Utställningen 'I tiden' visas till och med 25 september Fri, 19 Aug 2016 15:00:00 +0200

Utställningen 'I tiden' visas till och med 25 september

Utställningen 'I tiden – Kungliga klockor under 400 år' förlängs och visas på Kungliga slottet till och med 25 september. Här visas över 50 ur – flera av dem för första gången – från 1500-talet fram till våra dagar.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/utstallningenitidenvisastillochmed25september.5.6003f99a151c428a814327.html
Sensommar på Kungliga slottet – öppet dagligen! Sun, 14 Aug 2016 22:30:00 +0200

Sensommar på Kungliga slottet – öppet dagligen!

Slottet är öppet dagligen till kl. 17.00 till och med 14 september. Representationsvåningarna öppnar redan kl. 8.30 i augusti (övriga besöksmål kl. 10.00). Vandra i paradvåningarna, se riksregalierna i Skattkammaren, lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor och upptäck Gustav III:s antikmuseum.

Rundvandring och guidade visningar

Slottet är öppet för egen rundvandring och guidade visningar, se tider här. 

Biljetten inkluderar flera besöksmål på slottet, som kan besökas inom sju dagar. I entrébiljetten ingår även utställningen I tiden – Kungliga klockor under 400 år

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer.

Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sensommarpakungligaslottetoppetdagligen.5.1d8af17714e8c4d6b8c94e1.html
Drottningholms slott stängt 5–12 september – välkommen på slottsparkvandringar! Sun, 14 Aug 2016 17:08:29 +0200

Drottningholms slott stängt 5–12 september – välkommen på slottsparkvandringar!

Med anledning av H.K.H. Prins Alexanders dop är Drottningholms slott stängt 5–12 september. Under samma period erbjuder vi slottsparkvandringar. Kina slott, slottsparken och besökscentret med kafé och butiken Slottsboden är öppna enligt ordinarie tider.

Den 9 september döps H.K.H. Prins Alexander i Drottningholms slottskyrka. I och med förberedelserna och genomförandet av arrangemanget är Drottningholms slott stängt perioden 5–12 september.

» Läs mer om dopet

Slottsparksvandringar

Under stängningsperioden av slottet, med undantag för den 9 september, erbjuder vi guidade turer av slottsparken. Biljetter till slottsparksvandringarna köps i Slottsboden där också mötesplatsen för vandringarna är.

Datum och tid:
5–8 och 10–12 september (utgår den 9 september) kl. 10.00, 12.00, 14.00 och 16.00

På svenska och engelska. Mötesplats vid Slottsboden i besökscentret.

Pris:
Vuxna 60 kr
Studerande och barn 7–17 år 30 kr

Parkering

Besöksparkeringen närmast Drottningholms slott stängs av runt dopdagen. För parkering hänvisar vi till parkeringen vid Karusellplan eller vid Kina slott.

Avspärrningar den 9 september

I anslutning till dopdagen kommer vissa avspärrningar att ske på slottsområdet närmast slottet. Den största delen av slottsparken är dock öppen för allmänheten.

Kina slott öppet som vanligt

Det är endast Drottningholms slott som berörs av stängningen. Slottsboden, slottsteatern, slottsparken och Kina slott är öppna som vanligt.

» Besök Kina slott 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/drottningholmsslottstangt512septembervalkommenpaslottsparkvandringar.5.295b4424156074b7381ceb.html
Välkommen till slottet Rosendal på Djurgården Sun, 14 Aug 2016 15:00:00 +0200

Välkommen till slottet Rosendal på Djurgården

På Kungliga Djurgården finns det kungliga lustslottet Rosendal som uppfördes åt Karl XIV Johan. Slottet är öppet till och med september, se tider nedan. 

Till stor del står slottet än i dag som det gjorde under Karl Johans tid, vilket gör Rosendal till ett unikt dokument över den svenska empirestilen. Inredningen präglas av möbler i mahogny och heltäckande mattor och gardiner i starka färger.

Slottsvisningar, biljetter och butik

Slottet är öppet vid guidade visningar, tisdag–söndag kl. 12, 13, 14, och 15 perioden juni till augusti, och helger i september. Våra kunniga guider berättar om slottet, dess historia, arkitektur och inredningar.

Biljetter kan köpas i entrén till slottet i samband med visningen, eller online:

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid entrén finns även försäljning av produkter från Slottsboden, med anknytning till slottet, tiden och samlingarna. I närheten finns Rosendals trädgård med kafé.

» Besök Rosendals slott

Byggnader och skulpturer

Upptäck även porfyrvasen och blomsterplanteringar vid slottets sjösida. Gå en självguidad tur med vårt skyltprogram i området och upptäck byggnaderna som Karl XIV Johan lät uppföra på Rosendal.

I sommar ses även konstnären Tony Cragg's monumentalskulpturer på Djurgården, varav två placeras vid vattnet nedanför Rosendals slott. 

Upptäck Djurgården

Besök Visit Djurgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – Djurgården egna turistinformation och upptäck allt som finnas att göra och se på Djurgården.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/valkommentillslottetrosendalpadjurgarden.5.3c53a33153ef9563cd16ed.html
Fest och vardag på de Kungliga slotten – läs webbtidningen! Sun, 14 Aug 2016 12:45:00 +0200

Fest och vardag på de Kungliga slotten – läs webbtidningen!

Läs årets tidning om sommarens nyheter på besöksmålen och reportage om slottens historia. Läs om bland annat Gustav III:s påkostade divertissemang på Drottningholm, om tidernas trender på Kungliga slottet, om kökslivet på Tullgarn och om drottningen som dominerade vasatidens Gripsholm. Länk till webbtidningen här nedan.

» Läs den bläddervänliga webbtidningen här.länk till annan webbplats

Välkommen till de Kungliga slotten i sommar! Välj besöksmål i vänstermenyn.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/festochvardagpadekungligaslottenlaswebbtidningen.5.3c53a33153ef9563cd260c.html
Riddarholmskyrkan öppen dagligen Sun, 14 Aug 2016 11:30:00 +0200

Riddarholmskyrkan öppen dagligen

Riddarholmskyrkan är de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Det är även platsen för över 700 hundra målade vapensköldar tillhörande bortgångna serafimerriddare. Välkommen att besöka kyrkan som är öppen dagligen.

Egen rundvandring och guidade visningar 

I Riddarholmskyrkan vandrar du på egen hand. Här finns ett skyltprogram som guidar dig genom kyrkan. Det finns även en guidebok om kyrkan att köpa i kyrkans entré. Under sommarsäsongen ges även dagliga guidade turer och på söndagar konserter med klassisk och gregoriansk musik.

» Riddarholmskyrkans öppettider

Utställning 'Hedvig Eleonora och det karolinska gravkoret'

1715 avled Hedvig Eleonora och begravdes i det gravkor hon beställt åt sin make, Karl X Gustav, byggt i pampig barockstil efter ritning av Nicodemus Tessin den äldre. Innan dess hade hon hunnit begrava större delen av sin familj. Hedvig Eleonora överlevdes endast av två av sina barnbarn – Karl XII och Ulrika Eleonora den yngre.

Utställningen Hedvig Eleonora och det karolinska gravkoret visas i kyrkans sakristia och berättar om gravkorets tillkomst och de begravningar Hedvig Eleonora upplevde under sina 55 år som Riksänkedrottning, ända fram till sin egen, något snöpliga, begravning.

Magnus Ladulås gravöppning

Våren 2011 öppnades Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Gravöppningen är ett stort tvärvetenskapligt forskningsprojekt som fortgår.

Hitta till Riddarholmskyrkan

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/riddarholmskyrkanoppendagligen.5.3c53a33153ef9563cdd9b.html
Sommarens sista konsert! Vinnare av Ung Svensk Solist spelar på Gripsholms slott 27 augusti Sun, 14 Aug 2016 08:14:00 +0200

Sommarens sista konsert! Vinnare av Ung Svensk Solist spelar på Gripsholms slott 27 augusti

Välkommen till sommarens sista konsert på Gripsholms slott. Årets solistvinnare av Ung Svensk Solist, Sebastian Stevenssons, spelar i Rikssalen på Gripsholms slott lördag 27 augusti kl. 19.00. Biljetter förköps via länken nedan.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2016

Sebastian Stevensson, fagott

Sebastian Stevensson tilldelades solistpriset Ung Svensk Solist 2016 "för sin virtuosa behärskning i världsklass av sitt instrument och sin starka förmåga att kommunicera med publik och medmusikanter. Med fantastisk klangbehandling bjuder vinnaren oss på en oerhört mogen och övertygande tolkning."

Sebastian Stevensson är solofagottist i Münchens filharmoniska orkester. Bredvid orkesterjobbet spelar han ofta i solistiska sammanhang, ibland med orkester men också gärna i en mindre konsertsal för att lättare få kontakt med publiken.

Konstertprogram med Asuka Nakamura, piano och Friederike Hulman, oboe.

» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 


Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/sommarenssistakonsertvinnareavungsvensksolistspelarpagripsholmsslott27augusti.5.3af56a2f153f0af2c2c76a.html
Nyfiken på Museum de Vries – temadag 27 augusti Wed, 27 Jul 2016 16:54:00 +0200

Nyfiken på Museum de Vries – temadag 27 augusti

Passa på att se världens största samling av de Vries skulpturer den 27 augusti. Museum de Vries, beläget i det gamla Dragonstallet på Drottningholmsmalmen, visar en unik skulptursamling av den nederländske skulptören Adriaen de Vries (1556–1626).

Nyfiken på Museum de Vries – temadag 27 augusti

Tid: kl. 11.00–16.00

Aktiviteter:
Vandra på egen hand, lyssna till en pop-up-visning och låt barnen upptäcka skulpturernas spännande detaljer med bildjakten!

Egen rundvandring under dagen ger besökarna möjlighet att beskåda den gedigna samlingen och närmare bekanta sig med statyerna. För de som önskar erbjuds pop-up-visningar såväl på svenska som på engelska. För barnen finns en bildjakt med möjlighet att leta detaljer och upptäcka skulpturernas motiv.

Biljetter

Förköp

klicka här »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samma dag

i butiken Slottsboden


Varmt välkomna!

Hitta till Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/nyfikenpamuseumdevriestemadag27augusti.5.50c6d9b15510e4547d758.html
Tony Cragg på Djurgården – unik skulpturutställning i sommar Mon, 25 Jul 2016 21:30:00 +0200

Tony Cragg på Djurgården – unik skulpturutställning i sommar

I sommar och höst ses en unik skulpturutställning på Djurgården av Tony Cragg, en av konstvärldens mest uppmärksammade konstnärer. Ett av verken, Points of View, är en cirka 6,5 meter hög skulptur i rostfritt stål.

» Här hittar du de fem skulpturernaPDF (pdf)

När samtidskonstens främsta konstnärer ska listas är Tony Cragg ett självklart namn. Sedan genombrottet 1979 har Cragg erhållit Turnerpriset, ’konstens nobelpris’ Praemium Imperiale och haft över 250 soloutställningar på museum och gallerier världen över. 

Storslagna verk i sin rätta miljö 

Utställningen på Djurgården kommer att bestå av fem monumentalskulpturer varav två placeras vid vattnet nedanför Rosendals slott och övriga kommer installeras längs strandpromenaden nedanför Tekniska och Etnografiska Museet.

Skulpturernas konstnärliga slagkraft grundas i ett distinkt visuellt språk med häpnadsväckande materiella egenskaper. De kraftfulla skulpturerna kan vid första anblicken likna något som inte hör till vår tid, utan stöpts fram av naturen själv under tusentals år. För besökare på Djurgården blir det här en exklusiv chans att få uppleva Craggs storslagna verk i en miljö där de presenteras som bäst.

Utställningen visas 5 juni–28 oktober

Utställningen är initierad av Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning. Utställningen visas 5 juni till och med 28 oktober 2016.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/tonycraggpadjurgardenunikskulpturutstallningisommar.5.74f5aac7153f0c0e9af5d4.html
Hovstallets dag 3 september – öppet stall, vagnparad och Kungens bilar! Sun, 24 Jul 2016 18:48:00 +0200

Hovstallets dag 3 september – öppet stall, vagnparad och Kungens bilar!

På Hovstallets dag välkomnar vi besökare till en unik miljö och en inblick i Hovstallets verksamheten. Öppna byggnader, vagnparad, guidade visningar, servering och ponnyridning står på programmet. Dagen till ära visas bilar från Kungens privata samling.

Se unika historiska bilar både från den privata samlingen och bilar som tidigare funnits på Hovstallet. Följ med på guidade visningar av Hovstallet och se kavaljerskuskarna visa upp Hovstallets vagnar i en vagnparad!

Utställare erbjuder försäljning av kvalitetsprodukter. Smedjan håller öppet med möjlighet att prova på att smida. Ponnyridning för de allra minsta. Servering och butik öppet under hela eftermiddagen.

Förköp biljett på webben

Vill du redan nu försäkra dig om en biljett till Hovstallets dag finns det möjlighet att förköpa till ett lägre pris online:

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Hovstallets dag

Lördagen den 3 september kl. 12.00–17.00

Specialutställningen med ett urval av Kungens privata bilar är öppen under hela eftermiddagen, liksom mässan, smedjan och serveringen. 

Preliminärt tidsschema

12.30–13.30
Hovstallets kavaljerskuskar visar upp några av Hovstallets paradvagnar i en vagnparad.

13.45–14.45, 15.00–16.00
Guidade visningar på svenska och engelska                                       

16.15–16.45
Hovstallets kavaljerskuskar visar några av de kungliga hästarna i ridhuset och berättar hur en vanlig vardag ser ut.                                                   .

Biljetter/Entré

Entré vuxen 160 kr                                                                                            Studerande /barn och ungdom 80 kr                                                                             Barn t.o.m. 6 år fri entré          

I priset ingår samtliga aktiviteter under eftermiddagen.  

Vill du redan nu försäkra dig om en biljett till Hovstallets dag finns det möjlighet att förköpa till ett lägre pris online:

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
                                                                                                                                            

Hitta hit

» Hitta till Hovstallet

Vid frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor

Välkommen!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsdag3septemberoppetstallvagnparadochkungensbilar.5.274e83ca152f44100913de0.html
Sommartider i Slottsboden Sun, 24 Jul 2016 15:59:00 +0200

Sommartider i Slottsboden

Välkommen till butiken och webbshopen Slottsboden. Butiken på Kungliga slottet är öppet dagligen till kl. 17.30 i sommar. Bläddra i bildspelet ovan för inspiration, bilderna är tagna av fotograf Emily Dahl.

Just nu i Slottsboden på Kungliga slottet

I bildspelet ovan ses ett urval produkter som finns i Slottsboden på Kungliga slottet, med reservation för utförsäljning. Sortimentet förnyas kontinuerligt både i butikerna och i webbshoppen.

» Läs mer om Slottsboden

Kungliga Slottsboden på webben!

Välkommen in i vår webbutik öppen dygnet runt! Här hittar du ett urval av våra produkter att handla online. Sortimentet i webbutiken fylls på kontinuerligt.

» Besök Kungliga Slottsboden på www.kungligaslottsboden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

I bildspelet ovan ser du ett urval av produkterna, med information om priser.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sommartiderislottsboden.5.533be1ac15510dbc38578.html
Besök Kina slott – öppet dagligen i september Fri, 22 Jul 2016 10:51:25 +0200

Besök Kina slott – öppet dagligen i september

Det exotiska lustslottet i Drottningholms slottspark är öppet dagligen till och med september för egen rundvandring och guidad visning. Slottsparken och Kina slott är även öppet i samband med dopet. 

På drottning Lovisa Ulrikas födelsedag 1753 överraskade kung Adolf Fredrik henne med ett litet kinesiskt lustslott. Det var en uppskattad födelsedagspresent då hela Europa vid den tiden vurmade för kineserier.

Kina slott är en del av världsarvet Drottningholm, beläget i slottsparken, och öppet för egen rundvandring och guidade visningar dagligen maj–september.

» Besök Kina slott

Vid Kina slott finns även en våffelstuga!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/besokkinaslottoppetdagligeniseptember.5.295b4424156074b738185c.html
Upptäck kungliga Rosersberg, se filmen och besök slottet  Wed, 20 Jul 2016 23:00:00 +0200

Upptäck kungliga Rosersberg, se filmen och besök slottet 

Bland Sveriges kungliga slott är Rosersberg den bäst bevarade hemligheten. Här har tiden stått stilla. Se introduktionsfilmen om Rosersbergs slott nedan.

Rummen är nästan orörda från tiden 1795–1860 med välbevarade inredningar och samlingar. Slottet byggdes åren 1634–38 av Gabriel Bengtsson Oxenstierna som gav slottet namn efter moderns familjenamn Tre Rosor.

Se en introduktionsfilm nedan.

» Besök slottet 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/upptackkungligarosersbergsefilmenochbesokslottet.5.533be1ac15510dbc3859e5.html
Besök världsarvet Drottningholm – öppet dagligen  Wed, 20 Jul 2016 20:00:00 +0200

Besök världsarvet Drottningholm – öppet dagligen 

Välkommen till världsarvet Drottningholm! Slottet är öppet dagligen för egen rundvandring, guidade visningar och aktivitetsspår för barn. Vandra i slottsparken, upptäck Kina slott och besök butiken och kaféet.

» Obs! Stängningar av slottet i samband med Prins Alexanders dop

Egen rundvandring på slottet

Du vandrar på egen hand i slottets salar, och ett skyltprogram guidar dig genom rummen. Det finns även en vägledning om slottet att köpa, som berättar mer. På slottet finns ett aktivitetsspår som barnen kan utföra på egen hand.
» Se aktuella öppettider

Slottsvisning

Att följa mer våra kunniga guider genom slottets salar ger en extra upplevelse. I maj ges slottvisningen på lördagar och söndagar kl. 10.00, 12.00, 14.00 och 16.00.

Kina slott öppet säsongsöppet

År 1753 överraskade kung Adolf Fredrik drottning Lovisa Ulrika med ett litet kinesiskt lustslott i Drottningholmsparken. Kina slott står, tillsammans med hela slottsanläggningen på Drottningholm, med på UNESCO:s världsarvslista.
» Se öppettider

Kafé och slottsbutik

På Drottningholm finns också besökscenter med kafé och butiken Slottsboden. Varmt välkomna!

Upptäck slottsparken

Flanera i i Drottningholms storslagna slottspark. Parken är en del av världsarvet med varierande stilideal och statyer och byggnader att upptäcka. Läs mer om parken.

» Hitta till Drottningholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/besokvarldsarvetdrottningholmoppetdagligen.5.6919e21c150a9303628335.html
Sommar på Hovstallet – öppet vardagar Fri, 15 Jul 2016 09:30:00 +0200

Sommar på Hovstallet – öppet vardagar

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall och visas under guidade turer.

Guidade visningar

Guidade visningar av stall, selkammare, bilar och vagnhall med paradvagnar måndag till fredag kl. 12.00 och 14.00 (kl. 13.00 och kl. 15.00 på engelska) t.o.m. 19 augusti.

Öppen innergård med kafé och souvenirshop

Perioden 18 juli–19 augusti är hästarna tillbaka och Hovstallets innergård med kafé är öppna måndag–fredag kl. 11.30–16.00

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

» Besök Hovstallet

Entré

Hovstallet på webbplatsen


Upptäck även Hovstallet på webbplatsen. Här möter du till exempel Hovstallets alla hästar, ser ett urval paradvagnar och filmer om Hovstallets arbete. Se vänstermenyn.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/sommarpahovstalletoppetvardagar.5.1d8af17714e8c4d6b8c696a.html
Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet dagligen! Mon, 04 Jul 2016 10:29:00 +0200

Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet dagligen!

Välkommen till Gripsholms slott! Vandra i slottet, följ med på en guidad visning, upptäck porträttsamlingen, besök slottsbutiken, flanera på slottsholmen och njut av konserter under sommarkvällarna.

Intill den lilla staden Mariefred med dess smala gränder och kyrkan från stormaktstiden ligger vasaborgen Gripsholm. Byggd av Gustav Vasa, ombyggd av Karl IX, tillbyggd av drottning Hedvig Eleonora och Gustav III.

Till sevärdheterna hör en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, som Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn.

Här hänger Sveriges kändisar!

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid, och omfattar över 4500 verk.

» Öppettider
» Visning
» Läs mer om slottet
» Läs om slottsbutiken 

Föredrag, konserter och temadagar på Gripsholm 2016

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

» Hitta till Gripsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gorenutflykttillgripsholmsslottoppetdagligen.5.3c53a33153ef9563cd203a.html
'Kungligt porslin från Rörstrand' –  utställning på Rosersbergs slott  Sun, 03 Jul 2016 18:28:00 +0200

'Kungligt porslin från Rörstrand' –  utställning på Rosersbergs slott 

En unik samling av porslin och keramik från Rörstrand Museum och de kungliga samlingarna under nära 300 år visas på Rosersbergs slott! Utställningen 'Kungligt porslin från Rörstrand – Rörstrands porslinsfabrik 1726‑2016' ses perioden 14 maj till 25 september.

Det svenska kungahuset har under Rörstrands 290 år haft många kopplingar till porslin och keramik. Arkitekten Jean-Eric Rehn, en av Stockholms slotts skapare, uppdrogs att rita Rörstrands första egna mönster.

Går vi framåt i tiden var Oskar II en stor samlare av 1700-talsfajans, Prins Eugen gjorde beställningar från Rörstrand till sitt hem på Waldemarsudde. Gustav VI Adolf intresserade sig för Carl-Harry Stålhanes stengods producerat vid Rörstrand och på senare år har Prins Carl Philip medverkat i framtagningen av serien ”Svenska Rödlistan”.

Bredden på stilar, ålder och material gör denna utställning till ett måste för alla design- och historieintresserade.

Utställningen visas perioden 14 maj till 25 september på Rosersbergs slott
Utställningen upptäcker du på egen hand:
14–31 maj samt september: lördag–söndag kl. 11.00–16.00
juni–augusti: tisdag–söndag kl. 11.00–17.00

Passa även på att gå en slottsvandring, guidade visningar varje heltimme samma period och/eller kombinera besöket med 'Afternoon tea', se nedan.

Afternoon tea på slottshotellet!

Kombinera ditt besök med klassiskt 'Afternoon tea' på Rosersbergs Slottshotell. I vacker genuin miljö avnjuts slottsbakat bröd och bakverk, ekologiskt och kravmärkt.

Afternoon tea med slottsvisning och utställning 
Söndagarna 15, 22 och 29 maj, och måndag 6 juni ges 'Afternoon tea' på slottshotellet med slottsvisning och entrébiljett till utställningen 'Kungligt porslin från Rörstrand'. Priset vid förbokad biljett är 295 kr (ordinarie pris 345 kr).

» Boka biljetter till slottsvisning och afternoon tea på Rosersbergs slottlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Alternativt boka på telefon 08-12 20 20 08.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/kungligtporslinfranrorstrandutstallningparosersbergsslott.5.3c53a33153ef9563cd1677.html
Slottskyrkan på Kungliga slottet öppen med fri entré  Fri, 01 Jul 2016 16:33:43 +0200

Slottskyrkan på Kungliga slottet öppen med fri entré 

Upptäck Slottskyrkan på Kungliga slottet! Under sommarsäsongen finns möjlighet att se kyrkan där kungliga dop och bröllop ägt rum. Slottskyrkan är öppen dagligen för egen rundvandring och på måndagar kl. 13.00 kan du slå dig ner i kyrksalen och lyssna till orgelkonsert.

Gudstjänster och fri rundvandring

Kyrkan är öppen vid gudtjänster söndagar kl. 11, året om. Under sommarmånaderna, till och med 14 september, är kyrkan öppen dagligen för egen rundvandring.

Orgelkonserter på måndagar

Från och med den 20 juni bjuder vi på orgelkonserter på måndagar kl. 13.00 med musik bland annat av Bach och Roman. Sommarens sista orgelkonsert är den 1 augusti.

» Se programmet för sommarens orgelkonserterPDF

Besök Slottskyrkan – information om färdbeskrivning med mera

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltslottskyrkan/slottskyrkanpakungligaslottetoppenmedfrientre.5.50c6d9b15510e4547d278.html
Ulriksdals slott öppet dagligen i juli och augusti  Sat, 25 Jun 2016 10:55:50 +0200

Ulriksdals slott öppet dagligen i juli och augusti 

Gör en dagsutflykt till Ulriksdals slott! Slottet med  orangerimuseet är öppet dagligen i juli och augusti. Egen rundvandring och guidade turer. Slottscaféet och slottsparken är öppna året runt.

Se öppettider i vår, sommar och höst. Välkomna!

Läs mer om våra guidade visningar

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/ulriksdalsslottoppetdagligenijuliochaugusti.5.3c53a33153ef9563cd2519.html
Kom till Strömsholms slott. Öppet dagligen i augusti Thu, 23 Jun 2016 15:12:00 +0200

Kom till Strömsholms slott. Öppet dagligen i augusti

Nu är det sommarsäsong på Strömsholm! I augusti är slottet öppet dagligen kl. 12.00–16.00. Upptäck slottet på egen hand och följ med på visning, dagligen kl. 13.00 på svenska och kl. 15.00 på engelska.

Barockslottet Strömsholm, uppfört under riksänkedrottning Hedvig Eleonoras tid, är en pärla bland de kungliga slotten. Parken har en säregen karaktär av rymd och grönska, den strama barockparken är omgiven av vidsträckta ängar, åkrar och ett ålderdomligt beteslandskap.

I slottet finns förutom samlingen av svenskt 1600-talsmåleri fina exempel på inredningskonst från 1700-talet, bland annat Drottningens sängkammare, den Kinesiska matsalen och Slottskapellet, ett kyrkorum av ovanlig skönhet.

Visningarna kl. 13.00 och 15.00 är för enskilda besökare och kan inte förbokas.
För större grupper/sällskap rekommenderar vi att visning förbokas, se Gruppbesök.

Under juni, juli, augusti är Strömsholms slott öppet dagligen, se öppettider.

» Läs mer om Strömsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/komtillstromsholmsslottoppetdagligeniaugusti.5.3c53a33153ef9563cd21d5.html
Dolda rum! Temavisning på Strömsholms slott 18 september Thu, 23 Jun 2016 08:23:16 +0200

Dolda rum! Temavisning på Strömsholms slott 18 september

'Dolda rum' på Strömsholms slott är en favorit i repris! Första visningen är slutsåld, men det blir en extra visning söndag den 18 september kl. 10.00.

Nere i slottets källare döljer sig resterna av Gustav Vasas gamla hus, och där finns ävern spår av någonting som kan vara en ännu äldre byggnad. Uppe på vinden står urverket från 1701 ännu på sin plats, och en stege från tiden när barockslottet byggdes ligger fortfarande kvar. Följ med på en visning i slottets dolda rum, de som vanligtvis inte visas för allmänheten och få en spännande inblick i hur slottet vuxit fram under århundradena.

Biljetter

Söndag den 18 september kl. 10.00
Biljettpris vuxen 100 kr, studerande 50 kr. Begränsat antal platser.

Biljetter förbokas via telefon 0220-430 35 (vardagar kl. 12.00–16.00) eller via e-post stromsholm.visning@royalcourt.se

» Läs om fler temavisningar på Strömsholm

» Besök Strömsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/doldarumtemavisningpastromsholmsslott18september.5.295b4424156074b73818ce.html
Från barock till empire – temavisning på Strömsholms slott 24 september Thu, 23 Jun 2016 07:00:00 +0200

Från barock till empire – temavisning på Strömsholms slott 24 september

Välkommen till höstens andra temavisning: 'Från Barock till empire' på Strömsholms slott! Följ med på en spännande stilhistorisk resa genom århundradena, lördag 24 september kl. 14.00.

Strömsholm är ett barockslott, ritat av Tessin den äldre men inrett först på 1700-talet, i övergången mellan rokoko och gustativansk stil. Senare tillkom bland annat empirestolar av Ephraim Stål. Lär dig mer om de stilar som finns representerade på Strömsholms slott, från barock till empire. Med hjälp av slottets möbler, inredningar och arkitektur studerar vi vad som är typiskt för de olika epokerna och hur inredningsidelalen växte fram.

Biljetter

Lördag 24 september kl. 14.00
Biljettpris vuxen 100 kr, studerande 50 kr. Begränsat antal platser.

Biljetter förbokas via telefon 0220–430 35 (vardagar kl. 12.00–16.00) eller via e-post
stromsholm.visning@royalcourt.se

» Läs om fler temavisningar på Strömsholms slott

» Besök Strömsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/franbarocktillempiretemavisningpastromsholmsslott24september.5.295b4424156074b7381b7a.html
Välkommen till temavisningar på Strömsholms slott i höst Wed, 22 Jun 2016 18:17:00 +0200

Välkommen till temavisningar på Strömsholms slott i höst

Under hösten 2016 ges fyra visningar med specialtema på Strömsholms slott. Fjolårets temavisningar väckte ett mycket stort intresse. Nu finns åter möjlighet att se slottet ur nya och annorlunda vinklar.

TEMAVISNINGAR

Under fyra lördagar kl. 14.00, berättar inbjudna experter lärt och lättsamt om det kungliga kulturarvet. 

Dolda rum

Lördag 17 september kl. 14.00  Obs! Slutsåld!

Söndag den 18 september kl. 10.00 Extra insatt visning, platser kvar.
Nere i slottets källare döljer sig resterna av Gustav Vasas gamla hus, och där finns även spår av någonting som kan vara en ännu äldre byggnad.
Uppe på vinden står urverket från 1701 ännu på sin plats, och en stege från tiden när barockslottet byggdes ligger fortfarande kvar.
Följ med på en visning i slottets dolda rum, de som vanligtvis inte visas för allmänheten och få en spännande inblick i hur slottet vuxit fram under århundradena.

Från barock till empire

Lördag 24 september kl. 14.00
Strömsholms slott är ett barockslott ritat av Tessin den äldre, men det inreddes inte förrän på 1700-talet, i övergången mellan rokoko och gustaviansk stil. Senare tillkom bland annat empirestolar av Ephraim Stål.
Lär dig mer om de stilar som finns representerade på Strömsholms slott, från barock till empire. Med hjälp av slottets möbler, inredningar och arkitektur studerar vi vad som är typiskt för de olika epokerna och hur inrediningsidealen växte fram.

Mode och skönhet på 1600– och 1700–talen

Lördag 1 oktober kl. 14.00
Vad hade man på sig och hur luktade man förr? Följ med på en resa till 1600– och 1700–talen med fokus på mode, smink och parfym.
Vi kommer att titta på hur människor från olika samhällsgrupper klädde sig och hur man gjorde sig fin.

Slottet och hästarna

Lördag 8 oktober kl. 14.00
Under hela sin historia har Strömsholms slott varit förknippat med hästar, från Gustav Vasas tid till idag.
Lär dig mer om hästens roll under stormaktstiden, om Karl XI:s livhästar och om Arméns rid- och körskolas hundra år på slottet.

BILJETTER

BilJettpris vuxen 100 kr, studerande 50 kr. Begränsat antal platser. Biljetter förbokas via telefon på 0220–430 35 (vardagar 12.00–16.00) eller via mail till stromsholm.visning@royalcourt.se

» Hitta till Strömsholms slott

PROGRAM PÅ GRIPSHOLM OCH STRÖMSHOLM

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/valkommentilltemavisningarpastromsholmsslottihost.5.3349628b155104ecc3411a2.html
Upptäck Evert Lundquists ateljé på Drottningholm – guidade visningar på söndagar Sun, 19 Jun 2016 13:00:00 +0200

Upptäck Evert Lundquists ateljé på Drottningholm – guidade visningar på söndagar

Upplev Evert Lundquists orörda ateljé och upptäck konstnärens skapelser och de föremål i vilka han fann inspiration. Lyssna till våra museilärare som ger smakprov ur konstnärens liv och konstnärskap, söndagar kl. 15.00.

Evert Lundquist var en av 1900-talets främsta konstnärer och hans ateljé är inhyst i det gamla maskinhuset vid Kina slott i Drottningholms slottpark. Ateljén står så gott som orörd sedan 1992 då den gick från att vara en arbetsplats till att bli ett museum.

Maskinhuset användes att alstra ström med ångmaskin till det centraluppvärmda slottet i början på 1900-talet. På 50-talet övergick man till växelström och upplät huset till konstnärsateljé.

Här ses idag oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av konstnären Evert Lundquist (1904–1994), som brukade ateljén mellan åren 1953 och 1992. Här finns också oljemålningar av hans hustru Ebba Reutercrona, pasteller av sonen Manne och en skulptur och oljemålning av sonen Hymme.

Ateljén visas söndagar kl. 15.00

» Besök Evert Lundquists ateljé

» Hitta till och på Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/upptackevertlundquistsateljepadrottningholmguidadevisningarpasondagar.5.3c53a33153ef9563cd2625.html
Kungliga brudklänningar! Ny utställning öppnar i höst Thu, 09 Jun 2016 11:39:47 +0200

Kungliga brudklänningar! Ny utställning öppnar i höst

Den 22 oktober öppnar en utställning på Kungliga slottet om kungliga brudklänningar. Utställningen ger besökaren en unik möjlighet att se klänningarna på nära håll i slottets salar.

Den 19 juni 2016 är det 40 år sedan Kungen och Drottningen gifte sig i ett försommarvackert Stockholm. För att fira det visas en exklusiv utställning på Kungliga slottet med fem kungliga brudklänningar.

Klänningarna har burits av Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Madeleine, Prinsessan Sofia och prinsessan Lilian.

Utställningen pågår 22 oktober 2016 till och med 5 mars 2017.

Förköp biljetter redan nu!
» Biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligabrudklanningarnyutstallningoppnarihost.5.50c6d9b15510e4547d1f8.html
Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet säsongsöppet  Tue, 07 Jun 2016 11:00:00 +0200

Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet säsongsöppet 

Välkommen till ett av Europas äldsta museer som öppnades redan år 1794. Den konst- och antikintresserade kungen Gustav III köpte in flertalet av museets skulpturer under en resa till Italien i slutet av 1700-talet, och är idag placerade i slottets stengallerier exakt som de urpsungligen ställdes ut.

Utställningsrummen består av två stengallerier i slottets nordöstra flygel, med vacker utsikt över Logården. I det Större Stengalleriet är samlingens praktpjäs placerad – Endymion – som väckte stor beundran på 1700-talet.

Läs mer om skulpturerna

Se en introduktionsfilm om museet

Entré till museet är via Lejonbacken, nr 5 på skissen nedan. Besök till museet ingår i slottsbiljetten. 

Hitta på slottet

Biljetter köps online eller i entréerna till slottet.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
5. Gustav III:s antikmuseum (öppet sommarmånaderna)
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i entrébiljetten till slottet)  
8. Sommarkafé (öppet från 6 juni)

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/gustaviiisantikmuseumpakungligaslottetsasongsoppet.5.74f5aac7153f0c0e9af637.html
Gör en dagsutflykt till Rosersberg Fri, 03 Jun 2016 21:40:00 +0200

Gör en dagsutflykt till Rosersberg

Gör en utflykt till slottet där tiden stått stilla. Vandra i rummen som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860. Se sommarens utställning. Njut av naturen i slottsparken och koppla av i kaféet.

På Rosersberg känns verkligen historiens vingslag, här har många kungligheter spenderat sköna sommardagar. Kung Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, bebodde slottet. Karl Johans sängkammare tillhör en av Sveriges förnämsta inredningar från 1800-talets första årtionden.

Följ med slottsvandring genom unika rum som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860 och njut av våren och sommaren i slottsparken.

» Besök Rosersbergs slott

I samband med slottsbesöket finns möjlighet att köpa souvenierer och presentartiklar från butiken Slottsboden.

Utställning 'Kungligt porslin från Rörstrand'

En unik samling av porslin och keramik från Rörstrand Museum och de kungliga samlingarna under nära 300 år visas på Rosersbergs slott i sommar.

» Läs om utställningen

Båttur till Rosersberg på Mälarens Kungsled

Följ med på en båttur med MS Evert Taube på Mälarens Kungsled till Rosersbergs slott, avgångar onsdag till söndag perioden 2 juli till 14 augusti.

» Tider och bokning båtturlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Upptäck mer

Vid Rosersbergs slott finns ett kafé och hotell.

Upptäck också Rosersbergs slottskapell som kan bokas för dop och vigslar.

» Hitta till Rosersberg

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/gorendagsutflykttillrosersberg.5.36257d1d14c9d87d3cd38f6.html
Borgen Tre Kronor – familjevisning på Kungliga slottet med start 15 september Tue, 17 May 2016 14:39:43 +0200

Borgen Tre Kronor – familjevisning på Kungliga slottet med start 15 september

I grunden på Kungliga slottet finns resterna kvar av den gamla borgen Tre Kronor. Följ med genom den medeltida försvarsmuren och in i dunkla valv och hör om hur det var att leva, bo och arbeta på det gamla slottet.

Visning för barn lördagar och söndagar kl. 10.30 i Museum Tre Kronor, från och med 15 september.

Museet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00.

Besök Museum Tre Kronor

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

4. Entré till Museum Tre Kronor från slottets Västra valv (2), Yttre borggården

*Slottsbiljetten gäller även besök i de pampiga Representationsvåningarna och till Skattkammaren, inom sju dagar. Läs mer om entréavgift

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/borgentrekronorfamiljevisningpakungligaslottetmedstart15september.5.5c58ab1145278c0bc4532c6.html
Slottet och folket – föredrag 1 oktober med John Chrispinsson Mon, 16 May 2016 22:06:48 +0200

Slottet och folket – föredrag 1 oktober med John Chrispinsson

Kungliga slottets föredragsserie gästas lördagen den 1 oktober av journalisten och författaren John Chrispinsson, som berättar om hur nära folket och Kungliga slottet stått varandra i olika tider. Biljett förköps via länken nedan.

FÖREDRAG

1 oktober kl. 13.00, Kungliga slottet 
John Chrispinsson, Journalist

Slottet och folket – om kungliga kontakter med omvärlden

Slottet har inte varit en sluten borg för makthavare utan ibland varit en öppen arena för folkliga opinioner. Det har gällt bönder som seglat över Östersjön för att träffa kungen, och arbetare som demonstrerat för rösträtt.

Med exempel från medeltidens Sten Sture till 1900-talets prins Carl Bernadotte visas hur nära en del kungligheter arbetat med folkliga rörelser och stämningar. Med några nerslag i historien ger John Chrispinsson berättelser om hur nära folket och Kungliga slottet stått varandra i olika tider.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan föredragets början.

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/slottetochfolketforedrag1oktobermedjohnchrispinsson.5.295b4424156074b738177e.html
Nyfiken på... Norra valvet – temakväll 5 oktober Mon, 16 May 2016 14:35:00 +0200

Nyfiken på... Norra valvet – temakväll 5 oktober

I serien Nyfiken på... bjuder hovets personal in till exklusiva temakvällar i rum och salar som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Missa inte chansen att besöka Norra valvet! Onsdagen den 5 oktober berättar arkitekt Erik Kampmann på plats om valvets unika historia. Biljett förköps via länken nedan.

NYFIKEN PÅ...

Norra valvet

5 oktober kl. 18.00, Kungliga slottet 
Arkitekt Erik Kampmann

Norra valvets historik är unik på Kungliga slottet. Valvets tillkomst och historia börjar redan med det äldre slottet Tre Kronor. Valvets ursprung och inspiration står att finna i 1600-talets resor till Rom och kom att vara och är en första aning till det slott som Tessin d.y kom att rita efter branden. Under 2015 och 2016 har valvet restaurerats och ny och gammal kunskap har återvunnits. Erik Kampmann, Statens Fastighetsverk, tar oss på besök i Norra valvet.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan temakvällens början.

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpanorravalvettemakvall5oktober.5.295b4424156074b73816f8.html
Upptäck butiken Slottsboden på Kungliga slottet Sun, 15 May 2016 19:00:00 +0200

Upptäck butiken Slottsboden på Kungliga slottet

Upptäck butiken med kungligt kulturarv! Här handlar du presenter som är framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna – inredningsartiklar, accessoarer och litteratur.

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik vid Kungliga slottet.  Här finns bland annat inredningsprodukter och accessoarer med mönster som återfinns i inredningar från de kungliga slotten.

Butikens breda sortiment i olika prisklasser erbjuder allt från populära souvenirer som vykort och nyckelringar till smycken i guld och silver. Te, choklad, honung och kungliga kakor hör till butikens bästsäljare.

Läs mer om Slottsboden

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

Slottsboden är belägen i flygeln mellan Yttre borggården och Storkyrkan, nr1 på bilden.

Kungliga slottsboden på webben!

Välkommen in i vår webbutik öppen dygnet runt! Här hittar du ett urval av våra produkter att handla online. Sortimentet i webbutiken fylls på kontinuerligt.

» Besök Kungliga slottsboden på www.kungligaslottsboden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upptackbutikenslottsbodenpakungligaslottet.5.292a62ce13848168ac5516d.html
Gustav III och Svenska Akademien – föredrag 15 oktober Sat, 14 May 2016 15:12:44 +0200

Gustav III och Svenska Akademien – föredrag 15 oktober

Lördagen den 15 oktober berättar Odd Zschiedrich, kansliansvarig vid Svenska Akademien om Gustav III och Svenska Akademien. Vilka var för kungens bakomliggande tankar när han instiftade Akademien, och har De Adertons arbete förändrats under åren? Biljett förköps via länken nedan.

FÖREDRAG

15 oktober kl. 13.00, Kungliga slottet 
Odd Zschiedrich, kansliansvarig vid Svenska Akademien, ceremonimästare vid Kungliga slottet

Gustav III och Svenska Akademien

Svenska Akademien fyller i år 230 år. Det är en institution som verkar i nuet vad gäller svenska språket och litteraturen samtidigt som banden med Gustav III:s tid känns levande och starka. Vilka var för övrigt konungens bakomliggande tankar, när han instiftade Akademien, och har De Adertons arbete förändrats under åren?

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan föredragets början.

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/gustaviiiochsvenskaakademienforedrag15oktober.5.295b4424156074b738179d.html
Föredrag, konserter och temadagar på Gripsholm – upptäck årets program! Thu, 12 May 2016 23:00:00 +0200

Föredrag, konserter och temadagar på Gripsholm – upptäck årets program!

I år gästas föredragsserien på Gripsholm av författare, populärhistoriker och slottets egna experter. Konsertserien 'Musik på Gripsholm' bjuder bland annat på respektlös kammarmusik och Bach i ny tappning. Årets temadagar bjuder på naturupplevelser och lekfullhet.

Föredrag och temakvällar 2016

» Program och biljetter online

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/foredragkonserterochtemadagarpagripsholmupptackaretsprogram.5.274e83ca152f4410091e04.html
Barnens dag på Gripsholm 3 och 4 november – fri entré för alla barn Tue, 10 May 2016 11:49:00 +0200

Barnens dag på Gripsholm 3 och 4 november – fri entré för alla barn

Barnens dag är årets höjdpunkt på Gripsholms slott! Kom på kluriga uppdrag, familjevisningar och sagoläsning i Gustav Vasas borg. Fri entré för barn i vuxens sällskap.
Torsdag, fredag 3 och 4 november kl. 10.00–16.00 

Barnens dag på Gripsholms slott är en dag fylld av aktiviter och äventyr.
Skattjakt för de yngre, quiz för de äldre under hela dagen.
Familjevisning startar en gång i halvtimmen.
Sagoläsning i samarbete med Mariefreds bibliotek. Över hela slottet finns rum där sagor berättas, med olika teman för olika åldrar. 
Varmkorv i Sjöportvalvet till alla hungriga skattletarbarn.

Detaljprogram publiceras senare här på sidan.

Besöksinformation, t ex hur man hittar till Gripsholms slott och övriga öppettider.


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/barnensdagpagripsholm3och4novemberfrientreforallabarn.5.36257d1d14c9d87d3cd38c.html
Evenemang på Djurgården Thu, 05 May 2016 15:02:57 +0200

Evenemang på Djurgården

Välkommen till Sveriges mest besökta rekreationsområde! Djurgården är tillsammans med Hagaparken och Ulriksdal, världens första Nationalstadspark, och marken upplåts till en mängd evenemang!

Kungl. Djurgårdens förvaltning upplåter marken på Djurgården, Hagaparken, Brunnsviken, Fjäderholmarna och Ulriksdal till evenemang av olika slag.

Evenemang 2016

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande. För information om evenemang i övriga områden, se respektive plats i besöksmålsmenyn till vänster.

Besök det kungliga slottet Rosendals slott på Djurgården.

Läs även om övriga besöksmål på Djurgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/evenemangpadjurgarden.5.3e595e0914acd6758cf450d.html
Evenemang i Hagaparken Sun, 01 May 2016 15:20:31 +0200

Evenemang i Hagaparken

I Hagaparken finns promenadvägar, museer, kaféer och två kungliga slott! Parken upplåts också till evenemang av olika slag. Här ser du årets program för Hagaparken.  

Programmet uppdateras kontinuerligt. Många av evenemangen är årligen återkommande.

Evenemang i Hagaparken 2016

23 april Lilla Barnets Fond – Löplopplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
21 maj Stadiongirotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 juni Firande i samarbete med Kungl. Operan och Solna stadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
11 juni Stockholm Swimrunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
12 juni Hagadagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 augusti Hund och kattfestlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
7 augusti Ride of Hopelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
4 september Sthlm Bikelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
11 september Idrottens dag i Hagaparken och Prins Daniels lopplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
17 september Topploppetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
6 november Ljusfestenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken är öppen för allmänheten maj–augusti torsdag kl. 13.00–15.00

Gustav III:s paviljongi Hagaparken
Ulriksdals slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthagaparken/evenemangihagaparken.5.1a3366210de661ad20800045212.html
En våldsam historia! Föredrag med Herman Lindqvist på Gripsholms slott 8 oktober Sat, 02 Apr 2016 14:02:15 +0200

En våldsam historia! Föredrag med Herman Lindqvist på Gripsholms slott 8 oktober

Lördagen den 8 oktober gästas föredragsserien på Gripsholms slott av författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist. Denna gång berättar han lärt och lättsamt om 'De vilda Vasarna' – en våldsam historia om makt, slughet, våld och girighet. Biljett förköps via länken nedan.

FÖREDRAG

8 oktober kl. 16.00, Gripsholms slott
Herman Lindqvist, författare

De vilda Vasarna – en våldsam historia

Herman Lindqvists 60:e bok är historien om adelsfamiljen från Uppland som med hot, våld, slughet, girighet och en stor portion tur lyckades ta makten och kungatronerna i Sverige och Polen. Det var Vasakungar som enade landet och lade grunden för det moderna Sverige. Det var också Vasakungar som gjorde Sverige till en stormakt och lät bygga slotten i bland annat Vadstena, Örebro, Nyköping, Uppsala och Gripsholm, som var Gustav Vasas favoritslott.

Biljetter

» Köp biljettöppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan köpas i entrékassan till Gripsholms slott strax innan föredragets början. Hitta till Gripsholms slott

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer. » Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/envaldsamhistoriaforedragmedhermanlindqvistpagripsholmsslott8oktober.5.295b4424156074b7381ebb.html
Drottningen vid Gustav Vasas sida – föredrag på Gripsholms slott 12 november Fri, 01 Apr 2016 08:02:49 +0200

Drottningen vid Gustav Vasas sida – föredrag på Gripsholms slott 12 november

Gripsholms slotts föredragsserie gästas lördagen den 12 november av författaren Karin Tegenborg Falkdalen som skrivit böcker om kvinnorna vid Gustav Vasas sida. Denna gång berättar hon om vasadrottningen Margareta Leijonhufvuds liv. Biljett förköps via länken nedan.

FÖREDRAG

12 november kl. 16.00, Gripsholms slott
Karin Tegenborg Falkdalen, författare

Vid Gustav Vasas sida: Om drottning Margareta Leijonhufvud

Karin Tegenborg Falkdalen har tidigare skrivit boken 'Vasadrottningen' om Katarina Stenbock, Gustav Vasas tredje gemål, och 'Vasadöttrarna' om Gustav Vasas fem döttrar. Nu kommer hennes biografi om drottning Margareta Leijonhufvud. I föredraget berättar Karin Tegenborg Falkdalen om Margareta Leijonhufvuds liv och om rollen som drottning under Vasatiden.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan köpas i entrékassan till Gripsholms slott strax innan föredragets början.

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.

» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

Hitta till Gripsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/drottningenvidgustavvasassidaforedragpagripsholmsslott12november.5.295b4424156074b7381ecf.html
Magdalena Ribbing om 'Kunglig etikett', till toner av Bolinkvartetten Sun, 06 Mar 2016 14:59:49 +0100

Magdalena Ribbing om 'Kunglig etikett', till toner av Bolinkvartetten

Kungliga slottets föredragsserie gästas lördagen den 24 september av författaren Magdalena Ribbing som berättar om kunglig etikett till toner av Bolinkvartetten ledd av hovjuvelerare Christian Bolin. Biljett förköps via länken nedan.

FÖREDRAG

24 september kl. 13.00, Kungliga slottet 
Magdalena Ribbing, författare
Christian Bolin, hovjuvelerare

Kunglig etikett

Kungligheter är mer än alla andra omgivna av regler om rätt etikett från klädsel och smycken till bordsskick och samtalsämnen. Om hur kungar, drottningar, prinsar och prinsessor måste bete sig eller absolut inte får göra berättar författaren Magdalena Ribbing till uppmuntrande toner från Bolinkvartetten.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan föredragets början.
Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/magdalenaribbingomkungligetiketttilltoneravbolinkvartetten.5.295b4424156074b7381759.html
Läs årets program av föredrag och temakvällar och köp biljetter online  Sat, 05 Mar 2016 16:00:29 +0100

Läs årets program av föredrag och temakvällar och köp biljetter online 

Välkommen till Kungliga slottets föredrag och temakvällar 2016! I år gästas föredragsserien av författare, populärhistoriker och slottets egna experter. Nyheter som 'Slottets antikskola' och kvällsvisningar presenteras, liksom rum som aldrig tidigare visats. Det blir även flera favoriter i repris, som besök till slottsvinden, Karolinska gravkoret och Fatburen. Läs programmet och köp biljetter via länkarna nedan!

» Besök webbplatsen med årets samliga programpunkter

» Biljetter online

Biljetter kan även köpas i Kungliga slottets biljettkassa (se skissen nedan) under ordinarie öppettid

1. Biljettförsäljning. Yttre borggården, skyltat 'Biljett & Information'.

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/lasaretsprogramavforedragochtemakvallarochkopbiljetteronline.5.292a62ce13848168ac5418f.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Thu, 03 Mar 2016 22:00:00 +0100

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis. Under maj och till och med 16 juni sker vissa stängningar, se aktuella stängningsdatum här.

I samband med H.M. Konungens representation stänger paradvåningarna helt eller delvis, se datum:

» Aktuella datum för stängningar av Representationsvåningarna

Öppettider för Museum Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum och Slottsboden påverkas inte.

Läs mer på webben

» om Representationsvåningarnalänk till annan webbplats

» om H.M. Konungens officiella representationlänk till annan webbplats

» om Kungafamiljens programlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Kungliga kläder – temakväll för barn 2 och 3 november Wed, 02 Mar 2016 11:08:21 +0100

Kungliga kläder – temakväll för barn 2 och 3 november

Nyfiken på... är en serie temakvällar för barn. När slottet stängt för dagen smyger vi in i dunkla slottssalar eller källarvalv. Under höstlovet ges en favorit i repris – den tidigare utsålda och uppskattade temakvällen 'Kungliga kläder'. Biljett förköps via länken nedan.

Favorit i repris!

​Den här temat har tidigare snabbt sålt slut. Begränsat antal platser, boka i tid!

FÖR BARN! NYFIKEN PÅ...

Kungliga kläder

Höstlovet 2 och 3 november kl. 18.00, Kungliga slottet

Hur var kungligheterna klädda förr i världen? Följ med på en vandring i slottets salar och se hur man var klädd under olika tider, från Birger Jarls 1200-tal till Oskar II:s sekelskifte runt 1900, och hör våra historiska personer berätta själva om sin tid och sina kläder.

Museilärare Jonas Rosin, Margareta Sundström, Eric Bjurestam, Per Sjödahl, Ann Tillman

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan temakvällens början.

För barn på de kungliga besöksmålen

Upptäck årets program av temakvällar på Kungliga slottet och temavisningar på Hovstallet. Under skolloven (ej sommarlovet) erbjuder vi även barnaktiviteter under ordinarie öppettider, som annonseras på sidan Aktuellt.

» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligakladertemakvallforbarn2och3november.5.295b4424156074b73817bd.html
Höstlov på Kungliga slottet – uppdrag på dagarna och två temakvällar! Tue, 01 Mar 2016 14:19:41 +0100

Höstlov på Kungliga slottet – uppdrag på dagarna och två temakvällar!

English flag
Finnish flag
Russian flag - link to information in Russian

Välkommen till Kungliga slottets dagliga höstlovsaktivitet, med fri entré för barn. I slottets dunkla källarvalv, bakom den medeltida försvarsmuren, letar vi efter Gustav Vasas pengar! Vi presenterar även en favorit i repris, 'Kungliga kläder' – temakvällen för barn.

Höstlovsaktivitet i Museum Tre Kronor

29 oktober–6 november (även måndagen) kl. 10.00–16.00
Eskil var Gustav Vasas trogna tjänare och den som fick förtroendet att ta hand om Gustav Vasas privata pengar, som han placerade på kluriga ställen... nu behöver vi hjälp att hitta pengarna! Hittelön till alla barn som hjälper till!

Uppdraget utförs på egen hand under slottets ordinarie öppettid. Passar åldern 5–10 år.

Fri entré till höstlovsaktiviteten för barn i vuxens sällskap. Uppdraget finns även på finska, engelska och ryska. Entrébiljett löses i slottets entrékassor, se skiss nedan.

Kungliga kläder – temakväll för barn!

Onsdagen den 2 november kl. 18.00–19.00 » Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Torsdagen den 3 november kl. 18.00–19.00 » Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nyfiken på kungliga kläder? Efter att slottet stängt för dagen vandrar vi in i slottets dunkla rum och tittar hur kungligheterna klädde sig förr i världen, från Birger Jarls 1200-tal till Oskar II:s sekelskifte runt år 1900. Historiska personer berättar själva om sin tid och sina kläder! Biljett förköps via länkarna ovan, medföljande vuxen kostnadsfritt. Samling i entrén Västra valvet, från Yttre borggården.

Upptäck mer av slottet!

Slottet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00. Här finns mycket spännande att upptäcka! I entréavgiften ingår även besök till de pampiga paradvåningarna och Skattkammaren med kungakronorna i dunkla slottsvalv. Missa inte högvaktsavlösningen och Slottsboden.

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna, Västra valvet entré till temakvällarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor och höstlovsaktivitet
6. Skattkammaren

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/hostlovpakungligaslottetuppdragpadagarnaochtvatemakvallar.5.295b4424156074b73815c6.html
Nyfiken på... Vitklädda damer på slottet – temakväll 30 november Sun, 28 Feb 2016 14:40:00 +0100

Nyfiken på... Vitklädda damer på slottet – temakväll 30 november

I serien Nyfiken på... bjuder hovets personal in till exklusiva temakvällar när slottet stängt för dagen. Denna kväll tar museilärare Ulrica Häller med oss till Bernadottegalleriet och berättar om fem kvinnor på porträtten och deras livsöden. Biljett förköps via länken nedan.

NYFIKEN PÅ...

Fem vitklädda damer i Bernadottegalleriet


30 november kl. 18.00, Kungliga slottet 

Museilärare Ulrica Häller 

Fem kvinnoporträtt – alla klädda i vitt, alla tillhöriga familjen Bernadotte, men från skilda epoker och med olika livsöden. Vilka var de? Hur kom deras liv att formas? Olika epokers normer för börd, roll och konvenans, samt den historiska utvecklingen i Europa påverkade deras livsöden på ett sätt som kan kännas både förvånande och främmande idag.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan temakvällens början.

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpavitkladdadamerpaslottettemakvall30november.5.295b4424156074b7381710.html
Kunglig musik HMK 70 – Kungens musikval nu på cd-skiva Sun, 28 Feb 2016 12:00:00 +0100

Kunglig musik HMK 70 – Kungens musikval nu på cd-skiva

Kungen är engagerad i musikutbudet på Kungliga slottet och har initierat många konserter. Under jubileumsåret gjorde Kungen musikvalen till samtliga evenemang, och i samband med 70års-firandet presenteras jubileumskonserten på cd-skiva! Skivan finns i Slottsboden från 30 april.

Skivan 'Royal Music HMK 70' innehåller bland annat 'Svensksundsmarsch', 'Bröllopsmarsch' och 'Sju variationer av Svenska Kungssången'.

Medverkande är hovsångare Karl-Magnus Fredriksson, Slottskyrkans vokalensemble med dirigent Mary Ljungquist Hén och Marinens Musikkår med dirigent Andreas Hanson.

Cd:n innehåller även ett häfte med beskrivning av musiken, på svenska och engelska, med förord av fil.dr. Göran Alm.

Skivan finns till försäljning i Slottsboden på Kungliga slottet och kostar 150 kr.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligmusikhmk70kungensmusikvalnupacdskiva.5.3c53a33153ef9563cd1218.html
Nyfiken på... Bernadottebiblioteket – temakväll 7 december Sun, 28 Feb 2016 09:42:05 +0100

Nyfiken på... Bernadottebiblioteket – temakväll 7 december

I serien Nyfiken på... bjuder hovets personal in till exklusiva temakvällar och tittar på rum och salar som sällan eller aldrig visas för allmänheten. Onsdagen den 7 december får vi följa med slottsbibliotekarien till Bernadottebiblioteket på slottet. Biljett förköps via länken nedan.

NYFIKEN PÅ...

Bernadottebilioteket


7 december kl. 18.00, Kungliga slottet
 
Tf slottsbibliotekarie Arvid Jakobsson 

I Bernadottebiblioteket förvaras de kungliga boksamlingarna. Här fnns cirka hundratusen böcker som har tillhört våra Bernadottekonungar och deras drottningar. I kväll visar bibliotekets personal den vackra miljön och berättar om den stora kulturskatten.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan temakvällens början.

Program 2016

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/nyfikenpabernadottebibliotekettemakvall7december.5.295b4424156074b7381732.html
Fem utvalda skattletare under Öppet slott belönas  Fri, 26 Feb 2016 15:10:00 +0100

Fem utvalda skattletare under Öppet slott belönas 

Nationaldagen firades sedvanligt på Kungliga slottet med 'Öppet slott' – en heldag med fri entré. Under dagen kröntes tusentals barn till kungar, drottningar och riddare. Och i slottsgrunden var det pengajakt efter Gustav Vasas borttappade pengar, med hittelön till alla som hjälpte till att leta. Av deltagarna har fem slumpvis utvalda "vinnare" korats.

Grattis till:

Nova Lindstedt, 8 år

Albert Hägglund, 5 år

Samuel Sylvan, 8 år

Svea Wahlstedt, 7 år

Viktor Backlund, 5 år

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/femutvaldaskattletareunderoppetslottbelonas.5.533be1ac15510dbc385355.html
Se bilder från Kulturnatten på #nattpåslottet Fri, 12 Feb 2016 11:10:49 +0100

Se bilder från Kulturnatten på #nattpåslottet

Årets Kulturnatt i Gustav III:s antikmuseum, Riddarholmskyrkan och på Hovstallet besöktes av tusentals personer som till vår glädje trotsade vädret denna kväll! Se de fina bilderna som taggades #nattpåslottet

#nattpåslottet

Se alla bilder med #nattpåslottetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ Kungahuset på Instagram och Facebook!

Under Kulturnatten utlystes en tävling på #nattpåslottet och det vinnande bidraget har utsettslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bilden är tagen i Riddarholmskyrkan under årets Kulturnatt.

Stockholm culture night, first stop Riddarholmskyrkan #nattpåslottet #kulturnatt16

Ett foto publicerat av Sofia Andersson (@creativesofia)

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sebilderfrankulturnattenpanattpaslottet.5.3af56a2f153f0af2c2c127c.html
Personliga minnen och favoriter – ny bok av Prinsessan Christina  Tue, 02 Feb 2016 09:53:00 +0100

Personliga minnen och favoriter – ny bok av Prinsessan Christina 

I boken 'Dagar på Drottningholm' berättar Prinsessan Christina om ett älskat slott med utgångspunkt i historiska händelser och hennes egna personliga minnen från slottet. Boken finns i Slottsbodarna från och med 20 april. 

Med ett rikt bildmaterial och utgångspunkt i bestämda dagar genom tiderna, lyfter Prinsessan Christina fram sina favoriter i historien – inte minst de starka kvinnor som satt sitt avtryck på Drottningholms slott.

Från och med hennes farfarsfar Gustaf V:s tid på slottet får vi en personlig skildring av prinsessans minnen från Drottningholm, med ett unikt bildmaterial från Kungl. Hovstaternas och Bernadottebibliotekets bildarkiv.

" ...boken vill vara just det, ett sätt att subjektivt och glimtvis berätta om all den skönhet och glädje jag upplevt – och upplever – på Drottningholm." skriver Prinsessan Christina i förordet.

Texten är skriven i samarbete med journalist Carl Otto Werkelid och de vackra miljöbilderna är fotade av fotograf Ralf Turander. Boken är utgiven av Bonnier Faktalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och finns även i en utgåva med engelsk text.

Boken finns till försäljning från och med 20 april i bland annat Slottsboden på Kungliga slottet, Drottningholms slott och Gripsholms slott (329 kr).

» Besök Slottsboden 

Ur boken 'Dagar på Drottningholm' av Prinsessan Christina Fru Magnuson:

15 juni 1974

Bröllopsvals i
Karl X Gustavs galleri


"Vårvintern 1973 körde jag ut till Drottningholm enkom för att be farfar om tillstånd att gifta mig. Vi satt i hans arbetsrum och samtalade, och visst förstod han min önskan och otålighet – jag skulle snart fylla trettio till sommaren och tyckte att det var dags. Några invändningar mot min tilltänkte man Tord Magnuson hade han inte heller. Ändå märkte jag att något fick honom att dröja med svaret."

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/personligaminnenochfavoriternybokavprinsessanchristina.5.3af56a2f153f0af2c2c9f8.html
Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser Sun, 17 Jan 2016 20:28:19 +0100

Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas! Ett hovstall, en vasaborg, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statskick och representation.

Skolvisningar till rabatterat pris ges från förskolan till gymnasiet.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem. Skolprogram finns för samtliga årskurser och gymnasiet, läs mer

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.
Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem, läs mer

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 
Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål, läs mer

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.
Skolklasser har rabatterat gruppris till Hovstallet, läs mer

Kungliga slotten i appen KulTur

KulTur är en app som laddas ned gratis från Appstore och består av historiskt material i form av olika filmer, texter, bilder och quizar från olika kulturarvsplatser runt om i Sverige. 

Spelet riktar sig främst till barn i mellanstadiet, men är underhållande för alla åldrar, och ett roligt och lärande sätt att ta del av våra kulturskatter. Flera av de kungliga besöksmålen finns med i appen!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/skolvisningarihistoriskamiljoerrabatteratpristillskolklasser.5.3c77b02114527aa7e264f0f8.html
Boka visning på Strömsholms slott året runt Sun, 03 Jan 2016 18:02:00 +0100

Boka visning på Strömsholms slott året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar året om. Vår guide tar med gruppen på en slottsvandring genom historiska rum och salar. En bokad visning kan även ha en speciell inriktning, om så önskas, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Kunglig jul! Temakväll för barn 28 december Fri, 01 Jan 2016 11:16:48 +0100

Kunglig jul! Temakväll för barn 28 december

Nyfiken på... är en serie temakvällar för barn. När slottet stängt för dagen smyger vi in i dunkla slottssalar eller källarvalv. Under jullovet ges en favorit i repris, den tidigare utsålda temakvällen 'Kunglig jul'. Biljett förköps via länken nedan.

Favorit i repris!

​Den här temat har tidigare snabbt sålt slut. Begränsat antal platser, boka i tid!

FÖR BARN! NYFIKEN PÅ...

Nyfiken på kunglig jul  

Jullovet den 28 december kl. 17.00 och kl. 19.00, Kungliga slottet

Välkommen till Kungliga slottet och fira jul på kungligt vis. Nu är det din tur att vara med och njuta av julstämningen! Vi sjunger julens sånger tillsammans och lyssnar på berättelser om julfirande på slottet från svunna tider.

Museilärare Jonas Rosin, Margareta Sundström, Kristina Hagberg och museiassistent Erik Bergwall

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eventuellt kvarvarande biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet under ordinarie öppettid och strax innan föredragets början.

För barn på de kungliga besöksmålen

Upptäck årets program av temakvällar på Kungliga slottet och temavisningar på Hovstallet. Under skolloven (ej sommarlovet) erbjuder vi även barnaktiviteter under ordinarie öppettider, som annonseras på sidan Aktuellt.

» Program 2016
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligjultemakvallforbarn28december.5.295b4424156074b73817d4.html
Handla online i webbutiken Kungliga slottsboden! Sun, 08 Nov 2015 20:38:43 +0100

Handla online i webbutiken Kungliga slottsboden!

Nu kan du handla produkter från våra slottsbutiker via webben. I webbutiken finns ett urval populära produkter med koppling till det kungliga kulturarvet, de flesta unikt framtagna för Slottsboden. Sortimentet i webbutiken fylls på kontinuerligt. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/handlaonlineiwebbutikenkungligaslottsboden.5.2715cc5c14e2fccab5d138.html
Gripsholms slott är alltid öppet för bokade visningar Tue, 30 Jun 2015 13:11:00 +0200

Gripsholms slott är alltid öppet för bokade visningar

Gripsholms slott är öppet året om för bokade visningar, både under och utanför slottets ordinarie öppettider. I samband med gruppvisning finns möjlighet att boka Gustav III:s kök för måltid eller kaffe.

En egen visning kan – om man så vill – anpassas efter deltagarnas speciella önskemål och intressen. För förstagångsbesökaren är "Ett slott och dess samlingar" oftast mest intressant. Där ingår höjdpunkterna från slottets olika epoker, både slottsmiljöer och porträtt.

Finns det ett särskilt intresse för vasatid eller Gustav III:s tid går det att lägga visningens tyngdpunkt där. Eller på Gripsholms porträttsamling, historiska eller moderna porträtt. Ring eller mejla så berättar vi.

» Läs om gruppbesök

» Slottets ordinarie öppettider

Boka Kronköket

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

» Boka Kronköket

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsslottaralltidoppetforbokadevisningar.5.2dc9487f14e8c508d037cc8.html
Barbro Osher årets hedersporträtt Wed, 24 Jun 2015 18:32:00 +0200

Barbro Osher årets hedersporträtt

2016 års hedersporträtt föreställer professor Barbro Osher, Sveriges generalkonsul i San Francisco och generös donator. Porträttet är utfört av Thron Ullberg som på ett kongenialt sätt fångar både modellens blygsamma framtoning och hennes verksamhet som mecenat.

Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett Hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man – donerat av Gripsholmsföreningen.

Barbro Osher

Barbro Osher föddes i Stockholm 1940, men är sedan länge bosatt i San Francisco där hon är svensk honorär generalkonsul. Tillsammans med sin make Bernard Osher hör hon till de mest generösa donatorerna i USA. Sedan flera decennier är hon också en av de främsta mecenaterna i Sverige genom sin stiftelse Barbro Osher Pro Suecia Foundation, vars huvudsakliga inriktning varit svenskrelaterad kultur och utbildning. Hon har aktivt stött flera kulturinstitutioner såsom Kungliga Operan, Judiska museet, Nationalmuseum och Moderna Museet. Förutom att ge stöd till en mängd olika kulturyttringar i Sverige, har Barbro Osher genom sin stiftelse också bidragit till flera viktiga svensk-amerikanska projekt.

Barbro Osher har själv berättat om givandets glädje i sin egen familj. Morbrodern hette Bengt Julin, känd samlare av konsthantverk och samtida design, som genom sin stiftelse långt efter döden fortsatt att hjälpa unga konsthantverkare och Nationalmuseum med viktiga förvärv. Barbro Oshers morfar Richard Julin började som postbud i Stockholms Enskilda Bank, men slutade som direktör och styrelseledamot i samma bank. Han levde efter samma devis som hon själv – ”är man försedd, då skall man förse andra”.

Barbro Osher har i synnerhet ett stort, passionerat intresse för konsthantverk och design. Utan hennes stöd hade det inte varit möjligt att rädda 1900-talets kulturarv i vårt land. I USA är donationer till kulturområdet inget ovanligt, allra minst från personer med näringslivsanknytning. I Sverige däremot finns få motsvarigheter till hennes stora engagemang. Den svenska diskussionen har ofta kommit att handla om avdragsmöjligheter och gåvoskatt, men Barbro Osher har själv visat att drivkraften i stället handlat om ett stort personligt kulturellt mättnadsbehov sedan tonåren. Kultur har för Barbro Osher därför en djupare existentiell innebörd; den öppnar en värld bortom det vardagliga.

Thron Ullberg

Thron Ullberg (född 1969) hör till Sveriges ledande porträttfotografer. Han började läsa konstvetenskap, men satsade snart på fotografin. Ullberg har vittnat om sin kärlek till det gamla fotografiska hantverket och arbetar ofta med storformatskamera och traditionella negativ, som han väljer att bearbeta digitalt. Han tillhör en generation av fotografer som hämtat inspiration från såväl reklam- och modefoto som film och video. Detta bidrar till den teatrala karaktären. Porträtten är medvetet iscensatta. Ibland ställer han sina modeller på något som lyfter dem från marken, ibland draperar han dem på ett sätt som ger speciella bildmässiga associationer. I Ullbergs porträtt finns både exempel på intimitet och distans, det hudnära och det officiella.

Ullbergs porträtt har ofta tillkommit för ett specifikt sammanhang – för pressen och då framförallt olika bildmagasin. De kan ha konstnärliga anspråk, men präglas ändå av den kontext de skapats för. Inte minst det kända ansiktet är en viktig förutsättning för porträttets strålglans. Ullberg är tidigare representerad i Statens porträttsamling och deltog med flera porträtt i utställningen Gränslöst/Crossing Borders 2013-16.

© Thron Ullberg, Barbro Osher.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/barbroosheraretshedersportratt.5.3c53a33153ef9563cd219a.html
Musik på Gripsholm – se sommarens program och förköp biljetter Tue, 23 Jun 2015 10:30:00 +0200

Musik på Gripsholm – se sommarens program och förköp biljetter

Välkommen till konsertserien Musik på Gripsholm. Programmet 2016 innehåller respektlös kammarmusik, folk/världsmusik, Bach i ny tappning och naturligtvis Bellmandagen i Gripsholms hjorthage.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2016

Köp din biljett online via länkarna nedan. 

Worst of Emil & Peter

Lördag 28 maj kl. 19.00
Peter Friis, piano och Emil Johansson, klarinett, två av Sveriges främsta solister spelar kammarmusik respektlöst och virtuost.
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott

I huvudet på Bach

Lördag 18 juni kl. 19.00
Hör Bachs Partita i d-moll för soloviolin som du aldrig hört den förut, i ett arrangemang med vokala citat ur Bachs koraler, om sorg, död och hopp.
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott

Bellmandagen i Hjorthagenöppnas i nytt fönster

Söndag 24 juli kl. 14.00
En slitstark tradition i Gripsholms Hjorthage. Där Bellman som vanligt dyker upp. I rollerna Barokoko, Birgitta Elisabeth och Hans Wilhelm.
Plats: Gripsholms hjorthage

Telemanns spelmänöppnas i nytt fönster

Lördag 13 augusti kl. 19.00
Tidig musik i folk/världsmusiktappning, av barocktonsättaren Georg Philipp Telemann men även annan tidig orientalisk och nordisk musik.
Plats: Gustav III:s teater, Gripsholms slott

Sebastian Stevensson, Ung svensk solist

Lördag 27 augusti kl. 19.00
Sebastian Stevensson, till vardags solofagottist i Münchens filharmoniska orkester, framträder med Asuka Nakamura, piano och Friederike Hulman, oboe.
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/musikpagripsholmsesommarensprogramochforkopbiljetter.5.62bcead5151c413603e26f0.html
Låt Gripsholms slott komma till er! Sat, 20 Jun 2015 15:28:00 +0200

Låt Gripsholms slott komma till er!

Om inte ni kan komma hit så kan vi komma till er. Boka ett innehållsrikt och underhållande föredrag med bildvisning om Gripsholms slott, dess skatter och spännande historia.

Våra mest erfarna guider kan konsten att berätta. Med bildens hjälp blir upplevelsen så nära ett besök det går att komma utan att sätta sin fot i slottet. Kontakta oss för offert.

Bokning per telefon 0159-101 94 vardagar kl. 9.00–16.00
eller mail: info.gripsholms-slott@royalcourt.se

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/latgripsholmsslottkommatiller.5.2dc9487f14e8c508d03957.html
Måltid i Gustav III:s kök? Sun, 25 Jan 2015 15:26:00 +0100

Måltid i Gustav III:s kök?

I samband med bokad visning av slottet kan vi erbjuda möjlighet att hyra Kronköket.

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

Läs mer om Kronköket.

Se sidan Gruppbesök.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/maltidigustaviiiskok.5.2dc9487f14e8c508d03962.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html