Strömsholms slottskapell

Det är inte konstigt att kapellet anses vara slottets mest fulländade rumsskapelse, påbörjad av Nicodemus Tessin d.ä. och slutförd av Carl Hårleman, två av Sveriges främsta arkitekter.

Högst upp i slottet finner du slottskapellet. När du stiger in välkomnas du av kyrkorummets lätta, ljusa rymd, den elegant välvda takkupolen, de smakfullt återhållsamma skulpterade dekorationerna och det starka dagsljuset som flödar genom de stora fönstren. Till det unika i inredningen hör Daniel Stråhles orgel från 1743 som överlevt i originalskick till idag. Tänk att låta brudmarschen spelas på den!

» Skicka en bokningförfråga

» Läs mer om bokningsvillkor för Strömsholms slottskapellPDF

Strömsholms slottskapell. Foto: Dick Norberg

Strömsholms slottskapell. Foto: Dick Norberg

Detaljbilden överst på sidan är hämtad från en tapet i Strömsholms slott.
Foto: Dick Norberg

Strömsholms slott

Vackert beläget nära Mälaren, omflutet av Kolbäcksåns strömmande vatten, höjer sig Strömsholms slott majestätiskt på sin holme, mitt bland natursköna trädgårdar, ängar, alléer, skogsdungar och betesmarker.

Strömsholms slott. Foto: Dick Norberg

Strömsholms slott. Foto: Dick Norberg

Många besökare har under årens lopp förtrollats av Strömsholms skönhet. I slutet av 1700-talet beskrev exempelvis kammarherren Gustaf Johan Ehrensvärd Strömsholm som ”en av Sveriges klenoder, som förtjänar att ses. Naturen visar här sin fägring och har samlat alla intagande ställen för att här lämna rum åt detta slott.” Flera av lindarna som finns här är över trehundra år gamla.

Strömsholms slott är ”drottningarnas slott”, uppfört på initiativ av riksänkedrottning Hedvig Eleonora i slutet av 1660-talet och sedan utvecklat av Ulrika Eleonora d.y. och Sofia Magdalena under 1700-talet. Här hittar man stämningsfulla interiörer som Kinesiska matsalen med Lars Bolanders virtuosa kineserier och rikssalen med David Klöcker Ehrenstrahls magnifika hästporträtt.

Vill du ordna en slottsvisning för gästerna så går det givetvis att boka.