Rosersbergs slottskapell

Inbäddat i en romantisk lustgård vid Mälarens strand, norr om Stockholm,
vilar Rosersbergs slott, ruvande på
utsökta inredningar och rik textil utsmyckning. I den östra trädgårdsflygeln
är slottskapellet inrymt. Här flödar ljuset
in genom de många fönstren.

.

Trädgårdsflygeln med slottskapellet var ursprungligen tänkt som galleri. Ljuset flödar in och med sitt rika stucktak och sin fina färgställning i vitt, violett, rosa, grått och blått är det ett behagligt rum att vistas i. Står du här som brud eller brudgum, vid altaret, strålar nordstjärnan och solen emot dig från lanterninen.

» Skicka en bokningförfråga

» Bokningsvillkor för Rosersbergs slottskapellPDF

Rosersbergs slottskapell. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Rosersbergs slottskapell. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Detaljbilden överst på sidan är en väggskulptur från slottskapellet. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Rosersbergs slott

I generationer har Rosersbergs slott med sin pittoreska park och sitt vackra läge vid Mälarens strand, varit en omtyckt plats för fest och rekreation.

Rosersbergs slott. Foto: Dick Norberg

Rosersbergs slott. Foto: Dick Norberg

I slutet av 1700-talet, början av 1800-talet var Rosersberg en omtyckt tillflyktsort för hertig Karl (sedermera Karl XIII) och hertiginnan Hedvig Elisabeth Charlotta. Här levde de ett förhållandevis informellt liv och umgicks med sina privata vänner. Livet var enformigt men bra för hälsan, skrev Hedvig Elisabeth Charlotta i sin dagbok. Det hindrade emellertid inte att Rosersberg även var en plats för fest. När kronprins Oskars 14-årsdag firades 1813 gavs här exempelvis en munter tillställning då hovets medlemmar uppträdde utklädda och en hovfröken sjöng lustiga kupletter.

Efter Karl XIV Johans död 1844 fick änkedrottning Desideria Rosersberg som änkesäte och kom att tillbringa större delen av somrarna på här. Drottningen promenerade gärna i slottsparken, till fots eller i vagn. Säkerligen besöktes ofta Trädgårdsgrottan med sin märkliga inredning av ett snäckskal och skimrande stenar. Även nattetid företog änkedrottningen promenader.

Vill du ordna en slottsvisning för gästerna så går det givetvis att boka.