältet. Fina promenadvägar i parken, audioguide och app finns att ladda ned till din telefon.

Hitta till Gustav III:s paviljong
Läs mer om Hagaparken

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgiii/gustaviiispaviljongihagaparkenvisashelger.5.6b3f01514d8a67974b4b8.html
Se utställningen ”Talande textil” på Gripsholms slott – öppen dagligen Thu, 09 Jul 2015 11:09:58 +0200

Se utställningen ”Talande textil” på Gripsholms slott – öppen dagligen

I år uppmärksammas barockens drottning Hedvig Eleonora med utställningar, föredrag och temavisningar på de kungliga slotten. På Gripsholms slott visas utställningen "Talande textil" som belyser textiliernas betydelse under barocken.

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden. På Gripsholm – som var ett av hennes slott – uppmärksammas detta med "Talande textil". Utställningen visas perioden 14 maj 2015–6 januari 2016 under ordinarie öppettider.

Barocken präglades av ett textilt överdåd i såväl inredning som mode. Utställningen belyser textiliernas stora betydelse. Bland annat visas linne ur Hedvig Eleonoras hemgift, ett bordtäcke skänkt av Hedvig Eleonora till sonen kung Karl XI, ett sängtäcke i osmansk brokad, en vävd tapet från Bryssel och en mässhake från slottskyrkan i slottet Tre Kronor.

Besöksinformation

​Temavisning

Måndagar kl. 11.00 (juli–september)
"Vad Riksänkedrottningen önskar se", en temavisning om Hedvig Eleonora med rundvandring i textilutställningen.
Visningen ingår i entrépriset.

Visningen kan också förbokas för grupper med beställd guide.
Läs mer om gruppbokning.

Hedvig Eleonora-året på de kungliga besöksmålen

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest inflytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar, föredrag och temavisningar på våra kungliga besöksmål om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid. På Gripsholms slott visas textilier från barocken och på Kungliga slottet ses drottningens skattkammarsamling.

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/seutstallningentalandetextilpagripsholmsslottoppendagligen.5.61bb81ad149ceba88dd6905.html
Se Prinsparets kronor i Skattkammaren Mon, 06 Jul 2015 14:42:31 +0200

Se Prinsparets kronor i Skattkammaren

I Kungliga slottets källarvalv förvaras monarkins främsta symboler – riksregalierna – som används vid ceremonier som trontillträden, dop och nu senast Prinsparets bröllop. Se kronorna som användes på bröllopet på riktigt nära håll.

I Skattkammaren ses kronor för kungar, drottningar, prinsar och prinsessor och andra regalier ända från Gustav Vasas tid. Beskåda de dyrbara hantverken i Skattkammaren från och med 14 juni, kl. 10.00–17.00. Gå på egen hand eller följ med på de guidade visningarna som ingår i entréavgiften.

I entrébiljetten ingår även besök till Rikssalen, Ordenssalarna, Museum Tre Kronor och Gustav III:s antikmuseum.

Passa även på att se Slottskyrkan där Prinsparet vigdes. Till Slottskyrkan är det fri entré.

Besök Skattkammaren

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/seprinsparetskronoriskattkammaren.5.751c664a14d8a76c833ad2.html
Slottens hemligheter – läs webbtidningen med reportage Wed, 01 Jul 2015 18:53:53 +0200

Slottens hemligheter – läs webbtidningen med reportage

Läs årets sommartidning med reportage om slotten och sommarens nyheter. Lär om bland annat "designslottet", "fångarna på Gripsholm" och Christopher O'Regans känsla för Gustav III:s paviljong. Länk till webbtidningen här nedan.

Läs den bläddervänliga webbtidningen härlänk till annan webbplats.

Välkommen till de kungliga slotten i sommar! Välj besöksmål i vänstermenyn.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/slottenshemligheterlaswebbtidningenmedreportage.5.36257d1d14c9d87d3cd2a67.html
Orangeriet på Ulriksdal visas helger kl 13 fram t.o.m. 1 november Sun, 21 Jun 2015 21:11:13 +0200

Orangeriet på Ulriksdal visas helger kl 13 fram t.o.m. 1 november

Besök Orangerimuseet på Ulriksdal. Här ses Nationalmuseets samling av svensk skulptur.

Kombinationen av spännande växter och sköna skulpturer skapar en alldeles speciell atmosfär och måste upplevas. Orangeriet från 1600-talet har för många blivit en nyupptäckt pärla.

Läs mer om Orangeriet och dess historia

Orangerimuseet visas under guidad tur varje lördag och söndag kl 13.00, 22 augusti - 1 november.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/orangerietpaulriksdalvisashelgerkl13framtom1november.5.526606cc14d8a6675bea59.html
Utflykt med båt till Drottningholms slott Mon, 15 Jun 2015 10:02:34 +0200

Utflykt med båt till Drottningholms slott

Välkommen till världsarvet Drottningholm. Slottet är öppet dagligen och de vackra sekelskiftesbåtarna trafikerar Drottningholm fredag, lördag och söndag.

Egen rundvandring på slottet

Slottet är öppet dagligen. Du vandrar på egen hand i slottets salar, och ett skyltprogram guidar dig genom rummen. Det finns även en vägledning om slottet att köpa, som berättar mer.

Slottsvisning och familjevisning på helger

Att följa mer våra kunniga guider genom slottets salar ger en extra upplevelse. Se tider för guidade visningar.

Fri entré för barn!

Fri entré för barn, till och med 17 år, i vuxens sällskap. Övriga entréavgifter, läs här

Kafé och slottsbutik

På Drottningholm finns också besökscenter med kafé och butiken Slottsboden. Varmt välkomna!

Hitta till Drottningholms slott

Läs mer om Strömmas båttrafik härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/utflyktmedbattilldrottningholmsslott.5.41c8ffa14acdb2a3a4182b.html
Se årets hedersporträtt på Gripsholms slott Mon, 15 Jun 2015 09:05:31 +0200

Se årets hedersporträtt på Gripsholms slott

Lördag 13 juni avtäcktes 2015 års hedersporträtt på Gripsholms slott. I år är det ett fotografi föreställande Hédi Fried, avbildad av fotografen Sanna Sjöswärd.

Hédi Fried föddes i Trasylvanien och kom att bli en av överlevarna vid Förintelsen, hon kom till Sverige i juli 1945. Hédi Fried har tagit på sig den viktiga men smärtsamma uppfiften att vittna om nazismens illgärningar, både i sina böcker och genom föreläsningar i skolorna.

Fotografen Sanna Sjöswärd har lyckats göra sig till tolk för det som vi inte riktigt kan sätt ord på i sitt porträtt av Hédi Fried. Sanna Sjöswärd är en framgångsrik dokumentär- och porträttfotograf. Inom den sistnämnda genren arbetar hon ofta med närbilder, såväl i rent fysisk bemärkelse som i personskildringen. Porträtten genomsyras av fotografens engagemang för modellerna. I Statens porträttsamling är hon tidigare representerad med bland annat hedersporträttet av Theodor Kallifatides.

Upptäck porträttsamlingen på Gripsholms slott

På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar i dag cirka 4500 verk, företrädesvis oljemålningar. Samlingen innefattar porträtt från 1400-talets slut till nutid.

Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal porträtt varav ett porträtt är hedersporträtt donerat av Gripsholmsföreningen.

Besök Gripsholms slott

Läs om tidigare års hedersporträtt

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/searetshedersportrattpagripsholmsslott.5.2a01eed814d8a796c1b549.html
Carl den XIII:s Orden – utställning på Rosersbergs slott  Sat, 13 Jun 2015 11:24:49 +0200

Carl den XIII:s Orden – utställning på Rosersbergs slott 

På Rosersbergs slott ses en utställning om Carl den XIII:s Orden på Rosersbergs slott i det så kallade Braherummet. Utställningen ingår i ordinarie entréavgift till slottet. Välkommen!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/carldenxiiisordenutstallningparosersbergsslott.5.751c664a14d8a76c8333537.html
Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära på Kungliga slottet Fri, 12 Jun 2015 10:52:19 +0200

Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära på Kungliga slottet

Drottning Hedvig Eleonoras samling av utsökta och sällsynta konstföremål har inspirerat keramikern Per Hammarström till dukningen av ett överdådigt bord – en barock fantasi – i Festvåningens livdrabantsal på Kungliga slottet.

Se Hedvig Eleonoras skattkammarsamling

Permanent utställning
På Kungliga slottet i Stockholm visas riksänkedrottningens så kallade skattkammarsamling i en permanent monterutställning i Festvåningen. Samlingen, som består av sällsynta och fantasieggande föremål, var vanliga vid de europeiska hoven under 1600-talet. För Hedvig Eleonora var samlandet en angelägen och naturlig del av furstinnerollen.

Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära

Visas till om 6 januari 2016
Barockens flödande formvärld och Hedvig Eleonoras skattkammarsamling har inspirerat keramikern Per Hammarström till dukning av ett festbord i samma sal som drottningens samling visas. Skulle Hedvig Eleonora ha känt igen sig som gäst vid vårt bord? Knappast! Dukningen är en barock fantasi. 1600-tal på 2000-talvis. Nästan allt på bordet är till salu.

Se skattkammarsamlingen och det dukade barockbordet under slottets ordinarie öppettid. 

Jubileumsår för barockdrottningen

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på våra kungliga slott. Många av årets föredrag och temavisningar på slotten handlar om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/extraalltettborddukattillhedvigeleonorasarapakungligaslottet.5.36257d1d14c9d87d3cd7fd.html
Upplev en hisnande tidsresa – se nya filmen på Ulriksdals slott  Wed, 10 Jun 2015 16:32:05 +0200

Upplev en hisnande tidsresa – se nya filmen på Ulriksdals slott 

Följ med på en resa genom händelser och rum, bland föremål och personer som präglat slottet genom historien. Börja ditt slottsbesök med en inspirerade visningsfilm och utforska mer av slottet och dess omgivningar.

Visningsfilmen är nio minuter lång och innehåller såväl kostymscener som hisnande drönarbilder över slott och slottspark. Filmen visas i slottets nyinredda filmrum, i Sveriges förmodligen djärvaste filmmöbel – Nationalmuseums barockskåp från 1600-talet.

Regissör är Christian Arnet på Svea Television. Christian ligger bakom TV-serier och projekt på Sveriges Television och TV4, såsom Hemliga Svenska Rum, Sveriges historia, Arns Rike, Häxornas tid m.m. 

Filmen visas rullande under slottets öppettid, varje dag kl. 12.00–16.00.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/upplevenhisnandetidsresasenyafilmenpaulriksdalsslott.5.2715cc5c14e2fccab5d75.html
Gå på temavisingar på Strömsholms slott i höst! Mon, 01 Jun 2015 17:45:12 +0200

Gå på temavisingar på Strömsholms slott i höst!

Under hösten 2015 ges fyra visningar med specialtema på Strömsholms slott.

Hovmålaren och hans uppdragsgivare

Söndag 20 september kl.14.00
David Klöcker Ehrenstrahl utnämndes till svensk hovmålare 1661. Sedan förde han en produktiv tillvaro i nära fyra decennier fram till sin död 1698. Han har kallats den svenska målarkonstens fader och hans verk återfinns i alla de kungliga slotten, men vem var han? Vilka var det som möjliggjorde hans resa från enkel skräddarson till adelsman och hovintendent?

1600-talets symbolvärld

Söndag 27 september kl.14.00
Strömsholms konstsamling är unik: målningarna som ursprungligen fanns på slottet då det brukades som kunglig bostad finns fortfarande kvar. Här ses delar av Hedvig Eleonoras samling och målningar från Ulrika Eleonoras den yngres tid. I många av tavlorna förmedlas budskap med hjälp av symboler. Under den här visningen ges en introduktion till 1600-talets symbolvärld.

​Dolda rum

Söndag 4 oktober kl. 14.00
Nere i slottets källare döljer sig resterna av Gustav Vasas gamla hus, och spår av någonting som kan vara en ännu äldre byggnad. Uppe på vinden står urverket från 1701 ännu på sin plats, och en stege som användes när barockslottet byggdes ligger fortfarande kvar. Följ med på en spännande visning i slottets dolda rum som annars inte visas för allmänheten, och få en inblick i hur slottet vuxit fram under århundradena.

1700-talets Strömsholm

Söndag 11 oktober kl.14.00
Strömsholms slott är till stora delar inrett på slutet av 1700-talet åt drottning Sofia Magdalena, Gustav III:s gemål. Drottningens sängkammare och den kinesiska matsalen kom till under denna tid och utgör slottets mest praktfulla rum. I inredningen går det att utläsa de ideal, tankar och idéer som präglade epoken. Följ med till Sofia Magdalenas Strömsholm och lär mer om 1700-talet stilideal.

Samling i slottets entré.
Begränsat antal platser. Biletter förbokas på telefon 0220-430 35 eller via e-post stromsholm.visning@royalcourt.se
Pris: 100 kr.

Hitta till Strömsholm!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/gapatemavisingarpastromsholmsslottihost.5.2dc9487f14e8c508d033032.html
Karl XIV Johan och Älvdalen – porfyr på de Kungliga slotten Mon, 01 Jun 2015 07:27:58 +0200

Karl XIV Johan och Älvdalen – porfyr på de Kungliga slotten

På de Kungliga slotten finns en mängd olika föremål utförda i Älvdalsporfyr. Stenartsfynden i Älvdalen upptäckes på 1700-talet, och blev uppmärksammat av vår första Bernadottekung Karl Johan.

Första fynden av porfyr i Älvdalen skedde på 1730-talet men först på 1780-talet kom produktionen av konstföremål igång. 1817 stod verket inför hot om nedläggning. Kronprins Karl (XIV) Johan gick då in med medel och gjorde sonen Oskar (I) till ägare. Karl Johan visade ett mycket aktiv intresse för bruket och företaget var i kunglig ägo mellan åren 1818–1856. Han lät tillverka många föremål i porfyr för de kungliga slotten och även som gåvor.

Namnet porfyr kan härledas ur det grekiska ordet porfyreos som betyder purpurröd. Grundmassan är mörk, ofta mörkt röd, svart eller grön, och i den finns kristalliska strökorn som ger stenen dess speciella utseende. Porfyr har hårdhetsgraden 7 på en skala av 1–10 där tio är den hårdaste representerad av diamant. 

Upptäck Älvdalsporfyren på de Kungliga slotten

På de Kungliga slotten och i de Kungliga samlingarna finns en mängd olika föremål utförda i Älvdalsporfyr, exempelvis urnor, ljusstakar och spisomfattningar.

I många sammanhang nämns Granitell som en porfyrart men är i mineralogisk mening en särskild bergart. Granitell bearbetades också på Älvdalens porfyrverk. Exempel på ett sådant föremål är den stora urna som står i parken utanför Rosendals slott på Djurgården.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/karlxivjohanochalvdalenporfyrpadekungligaslotten.5.2a01eed814d8a796c1b115f.html
Upptäckare och sakletare på 'Öppet slott' belönas! Wed, 27 May 2015 11:11:02 +0200

Upptäckare och sakletare på 'Öppet slott' belönas!

Under Öppet slott på nationaldagen besöktes Kungliga slottet av tusentals besökare. Våra yngre besökare kröntes till kungar och drottningar, dubbades till riddare, gick på upptäcktsfärd och letade efter Gustav Vasas pengar. Deltagarna belönades på plats, och tio av dessa får en extra vinst. 

Upptäcktsresan runt slottets fasader

Kungliga slottet är stort och imponerande, och fyllt av detaljer som man kanske inte alltid tänker på. Alla barn som gick på upptäcktsfärden belönades, och nu har fem av dessa valts till en extra belöningom som skickas per post. Grattis till:

Agneta Stridh, Huddinge
Hannes Axeman, Järfälla
Ella Nielsen, Hägersten
Sofia Cobbledick, Falun
Melker Torstensson, Kullavik

Jakten på Gustav Vasas pengar

Skattmästare Eskil tappade bort Gustav Vasas pengar och de måste hittas innan kungen får veta något. Hundratals barn hjälpte till att leta pengapåsar i Museum Tre Kronor och deltagarna belönades på plats. Fem av sakletarna får nu en extra belöning som skickas per post. Grattis till: .

Milda Löfs, Larsmo, Finland
Erik Syrjänen, Saltsjöbo
Alina Törnskog, Hägersten
Melinda Storm, Vikingstad
Albert Hägglund, Saltsjö-Boo

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackareochsakletarepaoppetslottbelonas.5.2a01eed814d8a796c1b10ae.html
Boka visning på Strömsholms slott – året runt Fri, 01 May 2015 18:02:15 +0200

Boka visning på Strömsholms slott – året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar även när slottet inte är öppet för allmänheten. En egen visning kan utformas efter egna önskemål. Den kan bestå i en allmän rundvandring genom slottet, eller ha en mer speciell inriktning, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Se bilder från Kulturnatten på #nattpåslottet Fri, 03 Apr 2015 12:19:03 +0200

Se bilder från Kulturnatten på #nattpåslottet

Årets Kulturnatt på Kungliga slottet besöktes av 12000 personer och hundratals nya bilder taggades på #nattpåslottet.

#nattpåslottet

Under Kulturnatten utlystes en tävling på #nattpåslottet och det vinnande bidraget har utsettslänk till annan webbplats. Ett frikort till de kungliga besöksmålen skickas per post. 

Se alla bilder från Kulturnatt på slottetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ Kungahuset på Instagram!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sebilderfrankulturnattenpanattpaslottet.5.36257d1d14c9d87d3cd2549.html
Evenemang på Djurgården Thu, 05 Feb 2015 15:02:57 +0100

Evenemang på Djurgården

Välkommen till Sveriges mest besökta rekreationsområde! Djurgården är tillsammans med Hagaparken och Ulriksdal, världens första Nationalstadspark, och marken upplåts till en mängd evenemang!

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken, Fjäderholmarna och Ulriksdal till evenemang av olika slag.

Evenemang 2015

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande. För information om evenemang i övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Besök det kungliga slottet Rosendals slott på Djurgården.

Läs även om övriga besöksmål på Djurgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/evenemangpadjurgarden.5.3e595e0914acd6758cf450d.html
Upptäck Slottsboden Thu, 05 Feb 2015 13:14:45 +0100

Upptäck Slottsboden

Föregående 1 2 3 Nästa
Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Upptäck butiken med kungligt kulturarv! Här handlar du presenter som är framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna – inredningsartiklar, accessoarer och litteratur.

Butiken är belägen på Kungliga slottets yttre borggård och är öppen tisdag–söndag.

Läs mer om Slottsboden

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
Slottsboden är belägen i flygeln mellan Yttre borggården och Storkyrkan, nr 1 på bilden.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackslottsboden.5.292a62ce13848168ac5516d.html
Ny ordensjuvelerare och en miniutställning om tillverkningen Mon, 12 Jan 2015 15:12:20 +0100

Ny ordensjuvelerare och en miniutställning om tillverkningen

Det svenska ordenskapitlet har en ny leverantör av de svenska ordenstecknen. I Ordenssalarna på Kungliga slottet, öppet för besökare tisdag–söndag, visas nu en liten utställning om hur ett ordenstecken blir till.

Samma leverantör i 150 år – den Carlmanska epoken avslutas

Det svenska ordenskapitlet – Kungl. Maj:ts Orden – har i drygt 150 år haft en leverantör av de svenska ordenstecknen. Juvelerarfirman Carl Fredrik Carlman, vilken år 1854 övertog Jacob Hjortzbergs guldsmedsverkstad, började leverera ordenstecken år 1860. När företaget lades ned år 1998 övertog ordensjuvelerare Lars Kjellander (f. 1947) ansvaret för att tillverka och leverera ordenstecken. Kjellander var anställd av Carlmans sedan år 1965 och verkade som juvelerare åren 1974-79 i firman. Man kan därför med skäl säga att den 1 oktober 2014 avslutades den Carlmanska epoken i svensk ordenstillverkning och ett nytt företag har nu tagit över verksamheten.

Juvelerarfirman C. F. Carlman blev utnämnd till hov- och ordensjuvelerare år 1875 och var sedan dess ensam tillverkare av svenska ordenstecken fram t.o.m. år 1998. Direktör Rolf Carlman (f. 1932), i fjärde generation, fick titeln år 1976. Lars Kjellander utnämndes till hovleverantör år 2005.

Ny leverantör av Serafimerorden och Kungl. Nordstjärneorden

Atelier Borgila AB är ett anrikt silversmidesföretag som grundades år 1920 av hovsilversmeden Erik Fleming. Företaget, vilket blev hovleverantör första gången år 1952, är kanske främst känt för kyrksilver och s.k. corpusarbeten men har även gjort sig känt för sina specialgjorda hedersgåvor och till-verkningen av brukssilver. Företaget nytillverkar och reparerar allt inom silver, tenn och mässing. Med åren utvecklades företaget till något av en institution inom svenskt silversmide, där kvalitét och hantverk alltid har satts i främsta rummet.

Ölänningen Henrik Ingemansson (f. 1974) började sin bana som lärling och arbetade i tio år tillsammans med Lars Fleming, som var Atelier Borgilas verkställande direktör och ägare åren 1959-2004. Henrik Ingemansson köpte företaget av honom år 2004 och blev år 2005 utnämnd till hovleverantör. Nu har han utökat verksamheten och inlett ett nytt skede i företagets historia genom att börja leverera ordenstecknen för Kungl. Serafimerorden och Kungl. Nordstjärneorden, vilka är de enda ordnar vilka idag utdelas.

Liten utställning i Ordenssalarna om tillverkningen

Tack vare den Carlmanska firmans konstskicklighet har de svenska ordenstecknens utförande alltid stått på ett högt plan, och de gör så även idag. I denna lilla utställning får vi se hur ett ordenstecken blir till och vilka de olika faserna i arbetet är innan ett ordenstecken är färdigt. Etuierna levereras av företaget Eriksson Etuiverkstad.

I Ordenssalarna visas en permanent utställning om de kungliga ordnarna. Ordenssalarna består av fyra salar, en sal för varje orden. Utställningen berättar om de svenska riddarordnarna och här ses även ett urval föremål som använts i ceremoniella sammanhang. Besök till salarna ingår i slottsbiljetten, se besöksinformation.

äs mer om Ordenssalarna

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyordensjuvelerareochenminiutstallningomtillverkningen.5.618dea114acd4fc12a49f.html
Boka Museum de Vries på Drottningholm för tillställning och evenemang i vacker miljö Mon, 15 Dec 2014 13:09:57 +0100

Boka Museum de Vries på Drottningholm för tillställning och evenemang i vacker miljö

Letar du efter en vacker och annorlunda plats för mottagningar och andra evenemang? Nu öppnar vi upp Museum de Vries för sällskap upp till 30 personer.

Lokalen som är i det gamla Dragonstallet på Drottningholm renoverades 2001 för att visa världens största skulptursamling av den nederländske skulptören Adriaen de Vries (1556–1626). Känslan i den ljusa och vackra lokalen, omgiven av världsberömda bronsskulpturer, är unik och måste upplevas!

Pris: 7000 kr/2 timmar, därefter 2000 kr/timme. I detta pris ingår personal som öppnar, stänger och informerar om såväl museets innehåll som förhållningsregler. Bord, stolar och städning ingår.

Catering: Vi samarbetar med Drottningholms slottscafé Karamellan som med sin långa erfarenhet vet hur man ordnar det gott och trevligt. Kontakta gärna dem direkt: info@drottningholmsslottscafe.se, tel 0734-38 64 00

Ett unikt kulturarv: De fantastiska skulpturerna gör hela vistelsen speciell men kräver också vissa förhållningsregler. Information om dessa medföljer vid bokning av lokalen.

Bokning: info.drottningholms-slott@royalcourt.se eller 08-402 62 80

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/bokamuseumdevriespadrottningholmfortillstallningochevenemangivackermiljo.5.61bb81ad149ceba88dd2b23.html
Upptäck Kungahusets app om de kungliga besöksmålen! Mon, 11 Aug 2014 15:15:40 +0200

Upptäck Kungahusets app om de kungliga besöksmålen!

Hovets app om de kungliga besöksmålen finns tillgänglig för Iphone, Ipad och android.

Upptäck Kungahusets app om de kungliga besöksmålen. Här finns texter, bilder och filmer om de Kungliga slotten och kulturarvet. Planerar du till exempel ett besök till Kungliga slottet eller Drottningholms slott fungerar den som en guide till rum och salar.

Kungen säger följande om appen: ”Att värna och vårda kulturarvet är en självklarhet för mig och min familj. Vi som bor i Sverige ska vara stolta över våra kulturvärden. Med denna app hoppas jag att fler kan ta del av vår gemensamma historia.”

Med appen, som du laddar ner gratis till Iphone, Ipad eller androidtelefon, kan du planera dina besök till de kungliga besöksmålen på ett smidigt och enkelt sätt.

Här finns all information du behöver om öppettider, priser, guidning, tillgänglighet med mera.

Med appen kan du själv guida dig i slottens våningar och parker genom texter, bilder och filmer.

Appen finns både med svensk och engelsk text. Hämta den i AppStore och GooglePlay – sök på ”Kungliga slotten”.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackkungahusetsappomdekungligabesoksmalen.5.5c58ab1145278c0bc43e363.html
Kungliga kakor i slottsbodarna Sun, 01 Jun 2014 19:55:29 +0200

Kungliga kakor i slottsbodarna

Nu kan du köpa kungliga kakor i slottsbodarna på Kungliga slottet, Gripsholms slott och Drottningholms slott. Den guldfärgade burken innehåller tre klassiska kaksorter, bakade av Arbrå ångbageri.

Kakburken är framtagen exklusivt för de kungliga slottsbodarna och rymmer 300 gram av de tre klassiska kaksorterna finska pinnar, sirapskakor och mandelkakor. Kakorna är bakade av Arbrå ångbageri i Bollnäs.

Den kungliga kakburken kostar 135 kronor och säljs i slottsbodarna i Kungliga slottet, Drottningholms slott och Gripsholms slott.

Foto: Lajan.se

Foto: Lajan.se

Burken har godkänts enligt NormpackNormen som anger att förpackningen är godkänd att vara i kontakt med livsmedel.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligakakorislottsbodarna.5.3c77b02114527aa7e261c66d.html
Kungaparet besöker Kina slott – se filmen Fri, 30 May 2014 15:41:47 +0200

Kungaparet besöker Kina slott – se filmen

Kungaparet besökte Kina slott i samband med restaureringsarbetet av väggmålningarna våren 2014. Kina slott ligger i Drottningholms slottspark och är en del av världsarvet. Lustslottet är säsongsöppet maj till september.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/kungaparetbesokerkinaslottsefilmen.5.3c77b02114527aa7e262a2a4.html
Gripsholms slott är alltid öppet för gruppbesök Sat, 05 Apr 2014 15:13:49 +0200

Gripsholms slott är alltid öppet för gruppbesök

På Gripsholm ses interiörer från vasakungarnas och Gustav III:s tid. Här finns även Svenska statens porträttsamling. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Gripsholms slott är öppet året om för bokade visningar, både under och utanför slottets ordinarie öppettider.

En egen visning kan – om man så vill – anpassas efter gruppens önskemål och intressen. För förstagångsbesökaren är "Ett slott och dess samlingar" oftast mest intressant. Då får man se höjdpunkterna från slottets olika epoker, både slottsmiljöer och porträtt.

Finns det ett särskilt intresse för vasatid eller Gustav III:s tid går det att lägga visningens tyngdpunkt där. Eller på Gripsholms porträttsamling, historiska eller moderna porträtt. Ring eller mejla så berättar vi.

» Gruppbesök

» Allmänna öppettider

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsslottaralltidoppetforgruppbesok.5.4ea495e313c19c119aae27c.html
Måltid i Gustav III:s kök? Sat, 15 Mar 2014 15:26:10 +0100

Måltid i Gustav III:s kök?

I samband med bokad visning av slottet kan vi erbjuda möjlighet att hyra Kronköket.

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse!

Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

Läs mer om Kronköket.

Se sidan "Gruppbesök".

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/maltidigustaviiiskok.5.2dc9487f14e8c508d03962.html
Låt Gripsholms slott komma till er! Mon, 10 Mar 2014 15:28:27 +0100

Låt Gripsholms slott komma till er!

Om inte ni kan komma hit så kan vi komma till er. Boka ett innehållsrikt och underhållande föredrag med bildvisning om Gripsholms slott, dess skatter och spännande historia.

Våra mest erfarna guider kan konsten att berätta. Med bildens hjälp blir upplevelsen så nära ett besök det går att komma utan att sätta sin fot i slottet. Kontakta oss för offert.

Bokning per telefon 0159-101 94 vardagar kl. 9.00–16.00
eller mail: info.gripsholms-slott@royalcourt.se

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/latgripsholmsslottkommatiller.5.2dc9487f14e8c508d03957.html
Herman Lindqvist på Gripsholms slott 17 oktober Sat, 01 Mar 2014 09:51:43 +0100

Herman Lindqvist på Gripsholms slott 17 oktober

Herman Lindqvist återkommer till Gripsholms slott med föredraget "Drottning Hedvig Eleonora – Med tre karlars styrka". Lördag den 17 oktober  kl. 16.00 och 18.00 i Gustav III:s teater.

Hedvig Eleonora beskrevs i sin ungdom som "en skön liten dygdig och synnerligen hjärtans behaglig puppa". Som drottning, riksänkedrottning och regent utövade hon dock ett starkt inflytande. Hon intresserade sig bland annat för konst och arkitektur och beskrivs av sin samtid som bestämd och dominant men hade också en stor portion humor och livsglädje.

Köp biljetter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besöksinformation.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/hermanlindqvistpagripsholmsslott17oktober.5.61bb81ad149ceba88dd4b9.html
Barnens dag på Gripsholms slott den 30 oktober – fri entré för alla barn Sat, 01 Feb 2014 13:48:27 +0100

Barnens dag på Gripsholms slott den 30 oktober – fri entré för alla barn

Dags igen för en av årets höjdpunkter! Fredag den 30 oktober kl. 10.00–15.00 blir det kluriga uppdrag, familjevisningar och sagoläsning i Gustav Vasas borg. Fri entré för barn i vuxens sällskap.

På Barnens dag på Gripsholms slott blir det:
Skattjakt
Familjevisning
Sagoläsning i olika salar för olika åldrar
Korvservering på borggården till alla skattletare!

Detaljerat program kommer i höst.

Hitta till Gripsholms slott.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/barnensdagpagripsholmsslottden30oktoberfrientreforallabarn.5.36257d1d14c9d87d3cd38c.html
Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur Wed, 01 May 2013 10:51:21 +0200

Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur

Föregående 1 2 Nästa
Skyltprogram på Rosendal beskriver byggnaderna kring slottet som Karl XIV Johan uppförde. Foto: Jan Wahlman.

Upptäck byggnaderna på Rosendal som Karl XIV Johan lät uppföra på 1800-talet. På Rosendal finns ett skyltprogram som berättar om byggnadernas historia och inbjuder till en självguidad promenad på Rosendal året om.

Året innan Karl XIV Johan kröntes till kung, köpte han lantegendomen Rosendal och med personligt engagemang uppförde han under 1820-talet flertalet av byggnaderna.

Karl Johans ambition var att främja svenska hantverkare och näringsidkare och byggnaderna uppfördes med teknisk skicklighet och konstnärlig finess där kungen visade både svenskarna och resten av Europa vad vi kunde åstadkomma i Sverige.

Följ skyltarna på Rosendal


Nu kan du gå en självguidad tur runt Rosendal och läsa om byggnaderna: arkitekten Fredrik Bloms monteringsfärdiga trähus; Rosendals slott och dess närliggande byggnader, den gigantiska porfyrvasen och bron, monterad med förfabricerade moduler, som underlättade Karl XIV Johans ridtur till militärparaderna på Ladugårdsgärde.

Sommarslottet är öppet under sommarmånaderna, se öppettider. Promenader i parken och den självguidade turen med skyltprogrammet passar dock alla årstider.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/upptackbyggnadernaparosendalgaensjalvguidadtur.5.40e05eec12926f26304800013764.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Fri, 11 May 2012 22:01:40 +0200

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Karl XI:s galleri på Kungliga slottet dukat för representationsmiddag. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis. Aktuella stängningsdatum ser du här.

Läs mer om Representationsvåningarna

Läs mer om H.M. Konungens officiella representation – om statsbesök, högtidliga audienser, medaljutdelningar etc.

Läs mer om Kungafamiljens program dag för dag – länk till Kungafamiljens kalender

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Evenemang i Ulriksdals slottspark Tue, 10 Jan 2012 15:09:47 +0100

Evenemang i Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slottspark är platsen för flera årligen återkommande evenemang. Foto: Gomer Swahn.

Ulriksdals slottspark är platsen för flera evenemang under året och en del av dem årligen återkommande som till exempel höstmarknaden.  

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken och Ulriksdal till evenemang av olika slag. För information om evenemang i de övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Ulriksdals slottspark 2015

30 april Valborgsmässofirandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kl 21.00 vid Slottskapellet
2 maj Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
10 maj Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
16 maj Hundutställning Spaniel- och Retriverklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
17 maj Hundutställning Flatcoated Retrieverklubbens Clubshow 2015länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
13 juni Stockholmswimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
14 juniParkvandring i slottsparken
15 aug Diggiloolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
22 aug Picknick-konsert i Ulriksdals slottspark
30 aug Igelbäckens dagPDF i Ulriksdals slottspark
22 aug Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 sep Sthlm Bike "Slott till Slott"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
31 okt–1 nov Höstmarknadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/evenemangiulriksdalsslottspark.5.1a3366210de661ad20800045074.html
Evenemang i Hagaparken Sun, 01 Jan 2012 15:20:31 +0100

Evenemang i Hagaparken

Föregående 1 2 Nästa
Hagaparken är platsen för promenader, vila och evenemang.

I Hagaparken finns promenadvägar, museer, kaféer och två kungliga slott! Parken upplåts också till evenemang av olika slag. Här ser du årets program för Hagaparken.  

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Hagaparken 2015

9 maj Tough Vikinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Sprint
10 maj
Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
23 maj Hagaparksdagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 juni Nationaldagsfirande med Kungl. Operanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
13 juni Stockholmswimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
12 juliParkvandring i Hagaparken
9 aug Ride of Hopelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 sept Idrottens dag och Prins Daniels lopp i Hagalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
19 sept Topploppetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
31 okt Ljusfesten, arrangeras av Haga-Brunnsvikens Vännerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken är öppen för allmänheten maj–augusti torsdag kl. 13.00–15.00

Gustav III:s paviljong i Hagaparken, läs mer
Ulriksdals slott, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthagaparken/evenemangihagaparken.5.1a3366210de661ad20800045212.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html
Läs om ett av Sveriges största miljöprojekt Sun, 08 May 2011 09:20:26 +0200

Läs om ett av Sveriges största miljöprojekt

Föregående 1 2 3 4 Nästa
I ett tvåårigt projekt sanerades Beckholmen på Kungl. Djurgården. Foto: Christer Egelstig/Sweco.

I juni 2011 startade ett av Sveriges största miljösaneringsprojekt, som pågick under två år. Ön Beckholmen på Kungl. Djurgården att sanerades på tungmetaller och andra farliga ämnen för att förhindra föroreningar av Saltsjön.

Beckholmen har sedan 1600-talet varit platsen för industriverksamhet och för att skydda vattnet från vidare förorening genomfördes ett av landets största saneringsprojekt. Omkring 100.000 ton förorenad jord schaktades bort och ersattes med ny, samtidigt som verksamheten på Beckholmen fortgick.

Huvudman för projektet var Kungl. Djurgårdens förvaltning med bidrag från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Saneringsarbetet leddes av Sweco och utfördes av NCC.
 

Se film om projektet


Se ett reportage inför saneringsarbetet. Länk till filmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 

Beckholmens historia


Beckholmen är ett av Sveriges äldsta, ännu fungerande industriområden och ett maritimt centrum för träskutor och ångbåtar. Här finns även regionens enda stora kommersiella varv. 
 
Mellan åren 1630 och 1850 var Beckholmen centrum för kokning av beck och lagring av tjära i Sverige, och var den tredje största inkomstkällan. 1850 köptes ön av Stockholms grosshandlarsocietet, och de två dockorna på västra sidan av ön konstruerades och togs i drift. Beckholmen blev nu varvscentrum i Stockholm.

1918 övertogs ön igen av staten, men nu som militär varvsanläggning, och den stora västra G5-dockan byggdes. Ön växte också ut betydligt åt väster, då utsprängt berg användes som utfyllnadsmassa. Marinen lämnade Beckholmen 1967, och sedan dess har varvsverksamheten fortsatt.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/lasomettavsverigesstorstamiljoprojekt.5.3430a77a12f2c72bd3380006923.html