Nyfiken på de kungliga uniformerna – temakväll 15 oktober, förköp biljett! Mon, 12 Oct 2015 13:00:06 +0200

Nyfiken på de kungliga uniformerna – temakväll 15 oktober, förköp biljett!

Upptäck programmet "Slottet som historisk scen" med föredrag, temakvällar och parkvisningar. Torsdagen den 15 oktober besöker vi Hovstallet och uniformsförrådet. Förköp av biljett via länken nedan. 

Nyfiken på den kungliga uniformerna

Torsdagen den 15 oktober kl. 18.00-19.30

Stallavdelningen vid Hovstallet sköter de statsceremoniella transporterna med häst och vagn. Utöver det så ansvarar även avdelningen för vård och skötsel av de kungliga paraduniformerna. Uniformerna används i de kungliga kortegerna. Besökaren får ikväll, under ledning av en kavaljerskusk, en inblick över skötsel och användning av uniformerna. Kvällen avslutas med en fikastund i Hovstallets  samlingslokal där det också finns möjlighet för frågor.

Obs! Förköp av biljett - klicka här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer information eller frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor. För kontaktuppgifter klicka här.

Hitta till Hovstallet.

Varmt välkomna!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/nyfikenpadekungligauniformernatemakvall15oktoberforkopbiljett.5.2dc9487f14e8c508d037f46.html
Höstrusk på Ulriksdal – parkvandring och tebjudning med start 17, 18 oktober Mon, 12 Oct 2015 11:50:59 +0200

Höstrusk på Ulriksdal – parkvandring och tebjudning med start 17, 18 oktober

Överraska en kär vän med en riktig höstdag på Ulriksdal. "Höstrusk" är en historisk och naturskön vandring med kunnig guide i slottsparken och Nationalstadsparken med efterföljande värmande tebjudning i Orangeriet. Förmångliga rabatter i slottsbutiken för alla höstruskare!

Förköp biljetter via länken nedan, till guidad parkvandring med efterföljande tebjudning i Orangeriets vackra miljö. Välkomna!

Datum: 17, 18, 24, 25, 31 oktober och 1 november

Tid: kl. 12.00 och 14.00 (31 oktober och 1 november kl. 12.00 och 13.00 i samband med Ulriksdals höstmarknad). Samling vid Orangeriets entré.

Biljetter: 240 kr/person. 

Förköp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Pst, det finns inga dåliga väder, bara dåliga…!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/hostruskpaulriksdalparkvandringochtebjudningmedstart1718oktober.5.44a2519b14fdfd501f5482.html
Paradvåningar, museer, utställning, butik! Kungliga slottet öppet året om Mon, 12 Oct 2015 10:00:49 +0200

Paradvåningar, museer, utställning, butik! Kungliga slottet öppet året om

Slottet är öppet året om, tisdag–söndag kl. 10.00–16.00.  Vandra i paradvåningarna, se riksregalierna i Skattkammaren och lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor. Guidade visningar ges alla öppetdagar och på helger även en familjevisning anpassad för barnen.

Slottet är öppet för egen rundvandring och guidade visningar, se tider här. 

Biljetten inkluderar tre besöksmål på slottet, som kan besökas inom sju dagar. I entrébiljetten ingår även utställningen Kläder för en prinsessan – The Lilian Look! 

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer.


Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum (öppet sommarmånaderna)
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i entrébiljetten till slottet)  

Upptäck Riddarholmskyrkan

Endast fem minuters promenad från Kungliga slottet ligger kungarnas begravningskyrka, öppen helger till och med november.

Besök Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarmuseerutstallningbutikkungligaslottetoppetaretom.5.1d8af17714e8c4d6b8c94e1.html
Förköp biljetter till höstens föredrag och temakvällar Mon, 12 Oct 2015 09:00:29 +0200

Förköp biljetter till höstens föredrag och temakvällar

I programmet Slotten som historisk scen berättar experter lärt och lättsamt om vårt kungliga kulturarv, i föredragsform i slottens unika rum eller genom att bjuda in "bakom kulisserna". Biljetter köps online via länkar nedan.

Klicka på bilden och läs tidningen!

Program 2015

Läs programtidningen i webbtidningsformat, klicka på bildlänken till höger!

Vill du få en programtidning hemskickad beställ via formuläret!

Tryckt program kan hämtas på Kungliga slottet.

Biljettförsäljning

Webbiljett
Bijettförsäljning via denna länk

Biljett över disk
Biljettförsäljning även i Kungliga slottets biljettkassa, se skissen nedan, under ordinarie öppettid.

1. Biljettförsäljning. Yttre borggården, skyltat 'Biljett & Information'. Programtidning i tryckt format kan hämtas på samma plats. 

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

Entrébiljetter till slottets besöksmål

Slottet är öppet året om! Här vandrar du på egen hand i slottssalarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor. Guidade visningar alla öppetdagar.

För att köpa entrébiljett online – gå in på önskat besöksmåls sida (se menyn till vänster) och klicka på biljettknappen uppe till höger.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/forkopbiljettertillhostensforedragochtemakvallar.5.292a62ce13848168ac5418f.html
Höstlov från 24 oktober på Kungliga slottet – uppdrag, sing-along, temakväll! Mon, 12 Oct 2015 08:47:37 +0200

Höstlov från 24 oktober på Kungliga slottet – uppdrag, sing-along, temakväll!

English flag
Finnish flag
Russian flag - link to information in Russian

Välkommen till Kungliga slottets höstlovsaktivitet, med fri entré för barn. I slottets dunkla källarvalv, bakom den medeltida försvarsmuren, letar vi efter Gustav Vasas pengar! Även sing-along med Vasa och temakväll 'Kungliga kläder' under slottets höstlovsprogram som startar 24 oktober.

Eskil var Gustav Vasas trogna tjänare och den som fick förtroendet att ta hand om Gustav Vasas privata pengar, som han placerade på kluriga ställen... nu behöver vi hjälp att hitta pengarna! Hittelön till alla barn som hjälper till!

Höstlovsaktivitet i Museum Tre Kronor:

24 oktober–1 november, stängt måndagar, kl. 10.00–16.00
Uppdraget urförs på egen hand under slottets ordinarie öppettid. Passar åldern 5–10 år. Fri entré till höstlovsaktiviteten, för barn 0–17 år. Uppdraget finns även på finska, engelska och ryska. Entrébiljett löses i slottets entrékassor, fri entré för barn i vuxens sällskap.

Sing-along med Gustav Vasa

Onsdag 28 oktober
kl. 10.30, 11.30, 13.30 och 14.30
i Museum Tre Kronor

Gustav Vasa var en av våra mest kända kungar och alla känner väl till hans äventyr i Dalarna? Men kanske inte sångerna man sjöng på hans tid, både på kungens slott och bland bönderna? Idag bjuder Vasa in barn i slottets dunkla källarvalv för att lära sig några av sångerna till ackompanjemang av luta. Fri entré för barn!

Temakväll för barn! Kungliga kläder

Onsdagen den 28 oktober kl. 18.00–19.00
Biljetter till temakväll förköps via denna länklänk till annan webbplats

Nyfiken på kungliga kläder? Efter att slottet stängt för dagen vandrar vi in i slottets dunkla rum och tittar hur kungligheterna klädde sig förr i världen, från Birger Jarls 1200-tal till Oskar II:s sekelskifte runt år 1900. Historiska personer berättar själva om sin tid och sina kläder! Biljett förköps via länken ovan, medföljande vuxen kostnadsfritt. Samling i entrén Västra valvet, från Yttre borggården.

Upptäck mer av slottet!

Slottet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00. Här finns mycket spännande att upptäcka! I entréavgiften ingår även besök till de pampiga paradvåningarna och Skattkammaren med kungakronorna i dunkla slottsvalv. Missa inte högvaktsavlösningen och Slottsboden.

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/hostlovfran24oktoberpakungligaslottetuppdragsingalongtemakvall.5.b8a8a2e14e8c47c5426baa.html
Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! Se utställningen på Kungliga slottet   Sun, 11 Oct 2015 22:20:34 +0200

Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! Se utställningen på Kungliga slottet  

English flag

Den 30 augusti 2015 skulle prinsessan Lilian fyllt 100 år och det uppmärksammas med utställningen som visar ett 30-tal plagg som prinsessan bar under 30 år av kunglig representation i fest och vardag. Plaggen speglar hennes klassiska stil, brittiska rötter och inte minst hennes humor!

» Besök utställningssidan Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!

» Förköp utställningsbiljettlänk till annan webbplats

Utställningen visas i Pelarsalen på Kungliga slottet till och med 6 januari.

Obs! Utställningen stängd 2–6 november

Med anledning av inkommade statsbesöklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är utställningen stängd 2–6 november.

Representationsvåningarna stänger helt eller delvis perioden 29 oktober–6 november.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kladerforenprinsessathelilianlookseutstallningenpakungligaslottet.5.41c8ffa14acdb2a3a4389.html
Med tre karlars styrka! Herman Lindqvist om Hedvig Eleonora på Gripsholm 17 oktober Sun, 11 Oct 2015 19:26:00 +0200

Med tre karlars styrka! Herman Lindqvist om Hedvig Eleonora på Gripsholm 17 oktober

Herman Lindqvist återkommer till Gripsholms slott med föredraget "Drottning Hedvig Eleonora – Med tre karlars styrka". Lördag 17 oktober kl. 18.00 i Gustav III:s teater. (Föredraget kl. 16.00 är slutsålt.)

Hedvig Eleonora beskrevs i sin ungdom som "en skön liten dygdig och synnerligen hjärtans behaglig puppa". Som drottning, riksänkedrottning och regent utövade hon dock ett starkt inflytande. Hon intresserade sig bland annat för konst och arkitektur och beskrivs av sin samtid som bestämd och dominant men hade också en stor portion humor och livsglädje.

Köp biljetter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs besöksinformation här.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/medtrekarlarsstyrkahermanlindqvistomhedvigeleonorapagripsholm17oktober.5.2dc9487f14e8c508d03766b.html
Barockfestens drottning – Magdalena Ribbing om Hedvig Eleonora 17 oktober på Drottningholm Sun, 11 Oct 2015 16:04:18 +0200

Barockfestens drottning – Magdalena Ribbing om Hedvig Eleonora 17 oktober på Drottningholm

Välkommen till Drottningholms slott den 17 oktober för att lyssna till författaren Magdalena Ribbing som berättar om den fängslande drottning Hedvig Eleonora. Biljetter förköps via länken nedan.

Magdalena Ribbing tar oss med i förberedelserna inför en bjudning hos drottning Hedvig Eleonora. Hur klädde man sig? Vilka smycken bars? Vad åt man och hur tilltalades drottningen? Vi tittar närmare på några av de festligheter som ägde rum på Drottningholm under Hedvig Eleonoras tid.

Hedvig Eleonora – Barockfestens drottning

Föredrag lördag den 17 oktober kl. 16.00
Magdalena Ribbing, författare
Plats: Drottningholms slott 

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Föredrag på Drottningholm i höst

Välkommen till föredragsserien där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. I höst presenteras flera föredrag och temavisningar på Drottningholms slott om Hedvig Eleonora och hennes samtid, läs programmet på sid 22–23 i vår webbtidning. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/barockfestensdrottningmagdalenaribbingomhedvigeleonora17oktoberpadrottningholm.5.29fa33114fdfcd3887c91.html
Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser Sat, 10 Oct 2015 22:28:19 +0200

Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas! Ett hovstall, en vasaborg, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statskick och representation. Skolvisningar finns för alla årskurser till rabatterat pris.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem. Skolprogram finns för samtliga årskurser och gymnasiet, läs mer

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.
Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem, läs mer

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 
Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål, läs mer

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.
Skolklasser har rabatterat gruppris till Hovstallet, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/skolvisningarihistoriskamiljoerrabatteratpristillskolklasser.5.3c77b02114527aa7e264f0f8.html
Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära på Kungliga slottet Sat, 10 Oct 2015 21:52:19 +0200

Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära på Kungliga slottet

Drottning Hedvig Eleonoras samling av utsökta och sällsynta konstföremål har inspirerat keramikern Per Hammarström till dukningen av ett överdådigt bord – en barock fantasi – i Festvåningens livdrabantsal på Kungliga slottet.

Se Hedvig Eleonoras skattkammarsamling

Permanent utställning
På Kungliga slottet i Stockholm visas riksänkedrottningens så kallade skattkammarsamling i en permanent monterutställning i Festvåningen. Samlingen, som består av sällsynta och fantasieggande föremål, var vanliga vid de europeiska hoven under 1600-talet. För Hedvig Eleonora var samlandet en angelägen och naturlig del av furstinnerollen.

Extra allt! Ett bord dukat till Hedvig Eleonoras ära

Visas till om 6 januari 2016
Barockens flödande formvärld och Hedvig Eleonoras skattkammarsamling har inspirerat keramikern Per Hammarström till dukning av ett festbord i samma sal som drottningens samling visas. Skulle Hedvig Eleonora ha känt igen sig som gäst vid vårt bord? Knappast! Dukningen är en barock fantasi. 1600-tal på 2000-talvis. Nästan allt på bordet är till salu.

Se skattkammarsamlingen och det dukade barockbordet under slottets ordinarie öppettid. 

Jubileumsår för barockdrottningen

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på våra kungliga slott. Många av årets föredrag och temavisningar på slotten handlar om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/extraalltettborddukattillhedvigeleonorasarapakungligaslottet.5.36257d1d14c9d87d3cd7fd.html
Extra visning av Strömsholms Dolda rum 25 oktober, förboka biljett Sat, 10 Oct 2015 11:26:50 +0200

Extra visning av Strömsholms Dolda rum 25 oktober, förboka biljett

Nu ger vi en extra visning av 'Dolda rum' på Strömsholms slott söndag 25 oktober kl. 14.00. Följ med på en spännande vandring i slottets dolda rum som annars inte visas. Biljetter förbokas! Passa på, tidigare visningar har snabbt sålt slut.

Nere i slottets källare döljer sig resterna av Gustav Vasas gamla hus, och spår av någonting som kan vara en ännu äldre byggnad. Uppe på vinden står urverket från 1701 ännu på sin plats, och en stege som användes när barockslottet byggdes ligger fortfarande kvar. Följ med på en spännande visning i slottets dolda rum, som annars inte visas för allmänheten, och få en inblick i hur slottet vuxit fram under århundradena.

Biljetter skall förbokas på telefon 0220-430 35 eller via e-post: stromsholm.visning@royalcourt.se

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/extravisningavstromsholmsdoldarum25oktoberforbokabiljett.5.b8a8a2e14e8c47c54233be.html
Kungliga slottets arkitektur, utifrån och in – temavisning söndagar kl. 13.00  Fri, 09 Oct 2015 12:19:29 +0200

Kungliga slottets arkitektur, utifrån och in – temavisning söndagar kl. 13.00 

Kungliga slottet inrymmer otaliga konstskatter och händelser, mer än vad en vanlig visning kan rymma. Därför presenterar vi nu specialvisningar på månadens tema. Under 90 minuter följer ni museiläraren som berättar om större sammanhang och mindre detaljer på ett sätt som ni inte har varit med om förr. Missa inte möjligheten att komma ännu närmare historien.

Oktober månads tema: Kungliga slottet utifrån och in

Söndagar i oktober kl. 13.00 
Det fanns en kung som behövde ett mer representativt slott. Det fanns en befintlig byggnad att ta hänsyn till. Det fanns en stad som skulle byggas omkring slottet. Se och hör historien om varför slottet ser ut som det gör idag.

Under oktober månads temavisning tittar vi på slottets arkitektur, både på utsidan och insidan – först en rundvandring runt slottet med avslutning inne i slottet. 

Temavisningen är en 90 minuter guidning av våra museipedagoger i ett särskilt utvalt ämne. Entréavgift och platsbiljett för visningen löses i Museum Tre Kronor. Samling i Museum Tre Kronor kl. 13.00. Klädsel efter väder.

Samling och biljettförsäljning i Museum Tre Kronor (4).

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Information & Biljettförsäljning
2. Västra valvet, entré och även biljettförsäljning

Hitta till Kungliga slottet

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetsarkitekturutifranochintemavisningsondagarkl1300.5.36257d1d14c9d87d3cda3a.html
Trädgård och natur i hovkulturen – besök utställningen på Drottningholm Fri, 09 Oct 2015 11:40:28 +0200

Trädgård och natur i hovkulturen – besök utställningen på Drottningholm

Jubileumsåret för barockdrottningen Hedvig Eleonora uppmärksammas med utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott. I höst ges även flera föredrag om Hedvig Elonora och hennes samtid.

Utställningen t.o.m. 6 januari

Utställningen Trädgård och natur i hovkulturen visas till och med 6 januari under slottets ordinarie öppettid. Läs mer om utställningen och jubileumsåret för drottning Hedvig Eleonora på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

Besök Drottningholms slott

Föredrag om Hedvig Eleonora, barockens drottning

I oktober och november ges föredrag på Drottningholms slott om Hedvig Eleonora och hennes samtid. Program, datum och biljettförsäljning på sidan www.kungahuset.se/programlänk till annan webbplats

Hedvig Eleonora-året på de kungliga besöksmålen

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest inflytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar, föredrag och temavisningar på våra kungliga besöksmål om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid. På Gripsholms slott visas textilier från barocken och på Kungliga slottet ses drottningens skattkammarsamling.

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/tradgardochnaturihovkulturenbesokutstallningenpadrottningholm.5.36257d1d14c9d87d3cd7cf.html
”Kungligt 1900-tal” – temavisning helger på Ulriksdals slott  Fri, 09 Oct 2015 11:22:03 +0200

”Kungligt 1900-tal” – temavisning helger på Ulriksdals slott 

Kom och se hur ett kungligt slott på 1920-talet kunde te sig för såväl kungligheter som personal. Välkommen till helgvisningen på tema "Upstairs, Downstairs" på Ulriksdals slott.

Serier som Upstairs Downstairs och Downton Abbey har skapat ett stort intresse för livet på slotten under tidigt 1900-tal. Vi tittar lite extra på Sveriges en gång modernaste kök, det första kungliga vardagsrummet, hissar, telefoner och mycket annat. 

Guidad visning och filmvisning av journalfilmer om kungliga familjens vistelser och boende på Ulriksdal.

Ny Slottsbod med kunglig design och modern formgivning blandat med presenter och souvenirer. 

Tid: lördagar och söndagar kl. 15.00, 22 augusti–1 november

Plats: Ulriksdals slottsentré

Hitta till Ulriksdals slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/kungligt1900taltemavisninghelgerpaulriksdalsslott.5.b8a8a2e14e8c47c5423fe.html
Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet lördag, söndag i oktober och november Fri, 09 Oct 2015 10:05:00 +0200

Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet lördag, söndag i oktober och november

Gör en utflykt till Gripsholms slott, möt lejonet Leo och kanonerna Galten och Suggan. Till höjdpunkterna hör välbevarade rum från vasatid, gustaviansk tid och första hälften av 1800-talet, liksom Svenska statens porträttsamling.

Öppet lördag och söndag kl. 12.00–15.00

Passa på att se utställningen Talande textil! Här visas den slösande prakten i bordstäcken, vävda tapeter och andra textilier från "den svenska barockens drottning" Hedvig Eleonora. Läs mer om utställningen här.

Stig in i den svenska historien! På Gripsholm har Gustav Vasa, hertig Karl/Karl IX, Hedvig Eleonora och Gustav III bott. Alla har de satt sin prägel på Gripsholms slott. "Gamle kung Göstas" kärva fästning med sina höga försvarstorn och tjocka murar, hertig Karls kammare som är Sveriges mest välbevarade renässansrum, och Gustav III:s magnifika teater i vitt, rött och guld.

Svenska statens porträttsamling har funnits på Gripsholm sedan 1820-talet. Här finns både kungligheter, adelsmän och ofrälse avbildade, från Karl Knutsson Bonde på 1400-talet till Benny Andersson.

Runt slottet finns en park att ströva i, på lite håll Hjorthagen med ett hundratal dovhjortar, tvärs över viken staden Mariefred.

Under hösten är slottet och slottsbutiken öppna alla lördagar och söndagar.

Läs mer besöksinformation här!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gorenutflykttillgripsholmsslottoppetlordagsondagioktoberochnovember.5.2dc9487f14e8c508d0396f.html
Hovstallet visas fredagar och lördagar kl. 14.00, familjevisning på söndagar!  Fri, 09 Oct 2015 09:13:11 +0200

Hovstallet visas fredagar och lördagar kl. 14.00, familjevisning på söndagar! 

Hovstallet ansvarar för Kungafamiljens transporter. Här finns paradvagnar, hästar och bilar. Foto: Charlotte Gawell

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall och visas fredag, lördag och söndag* kl. 14.00. Söndagens visning är anpassad för våra yngre besökare. På lördagar har vi även en visning på engelska kl. 13.00.

Guidade visningar

Guidade visningar av bilar, stall, selkammare och vagnhall med paradvagnar

29 augusti–13 december:
Fredag: Guidad visning kl. 14.00 på svenska

Lördag: Guidad visning kl. 13.00 på engelska och kl. 14.00 på svenska

*Söndag: Familjevisning kl. 14.00.

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök Hovstallet

Entré

Hovstallet på webbplatsen


Upptäck även Hovstallet på webbplatsen. Här möter du till exempel Hovstallets alla hästar, ser ett urval paradvagnar och filmer om Hovstallets arbete. Se vänstermenyn.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletvisasfredagarochlordagarkl1400familjevisningpasondagar.5.1d8af17714e8c4d6b8c696a.html
Borgen Tre Kronor – familjevisning lördagar och söndagar Fri, 09 Oct 2015 08:10:56 +0200

Borgen Tre Kronor – familjevisning lördagar och söndagar

I grunden på Kungliga slottet finns resterna kvar av den gamla borgen Tre Kronor. Följ med genom den medeltida försvarsmuren och in i dunkla valv och hör om hur det var att leva, bo och arbeta på det gamla slottet.

Visning för barn lördagar och söndagar kl. 12.00 i Museum Tre Kronor, med uppehåll under skolloven till förmån för utökat program för barn.

Museet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00.

Besök Museum Tre Kronor

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

4. Entré till Museum Tre Kronor från slottets norra sida (Norrbro, Strömbron), under Lejonbacken. Biljettkassa* i museet.

*Slottsbiljetten gäller även besök i de pampiga representationsvåningarna och till Skattkammaren, inom sju dagar. Läs mer om entréavgift

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/borgentrekronorfamiljevisninglordagarochsondagar.5.5c58ab1145278c0bc4532c6.html
Besök Riddarholmskyrkan – öppen helger till och med november  Fri, 09 Oct 2015 07:52:10 +0200

Besök Riddarholmskyrkan – öppen helger till och med november 

Riddarholmskyrkan är de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Kyrkan är säsongsöppen till och med november.

Egen rundvandring och guidade visningar

I Riddarholmskyrkan vandrar du på egen hand. Kyrkan är öppen helger till och med november.

Utställning Hedvig Eleonora och det karolinska gravkoret

1715 avled Hedvig Eleonora och begravdes i det gravkor hon beställt åt sin make, Karl X Gustav, byggt i pampig barockstil efter ritning av Nicodemus Tessin den äldre. Innan dess hade hon hunnit begrava större delen av sin familj. Hedvig Eleonora överlevdes endast av två av sina barnbarn – Karl XII och Ulrika Eleonora den yngre.

Utställningen Hedvig Eleonora och det karolinska gravkoret berättar om gravkorets tillkomst och de begravningar Hedvig Eleonora upplevde under sina 55 år som Riksänkedrottning, ända fram till sin egen, något snöpliga, begravning.

Magnus Ladulås gravöppning

Våren 2011 öppnades Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Gravöppningen är ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt som fortgår. Forskningsprojektet kan du följa på http://www.magnusladulas.blogg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta till Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/besokriddarholmskyrkanoppenhelgertillochmednovember.5.36257d1d14c9d87d3cd4e81.html
Upptäck butiken Slottsboden på Kungliga slottet Wed, 30 Sep 2015 13:14:00 +0200

Upptäck butiken Slottsboden på Kungliga slottet

Föregående 1 2 3 Nästa
Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Upptäck butiken med kungligt kulturarv! Här handlar du presenter som är framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna – inredningsartiklar, accessoarer och litteratur.

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik vid Kungliga slottet.  Här finns bland annat inredningsprodukter och accessoarer med mönster som återfinns i inredningar från de kungliga slotten.

Butikens breda sortiment erbjuder allt från populära souvenirer som vykort och nyckelringar till smycken i guld och silver. Te, choklad, honung och kungliga kakor hör till butikens bästsäljare,

Läs mer om Slottsboden

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
Slottsboden är belägen i flygeln mellan Yttre borggården och Storkyrkan, nr 1 på bilden.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackbutikenslottsbodenpakungligaslottet.5.292a62ce13848168ac5516d.html
Se utställningen "Talande textil" på Gripsholms slott Sun, 27 Sep 2015 19:22:00 +0200

Se utställningen "Talande textil" på Gripsholms slott

På Gripsholms slott visas utställningen "Talande textil" som belyser textiliernas stora betydelse under barocken. En unik textilskatt som bevarats från den svenska barockens drottning Hedvig Eleonoras tid.

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden. På Gripsholm – som var ett av hennes slott – uppmärksammas detta med "Talande textil". Utställningen visas perioden 14 maj 2015–6 januari 2016 under ordinarie öppettider.

Barocken präglades av ett textilt överdåd i såväl inredning som mode. Utställningen belyser textiliernas stora betydelse. Bland annat visas linne ur Hedvig Eleonoras hemgift, ett bordtäcke skänkt av Hedvig Eleonora till sonen kung Karl XI, ett sängtäcke i osmansk brokad, en vävd tapet från Bryssel och en mässhake från slottskyrkan i slottet Tre Kronor.

Besöksinformation

Visningen av utställningen kan förbokas för grupper med beställd guide.
Läs mer om gruppbokning.

Hedvig Eleonora-året på de kungliga besöksmålen

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest inflytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar, föredrag och temavisningar på våra kungliga besöksmål om olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid. På Gripsholms slott visas textilier från barocken och på Kungliga slottet ses drottningens skattkammarsamling.

Läs mer om jubileumsåret för barockdrottningen på www.kungahuset.se/hedvigeleonoralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/seutstallningentalandetextilpagripsholmsslott.5.2dc9487f14e8c508d037d1e.html
Föredrag 17 oktober: Välkommen hem – återförvärvade kungliga föremål  Thu, 24 Sep 2015 19:55:56 +0200

Föredrag 17 oktober: Välkommen hem – återförvärvade kungliga föremål 

Förr förekom det att man sålde möbler och föremål som inte längre användes på slotten. Annat har lämnat samlingarna vid arvsskiften eller som gåvor. Ibland ges tillfälle att återförvärva föremål som vi numera anser vara viktiga inom det kungliga kulturarvet.

Välkomna hem – återförvärvade kungliga föremål

Föredrag lördag den 17 oktober kl. 13.00 på Kungliga slottet
Lars Ljungström,  Förste intendent, Kungl. Husgerådskammaren

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Alltid på en lördag…

Välkommen till Kungliga slottets föredragsserie där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. Föredragen hålls lördagar kl. 13.00 perioden september–maj. Upptäck också våra populära temakvällar! Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/foredrag17oktobervalkommenhematerforvarvadekungligaforemal.5.4eb5b58314fe058aae55.html
Nyfiken på Bernadottebiblioteket? Temakväll på Kungliga slottet 21 oktober Thu, 24 Sep 2015 19:31:49 +0200

Nyfiken på Bernadottebiblioteket? Temakväll på Kungliga slottet 21 oktober

I Bernadottebiblioteket förvaras de kungliga boksamlingarna. Här fnns cirka hundratusen böcker som har tillhört våra Bernadottekonungar och deras drottningar. I kväll visar bibliotekets personal den vackra miljön och berättar om den stora kulturskatten. Biljetter förköps, se nedan.

Nyfiken på Bernadottebiblioteket

Temakväll onsdag den 21 oktober kl. 18.00 på Kungliga slottet
Arvid Jakobsson bibliotekarie, Bernadottebiblioteket

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan temakvällens början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Nyfiken på…

är en programserie där vi bjuder in mindre grupper till samtal, visningar och musik i salar, rum och lokaler som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Under tjugotvå onsdagskvällar på Kungliga slottet får vi bland annat besöka slottsvinden, Karolinska gravkoret och konservatorernas ateljéer. Vi tittar också närmare på drottning Hedvig Eleonoras samling av konstföremål och prinsessan Lilians kläder i dräktutställningen. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpabernadottebibliotekettemakvallpakungligaslottet21oktober.5.4eb5b58314fe058aae531.html
Kungliga hyllningsadresser i Bernadottebiblioteket – föredrag 24 oktober   Thu, 24 Sep 2015 18:32:36 +0200

Kungliga hyllningsadresser i Bernadottebiblioteket – föredrag 24 oktober  

Svenska kungar och drottningar har ofta blivit hyllade med så kallade adresser. Adresskonsten är en genre som engagerat många namnkunniga konstnärer, i synnerhet kring förra sekelskiftet. Adresserna har bevarats i Bernadottebiblioteket och i dagens föredrag berättar slottsbibliotekarien om samlingen. 

Kungliga hyllningsadresser

Föredrag lördag den 24 oktober kl. 13.00 på Kungliga slottet
Antoinette Ramsay Herthelius, slottsbibliotekarie, Bernadottebiblioteket

Antoinette Ramsay Herthelius är redaktör för den nyligen utkomna boken om kungliga hyllningsadresser. I boken skriver ett tjugotal experter om lika många adresser ur Bernadottebiliotekets samlingar. Boken finns att köpa i Slottsboden, belägen på slottets yttre borggård.

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Alltid på en lördag…

Välkommen till Kungliga slottets föredragsserie där experter lärt och lättsamt guidar er genom vårt kungliga kulturarv. Föredragen hålls lördagar kl. 13.00 perioden september–maj. Upptäck också våra populära temakvällar! Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligahyllningsadresseribernadottebiblioteketforedrag24oktober.5.4eb5b58314fe058aae51a.html
Nyfiken på drottning Désirée? Dramatiserad temakväll på Kungliga slottet 28 oktober Thu, 24 Sep 2015 16:33:23 +0200

Nyfiken på drottning Désirée? Dramatiserad temakväll på Kungliga slottet 28 oktober

Désirée Clary var borgarflickan från Marseille som blev drottning av Sverige. Under hennes liv, 1777–1860, förändrades Europa i grunden. Hélène Ohlsson spelar en komedi om en kvinnas klassresa och tragiken i att bli drottning av ett land man inte vill bo i. Biljetter förköps, se nedan.

Nyfiken på Désirée

Temakväll onsdag den 28 oktober kl. 18.00 på Kungliga slottet
Manus och regi av Hélène Ohlsson, skådespelerska

Biljetter

Biljetter förköps på www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan temakvällens början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

Nyfiken på…

är en programserie där vi bjuder in mindre grupper till samtal, visningar och musik i salar, rum och lokaler som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Under tjugotvå onsdagskvällar på Kungliga slottet får vi bland annat besöka slottsvinden, Karolinska gravkoret och konservatorernas ateljéer. Vi tittar också närmare på drottning Hedvig Eleonoras samling av konstföremål och prinsessan Lilians kläder i dräktutställningen. Läs programtidningen härlänk till annan webbplats

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpadrottningdesireedramatiseradtemakvallpakungligaslottet28oktober.5.4eb5b58314fe058aae547.html
Höstlov på Hovstallet 26-30 oktober med öppet stall, tipspromenad och café! Thu, 24 Sep 2015 14:48:37 +0200

Höstlov på Hovstallet 26-30 oktober med öppet stall, tipspromenad och café!

Välkommen till Hovstallet under höstlovet. Vi har öppet 26-30 oktober kl. 14.00–16.00. Besök hästarna i stallet, gå en minivisning av stall och vagnshall och fika i vårt kafé. För barn till och med 12 år ingår saft och kaka i entréavgiften. Den 1 november är det även en spännande temadag för barn (förbokas).

Höstlovsprogram

26-31 oktober: Tipspromenad, öppet stall och kafé kl 14.00–16.00 Minivisningar av Hovstallet kl. 14.30, 15.00 på svenska, 15.30 på engelska.

Entréavgift 50 kr.  Fri entré för barn till och med 6 år. Saft och kaka ingår för barn till och med 12 år.

Söndagen den 1 november anordnas en temadag för barn- Nyfiken på Kungens hästar. För mer information och köp av biljett klicka här!

Hitta till Hovstallet

Vid frågor eller funderingar vänligen vänd er till Hovstallets kontor. För kontakt uppgifter klicka här!öppnas i nytt fönster

Välkomna!!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hostlovpahovstallet2630oktobermedoppetstalltipspromenadochcafe.5.29fa33114fdfcd3887663.html
Barnens dag på Gripsholms slott den 30 oktober – fri entré för alla barn Thu, 24 Sep 2015 13:48:00 +0200

Barnens dag på Gripsholms slott den 30 oktober – fri entré för alla barn

Dags igen för en av årets höjdpunkter! Fredag den 30 oktober kl. 10.00–16.00 blir det kluriga uppdrag, familjevisningar och sagoläsning i Gustav Vasas borg. Fri entré för barn i vuxens sällskap.

Barnens dag på Gripsholms slott är en dag fylld av aktiviter och äventyr.
Skattjakt för de yngre, quiz för de äldre.
Familjevisning startar en gång i halvtimmen.
Sagoläsning i samarbete med Mariefreds bibliotek. Över hela slottet finns rum där sagor berättas, med olika teman för olika åldrar. 
Korvservering på borggården till alla skattletare.

Detaljerat program kommer.

Hitta till Gripsholms slott.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/barnensdagpagripsholmsslottden30oktoberfrientreforallabarn.5.36257d1d14c9d87d3cd38c.html
Romeo & Julia Kören på Ulriksdal i höst – konsert 31 oktober Thu, 24 Sep 2015 10:00:56 +0200

Romeo & Julia Kören på Ulriksdal i höst – konsert 31 oktober

Från Dramaten via världen till Ulriksdals slott. Under hösten kommer Romeo & Julia Kören att framträda i miljön på och runt Ulriksdals slott, se datum nedan.

Skönsång, lekfullhet och musikaliska överraskningar för hela familjen. Olika repertoar, plats och genre vid varje tillfälle.

Datum: 13, 20, 27 september samt 31 oktober.

Tid: kl. 13.00 och kl. 15.00, cirka 45 minuter

27 oktober uppträder de vid drottning Kristinas kröningsvagn, i stallbyggnaden nedanför slottsallén. Obs, biljett löses först vid slottets entrékassa, 5 min gångväg mellan byggnaderna.

31 oktober hålls en lite längre konsert i Orangeriet kl. 16.00, i samband med Höstmarknaden.

Entré: Ingår i den ordinarie entréavgiften, 100 kr vuxna, barn fri entré.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/romeojuliakorenpaulriksdalihostkonsert31oktober.5.41c8ffa14acdb2a3a41b30.html
Ulriksdals höstmarknad 31 oktober–1 november Wed, 23 Sep 2015 22:37:00 +0200

Ulriksdals höstmarknad 31 oktober–1 november

Hantverk, delikatesser, konserter och aktiviteter för hela familjen! Under två dagar fylls Ulriksdalsområdet med en storslagen höstmarknad. Förutom alla fina marknadsstånd finns massor av evenemang och aktiviteter att upptäcka – för stora och små!

Program
Marknadsstånd                                                                          kl. 11.00-16.00
Höstrusk och te i Orangeriet (förköp biljett) Läs mer          kl. 12.00 och 13.00
Orangeriets nya Höstbutik                                                       kl. 11.00-16.00
För barn: Parkkul Quiz i slottsparken                                     kl. 11.00-16.00
För barn: Råttjakt under slottsvisningarna. Läs mer            kl. 12.00-16.00
Orgelkonsert i Slottskapellet                                                    kl. 14.00
Konsert Romeo & Julia Kören 31 okt. Läs mer                       kl. 16.00
Temavisning ”Varde ljus” 1 nov. Läs mer                                kl. 16.00

Guidade visningar
11.30                                                                 Orangeriet
12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 15.00      Slottsvisning
14.30                                                                 Drottning Kristinas kröningsvagn
12.00, 14.30                                                     Slottskapellet
15.00                                                                 Slottsteatern Confidencen

Entrébiljett: endast till de guidade visningarna, 100 kr vuxna, barn fri entré

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/ulriksdalshostmarknad31oktober1november.5.4eb5b58314fe058aae54ac.html
Nyfiken på Kungens hästar – temadag för barn på Hovstallet 1 november Wed, 23 Sep 2015 14:54:19 +0200

Nyfiken på Kungens hästar – temadag för barn på Hovstallet 1 november

Vi besöker Hovstallets trygga hästar som alltid sköter sina uppdrag exemplariskt. Hur ser hästarnas dagar ut? Vad är deras jobb och vad gör de på fritiden? Vem är busigast och vem är lugnast? Hjälp till, om du vill, att göra i ordning en av hästarna så den blir fin inför framtida uppdrag. Biljett förköps här på webben!

Nyfiken på Kungens hästar

Söndagen den 1 november kl. 10.00–11.15

Alla deltagande barn, med medföljande vuxen, får följa med en av Hovstallets kavaljerskuskar till stallet för att träffa Kungens hästar . Vi vistas i stallet under hela aktiviteten. Servering finns och vi bjuder barnen på saft och kaka.

Biljetter förköps via länken nedan, fri entré för medföljande vuxna.

Nyfiken på Hovstallets hästar redan nu?öppnas i nytt fönster Läs om hästarna här på webben.

Biljetter

Biljetter kan köpas online: Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

eller i entrékassorna på Kungliga slottet och Hovstallets kontor. Eventuellt kvarvarande biljetter säljes i Hovstallets entré strax innan evenemanget.

Höstlovsöppet på Hovstallet!

Den 26-30 oktober är Hovstallet öppet med aktiviteter för barn, se sidan Aktuellt på Hovstallet.

Vid frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor via e-post eller telefon:
Kontakta ossöppnas i nytt fönster.

För ytterligare information om program under året se kungahuset.se/program.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/nyfikenpakungenshastartemadagforbarnpahovstallet1november.5.29fa33114fdfcd388762d.html
Varde ljus!-Adventsfirande på Ulriksdal med temavisning och adventskaffe Wed, 23 Sep 2015 10:32:00 +0200

Varde ljus!-Adventsfirande på Ulriksdal med temavisning och adventskaffe

Kom i julstämning med adventsfirande på Ulriksdal! Spännande temavisning på slottet med efterföljande adventskaffe i Orangeriet och julsmyckad slottsbutik.

Följ med på temavisningen ”Varde ljus” - en lyxig och ganska dunkel historia om lampor, värme och livsfara under 300 år. Visningen är i såväl slottet som i Orangeriet där sen adventskaffet står framdukat. Passa på att besöka Orangeriets julsmyckade slottsbutik, förmånliga rabatter för alla adventsfirare!

Datum: 29 november och 6 december

Tid: kl. 12.00 och 14.00. Samling vid slottets entré.

Biljetter: 240 kr/person.

Förköp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/vardeljusadventsfirandepaulriksdalmedtemavisningochadventskaffe.5.44a2519b14fdfd501f5444.html
Lunchföredrag på Gripsholms slott med start 4 november Wed, 23 Sep 2015 08:40:00 +0200

Lunchföredrag på Gripsholms slott med start 4 november

Gripsholms slott sover ingen törnrosasömn. I november startar vår nya programserie med lunchföredrag om vasaborgens spännande historia. Serien pågår till och med mars och alltid på en onsdag. Kombinera föredraget med lunch på Gripsholms värdshus! Biljetter förköps här via webben.

Biljetter

70 kr för enbart föredrag
155 kr för föredrag med lunch på Gripsholms värdshus

Biljetter förköps via webben, se länk under respektive programpunkt nedan. Biljetter kan även köpas i slottets entré under ordinarie öppettid eller i samband med föredraget i mån av plats.

Föredrag för sittande publik där inget annat anges.

Hitta till Gripsholms slott

Program lunchföredrag november–mars

Onsdag 4 november kl. 11.00:
In curia mea Gripsholm – Bo Jonsson Grip, Kronköket och Stureskansen Läs mer
Föredrag med kort vandring
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 18 november kl. 11.00:
Ödenas röda borg – sköldar, skepp och Gripsholms heraldik
Museilärare Josefine Lindqvist
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 2 december: 
Sten Sture d.ä. och Pax Marie
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 16 december:
Belätet Bonde – den tidiga samlingen och porträttsamlandets nationella betydelse Museilärare Josefine LIndqvist
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 20 januari 2016:
Fästningen Gripsholm – Sveriges sista medeltida borg
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 3 februari 2016:
Hertig Karls kammare – en historisk myt och en verklig skatt
Föredrag med kort vandring
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 17 februari 2016:
En hjärtans näpen liten Puppa – kvinnoporträttet i frieri, allegori och politik
Museilärare Josefine LIndqvist
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 2 mars 2016:
Amorer och andeväsen – det gustavianska hovets lek och allvar på Gripsholm
Josefine LIndqvist
Förköp biljetter härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 16 mars 2016:
Aendnu gamblare – vasaborgen återuppstår
Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg
Förköp biljett härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Onsdag 30 mars 2016:
Bernadotte, il est beau – Bernadotte på bild, då och nu
Museilärare Josefine LIndqvist
Köp biljett härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lunchforedragpagripsholmsslottmedstart4november.5.2dc9487f14e8c508d032abc.html
Magiskt och unikt luciafirande i Orangeriet på Ulriksdal 13 december. Tue, 22 Sep 2015 14:22:00 +0200

Magiskt och unikt luciafirande i Orangeriet på Ulriksdal 13 december.

13 dec lyser Orangeriet upp med förstklassigt luciatåg och klassisk julstämning tillsammans med Stockholms musikgymnasium. Orangerimuseet är öppet för egen rundvandring och slottsboden är härligt julsmyckad.

Det är många som anser att när det gäller klassiska luciatåg är det få som gör det som Adolf Fredriks musikklasser och Stockholms musikgymnasium. Under ledning av Bengt Ollén bjuds det på finstämd sång och levande ljus! I en 1600-talsmiljö som Orangeriet, med fantastiska växter och unika skulpturer, kan det inte bli annat än magiskt!

Datum: 13 dec.

Tid: kl. 15.00-17.00, luciatåget börjar kl. 16.00.

Entré: 100 kr vuxna, barn fri entré.

Givetvis behövs ingen biljett för att komma in i Slottsoden.


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/magisktochuniktluciafirandeiorangerietpaulriksdal13december.5.4eb5b58314fe058aae5464.html
Julmarknad på Hovstallet 27-29 november Sat, 19 Sep 2015 14:44:03 +0200

Julmarknad på Hovstallet 27-29 november

Under tre magiska dagar under första adventshelgen anordnar Hovstallet i samarbete med Svenska Slottmässor traditionsenligt julmarknad. Under julmarknaden finns det utställare från hela landet som saluför hantverk av finaste kvalité, ekologiska livsmedel, hemslöjdsprodukter och mycket mer. Dessutom håller stall, paradselkammare och vagnshallar öppet under hela helgen.

Julmarknad på Hovstallet

Fredag 27 november kl. 12.00–19.00
Lördag 28 november kl. 10.00–18.00
Söndag 29 november kl. 10.00–17.00

Öppet Hovstall!

Passa på att upptäcka byggnaderna på Hovstallet! Under marknadsdagarna är stall, vagnshallar, garage och selkammare öppna. Guider finns på plats och visar och berättar. Byggnaderna är öppna samma tider som marknaden, med undantag för stallet då hästarna måste vila emellan besöken. Stallet med hästarna är öppet:
fredag kl. 12.00–15.00, 17.00–19.00, lördag kl. 10.00–12.00, 14.00–16.00, 17.00–18.00, söndag kl. 10.00–12.00, 14.00–17.00

En nyhet för i år är att söndag förmiddag kommer det att finnas en del aktiviteter som särskilt riktas för de yngre besökarna. Utöver ponnyridning och den traditionella julmarknaden kommer det att finnas möjlighet att boka in sig på en temadag i stallet som är riktat till barn upp t.om. 12 år.  Entré till julmarknaden ingår i avgiften för temadagen. För mer info och anmälan till till temadagen vänligen klicka här.

Ponnyridning

På gården blir det ponnyridning för alla barn. Ponnyridningen genomförs i samarbete med Hagbylunds Ridskola.

Kafé/Butik

På Hovstallet finns ett kafé och butik som är öppet samma tider som marknaden. Här finns försäljning av smörgåsar, varma och kalla drycker och enklare luncher. I butiken finns ett sortiment av souvernirer och presenter med kungligt tema. Även en hel del produkter som har koppling till Hovstallets verksamhet.

Entré

80:-/pers
Barn under 12 år fri entré i målsmans sällskap

Betalning kontant eller kort. Stockholmskort gäller som entré!

Parkering på allmänna platser.
Hitta till Hovstallet

Vid frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor via mail eller telefon. För kontaktuppgifter klicka här.öppnas i nytt fönster

Mer info om julmarknaden kan du läsa på Svenska Slottsmässorlänk till annan webbplats

Varmt välkomna till en magisk helg!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/julmarknadpahovstallet2729november.5.29fa33114fdfcd388763c.html
Nyfiken på Kungens hästar – temadag för barn under Hovstallets julmarknad Sat, 12 Sep 2015 15:01:55 +0200

Nyfiken på Kungens hästar – temadag för barn under Hovstallets julmarknad

Vi besöker Hovstallets trygga hästar som alltid sköter sina uppdrag exemplariskt. Hur ser hästarnas dagar ut? Vad är deras jobb och vad gör de på fritiden? Vem är busigast och vem är lugnast? Hjälp till, om du vill, att göra i ordning en av hästarna så den blir fin inför framtida uppdrag. Biljett förköps här på webben!

Nyfiken på Kungens hästar!

Söndagen den 29 november kl. 10.00–11.15 

Alla deltagande barn, med medföljande vuxen, får följa med en av Hovstallets kavaljerskuskar till stallet för att träffa Kungens hästar . Vi vistas i stallet under hela aktiviteten. Servering finns och vi bjuder barnen på saft och kaka. 

Biljetter förköps via länken nedan. Medföljande vuxen betalar entré vid huvudentrén till julmarknaden.

Nyfiken på Hovstallets hästar redan nu? Läs om hästarna här på webben

Biljetter

Biljetter kan köpas online: Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

eller i entrékassorna på Kungliga slottet och Hovstallets kontor. Eventuellt kvarvarande biljetter säljes i Hovstallets entré strax innan evenemanget. En av Hovstallets kavaljerskuskar möter upp vid entrén till julmarknaden på utsatt tid.

Vid frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor via e-post eller telefon: Kontakta oss.

För ytterligare information Hovstallets julmarknad 2015 vänligen klicka här.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/nyfikenpakungenshastartemadagforbarnunderhovstalletsjulmarknad.5.29fa33114fdfcd3887b36.html
Råttjakt och bildgåtor för alla barn helger på Ulriksdals slott Sun, 30 Aug 2015 12:04:00 +0200

Råttjakt och bildgåtor för alla barn helger på Ulriksdals slott

I höst finns både Ulriksdals råttjakt, för de lite mindre barnen, och Stora Bildgåtan, för de större, varje lördag och söndag.

Ulriksdals Råttjakt

Ve och fasa, slottet är invaderat av råttor! Hjälp oss att hitta dem snabbt innan de börjar knapra på slottet! Lös ut en karta i slottets entrékassa till hjälp.

Belöning väntar efter lyckad jakt!

Stora Bildgåtan

På Ulriksdals slott myllrar det av spännande föremål! Leta detaljbilder i de olika rummen med hjälp av en bildkarta.

Belöning väntar till alla barn!

Varje lördag och söndag kl. 12.00–16.00

Ingår i entrébiljetten, barn har fri entré i sällskap av vuxen.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/rattjaktochbildgatorforallabarnhelgerpaulriksdalsslott.5.b8a8a2e14e8c47c54249e.html
Vesper på Strömsholms slott 6 november Wed, 05 Aug 2015 10:33:22 +0200

Vesper på Strömsholms slott 6 november

I slottskapellet på Strömsholm hålls traditionsenligt Vesper på Gustav  II Adolf-dagen, med vacker renässans- och barockmusik från stormaktstiden.
6 november kl 19.00. Välkomna!

Medverkande är kyrkoherde Paul Hansson, Strömsholms vokalensemble under ledning av Johan Lindström, som också spelar orgel och cembalo.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/vesperpastromsholmsslott6november.5.1dd4813214e8c4471736fc.html
Gripsholms slott är alltid öppet för bokade visningar Tue, 30 Jun 2015 13:11:00 +0200

Gripsholms slott är alltid öppet för bokade visningar

Gripsholms slott är öppet året om för bokade visningar, både under och utanför slottets ordinarie öppettider. I samband med gruppvisning finns möjlighet att boka Gustav III:s kök för måltid eller kaffe.

En egen visning kan – om man så vill – anpassas efter deltagarnas speciella önskemål och intressen. För förstagångsbesökaren är "Ett slott och dess samlingar" oftast mest intressant. Där ingår höjdpunkterna från slottets olika epoker, både slottsmiljöer och porträtt.

Finns det ett särskilt intresse för vasatid eller Gustav III:s tid går det att lägga visningens tyngdpunkt där. Eller på Gripsholms porträttsamling, historiska eller moderna porträtt. Ring eller mejla så berättar vi.

» Läs om gruppbesök

» Slottets ordinarie öppettider

Boka Kronköket

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

» Boka Kronköket

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsslottaralltidoppetforbokadevisningar.5.2dc9487f14e8c508d037cc8.html
Måltid i Gustav III:s kök? Thu, 25 Jun 2015 15:26:00 +0200

Måltid i Gustav III:s kök?

I samband med bokad visning av slottet kan vi erbjuda möjlighet att hyra Kronköket.

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

Läs mer om Kronköket.

Se sidan Gruppbesök.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/maltidigustaviiiskok.5.2dc9487f14e8c508d03962.html
Orangeriet på Ulriksdal visas helger kl. 13.00 till och med 1 november Sun, 21 Jun 2015 21:11:13 +0200

Orangeriet på Ulriksdal visas helger kl. 13.00 till och med 1 november

Orangerimuseet på Ulriksdal visas helger kl. 13.00 till och med 1 november. Orangeriet ligger i Ulriksdals slottspark och här ses Nationalmuseets samling av svensk skulptur.

Kombinationen av spännande växter och sköna skulpturer skapar en alldeles speciell atmosfär och måste upplevas. Orangeriet från 1600-talet har för många blivit en nyupptäckt pärla.

Läs mer om Orangeriet och dess historia

Orangerimuseet visas under guidad tur varje lördag och söndag kl 13.00, 22 augusti–1 november.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/orangerietpaulriksdalvisashelgerkl1300tillochmed1november.5.526606cc14d8a6675bea59.html
Låt Gripsholms slott komma till er! Sat, 20 Jun 2015 15:28:00 +0200

Låt Gripsholms slott komma till er!

Om inte ni kan komma hit så kan vi komma till er. Boka ett innehållsrikt och underhållande föredrag med bildvisning om Gripsholms slott, dess skatter och spännande historia.

Våra mest erfarna guider kan konsten att berätta. Med bildens hjälp blir upplevelsen så nära ett besök det går att komma utan att sätta sin fot i slottet. Kontakta oss för offert.

Bokning per telefon 0159-101 94 vardagar kl. 9.00–16.00
eller mail: info.gripsholms-slott@royalcourt.se

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/latgripsholmsslottkommatiller.5.2dc9487f14e8c508d03957.html
Se årets hedersporträtt på Gripsholms slott Thu, 18 Jun 2015 09:05:00 +0200

Se årets hedersporträtt på Gripsholms slott

Lördag 13 juni avtäcktes 2015 års hedersporträtt på Gripsholms slott. I år är det ett fotografi föreställande Hédi Fried, avbildad av fotografen Sanna Sjöswärd.

Hédi Fried föddes i Trasylvanien och kom att bli en av överlevarna vid Förintelsen, hon kom till Sverige i juli 1945. Hédi Fried har tagit på sig den viktiga men smärtsamma uppgiften att vittna om nazismens illgärningar, både i sina böcker och genom föreläsningar i skolorna.

Fotografen Sanna Sjöswärd har lyckats göra sig till tolk för det som vi inte riktigt kan sätt ord på i sitt porträtt av Hédi Fried. Sanna Sjöswärd är en framgångsrik dokumentär- och porträttfotograf. Inom den sistnämnda genren arbetar hon ofta med närbilder, såväl i rent fysisk bemärkelse som i personskildringen. Porträtten genomsyras av fotografens engagemang för modellerna. I Statens porträttsamling är hon tidigare representerad med bland annat hedersporträttet av Theodor Kallifatides.

Upptäck porträttsamlingen på Gripsholms slott

På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar i dag cirka 4500 verk, företrädesvis oljemålningar. Samlingen innefattar porträtt från 1400-talets slut till nutid.

Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal porträtt varav ett porträtt är hedersporträtt donerat av Gripsholmsföreningen.

Besök Gripsholms slott

Läs om tidigare års hedersporträtt

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/searetshedersportrattpagripsholmsslott.5.2a01eed814d8a796c1b549.html
Utflykt med båt till Drottningholms slott Mon, 15 Jun 2015 10:02:34 +0200

Utflykt med båt till Drottningholms slott

Välkommen till världsarvet Drottningholm. Slottet är öppet dagligen och de vackra sekelskiftesbåtarna trafikerar Drottningholm till och med 25 oktober.

Läs mer om Strömmas båttrafik härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Egen rundvandring på slottet

Du vandrar på egen hand i slottets salar, och ett skyltprogram guidar dig genom rummen. Det finns även en vägledning om slottet att köpa, som berättar mer. Se öppettider

Slottsvisning och familjevisning på helger

Att följa mer våra kunniga guider genom slottets salar ger en extra upplevelse. Se tider för guidade visningar.

Fri entré för barn!

Fri entré för barn, till och med 17 år, i vuxens sällskap. Övriga entréavgifter, läs här. Familjevisning på söndagar och barnaktivitet att utföra på egen hand under öppettid.

Kafé och slottsbutik

På Drottningholm finns också besökscenter med kafé och butiken Slottsboden. Varmt välkomna!

Hitta till Drottningholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/utflyktmedbattilldrottningholmsslott.5.41c8ffa14acdb2a3a4182b.html
Upplev en hisnande tidsresa – se nya filmen på Ulriksdals slott  Wed, 10 Jun 2015 16:32:05 +0200

Upplev en hisnande tidsresa – se nya filmen på Ulriksdals slott 

Följ med på en resa genom händelser och rum, bland föremål och personer som präglat slottet genom historien. Börja ditt slottsbesök med en inspirerade visningsfilm och utforska mer av slottet och dess omgivningar.

Visningsfilmen är nio minuter lång och innehåller såväl kostymscener som hisnande drönarbilder över slott och slottspark. Filmen visas i slottets nyinredda filmrum, i Sveriges förmodligen djärvaste filmmöbel – Nationalmuseums barockskåp från 1600-talet.

Regissör är Christian Arnet på Svea Television. Christian ligger bakom TV-serier och projekt på Sveriges Television och TV4, såsom Hemliga Svenska Rum, Sveriges historia, Arns Rike, Häxornas tid m.m. 

Filmen visas rullande under slottets öppettid.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/upplevenhisnandetidsresasenyafilmenpaulriksdalsslott.5.2715cc5c14e2fccab5d75.html
Boka visning på Strömsholms slott – året runt Fri, 01 May 2015 18:02:15 +0200

Boka visning på Strömsholms slott – året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar även när slottet inte är öppet för allmänheten. En egen visning kan utformas efter egna önskemål. Den kan bestå i en allmän rundvandring genom slottet, eller ha en mer speciell inriktning, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Gå på temavisningar på Strömsholms slott i höst Wed, 01 Apr 2015 17:45:00 +0200

Gå på temavisningar på Strömsholms slott i höst

Under hösten 2015 ges fyra visningar med specialtema på Strömsholms slott. Experter berättar lärt och lättsamt om olika epoker på slottet. Även visning av dolda rum! Biljetter förbokas, se nedan.

Hovmålaren och hans uppdragsgivare

Söndag 20 september kl. 14.00
David Klöcker Ehrenstrahl utnämndes till svensk hovmålare 1661. Sedan förde han en produktiv tillvaro i nära fyra decennier fram till sin död 1698. Han har kallats den svenska målarkonstens fader och hans verk återfinns i alla de kungliga slotten, men vem var han? Vilka var det som möjliggjorde hans resa från enkel skräddarson till adelsman och hovintendent?

1600-talets symbolvärld

Söndag 27 september kl. 14.00
Strömsholms konstsamling är unik: målningarna som ursprungligen fanns på slottet då det brukades som kunglig bostad finns fortfarande kvar. Här ses delar av Hedvig Eleonoras samling och målningar från Ulrika Eleonoras den yngres tid. I många av tavlorna förmedlas budskap med hjälp av symboler. Under den här visningen ges en introduktion till 1600-talets symbolvärld.

​UTSÅLD: Dolda rum

Söndag 4 oktober är visningen utsåld. Extra visning ges 25 oktober, se nedan. 

1700-talets Strömsholm

Söndag 11 oktober kl. 14.00
Strömsholms slott är till stora delar inrett på slutet av 1700-talet åt drottning Sofia Magdalena, Gustav III:s gemål. Drottningens sängkammare och den kinesiska matsalen kom till under denna tid och utgör slottets mest praktfulla rum. I inredningen går det att utläsa de ideal, tankar och idéer som präglade epoken. Följ med till Sofia Magdalenas Strömsholm och lär mer om 1700-talet stilideal.

Utsåld: Dolda rum

Söndag 18 oktober är visningen utsåld. Extra visning ges den 25 oktober, se nedan.

Extra visning: Dolda rum

Söndag 25 oktober kl. 14.00
Nere i slottets källare döljer sig resterna av Gustav Vasas gamla hus, och spår av någonting som kan vara en ännu äldre byggnad. Uppe på vinden står urverket från 1701 ännu på sin plats, och en stege som användes när barockslottet byggdes ligger fortfarande kvar. Följ med på en spännande visning i slottets dolda rum som annars inte visas för allmänheten, och få en inblick i hur slottet vuxit fram under århundradena.

Biljetter

Begränsat antal platser. Pris: 100 kr
Biljetter förbokas per tel 0220-430 35 eller e-post  stromsholm.visning@royalcourt.se
Samling i slottets entré.

Hitta till Strömsholm!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/gapatemavisningarpastromsholmsslottihost.5.2dc9487f14e8c508d033032.html
Evenemang på Djurgården Thu, 05 Feb 2015 15:02:57 +0100

Evenemang på Djurgården

Välkommen till Sveriges mest besökta rekreationsområde! Djurgården är tillsammans med Hagaparken och Ulriksdal, världens första Nationalstadspark, och marken upplåts till en mängd evenemang!

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken, Fjäderholmarna och Ulriksdal till evenemang av olika slag.

Evenemang 2015

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande. För information om evenemang i övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Besök det kungliga slottet Rosendals slott på Djurgården.

Läs även om övriga besöksmål på Djurgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/evenemangpadjurgarden.5.3e595e0914acd6758cf450d.html
Boka Museum de Vries på Drottningholm för tillställning och evenemang i vacker miljö Mon, 15 Dec 2014 13:09:57 +0100

Boka Museum de Vries på Drottningholm för tillställning och evenemang i vacker miljö

Letar du efter en vacker och annorlunda plats för mottagningar och andra evenemang? Nu öppnar vi upp Museum de Vries för sällskap upp till 30 personer.

Lokalen som är i det gamla Dragonstallet på Drottningholm renoverades 2001 för att visa världens största skulptursamling av den nederländske skulptören Adriaen de Vries (1556–1626). Känslan i den ljusa och vackra lokalen, omgiven av världsberömda bronsskulpturer, är unik och måste upplevas!

Pris: 7000 kr/2 timmar, därefter 2000 kr/timme. I detta pris ingår personal som öppnar, stänger och informerar om såväl museets innehåll som förhållningsregler. Bord, stolar och städning ingår.

Catering: Vi samarbetar med Drottningholms slottscafé Karamellan som med sin långa erfarenhet vet hur man ordnar det gott och trevligt. Kontakta gärna dem direkt: info@drottningholmsslottscafe.se, tel 0734-38 64 00

Ett unikt kulturarv: De fantastiska skulpturerna gör hela vistelsen speciell men kräver också vissa förhållningsregler. Information om dessa medföljer vid bokning av lokalen.

Bokning: info.drottningholms-slott@royalcourt.se eller 08-402 62 80

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/bokamuseumdevriespadrottningholmfortillstallningochevenemangivackermiljo.5.61bb81ad149ceba88dd2b23.html
Kungaparet besöker Kina slott – se filmen Fri, 30 May 2014 15:41:47 +0200

Kungaparet besöker Kina slott – se filmen

Kungaparet besökte Kina slott i samband med restaureringsarbetet av väggmålningarna våren 2014. Kina slott ligger i Drottningholms slottspark och är en del av världsarvet. Lustslottet är säsongsöppet maj till september.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/kungaparetbesokerkinaslottsefilmen.5.3c77b02114527aa7e262a2a4.html
Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur Wed, 01 May 2013 10:51:21 +0200

Upptäck byggnaderna på Rosendal – gå en självguidad tur

Föregående 1 2 Nästa
Skyltprogram på Rosendal beskriver byggnaderna kring slottet som Karl XIV Johan uppförde. Foto: Jan Wahlman.

Upptäck byggnaderna på Rosendal som Karl XIV Johan lät uppföra på 1800-talet. På Rosendal finns ett skyltprogram som berättar om byggnadernas historia och inbjuder till en självguidad promenad på Rosendal året om.

Året innan Karl XIV Johan kröntes till kung, köpte han lantegendomen Rosendal och med personligt engagemang uppförde han under 1820-talet flertalet av byggnaderna.

Karl Johans ambition var att främja svenska hantverkare och näringsidkare och byggnaderna uppfördes med teknisk skicklighet och konstnärlig finess där kungen visade både svenskarna och resten av Europa vad vi kunde åstadkomma i Sverige.

Följ skyltarna på Rosendal


Nu kan du gå en självguidad tur runt Rosendal och läsa om byggnaderna: arkitekten Fredrik Bloms monteringsfärdiga trähus; Rosendals slott och dess närliggande byggnader, den gigantiska porfyrvasen och bron, monterad med förfabricerade moduler, som underlättade Karl XIV Johans ridtur till militärparaderna på Ladugårdsgärde.

Sommarslottet är öppet under sommarmånaderna, se öppettider. Promenader i parken och den självguidade turen med skyltprogrammet passar dock alla årstider.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/upptackbyggnadernaparosendalgaensjalvguidadtur.5.40e05eec12926f26304800013764.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Fri, 11 May 2012 22:01:40 +0200

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Karl XI:s galleri på Kungliga slottet dukat för representationsmiddag. Foto: Kungl. Hovstaterna.

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis. Aktuella stängningsdatum ser du här.

Läs mer om Representationsvåningarna

Läs mer om H.M. Konungens officiella representation – om statsbesök, högtidliga audienser, medaljutdelningar etc.

Läs mer om Kungafamiljens program dag för dag – länk till Kungafamiljens kalender

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Evenemang i Ulriksdals slottspark Tue, 10 Jan 2012 15:09:47 +0100

Evenemang i Ulriksdals slottspark

Ulriksdals slottspark är platsen för flera årligen återkommande evenemang. Foto: Gomer Swahn.

Ulriksdals slottspark är platsen för flera evenemang under året och en del av dem årligen återkommande som till exempel höstmarknaden.  

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken och Ulriksdal till evenemang av olika slag. För information om evenemang i de övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Ulriksdals slottspark 2015

30 april Valborgsmässofirandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kl 21.00 vid Slottskapellet
2 maj Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
10 maj Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
16 maj Hundutställning Spaniel- och Retriverklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
17 maj Hundutställning Flatcoated Retrieverklubbens Clubshow 2015länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
13 juni Stockholmswimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
14 juniParkvandring i slottsparken
15 aug Diggiloolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
22 aug Picknick-konsert i Ulriksdals slottspark
30 aug Igelbäckens dagPDF i Ulriksdals slottspark
22 aug Hundutställning Östsvenska Taxklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 sep Sthlm Bike "Slott till Slott"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
31 okt–1 nov Höstmarknadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/evenemangiulriksdalsslottspark.5.1a3366210de661ad20800045074.html
Evenemang i Hagaparken Sun, 01 Jan 2012 15:20:31 +0100

Evenemang i Hagaparken

Föregående 1 2 Nästa
Hagaparken är platsen för promenader, vila och evenemang.

I Hagaparken finns promenadvägar, museer, kaféer och två kungliga slott! Parken upplåts också till evenemang av olika slag. Här ser du årets program för Hagaparken.  

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Hagaparken 2015

9 maj Tough Vikinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Sprint
10 maj
Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
23 maj Hagaparksdagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 juni Nationaldagsfirande med Kungl. Operanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
13 juni Stockholmswimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
12 juliParkvandring i Hagaparken
9 aug Ride of Hopelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 sept Idrottens dag och Prins Daniels lopp i Hagalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
19 sept Topploppetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
1 nov Ljusfesten, arrangeras av Haga-Brunnsvikens Vännerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken är öppen för allmänheten maj–augusti torsdag kl. 13.00–15.00

Gustav III:s paviljong i Hagaparken, läs mer
Ulriksdals slott, läs mer

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthagaparken/evenemangihagaparken.5.1a3366210de661ad20800045212.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html
Läs om ett av Sveriges största miljöprojekt Sun, 08 May 2011 09:20:26 +0200

Läs om ett av Sveriges största miljöprojekt

Föregående 1 2 3 4 Nästa
I ett tvåårigt projekt sanerades Beckholmen på Kungl. Djurgården. Foto: Christer Egelstig/Sweco.

I juni 2011 startade ett av Sveriges största miljösaneringsprojekt, som pågick under två år. Ön Beckholmen på Kungl. Djurgården att sanerades på tungmetaller och andra farliga ämnen för att förhindra föroreningar av Saltsjön.

Beckholmen har sedan 1600-talet varit platsen för industriverksamhet och för att skydda vattnet från vidare förorening genomfördes ett av landets största saneringsprojekt. Omkring 100.000 ton förorenad jord schaktades bort och ersattes med ny, samtidigt som verksamheten på Beckholmen fortgick.

Huvudman för projektet var Kungl. Djurgårdens förvaltning med bidrag från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Saneringsarbetet leddes av Sweco och utfördes av NCC.
 

Se film om projektet


Se ett reportage inför saneringsarbetet. Länk till filmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 

Beckholmens historia


Beckholmen är ett av Sveriges äldsta, ännu fungerande industriområden och ett maritimt centrum för träskutor och ångbåtar. Här finns även regionens enda stora kommersiella varv. 
 
Mellan åren 1630 och 1850 var Beckholmen centrum för kokning av beck och lagring av tjära i Sverige, och var den tredje största inkomstkällan. 1850 köptes ön av Stockholms grosshandlarsocietet, och de två dockorna på västra sidan av ön konstruerades och togs i drift. Beckholmen blev nu varvscentrum i Stockholm.

1918 övertogs ön igen av staten, men nu som militär varvsanläggning, och den stora västra G5-dockan byggdes. Ön växte också ut betydligt åt väster, då utsprängt berg användes som utfyllnadsmassa. Marinen lämnade Beckholmen 1967, och sedan dess har varvsverksamheten fortsatt.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/lasomettavsverigesstorstamiljoprojekt.5.3430a77a12f2c72bd3380006923.html