Ulriksdals slott säsongsöppet – egen rundvandring, guidade visningar och fri entré för barn Thu, 24 Jul 2014 17:44:46 +0200

Ulriksdals slott säsongsöppet – egen rundvandring, guidade visningar och fri entré för barn

Föregående 1 2 3 4 Nästa

Ulriksdal är ett utflyktsmål i Kungliga Nationalstadsparken och här finns många sevärdheter. Foto: Dick Norberg.

Ulriksdals slott kan man kalla Sveriges modernaste 1600-tals slott. Här ses rum med inredningar från 1800-talets barockpastischer intill rum med 1920-talets mer funktionella inredning.

Här vandrar du genom rum och salar som tar dig på en resa i kunglig inredningshistoria. Till höjdpunkterna hör vardagsrummet som inreddes av Carl Malmsten på 1920-talet åt kronprinsparet Gustaf (VI) Adolf och Louise.

Slottet är öppen för egenr rundvandring under sommarmånaderna. Stängt midsommarafton. Året om kan vi ta emot gruppbesök. Läs mer om gruppbesök

Orangerimuseet med skulptur och keramikutställning

I Ulriksdals slottspark finns orangeriet med Nationalmuseums samling av svensk skulptur. I sommar ställer keramiker Per Hammarström ut sina sköra och färggranna verk bland museets vita skulptur. 

Drottning Kristinas kröningsvagn

Drottning Kristinas kröningsekipage utgick från Ulriksdal, och idag kan du se kröningsvagnen i stallbyggnaden på Ulriksdal.

Försäljning från Slottsboden

Slottsboden är butiken med unika produkter framtagna med inspiration från de kungliga samlingarna. På Ulriksdal finns ett urval produkter till försäljning, bland annat med anknytning till Ulriksdal. Försäljning i slottets entré samt i Orangerimuseet.

Slottsparken med kafé

Ulriksdals slottspark visar liksom slottet spår efter olika stilideal. Här finns både barockens strikta ideal med alléer och symmetri, och den engelska romantiska stilen med promenadvägar genom otuktad natur. Med läget vid Edsvikens strand och Igelbäcken som porlar genom parken, bjuder parken på natursköna promenader och många platser för medhavd picknick. I parken finns även ett kafé med bakverk, glass och lättare luncher. På promenadavstånd finns dessutom två handelsträdgårdar med servering.  

Slottsutflykt med buss och båt

I sommar är det premiär för bryggstopp vid Ulriksdals slottsbrygga. Utlykten går via transferbuss från innerstan, till Hagaparken för båtutflykt på Brunnsviken och till Ulriksdals slott, sedan transferbuss frå Ulriksdal till innerstan. Läs mer och boka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Dramatiserade visningar i höst

Missa inte tillfället att uppleva Ulriksdal på ett annorlunda sätt! Under ett par helger i september är det dramatiserade visningar inne i slottet.

Besök Ulriksdal

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/ulriksdalsslottsasongsoppetegenrundvandringguidadevisningarochfrientreforbarn.5.40e05eec12926f2630480009073.html
Besök Karl Johans lustslott på Djurgården – visas tisdag–söndag till och med augusti Thu, 24 Jul 2014 15:40:31 +0200

Besök Karl Johans lustslott på Djurgården – visas tisdag–söndag till och med augusti

Föregående 1 2 3 4 Nästa

Det kungliga sommarslottet på Rosendal visas vid guidade turer. Foto: Gomer

På Djurgården finns lustslottet Rosendal som uppfördes åt Karl XIV Johan. Slottet är öppet under sommarmånaderna med guidade visningar av de historiska rummen.

Till stor del står slottet än i dag som det gjorde under Karl Johans tid, vilket gör Rosendal till ett unikt dokument över den svenska empirestilen. Inredningen präglas av möbler i mahogny och heltäckande mattor och gardiner i starka färger.

Slottet är öppet till och med 31 augusti, vid guidade visningar: tisdag–söndag kl. 12, 13, 14, och 15. Stängt midsommarafton. Våra kunniga guider berättar om slottet, dess historia, arkitektur och inredningar.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

» Köp kombibiljett Kungliga slottet – Rosendals slott – Hovstallet onlinelänk till annan webbplats

Vid entrén finns även försäljning av produkter från Slottsboden, med anknytning till slottet, tiden och samlingarna. I närheten finns Rosendals trädgård med kafé. Upptäck även porfyrvasen och blomsterplanteringar vid slottets sjösida. Den 16 augusti kan du även följa med på en parkvisning på Rosendal, förbokas här.

Besök Rosendal

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/besokkarljohanslustslottpadjurgardenvisastisdagsondagtillochmedaugusti.5.65c0ca0a145277e59071cdaf.html
Resan till Egypten – fotoutställning på Strömsholms slott Thu, 24 Jul 2014 10:10:55 +0200

Resan till Egypten – fotoutställning på Strömsholms slott

Föregående 1 2 Nästa

Drottning Victoria utvecklades till både en konstnärlig och teknisk skicklig fotograf. Hennes resa till Egypten resulterade i över 3000 bilder. Bilden är beskuren. Foto: Drottning Victoria, ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv.

I sommar uppmärksammas en kunglig kvinnlig konstnär med en fotoutställning på Strömsholms slott. Drottning Victoria, som föddes för 150 år sedan, var en skicklig akvarellmålare och pianist – men inte minst en av landets betydande pionjärfotografer!

Drottning Victoria lärde sig att fotografera redan i unga år i födelsestaden Karlsruhe, Baden. Som nyanländ i Sverige odlade hon sitt intresse och blev en mycket skicklig amatörfotograf. Hon lärde sig den senaste fototekniken och utvecklade både en konstnärlig och teknisk skicklighet. Hennes största fotoprojekt var hennes två Egyptenresor som resulterade i över 3000 foton.

Ett urval av dessa fotografier, tagna i Egypten 1890–1892, visas i utställningen Resan till Egypten – drottning Victorias fotografiska liv.

Fotona är hämtade ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv, där delar av drottningens produktion finns kvar i form av svartvita papperskopior. På egen begäran sänktes, efter hennes död, alla hennes negativ i viken utanför Tullgarns slott.

Besök Strömsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/resantillegyptenfotoutstallningpastromsholmsslott.5.65c0ca0a145277e59071cd5d.html
Gustav III:s Haga – följ med på parkvandringar i Hagaparken   Mon, 14 Jul 2014 23:40:47 +0200

Gustav III:s Haga – följ med på parkvandringar i Hagaparken  

Följ med våra guider genom Gustav III:s Haga! Stora pelousen, Kungliga begravningsplatsen, byggnaderna i Gamla Haga och Gustav III:s paviljong passerar vi bland annat under parkvandringen, som ges vid två tillfällen per dag* till och med 3 augusti. 

Parkvandringar på Haga

*1 juli–3 augusti, tisdag–söndag kl. 12.00 och kl. 14.00
Biljett 150 kr, köps i kassan i Gustav III:s paviljong, se öppettider

Samling vid Koppartälten. Obs! Biljett köps innan i Gustav III:s paviljong, ingen biljettförsäljning vid Koppartälten.Parkvandringenär cirka två timmar lång och avslutas med en kort visning av Gustav III:s paviljong.

Gustav III:s Haga

År 1771 köpte den nyblivne kungen, Gustav III, prästgården Haga och tillhörande egendomar. Området sträckte sig söderut ifrån dagens Vasaslätt, där prästgården då låg. Här kunde kungen leva ett enklare och mer informellt liv. År 1785 köpte Gustav III även den intilliggande gården Brahelund och dess marker, detta område låg norr om Vasaslätten. Det är dessa två egendomar som idag utgör Hagaparken. Kungen lät omdana landskapet och uppförde nya byggnader. Till det anlitades tidens främsta arkitekter, konstnärer och hantverkare.

Passa på att besöka Gustav III:s paviljong

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgiii/gustaviiishagafoljmedpaparkvandringarihagaparken.5.44b9de9714527ae8f1d282db.html
Kungliga slottet öppet dagligen med sommarkafé på Inre borggården Mon, 14 Jul 2014 22:02:52 +0200

Kungliga slottet öppet dagligen med sommarkafé på Inre borggården

Slottet är öppet dagligen och här vandrar du i paradvåningarna, ser riksregalierna i Skattkammaren och lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor.

I entrébiljetten ingår också guidade visningar, som ges vid elva tillfällen per dag. Visningar ges på svenska, engelska och tyska.

Nu är även Gustav III:s antikmuseum öppet, som ingår i slottsbiljetten samt slottets sommarkafé på Inre borggården.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

» Köp kombibiljett Kungliga slottet – Rosendals slott – Hovstallet onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, eller inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer. Butiken är belägen på Yttre borggården.

Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna, Jubileumsutställningen
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum (öppet sommarmånaderna)
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i entrébiljetten till slottet)  
8. Sommarkafé (öppet sommarmånaderna)
]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetoppetdagligenmedsommarkafepainreborggarden.5.4ea495e313c19c119aa560b.html
Hovstallet öppet varje vardag med sommarkafé och kvällskonserter Mon, 14 Jul 2014 21:00:14 +0200

Hovstallet öppet varje vardag med sommarkafé och kvällskonserter

Föregående 1 2 Nästa

Sommartider på Hovstallet, från och med 23 juni med öppen innergård, kafé och kvällskonserter. Obs! Hästarna är på sommarbete största delen av sommaren. Foto: Charlotte Gawell.

Nu har Hovstallet öppnat portarna till innergården med kafé, guidade visningar och försäljning från Slottsboden, öppet måndag–fredag. I juli är det kvällskonserter på onsdagar med Försvarsmusiken, och kvällsvisningar i samband med konserten.

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall, som ansvarar för Kungafamiljens transporter.

Guidade visningar

Guidade visningar av stall, selkammaren och vagnhall med paradvagnarna vardagar, se datum och tider här. Hästarna är på sommarbete till den 11 augusti men 1 juli–4 juli  finns några av våra hästar på plats.

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats

» Köp kombibiljett Kungliga slottet – Rosendals slott – Hovstallet onlinelänk till annan webbplats

Sommarkafé och kvällskonserter

Kafé på innergården med försäljning från Slottsboden, med följande öppettider: 23–27 juni kl. 12.30–15.00, 30 juni–15 augusti måndag–fredag kl. 11.30–16.00. Försvarsmusikenlänk till annan webbplats ger konsert onsdagar i juli kl. 18.00. I samband med konserterna har kaféet öppet. Guidade visningar ges även varje konsertkväll kl. 17.00 och 19.00. Biljetter till visningar köpes i kaféet.

Extra konsert

Tis 15 juli kl.14.30-ca15.30 gästas Hovstallets innergård av Stadt jugend music Zürichlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Schweiz för en konsert. Fri entré

Besök Hovstallet

Entré

Hovstallet på webbplatsen


Upptäck även Hovstallet på webbplatsen. Här möter du till exempel Hovstallets alla hästar, ser ett urval paradvagnar och filmer om Hovstallets arbete. Se vänstermenyn.
]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletoppetvarjevardagmedsommarkafeochkvallskonserter.5.4ea495e313c19c119aa976f.html
Riddarholmskyrkan öppen: ny utställning, konserter och sommarteater Mon, 14 Jul 2014 19:31:19 +0200

Riddarholmskyrkan öppen: ny utställning, konserter och sommarteater

Föregående 1 2 Nästa

Riddarholmskyrkan är de svenska regenternas begravningskyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Kyrkan är öppen under sommarmånaderna. Foto: Elias Andersson/Kungl. Hovstaterna.

Upptäck den kungliga begravningskyrkan, på egen hand eller följ med på en guidad visning. I maj och juni är kyrkan tillfälligt stängd vissa dagar i samband med repetitioner av sommarteatern Carolus Rex.

Stängningar inför sommarteatern

I maj och juni är kyrkan stängd vissa dagar i samband med repetitioner av Dramatens sommarteater om Karl XII som äger rum i kyrkan från och med 26 juni.

Se stängningsdagar här

Läs mer om sommarteatern

Utställning om Serafimerordens vapensköldar

I kyrkans sakristia visas i sommar en utställningen "En levande heraldisk tradition – Kungl. Serafimerordens vapensköldar, sammanställd av Kungl. Maj:ts Orden. 

Konserter på helgerna

Varje sommar presenteras ett konsertprogram i Riddarholmskyrkan med några av landets främsta musiker inom klassisk och gregoriansk musik. Konserterna sker på helgerna med start 20 juni, och ingår i den ordinarie entréavgiften till kyrkan.
Se konsertprogram

Magnus Ladulås gravöppning

Våren 2011 öppnades Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Gravöppningen är ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt som fortgår. Forskningsprojektet kan du följa på http://www.magnusladulas.blogg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök kyrkan

Kyrkan är öppen dagligen, med undantag för repetitioner, för egen rundvandring k. 10.00–17.00, till och med 14 september. Guidad visning på svenska kl. 11.00 och på engelska kl. 12.00, ingår i entréavgiften. Musikprogram på helger. För större grupper rekommenderar vi att boka ett Gruppbesök.

Hitta till Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/riddarholmskyrkanoppennyutstallningkonserterochsommarteater.5.44b9de9714527ae8f1d163d3.html
Upplev Bellmandagen 27 juli i Hjorthagen vid Gripsholm Mon, 14 Jul 2014 18:18:21 +0200

Upplev Bellmandagen 27 juli i Hjorthagen vid Gripsholm

Den store skalden Carl Michael Bellmans visor och texter avnjutes bäst i den vackra parken väster om Gripsholms slott. I år gestaltar Torsten J Arnbro Bellman, som har Ulla Winblad (Amanda Hofman-Bang) vid sin sida.
Vid regn hålls konserten i Församlingshemmet, Mariefred.

Söndag 27 juli kl 14:00. Entré 80 kr.
Biljetter kan köpas av Mariefreds turistbyrå, 0159-297 90 eller vid ingången till Hjorthagen.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/upplevbellmandagen27juliihjorthagenvidgripsholm.5.44b9de9714527ae8f1d27a26.html
Hjortsafari och trädgårdsvandring på Gripsholm  16–17 augusti Fri, 04 Jul 2014 15:50:16 +0200

Hjortsafari och trädgårdsvandring på Gripsholm  16–17 augusti

Välkommen till en temahelgen "En grön upplevelse" på Gripsholm den 16 och 17 augusti. Upplev slottsholmen tillsammans med vår kunniga trädgårdsmästare – hur har slottsholmen sett ut tidigare och hur vårdar man den idag? – och vandra i hjorthagen med vår hjortskötare som berättar om hägnets invånare och den betydelse hägnet har haft historiskt.

Lördag och söndag 16–17 augusti:
Hjortsafari med start 10:00 och 13:00
Trädgårdsvisning med start 10:00 och 13:00

Visningsbiljett 130 kr. Biljetter säljs i slottets entré och i slottsbutiken.

» Läs mer om Griphsolms slottspark

» Läs mer om Hjorhagen 


]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/hjortsafariochtradgardsvandringpagripsholm1617augusti.5.44b9de9714527ae8f1d29b78.html
Parkvandringar med teman i Strömsholms slottspark i sommar, förboka biljett   Thu, 03 Jul 2014 21:21:59 +0200

Parkvandringar med teman i Strömsholms slottspark i sommar, förboka biljett  

Strömsholms slott är omgiven av säregen natur. Följ med på parkvandring i sommar. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Välkommen till parkvandringar i Strömsholms slottspark i sommar. Följ med experter som lärt och lättsamt berättar om parken på olika teman; 6 juli "Från Gustav Vasas tid till nutid", 27 juli "Då och nu" och 10 augusti "Rid- och körskolans historia på Strömsholm".

Från Gustav Vasas tid till nutid

6 juli kl. 11.00–13.00
Tillsammans med slottsarkitekt Björn Norman vandrar vi i slottets omgivningar och genom tiden. Hur såg det ut vid forsen när Gustav Vasa besökte platsen första gången? Vad tyckte egentligen Gustav III:s hov om besöken vid Strömsholm? Hur förändrades livet vid Strömsholm när armén gjorde sin entré? Var skedde mordet i Rehbinders deckarroman "Mord på Strömsholm"? Och hur brukas slott och omgivning idag?

Då och nu på Strömsholm

27 juli 11:00-13:00
Följ med på en tidsresa i Strömsholms slottspark. Här har det funnits trädgård och park sedan 1500-talet. Vi vandrar runt och lär känna park och slottsfasad. Gamla kartor ger spännande inblickar i områdets historia.

I slott och stall – Arméns rid- och körskola i Strömsholm

10 augusti kl. 9.00–12.00
Följ med på en vandring genom arméns rid- och körskolas historia i Strömsholm. Bilder från ridskolans fotoalbum visas. Vandringen börjar på slottet och slutar på stallbacken.

Biljetter förbokas, slottsbesök ingår

Biljetter förbokas per tel 0220-43035 (kontorstid vadagar, under slottets öppetid på helger)
Vuxen 100 kr
Barn och studerande 50 kr

Mötesplats vid slottets entré.

I priset ingår entré till Strömsholms slott. Se öppettider och färdbeskrivning

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/parkvandringarmedtemanistromsholmsslottsparkisommarforbokabiljett.5.3c77b02114527aa7e261c75e.html
Visas på Kungliga slottet! Ur samlingarna: möbler med omdiskuterad formgivning Thu, 03 Jul 2014 15:45:32 +0200

Visas på Kungliga slottet! Ur samlingarna: möbler med omdiskuterad formgivning

Föregående 1 2 Nästa

Trädgårdspall i form av Karl Johan-svamp, tillverkad vid Gustavsbergs porslinsfabrik. Foto: Kungl. Hovstaterna

Så här i sommartider vill vi passa på att visa upp några trädgårdsmöbler ur de kungliga samlingarna. I en monter i Bernadottevåningen på Kungliga slottet visas just nu och till och med mitten av september, ett antal trädgårdspallar i form av svampar och stubbar som en gång stått vid Gustaf V:s tennisplan vid Tullgarns slott.

Pallarna av majolika är tillverkade vid Gustavsbergs porslinsfabrik under 1890-talet. Den typ av föremål som visas i montern var länge förpassade till den goda smakens skamvrå. I tjugotalsklassicismens och den nyttobetonade funktionalismens kölvatten under 1900-talets första decennier ville man, varken estetiskt eller samhällsideologiskt, förknippas med den överdrivet dekorerade och naturhärmande 1800-designen.

Naturen som inspirationskälla

I alla tider har konstnärer använt naturen som inspirationskälla. Dels har föreställningen om naturen som Guds skapelse haft bäring under århundraden, dels har den alltid funnits tillgänglig och ständigt föränderlig runtomkring oss. När det gäller bildkonst har detta varit ganska oproblematiskt, att härma naturen har varit eftersträvansvärt. När det gäller konsthanverk och bruksföremål förhåller det sig delvis annorlunda, både under och efter den period som föremålen i montern tillverkades.

Inte fanns väl svampar som var så stora?

Under den perioden riktades ofta kritik mot det ologiska och orealistiska i många av de föremål som tillverkades med naturen som förebild: En soppslev med ett skaft format som en blomstängel kunde väl aldrig bära upp tyngden av soppa och vem skulle komma på tanken att sätta sig på en svamp? Och inte fanns det väl svampar som var så där stora? Funktionalismens devis om att form följer funktion, det vill säga att formen skall underordna sig funktionen, fick belackarna att stämpla föremålen som uttryck för dålig formgivning och dålig smak. Svampar och stubbar försvann upp på vindar och in i förråd.

Bejaka formglädjen!

Idag kan vi bejaka den formglädje som ligger bakom föremål av den här typen. För oss är det en historisk stil som vi inte själva har upplevt och då har vi kanske inte på samma sätt behov av att ta avstånd ifrån den. Eftersom det sena 1800-talets miljöer under så lång tid varit utsatta för kritik så har de också i stor utsträckning försvunnit.

Överlastad men trivsam stil

Här på Kungliga slottet finns ett par högklassiga exempel på den överlastade men trivsamma stil som präglade andra halvan av 1800-talet. Längre in i Bernadottevåningen ligger Oskar II:s skrivrum och Oskar och Sofias frukostrum. På Tullgarn finns den nyrestaurerade Holländska våningen som kronprins Gustaf (V) och kronprinsessan Victoria lät inreda som gästvåning på 1880-talet för kronprinsens far Oskar II. I slott som i så hög utsträckning präglas av det svenska 1700-talets uppskattade men mer återhållsamma stilideal kan man gärna tillåta sig att förföras av det sena 1800-talets ohämmade formfrossa. Oavsett vad man tycker om den förblir den en del av vårt nationella kungliga kulturarv.

Ett sommarslott i Sörmland

Tullgarn var och är än idag framförallt ett sommarslott i vackra lantliga omgivningar. Redan Gustav III:s bror, hertig Fredrik Adolf, planerade en engelsk park med vindlande gångar och kanaler. Likt slottets inredningar blev den helt färdigställd först sedan hans syster Sofia Albertina övertagit egendomen efter hertigens bortgång. Parken försågs med sittmöbler, såväl fristående bänkar som platsbyggda runt större träd.

Tennisintresserad kronprins

Oskar I och drottning Josefina införskaffade vid 1800-talets mitt utemöbler i gjutjärn som då var en nymodighet. Under Gustaf V och drottning Victorias tid tillkom olika typer av trädgårdsmöbler, bland annat korgmöbler och så dessa svampar och stubbar av majolika. På bilden används de som piedestaler för växter, men var egentligen tänkta som sittmöbler. I samband med bröllopet 1881 fick kronprinsparet Gustaf (V) och Victoria dispositionsrätten till Tullgarn, som blev deras sommarresidens. Gustaf V vistades där varje sommar utan avbrott fram till året före sin död 1950. Tennisbanan anlades för den tennisintresserade kronprinsen redan i slutet av 1800-talet och den fanns kvar ända in på 1980-talet.

Besök gärna Tullgarns slott

Besök gärna Tullgarns slott utanför Trosa, söder om Stockholm. Det är öppet tisdag-söndag under juni, juli och augusti. 

Läs om tidigare utställda föremål:
Slottsvakten då och nu
Sofia Magdalenas första divan på Kungliga slottet 
Sofia Magdalenas sekretär
Riksmarskalksstavarna

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/visaspakungligaslottetursamlingarnamoblermedomdiskuteradformgivning.5.44b9de9714527ae8f1d2c44c.html
Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet varje dag! Thu, 03 Jul 2014 12:31:49 +0200

Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet varje dag!

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

Välkommen till ett av våra populäraste utflyktsmål. Foto: Gomer.

Gör en utflykt till Mariefred och Gripsholms slott! Vandra genom kungliga gemak och inredningar från Gustav Vasas tid fram till idag och se en av världens största porträttsamlingar.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid, och omfattar över 4500 verk.

Till sevärdheterna hör också en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, som Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn.

Slottet är är öppet under sommarhalvåret, dagligen till och med 30 september.

Se öppettider och färdbeskrivning


]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gorenutflykttillgripsholmsslottoppetvarjedag.5.5c58ab1145278c0bc410dc8.html
Sommarmusik i Slottskyrkan och Ridddarholmskyrkan Mon, 30 Jun 2014 11:08:54 +0200

Sommarmusik i Slottskyrkan och Ridddarholmskyrkan

Under sommaren bjuder vi på musik i Slottskyrkan och Riddarholmskyrkan. På måndagar kl. 13 är det orgelkonserter i Slottskyrkan på Kungliga slottet, med fri entré. På helger är det konserter i Riddarholmskyrkna med klassisk och gregoriansk musik, som ingår i kyrkans entréavgift. Se programmet här nedan.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltslottskyrkan/sommarmusikislottskyrkanochridddarholmskyrkan.5.44b9de9714527ae8f1d25b4c.html
Musik på Slottet – konsertserie på Kungliga slottet i augusti Wed, 25 Jun 2014 11:58:20 +0200

Musik på Slottet – konsertserie på Kungliga slottet i augusti

Konsertserie Musik på Slottet presenterar i år tio konserter med bland annat klassisk musik, dansföreställningar och toner av Taube, Abba och Zetterlund. Se programmet här och förköp biljetter.

Se programmetWord (med reservation för ändringar)

Biljettinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/musikpaslottetkonsertseriepakungligaslottetiaugusti.5.44b9de9714527ae8f1d29b8e.html
Kungaparet besöker Kina slott – se filmen och besök slottet, öppet dagligen Mon, 23 Jun 2014 10:03:46 +0200

Kungaparet besöker Kina slott – se filmen och besök slottet, öppet dagligen

Kungaparet besökte Kina slott i samband med restaureringsarbetet av väggmålningarna. Kina slott ligger i Drottningholms slottspark och är en del av världsarvet. Lustslottet är öppet dagligen till och med september.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/kungaparetbesokerkinaslottsefilmenochbesokslottetoppetdagligen.5.3c77b02114527aa7e262a2a4.html
Keramikutställning bland skulpturerna i Orangeriet på Ulriksdal Sun, 22 Jun 2014 18:28:27 +0200

Keramikutställning bland skulpturerna i Orangeriet på Ulriksdal

Se keramiker Per Hammarströms porslin och stengods i lustfyllda former och vackra färkombinationer, utställda bland de vita skulpturerna i Orangeriet på Ulriksdal.

Utställningen pågår 14 juni–31 augusti

Orangeriet ligger i Ulriksdals slottspark, och även är platsen för den permanenta utställningen av svensk skulptur.

Utställningar ingår i slottsbiljetten, som ger entré till Orangeriet och Ulriksdals slott. Även guidade visningar ingår, se priser och tider.

Utställningen öppnar 14 juni kl. 13 och pågår till och med 31 augusti. Orangeriet är öppet tisdag–söndag kl. 12–16.Stängt midsommarafton.

I Orangeriet finns även försäljning från Slottsboden, med bland annat verk av Per Hammarström.

Mer om Per Hammarström

Lena Holger, författare o konsthistoriker, om Per Hammarström:
Per Hammarström tillhör de färg- och formbegåvade förnyarna av en urgammal teknik. Han kan hantverket att dreja en form, att bygga eller gjuta den, att få glasyren och dess lyster att skimra. Han är konventionell på ett annorlunda sätt genom att ”stuka till ” formen, klippa på associationer av andra objekt och ge helheten en hisnande färgkombination, ofta influerad från orientens färgintensitet. Han har gjort flera offentliga verk till exempel utefter Västergatan i Eskilstuna.

Glasyrerna är personliga, de är mina färger, mitt val, jag gör dom av mineraler och metalloxider som likt leran är levande material och skapar variationer ochöverraskningar” säger Per Hammarström när vi träffas.

Det är färgintensiteten i godset, på formerna i det lövtunna benporslinet, som får mig att stanna upp och gå tillbaka, gå runt en och titta en gång till. Färgen är näst intill aggressiv, tät lysten och sensuell. Det finns en skörhet i formen som ibland ställer färgen på undantag och ibland framhäver den. De känns som syskon, formen och färgen, de är förenade av ett släktband, av en konstnärshand, men inte alltid sams.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/keramikutstallningblandskulpturernaiorangerietpaulriksdal.5.3c77b02114527aa7e26257b6.html
Gränslöst – uppmärksammade svenskar visas i fotoutställning på Gripsholms slott Sun, 22 Jun 2014 11:13:05 +0200

Gränslöst – uppmärksammade svenskar visas i fotoutställning på Gripsholms slott

I sommar ses fotoutställningen Gränslöst på Gripsholms slott med porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Utställningen öppnar 14 juni och pågår till och med 30 september.

I Gränslöst visas 23 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen. Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda till Magnus Laupa.

Utställningen pågår 14 juni–30 september

Utställningen ses under Gripsholms slotts ordinarie öppettider och ingår i entrépriset. På öppningsdagen, den 14 juni, kl 15.00 hålls en kort introduktion i utställningen av Eva-Lena Karlsson, intendent på Nationalmuseum. Till utställningen finns också en app som fungerar som en audioguide där verken presenteras med bild, text och ljudfiler. 

Nytaget porträtt av Carl Bildt

På Gripsholms slott visas för första gången fotografen Sanna Sjöswärds nytagna porträtt av utrikesminister Carl Bildt. Hans karriär spänner från tunga internationella uppdrag till svensk stats- och utrikesminister. Sanna Sjöswärd har med enkla medel skapat ett karaktäristiskt och spännande porträtt i form av en silhuettering. Det har beställts särskilt till utställningen och har liksom de andra porträtten förvärvats till Statens porträttsamling. Under våren och sommaren visas utställningen på Arlanda flygplats under namnet Crossing Borders.

Statens porträttsamling

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt.

Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män. Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället.

Genom porträtten från Gränslöst/Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid.

Hitta till Gripsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/granslostuppmarksammadesvenskarvisasifotoutstallningpagripsholmsslott.5.3c77b02114527aa7e2625749.html
Grafikens hus, c/o Gripsholms slott Fri, 20 Jun 2014 16:56:17 +0200

Grafikens hus, c/o Gripsholms slott

I sommar visas Carl Fredrik Reuterswärds utställning Återkomst på Gripsholms slott.  

Grafikens Hus konsthall – som låg i Gripsholms Kungsladugård – brann ner till grunden i mars. Genom en c/o-verksamhet lever Grafikens Hus vidare, på nya platser och i nya sammanhang.

Utställningen pågår 17 juni–30 november

Utställningen ses under Gripsholms slotts ordinarie öppettider och ingår i entrépriset.

I Återkomst visas Carl Fredrik Reuterswärds små svart-vita grafiska blad från början av 2000–talet. Bilder som är både personliga och utlämnande, gjorda med mycket humor och ironi.

Svenska galleriet, rum 44.

» Läs mer om Grafikens Hus.länk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/grafikenshuscogripsholmsslott.5.44b9de9714527ae8f1d2dca2.html
Musikkår, häst och vagnparad fredag 29 augusti Fri, 20 Jun 2014 15:55:53 +0200

Musikkår, häst och vagnparad fredag 29 augusti

Se våra ståtliga hästar och historiska vagnar paradera på vår vackra innergård till musikkår ur Försvarsmusiken.

Fredag 29 augusti kl. 18.00 ger Försvarsmusiken konsert på Hovstallets innergård. I samband med detta visar Hovstallets kavaljerskuskar upp några av de vackra paradekipagen. Hovstallets kafé håller öppet hela kvällen.

Biljetter går att köpa i entrén i samband med kvällens arrangemang alternativt online. OBS! Begränsat antal platser. Biljettpris 100 kr/vuxen och 50 kr ungdom/studerande, Stockholmskort gäller.

Köp biljett onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/musikkarhastochvagnparadfredag29augusti.5.44b9de9714527ae8f1d28159.html
Carolus Rex – teater i Riddarholmskyrkan i juli  Fri, 20 Jun 2014 09:51:26 +0200

Carolus Rex – teater i Riddarholmskyrkan i juli 

Sommarteater om Karl XII i Riddarholmskyrkan. Foto: Klara Granberg

I sommar är det premiär för teater i Riddarholmskyrkan. Dramatens ensemble kommer att ge föreställningen Carolus Rex som handlar om Karl XII. 

Dramatens sommarteater Carolus Rex

Riddarholmskyrkan 26 juni–1 augusti

Carolus Rex, skriven och regisserad av Nils Poletti, är en bombastisk roadtrip om en av Sveriges mest mytomspunna regenter. En episk historiebiografisk fantasi med inslag av action, operarock, kostymdrama och krigshets. Möt den ständigt kontroversielle Karl XII. Ett strategiskt snille, en internationell superkändis och sin tids mest fruktade fältherre. Vid 15 års ålder av Gud smord till Konung och ledare för en av världens mest välutrustade och djärva arméer. Karl XII går igen och berättar sin storslagna och tragiska historia ur sitt perspektiv, från födelse till död. Spelad på en unik plats: Riddarholmskyrkan, de svenska monarkernas gravkyrka.

Föreställningarna pågår 26 juni–1 augusti och biljetterna köps via Dramatens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

1. Biljettförsäljning föreläsningar
2.
Entré till föreläsningarna

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/carolusrexteateririddarholmskyrkanijuli.5.5b51a70b1446efe134bb32.html
Sommarens konsertserie i Riddarholmskyrkan Wed, 18 Jun 2014 22:57:20 +0200

Sommarens konsertserie i Riddarholmskyrkan

Upptäck sommarens konsertprogram i Riddarholmskyrkan. Foto: Elias Andersson/Kungl. Hovstaterna.

I Riddarholmskyrkans unika miljö ges i sommar en konsertserie med några av landets främsta musiker inom klassisk och gregoriansk musik. Konserterna sker på helgerna kl. 15.00, med start 20 juni.

Konserterna ingår i den ordinarie entréavgiften till kyrkan. Se sommarens musikprogram

Läs mer Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/sommarenskonsertserieiriddarholmskyrkan.5.44b9de9714527ae8f1d164b4.html
Strömsholms slott öppet dagligen Wed, 18 Jun 2014 22:33:23 +0200

Strömsholms slott öppet dagligen

Barockslottet Strömsholm är säsongsöppet dagligen juni–augusti. Här vandrar du genom rum skapade för bland andra riksänkedrottning Hedvig Eleonora på 1660-talet. Guidad visning ingår och i sommar ses även en fotoutställning ur de kungliga samlingarna.

Till sevärdheterna finns också en betydande samling svenskt måleri, bland annat Hedvig Eleonoras samling och konst från den gustavianska epoken. Till den mest kända samlingen hör Ehrenstrahls målningar av Karl XI:s livhästar, som kom till Strömsholm på 1800-talet.

Utställning på slottet i sommar

I sommar visas fotoutställningen Resan till Egypten – drottning Victorias fotografiska liv med ett urval fotografier, tagna i Egypten 1890–1892, ur den begåvade drottning Victorias fotosamling. Läs mer

Parkvandringar med teman

Följ med experter genom Strömsholms säregna natur, som lärt och lättsamt berättar om parken nu och då. Mer info och biljettbokning

Slottskapell med konserter

I slottet finns ett kapell som kan bokas för vigslar och dop, och det intilliggande Stenköket kan bokas för middagar, läs mer härlänk till annan webbplats. I sommar ges flera orgelkonserter i kapellet.

Upptäck Slottsbutiken

Upptäck vår slottsbutik i slottets foajé. Här finns unika presentartiklar som tagits fram med inspiration av de Kungliga samlingarna. Försäljningen är öppen samma tider som slottet.

Servering och kafé i Stenköket

Stenköket är beläget invid slottet, i den byggnad som ursprungligen uppfördes som slottets kök. Här finns slottskaféet som är öppet samma tider som slottet.


Besök Strömsholmlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/stromsholmsslottoppetdagligen.5.65c0ca0a145277e590717e1d.html
Barnens Kina slott– bildjakt, familjevisning och ”barnpass” Wed, 18 Jun 2014 16:09:06 +0200

Barnens Kina slott– bildjakt, familjevisning och ”barnpass”

Ta med barnen på en resa till det exotiska Kina slott! Det var hit som Kungafamiljen på 1700-talet åkte för att njuta av sommarens vackraste dagar.

Under sommaren bjuder Kina slott på en rad spännande aktiviteter för de yngre besökarna:

Bildjakt – låna en karta i entrédisken och försök hitta vad bilderna föreställer.

Familjevisning – Varje dag 11.00 ges guidad visning anpassad för de yngre besökarna.

Drottningholmspasset – Ett aktivitetspass fyllt av kluriga uppdrag för hela Drottningholmsområdet.

Besök Kina slott

Drottningholmspasset

Drottningholmspasset är ett häfte som fungerar som en liten vägledning för området samtidigt som det är fyllt av uppgifter och klurigheter som aktiverar barnen. Det finns korta presentationer av de olika besöksplatserna – Drottningholms slott, Kina slott, teatern, parken och statyerna – men även sidor med frågor, aktivitetstips och uppgifter som ska lösas på plats.

Häftet är utformat som ett riktigt pass där barnen får stämplar när de besökt de olika delarna. Det blir också ett bra minne att ta med hem. Passet kostar 40 kr och finns att köpa förutom på Kina slott på Drottningholms slott, Slottsteatern och i butiken Slottsboden.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/barnenskinaslottbildjaktfamiljevisningochbarnpass.5.44b9de9714527ae8f1d25556.html
Evert Lundquists ateljé på Drottningholm visas söndagar kl. 15  Wed, 11 Jun 2014 11:33:51 +0200

Evert Lundquists ateljé på Drottningholm visas söndagar kl. 15 

Evert Lundquist var en av 1900-talets främsta konstnärer och hans ateljé är inhyst i det gamla maskinhuset vid Kina slott i Drottningholms slottpark. Ateljén står så gott som orörd sedan 1992 då den gick från att vara en arbetsplats till att bli ett museum. Ateljén visas söndagar kl. 15

Varmt välkommen in och upplev den orörda ateljén. Upptäck konstnärens skapelser och de föremål i vilka han fann inspiration. Lyssna till våra museilärare som ger smakprov ur konstnärens liv och konstnärskap.

Besök Evert Lundquists ateljé

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/evertlundquistsateljepadrottningholmvisassondagarkl15.5.44b9de9714527ae8f1dfc0e.html
Sommartider på Kungliga slotten – läs nya webbtidningen med reportage och nyheter Mon, 09 Jun 2014 23:45:30 +0200

Sommartider på Kungliga slotten – läs nya webbtidningen med reportage och nyheter

Nu har sommarsäsongen startat och portarna är öppna till samtliga tio kungliga slott och besöksmål. Läs tidningen här på webben, med slottens sommarprogram och reportage om slottens historia. 

Öppna slott, parkvisningar, dramatiserade visningar, barnaktiviteter och konserter står på programmet. I tidningen presenterar vi också slottens spännande historia och årets reportagetema är drottningarnas slott.

Läs webbtidningen, klicka på bilden

Klicka på bilden till vänster för att läsa den bläddervänliga webbtidningen. Tidningen i pappersformat finns att hämta på de Kungliga slotten.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sommartiderpakungligaslottenlasnyawebbtidningenmedreportageochnyheter.5.44b9de9714527ae8f1d11823.html
Kungliga kakor i slottsbodarna Sun, 01 Jun 2014 19:55:29 +0200

Kungliga kakor i slottsbodarna

Nu kan du köpa kungliga kakor i slottsbodarna på Kungliga slottet, Gripsholms slott och Drottningholms slott. Den guldfärgade burken innehåller tre klassiska kaksorter, bakade av Arbrå ångbageri.

Kakburken är framtagen exklusivt för de kungliga slottsbodarna och rymmer 300 gram av de tre klassiska kaksorterna finska pinnar, sirapskakor och mandelkakor. Kakorna är bakade av Arbrå ångbageri i Bollnäs.

Den kungliga kakburken kostar 135 kronor och säljs i slottsbodarna i Kungliga slottet, Drottningholms slott och Gripsholms slott.

Foto: Lajan.se

Foto: Lajan.se

Burken har godkänts enligt NormpackNormen som anger att förpackningen är godkänd att vara i kontakt med livsmedel.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligakakorislottsbodarna.5.3c77b02114527aa7e261c66d.html
Upptäck Gustav III:s paviljong i Hagaparken Sun, 01 Jun 2014 10:52:35 +0200

Upptäck Gustav III:s paviljong i Hagaparken

Föregående 1 2 3 4 5 Nästa

Gustav III:s paviljong i Hagaparken är öppen under sommarmånaderna vid guidade visningar. Foto: Gomer

Upptäck Gustav III:s tillflyktsort i Hagaparken! Gustav III:s lustslott är beläget vid Brunnsvikens strand, nära Haga slott, och visas till och med 31 augusti vid guidade turer. I sommar ingår paviljongen i Hagapasset, som inkluderar båtuflykt och entréer till flera besöksmål i Hagaparken.

Gustav III:s paviljong hör till höjdpunkterna i den svenska konsthistorien och är ett av de främsta verken norra Europa kan visa från det sena 1700-talet.

Guidade visningar av paviljongen, om dess historia, arkitektur och inredningar:
1 juni–31 augusti tisdag–söndag kl. 12, 13, 14, och 15. Stängt midsommarafton.

Souvenirförsäljning vid entrékassan med sortiment från Slottsboden. Kafé vid Koppartältet. Fina promenadvägar i parken, audioguide och app finns att ladda ned till din telefon.

Hitta till Gustav III:s paviljong
Slottsutflykt med båt
Läs mer om Hagaparken

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgiii/upptackgustaviiispaviljongihagaparken.5.65c0ca0a145277e59071cdc1.html
Musik på Gripsholm – sommarens program Sun, 11 May 2014 15:51:02 +0200

Musik på Gripsholm – sommarens program

Välkommen till sommarens konsertserie Musik på Gripsholm. Se programmet och köp biljetter här på webben.

Program och biljettförsäljning

Klicka på respektive programlänk för att komma till dess biljettförsäljningssida.

14 juni kl. 17.00
 » Musik- och Sångakademienöppnas i nytt fönster
Plats: Rikssalen

28 juni kl. 19.00
 » Rebaroquelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster    
Plats: Rikssalen

5 juli kl. 19.00
 » Emil Jonason, klarinett; Uppsala Kammarsolisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Plats: Rikssalen   

9 augusti kl. 19.00                                        
 » Andreas Brantelid, violoncelllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Peter Friis Johansson, pianolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Plats: Rikssalen 

17 augusti kl. 17.00 
 » UmeDuolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Plats: Gustav III:s teater      

23 augusti kl. 19.00
 » Ensemble Villancicolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Plats: Rikssalen      

31 augusti kl. 14.00    
 » Arméns Musikkårlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Plats: Slottsholmen

Hitta till Gripsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/musikpagripsholmsommarensprogram.5.5c58ab1145278c0bc410d68.html
Drama på Ulriksdal – boka succévisningen, nu även med tebjudning Thu, 08 May 2014 12:37:20 +0200

Drama på Ulriksdal – boka succévisningen, nu även med tebjudning

Följ med på en dramatisk tidsresa på Ulriksdals slott. Nu kan du boka de uppskattade visningarna, i år även med efterföljande tebjudning i slottets stora matsal.

"Te på Ulriksdal" – dramatiserad visning på Ulriksdals slott

13–14, 20–21 och 27–28 september
kl. 11.00, 13.00 och 15.00

Ända fram till 1973 bodde kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise på Ulriksdals slott vår och höst, och bjöd ofta in gäster på tebjudning. I samband med detta förärades gästerna gärna med en visning av slottet.

Återupplev dessa tillfällen med slottsfru Margareta, som tar er med genom slottets olika salar och tidsepoker. Fru Margareta har jobbat på slottet längre än man kan tro, och vet det mesta om vad som försiggått där. Och i ett slott där tiden står still vet man aldrig vad – eller vem – man stöter på!

NYHET! Boka tebjudning i samband med visningen

Årets dramatiserade visningar ger även tillfälle att få uppleva en kunglig tebjudning! I samband med den dramatiserade visningen har du möjlighet att stanna på en kopp te med olika sorters historiska kakor som avnjuts i slottets stora matsal.

Biljetter förköps här

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/dramapaulriksdalbokasuccevisningennuavenmedtebjudning.5.65c0ca0a145277e590717f0f.html
Välkommen till en ny säsong på Rosersbergs slott! Wed, 07 May 2014 23:33:42 +0200

Välkommen till en ny säsong på Rosersbergs slott!

Upptäck det kungliga slottet Rosersberg, som öppnar redan i maj för visning lördagar och söndagar. Säsongen 2014 visas även Rosersbergs vackra slottskapell, och i det så kallade ”Braherummet”, som nyligen genomgått en varsam renovering, ses en fotoutställning till minne av Prins Bertil och Prinsessan Lilian.

När Slottet är öppet håller också Slottscaféet öppet – här serveras kaffe och goda bakverk. Och den fantastiska slottsparken lämpar sig utmärkt för promenad och picknick. Alla förutsättningar finns för en lyckad utflykt till det kungliga slottet Rosersberg!

På Rosersberg känns verkligen historiens vingslag, här har många kungligheter spenderat sköna sommardagar. Kung Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, bebodde slottet. Karl Johans sängkammare tillhör en av Sveriges förnämsta inredningar från 1800-talets första årtionden.

Passa på och gör en utflykt till slottet där tiden stått stilla. Följ med slottets kunniga guider på en vandring genom unika rum som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860 och njut av våren och sommaren i slottsparken. Vid Rosersbergs slott finns också kafé och hotell.

Se också Rosersbergs slottskapell – som ävenkan bokas för dop och vigslar.

Fotoutställningen "Till minne av Prins bertil och Prinsessan Lilian” på Rosersberg visas och i samband med slottsbesöket finns också möjlighet att köpa souvenierer och presentartiklar från Slottsboden.

I år öppnar Rosersbergs Slott redan i maj med slottsvisningar på lördagar och söndagar. Från och med juni visas slottet tisdag–söndag, se tider här.

Förutom ordinarie öppettider och visningar finns också möjlighet att boka visning på annan tid, samt bröllop och dop i slottskapellet. För mer information om bokningar kontaktas slottsförvaltningen på mail: info.rosersbergs-slott@royalcourt.se.

Varmt välkommen!

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/valkommentillennysasongparosersbergsslott.5.5c58ab1145278c0bc493ef.html
Upptäck Slottsboden Wed, 07 May 2014 20:14:45 +0200

Upptäck Slottsboden

Föregående 1 2 3 Nästa

Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Upptäck butiken med kungligt kulturarv! Här handlar du presenter som är framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna – inredningsartiklar, accessoarer och litteratur. Butiken är belägen på Kungliga slottets yttre borggård och är öppen tisdag–söndag.

Butiken är öppen även då fasadrestaurering pågår av byggnaden där butiken är belägen, följ skyltning till entrén.

Läs mer om Slottsboden

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
Slottsboden är belägen i flygeln mellan Yttre borggården och Storkyrkan, nr 1 på bilden.
]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackslottsboden.5.292a62ce13848168ac5516d.html
Säsongsöppet på Tullgarns slott Fri, 02 May 2014 13:33:40 +0200

Säsongsöppet på Tullgarns slott

Upptäck det kungliga slottet Tullgarn. Här ses bland annat den Holländska våningen som nyligen varsamt renoverats. Den fantastiska slottsparken lämpar sig utmärkt för promenad och picknick, och här finns även värdshus och kafé – alla förutsättningar för en lyckad utflykt till Tullgarns slott!

På Tullgarns slott känns verkligen historiens vingslag, här har många kungligheter spenderat sköna sommardagar. Slottet är mest känt för sina enastående gustavianska inredningar från hertig Fredrik Adolfs tid, samt som kung Gustaf V:s och drottning Victorias sommarresidens.

Vid Tullgarns slott finns också Tullgarns värdshus, drottning Victorias hovstall och Orangeriet, där allt från kaffe och bakverk till luncher och middagar serveras.

I samband med slottsbesöket finns också möjlighet att köpa souvenierer och presentartiklar från Slottsboden. Förutom ordinarie öppettider och visningar finns möjlighet att boka visning på annan tid.

Från och med juni visas slottet tisdag–söndag, se tider

För information om gruppbesök kontaktas slottsförvaltningen på mail: info.tullgarns-slott@royalcourt.se.

Varmt välkommen!

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuellttullgarn/sasongsoppetpatullgarnsslott.5.3c77b02114527aa7e26c9b6.html
Parkvandring på Rosendal 16 augusti, biljetter förköps här på webben Fri, 02 May 2014 12:50:56 +0200

Parkvandring på Rosendal 16 augusti, biljetter förköps här på webben

Missa inte chansen att följa med en parkexpert på en vandring runt de kungliga ägorna Rosendal på natursköna Djurgården!

Parkvandring på Rosendal

Lördagen den 16 augusti kl. 13.00
När kronprins Karl (XIV) Johan införskaffade Rosendal 1817 blev han samtidigt ägare till en stor lantegendom som han lät omvandla till en lustpark. Det blev grunden till Kungl. Djurgårdens magnifika parklandskap. Runt lustslottet Rosendal uppförde kungen även en mängd byggnader. Följ med parkchefen på en historisk parkvandring i natursköna omgivningar.

Samling vid entrén till Rosendals slott. Biljetter förköps här

Vill du passa på att samtidigt se slottet, så är det en guidad visning kl. 12.00 och en kl. 15.00, entrébiljett till slottet löses i slottets entré.


Läs mer om Rosendals slott

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/parkvandringparosendal16augustibiljetterforkopsharpawebben.5.65c0ca0a145277e590717f5b.html
Konserter på Strömsholms slott i augusti! Fri, 02 May 2014 10:23:47 +0200

Konserter på Strömsholms slott i augusti!

Lyssna på musik i Slottskapellet och Stenköket på Strömsholms slott!

Söndag 3 augusti 18:00 Romans och operakonsert

Agnes Rapp och Tania Soininen. Stenköket.

Söndag 24 augusti 15:00 Orgelkonsert

Ragnhild Pettersson. Slottskapellet.

Söndag 31 augusti 15:00 Sångkavalkad II

Johan Lindström, Agnes Rapp och Tania Soininen. Slottskapellet.


Konserterna arrangeras i samarbete med Hallstahammar-Kolbäcks församling. Ingår i entrébiljett til slottet, löses i entrén, ingen förbokning.

Besök Strömsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/konserterpastromsholmsslottiaugusti.5.65c0ca0a145277e59071cd6e.html
Ur de Kungliga samlingarna: slottsvakten nu och då Mon, 28 Apr 2014 15:51:09 +0200

Ur de Kungliga samlingarna: slottsvakten nu och då

Föregående 1 2 Nästa

I en monter i Bernadottevåningens inre västra drabantsal visades till och med slutet av juni 2014 en liten samling slottsvaktsuniformer, både moderna och äldre. Tillsammans gav de en bild av slottsvaktens viktiga roll, nu som då.

Slottsvakten nu och då

Innanför det Kungliga slottets murar svarar sedan 1700-talets sista år slottsvakterna för ordningen. Uppdragen är många och olikartade – en synlig del är ansvaret för vilka personer som släpps in genom slottets portar och alltsedan den stora slottsbranden 1697 är brandförebyggande åtgärder en viktig uppgift.

Efter sitt trontillträde lät Karl XIV Johan avveckla såväl liv- som stånddrabanterna. Därför svarar slottsvakterna sedan 1830 också för säkerheten inne på Stockholms slott. I samband med den Kungliga familjens officiella åtaganden tjänstgör slottsvakterna även vid ceremonier och festligheter som högtidliga audienser, representationsmiddagar och statsbesök. Sedan 2001 tjänstgör såväl kvinnor som män inom slottsvakten. Före 1968 benämndes slottets egen säkerhetspersonal slottsknektar.

Uniformen har två syften

Något förenklat har uniformen två syften – att visa vem bäraren är och vad hon eller han gör. Sedan Karl X Gustaf blev kung av Sverige 1654 bär det svenska hovet huset Pfaltz livréfärger – mörkblått och silver. Snittet på de kungliga slottsvakternas uniformer har under lång tid följt krigsmaktens, men med knappar och galoner som visar att bäraren arbetar direkt för kungahuset. Detaljer visar sedan för vilken kunglig person och vilken avdelning bäraren tjänstgör. Dagens slottsvakter bär liksom sina företrädare regerande Konungs namnchiffer på kragspeglar, bältesspänne och mössa samt Ståthållarämbetets silvergalon på vapenrocken.

Uniformen består av mörkblå vapenrock och byxor, vit skjorta med slips, svarta lågskor och vita handskar. Till daglig dräkt hör dessutom svart bälte med silverspänne och skärmmössa – vintertid med mörkblått kapell men sommartid med vitt. Till parad bär man istället ett bälte med silvergaloner och huggare – ett sidovapen inte olikt en sabel men med kortare klinga. Vid parad byts uniformsmössan ut mot en bicorn – en trekantig hatt med rötter i det tidiga 1800-talet.

Huggare, silvergramaner och plymage

Vid högtidliga audienser bär två slottsvakter sina huggare i breda axelgehäng med silverplåt, hattar rikt dekorerade med silvergramaner och gul plymage samt varsin stav med knapp och doppsko av silver. Med hänsyn tagen till väderlek och hotbild kan uniformen kompletteras med förstärkningsplagg och -utrustning.

Läs om tidigare utställda föremål:
Sofia Magdalenas första divan på Kungliga slottet 
Sofia Magdalenas sekretär
Riksmarskalksstavarna

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/urdekungligasamlingarnaslottsvaktennuochda.5.44b9de9714527ae8f1dbd67.html
Gripsholms slott öppet för gruppbesök Fri, 04 Apr 2014 15:13:49 +0200

Gripsholms slott öppet för gruppbesök

På Gripsholm ses interiörer från vasakungarnas och Gustav III:s tid. Här finns även Svenska statens porträttsamling. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Gripsholms slott är öppet året om för bokade grupper. Under våren och hösten gästas slottet av föredragshållare som lärt och lättsamt berättar på kungligt tema.

» Läs mer om föredrag och boka biljett  

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsslottoppetforgruppbesok.5.4ea495e313c19c119aae27c.html
Här köper du biljetter till årets föredrag och temakvällar Mon, 17 Feb 2014 09:00:29 +0100

Här köper du biljetter till årets föredrag och temakvällar

I programmet Slotten som historisk scen berättar experter lärt och lättsamt om vårt kungliga kulturarv, i föredragsform i slottens unika rum eller genom att bjuda in "bakom kulisserna". Läs programmet och köp dina biljetter här på webben.

Slotten som historisk scen – programmet som bläddringsbar pdf

Programmet 2014

Programmet kan du läsa i webbtidningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster genom att klicka på länken eller bilden.

Om du vill skriva ut programmet hemma så använd denna länk till utskriftvänlig pdfPDF (5 Mb, 40 sidor).

Programtidningen i tryckt format kan hämtas i Kungliga slottets biljettkassa på Yttre borggården, skyltat 'Biljett & Information' under slottets ordinarie öppettid.

Biljettförsäljning

Webbiljett
Välj programpunkt nedan, betala och skriv ut biljetten hemma, sedan kan du gå direkt till evenemanget.

Biljettförsäljning även i Kungliga slottets biljettkassa, se skissen nedan, under ordinarie öppettid.

Här köper du biljetter till Slottet som historisk scen
       

Titel

Tid

Plats

 
Parkvandring på Rosendal 2014-08-16 Södra Djurgården Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Adriaen de Vries 2014-08-31 11:00 Museum de Vries, Drottningholm Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Kina Slott 2014-09-07 - 2014-09-14 Kina slott, Drottningholm Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Dramatiserad visning med tebjudning 2014-09-13 - 2014-09-28 Ulriksdals slott Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på vård av kungliga samlingar 2014-09-17 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Hovstallets bilavdelning 2014-09-18 18:00 H.M. Konungens Hovstall Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kungliga födslar och dop 2014-09-20 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på en hovsångerska 2014-09-24 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Levande rum – inredningar vid kungliga ceremonier 2014-09-27 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Gustav III:s Antikmuseum 2014-10-01 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läsupplevelser från Värmland och världen 2014-10-04 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Oskar II:s skrivrum 2014-10-08 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Mat på Kungens bord 2014-10-11 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skönhetens mask 2014-10-11 16:00 Gripsholms slott Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Johan III:s renovering av Kungliga Slottet 2014-10-15 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Kunglig bröllopskortege 2014-10-16 18:00 H.M. Konungens Hovstall Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kungens pengar och Kungliga stiftelser 2014-10-18 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Kungl. Maj:ts Orden 2014-10-22 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Ur kungliga album 2014-10-25 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
För barn: Bland prins- och prinsesskronor: Nyfiken på Skattkammaren 2014-10-29 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
För barn: Hästen Max liv 2014-10-30 17:45 H.M. Konungens Hovstall Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Bernadottebiblioteket 2014-11-05 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
”Gå till Kungs” – slottet som besöksmål 2014-11-08 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på prästerlig prakt 2014-11-12 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Kungens vagnar 2014-11-13 18:00 H.M. Konungens Hovstall Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Bernadotternas drottningar – från Desideria till Drottning Silvia 2014-11-15 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Fatburen 2014-11-19 18:00 Kungliga slottet Slutsålt
Den mytomspunna Älvdalsporfyren 2014-11-22 13:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nyfiken på Jubileumsrummet 2014-11-26 18:00 Kungliga slottet Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Gustaf III julliv på Gripsholm 2014-11-29 16:00 Gripsholm slott Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo
1. Biljettförsäljning
]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/harkoperdubiljettertillaretsforedragochtemakvallar.5.292a62ce13848168ac5418f.html
Barnens Drottningholm – aktivitetsspår och ”barnpass” Fri, 04 Oct 2013 09:34:16 +0200

Barnens Drottningholm – aktivitetsspår och ”barnpass”

Föregående 1 2 3 Nästa

Foto: Gomer Swahn

Ta med barnen på en resa till Drottningholm! På slottet finns flera olika aktivitetsspår för barnen att utföra på egen hand under alla öppetdagar.

Det finns även ett aktivitetspass att köpa, utformat som ett respass, som innehåller aktiviteter och klurigheter för barn.

Drottningholmspasset

Drottningholmspasset är ett häfte som fungerar som en liten vägledning för området samtidigt som det är fyllt av uppgifter och klurigheter som aktiverar barnen. Det finns korta presentationer av de olika besöksplatserna – Drottningholms slott, Kina slott, teatern, parken och statyerna – men även sidor med frågor, aktivitetstips och uppgifter som ska lösas på plats.

Häftet är utformat som ett riktigt pass där barnen får stämplar när de besökt de olika delarna. Det blir också ett bra minne att ta med hem. Passet kostar 40 kr och finns att köpa i Drottningholms besökscenter.

» Besök Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/barnensdrottningholmaktivitetssparochbarnpass.5.4a3da1313658e148c31202.html
Nya föremål visas i utställningen om Riddarordnarna Fri, 16 Aug 2013 09:46:15 +0200

Nya föremål visas i utställningen om Riddarordnarna

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

I Ordenssalarna ses nu Oskar II:s Strumpebandsordensdräkt. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Nu utökas samlingen i Ordenssalarna med två unika inlån. H.M. Drottningens briljanterade ordenstecken visas för första gången, liksom Oskar II:s strumpebandsordensdräkt tillsammans med H.M. Konungens egen ordenskedja och ordenstecknen.
I Kungliga slottets Representationsvåningar ingår Ordenssalarna, som visar en permanent utställning om de svenska Riddarordnarna. Här ses ordnar, medaljer, dräkter och är även platsen för Serafimersköldarna. Nu utökas samlingen med två inlån som visas för första gången i utställningen.
 

Drottningens briljanterade ordenstecken


Under tidigt 1800-tal introducerades bruket av flertalet monarker att, som en särskild utmärkelse, tilldela en person briljanter till en redan tidigare erhållen orden. Bruket initierades i Sverige av kung Karl XIV Johan år 1813. Briljanterade ordenstecken är en personlig gåva av kungen och bekostas av honom privat.
 
Nu har vi glädjen att för första gången visa H.M. Drottningens briljanterade set av Kungl. Serafimerorden som hon bär vid särskilt högtidliga tillfällen. Setet visas i Vasaordens sal som är en av fyra Ordenssalar.  

Mer om briljanterade ordenstecken


År 1908 bestämdes att Sveriges drottning även skall bära Serafimerorden. Drottning Victoria (1862–1930) blev den första som i egenskap av drottning bar orden. Änkedrottning Sofia blev samtidigt även ledamot av orden. De briljanterade ordenstecknen beställdes av kung Gustaf V för sin hustru enligt förebilder hos utländska kungahus. Idag bär drottning Silvia dessa. Ordenstecknen är tillverkade av hovjuvelerare G. Möllenborg i Stockholm. De emaljerade mittgloberna och förgyllda serafhuvuden av hovjuvelerare C. F. Carlman.
 

Strumpebandsordens dräkt


Den engelska Strumpebandsorden räknas som en av världens äldsta och förnämsta riddarordnar och instiftades omkring år 1348. De första svenska monarker som tilldelades orden var kung Gustaf II Adolf år 1627 och kung Carl XI år 1668.

Kung Oskar II (1829-1907) tilldelades orden, men blev inte dubbad vid den årliga ceremonin utan mottog ordens insignier av drottning Victoria i en privat audiens den 17 maj 1881 på slottet Windsor.
 
Kung Oskar II erhöll en ordensdräkt som en följd av sin utnämning, vilken han dock aldrig kom att bära. Den magnifika dräken, vilken ingår i Livrustkammarens samlingar, visas nu för första gången i sin helhet och är en av de få bevarade från tiden. H.M. Konungens egen ordenskedja och ordenstecknen visas tillsammans med dräkten.

Besök utställningen och Ordenssalarna


Ordenssalarna är en del av slottets Representationsvåningar och är öppna året om,  perioden 24 juni-15 september dagligen kl. 9.00-17.00.
Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna med Ordenssalarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i entrébiljetten till slottet)
8. Sommarkafé
]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyaforemalvisasiutstallningenomriddarordnarna.5.4ea495e313c19c119aa755e.html
Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur Wed, 01 May 2013 10:51:21 +0200

Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur

Föregående 1 2 Nästa

Skyltprogram på Rosendal beskriver byggnaderna kring slottet som Karl XIV Johan uppförde. Foto: Jan Wahlman.

Upptäck byggnaderna på Rosendal som Karl XIV Johan lät uppföra på 1800-talet. På Rosendal finns ett skyltprogram som berättar om byggnadernas historia och inbjuder till en självguidad promenad på Rosendal året om.
Året innan Karl XIV Johan kröntes till kung, köpte han lantegendomen Rosendal och med personligt engagemang uppförde han under 1820-talet flertalet av byggnaderna.

Karl Johans ambition var att främja svenska hantverkare och näringsidkare och byggnaderna uppfördes med teknisk skicklighet och konstnärlig finess där kungen visade både svenskarna och resten av Europa vad vi kunde åstadkomma i Sverige.

Följ skyltarna på Rosendal


Nu kan du gå en självguidad tur runt Rosendal och läsa om byggnaderna: arkitekten Fredrik Bloms monteringsfärdiga trähus; Rosendals slott och dess närliggande byggnader, den gigantiska porfyrvasen och bron, monterad med förfabricerade moduler, som underlättade Karl XIV Johans ridtur till militärparaderna på Ladugårdsgärde.

Sommarslottet är öppet under sommarmånaderna, se öppettider. Promenader i parken och den självguidade turen med skyltprogrammet passar dock alla årstider.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/upptackbyggnadernaparosendalgaensjalvguidadtur.5.40e05eec12926f26304800013764.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation Fri, 11 May 2012 22:01:40 +0200

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Karl XI:s galleri på Kungliga slottet dukat för representationsmiddag. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis. Aktuella stängningsdatum ser du här.
Läs mer om Representationsvåningarna

Läs mer om H.M. Konungens officiella representation – om statsbesök, högtidliga audienser, medaljutdelningar etc.

Läs mer om Kungafamiljens program dag för dag – länk till Kungafamiljens kalender

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Evenemang i Ulriksdals slottspark Tue, 10 Jan 2012 15:09:47 +0100

Evenemang i Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slottspark är platsen för flera årligen återkommande evenemang. Foto: Gomer Swahn.

Ulriksdals slottspark är platsen för flera evenemang under året och en del av dem årligen återkommande som till exempel höstmarknaden.  

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken och Ulriksdal till evenemang av olika slag. För information om evenemang i de övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Ulriksdals slottspark 2014

30 april Valborgsmässofirande kl 21.00 vid Slottskapellet
10 maj Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
17 maj Hundutställning Spaniel- och Retriverklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
25 maj Hundutställning Springerklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
16 augDiggiloolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
23–24 aug Hundutställning Dvärgpinscherklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
1–2 nov Höstmarknadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/evenemangiulriksdalsslottspark.5.1a3366210de661ad20800045074.html
Evenemang på Djurgården Sun, 01 Jan 2012 16:02:44 +0100

Evenemang på Djurgården

Föregående 1 2 3 4 Nästa

Kalas i Galärparken när Pippi fyllde 60 år.

Välkommen till Sveriges mest besökta rekreationsområde! Djurgården är tillsammans med Hagaparken och Ulriksdal, världens första Nationalstadspark, och marken upplåts till en mängd evenemang!

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken, Fjäderholmarna och Ulriksdal till evenemang av olika slag. För information om evenemang i övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Evenemang 2014

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Besök det kungliga slottet Rosendals slott på Djurgården. Läs även om övriga besöksmål på Djurgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/evenemangpadjurgarden.5.396c7107359daaf480004136.html
Evenemang i Hagaparken Sun, 01 Jan 2012 15:20:31 +0100

Evenemang i Hagaparken

Föregående 1 2 Nästa

Hagaparken är platsen för promenader, vila och evenemang.

I Hagaparken finns promenadvägar, museer, kaféer och två kungliga slott! Parken upplåts också till evenemang av olika slag. Här ser du årets program för Hagaparken.  

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Hagaparken 2014

10 maj Tough Vikinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
4 juni Parloppetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 juni Nationaldagsfirande med Kungl. Operanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
12 juli Parkvandring med parkchef Gunnar Björkman och slottsarkitekt Jan-Erik Ellfolk, info och bokning
1 juli–3 aug Parkvandringar i Hagaparken tis–sön kl. 12 och kl. 14, mer info
23 aug Östsvenska taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
30 aug Hagadagen, Haga-Brunnsvikens Vännerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
7 sept Prins Daniels lopp i Hagalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
20 sept Topploppetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
2 nov Ljusfesten, arrangeras av Haga-Brunnsvikens Vännerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken är öppen för allmänheten maj–augusti torsdag kl. 13.00–15.00

Gustav III:s paviljong i Hagaparken, läs mer
Ulriksdals slott, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuellthagaparken/evenemangihagaparken.5.1a3366210de661ad20800045212.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.
Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html
Läs om ett av Sveriges största miljöprojekt Sun, 08 May 2011 09:20:26 +0200

Läs om ett av Sveriges största miljöprojekt

Föregående 1 2 3 4 Nästa

I ett tvåårigt projekt sanerades Beckholmen på Kungl. Djurgården. Foto: Christer Egelstig/Sweco.

I juni 2011 startade ett av Sveriges största miljösaneringsprojekt, som pågick under två år. Ön Beckholmen på Kungl. Djurgården att sanerades på tungmetaller och andra farliga ämnen för att förhindra föroreningar av Saltsjön.
Beckholmen har sedan 1600-talet varit platsen för industriverksamhet och för att skydda vattnet från vidare förorening genomfördes ett av landets största saneringsprojekt. Omkring 100.000 ton förorenad jord schaktades bort och ersattes med ny, samtidigt som verksamheten på Beckholmen fortgick.

Huvudman för projektet var Kungl. Djurgårdens förvaltning med bidrag från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Saneringsarbetet leddes av Sweco och utfördes av NCC.
 

Se film om projektet


Se ett reportage inför saneringsarbetet. Länk till filmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 

Beckholmens historia


Beckholmen är ett av Sveriges äldsta, ännu fungerande industriområden och ett maritimt centrum för träskutor och ångbåtar. Här finns även regionens enda stora kommersiella varv. 
 
Mellan åren 1630 och 1850 var Beckholmen centrum för kokning av beck och lagring av tjära i Sverige, och var den tredje största inkomstkällan. 1850 köptes ön av Stockholms grosshandlarsocietet, och de två dockorna på västra sidan av ön konstruerades och togs i drift. Beckholmen blev nu varvscentrum i Stockholm.

1918 övertogs ön igen av staten, men nu som militär varvsanläggning, och den stora västra G5-dockan byggdes. Ön växte också ut betydligt åt väster, då utsprängt berg användes som utfyllnadsmassa. Marinen lämnade Beckholmen 1967, och sedan dess har varvsverksamheten fortsatt.

]]>
http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/lasomettavsverigesstorstamiljoprojekt.5.3430a77a12f2c72bd3380006923.html