Programåret 2017

Jag vill härmed hälsa alla varmt välkomna ...  

till ett mycket intressant programår 2017! De kungliga slotten har en omfattande publik verksamhet, och här finns något för alla att upptäcka. Ja, för alla åldrar.

Det nya året inleds med utställningen ’Kungliga brudklänningar 1976-2015’  vilken visas i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. Under året har vi glädjen att presentera ett stort antal intressanta föredrag, temakvällar och publika arrangemang, däribland den nya utställningen ’Den tänkande handen’ . Den kommer att visas under senvåren i Gustav III:s Antikmuseum i ett samarbete med Konstakademien. Det kommer att vara en årlig teckningstävling för unga konstnärer; något som knyter an till en tradition från Gustaf VI Adolf .

Det är min förhoppning att alla här skall finna glädje, nöje och möjlighet till förkovran. Jag vill hälsa alla varmt välkomna till de kungliga besöksmålen!

Svante Lindqvist
Riksmarskalk

Nyheter och favoriter i repris!

År 2016 var det 40 år sedan Fröken Silvia Sommerlath och Carl XVI Gustaf vigdes i Storkyrkan och bruden blev Sveriges drottning. I svensk historia har ingen varit drottning lika länge som Drottning Silvia.

För att uppmärksamma detta slog vi i oktober 2016 på Kungliga Slottet upp portarna till en utställning med brudklänningar. Denna utställning pågår till den 12 mars 2017 och vi låter därför bröllopstemat sätta sin prägel även på detta års program. Exempelvis kan du följa med på kvällsvisningar där vi berättar om kungliga bröllop genom tiderna och höra Pär Engsheden och Ida Sjöstedt berätta hur en kunglig brudklänning blir till.

Bröllopet mellan Kung Carl XVI Gustaf och fröken Silvia Sommerlath, 19 juni 1976. Foto: Engelberth Bengtsson

De populära kvällsvisningarna av Kungliga slottet har under 2017 två nya teman: 'Kungliga bröllop genom tiderna' och 'Skottet på maskeradbalen' – om mordet på Gustav III. Även kvällsvisningen 'Slottets arkitektur' ges under 2017.

Vi har även glädjen att presentera ytterligare en 'favorit i repris' – Slottets antikskola. I serien av temakvällar under namnet Nyfiken på... presenteras nya ämnen och platser på Kungliga slottet som aldrig tidigare visats.

Våra programserier

Läs mer om våra programserier med samtliga programpunkter, via länkarna nedan eller i menyn till höger.

» FÖREDRAG 

» NYFIKEN PÅ... exklusiva temakvällar  

» SLOTTETS ANTIKSSKOLA

» KVÄLLSVISNINGAR 

» NYFIKEN PÅ... temakvällar för barn 

» MUSIK PÅ GRIPSHOLM

Biljetter

Biljetter online köps via länken nedan. Boka i tid, antalet biljetter är begränsat. Du kan även köpa din biljett i Kungliga slottets biljettkassa, under ordinarie öppettid.

» BILJETTER

Klicka på bilden nedan för att läsa webbfoldrarna för Kungliga slottet och Gripsholms slott: