Sportlovshelg på Hovstallet 24–25 februari – öppet stall, visning och kafé Thu, 22 Feb 2018 17:30:00 +0100

Sportlovshelg på Hovstallet 24–25 februari – öppet stall, visning och kafé

Välkommen till Hovstallet under sportlovsdagarna 24–25 februari. Följ med på en minivisning av Hovstallet, besök hästarna i stallet och fika i vårt kafé. 

Sportlovslovsprogram 24–25 februari

Kl. 13.00–16.00:
Öppet stall och smedja.
Pyssel för alla barn, frågesport om hästarna och Hovstallets historia  i vårt kafé. Alla barn bjuds på saft och kaka!

Minivisning kl. 13.30 och 15.00
Kort guidad visning på svenska kl. 13.30 och kl. 15.00, på engelska kl 14.30. Visningen ingår i entrépriset. Det finns även möjlighet att gå med på en ordinarie visning. Lördag kl. 13.00 på engelska, kl. 14.00 på svenska och söndag kl. 14.00 på svenska. För denna visning gäller ordinarie pris (100kr vuxen, 50kr barn/ungdom 7–17år, student). Biljetter till ordinarie visning köps i entrén alternativt på webben.
länk till annan webbplats

Vänligen observera, på söndagen är den ordinarie visningen inställd till förmån för sportlovsaktiviteter.

Entréavgift
50 kr/person, barn t.o.m. 6 år fri entré.
Turistkort gäller som betalning. Betalning med kort/kontant i entrén. Biljetter till sportlovsöppet kan med fördel köpas på webben.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ingång genom Hovstallets huvudéntré, Väpnargatan 1, Stockholm. Vid frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor via Kontakta oss.öppnas i nytt fönster 

Temavisningen för barn på Hovstallet

Den 4 mars och 8 april ges roliga temavisningar då vi besöker hästarna i Hovstallet. Biljetter till temavisningen förköps, läs mer om visningen här.

» Hitta till Hovstalletöppnas i nytt fönster

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/sportlovshelgpahovstallet2425februarioppetstallvisningochkafe.5.193ac4c1160d4e171b526a0.html Djursafari på Kungliga slottet alla öppetdagar Thu, 22 Feb 2018 13:00:00 +0100

Djursafari på Kungliga slottet alla öppetdagar

I slottets stora salar finns det vilda djur. På väggar, i tak, på föremål och på möbler. En del är stora och en del är små... Nu gäller det att hitta dom!

Med bildkartan, som hämtas i biljettkassorna, blir slottsvandringen en upptäcksfärd. Djuren på kartan återfinns i paradrummens inredningar och det kluriga uppdraget är att hitta dom.

Aktiviteten utförs på egen hand under slottets ordinarie öppettid, och passar barn i alla åldrar.

» Besök Kungliga slottet

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/djursafaripakungligaslottetallaoppetdagar.5.3540970315ee3104057171c.html ”Ett lyriskt stämningsmåleri … ” – föredrag om prins Eugen 7 mars Thu, 22 Feb 2018 10:10:00 +0100

”Ett lyriskt stämningsmåleri … ” – föredrag om prins Eugen 7 mars

Kvällens föredrag handlar om prins Eugens rika konstnärskap och hans verksamhet som en av sin tids främsta svenska landskapsmålare, exemplifierat med verk alltifrån friluftsmåleriet, stämningsmåleriet, de modernistiska verken till hans många stora offentliga utsmyckningar runt om i landet.

FÖREDRAG

Onsdag den 7 mars kl. 18.00, Kungliga slottet
Karin Sidén, docent i konstvetenskap,
överintendent vid Prins Eugens Waldemarsudde

Svävande stämningar
och känslig färgmusik

Om landskapsmålaren prins Eugen

Prins Eugen räknas idag som en av Sveriges främsta landskapsmålare genom tiderna. I kvällens föredrag berättar Karin Sidén, överintendent på Prins Eugens Waldermarsudde, om prinsens väg som konstnär – alltifrån ungdomsårens verk, de danande studieåren i Paris, glansperioden kring sekelskiftet till de modernistiska verken och hans många offentliga utsmyckningar i bl.a. Kungl. Operan och Dramaten.

I föredraget sätts Eugens konstnärskap in i en samtida kontext med dess rika persongalleri av konstnärsvänner som Richard Bergh, Per Hasselberg, Anders Zorn, Georg och Hanna Pauli till hans många möten med kända franska konstnärer som bland andra Léon Bonnat, Pierre Puvis de Chavannes, André Lhote, Auguste Rodin och Claude Monet.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad utmärker prins Eugens konstnärskap?
– Prins Eugen var framförallt verksam som landskapsmålare. Hans verk ger uttryck för djupt kända stämningar och känslor inför naturen. Hans till synes folktomma naturscenerier lät han befolka med sin egen persons inre känsloliv. På 1890-talet och en bit in på 1900-talet var han en av Sveriges främsta landskapsmålare med ett lyriskt stämningsmåleri inspirerat av symbolismens tankegångar.

Vad Waldemarsudde betydde för hans konstnärskap?
– Prinsen valde att uppföra sitt hem vid Waldemarsudde utifrån en konstnärs blick. Naturen där med dess lövskogar, ekbackar och klippor, utsikten mot Stockholms inlopp i klart dagsljus eller nattligt mörker gav upphov till många betydande verk.

Vilken är din personliga favorit av Eugens många verk?
– Till mina favoritmålningar hör Det gamla slottet från 1893, den suggestiva målningen Skogen men också Det lugna vattnet från 1901 och förstås Molnet. Den sistnämnda utförde prins Eugen i fyra versioner, 1895, 1896, 1928 och 1941, som i sin tur föregicks av ett stort antal målade och tecknade förstudier. Molnet med dess både anslående och gåtfulla motiv har inspirerat författare, konstnärer och tonsättare ända in i våra dagar.­

Program 2018

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar och kvällsvisningar.
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/ettlyrisktstamningsmaleriforedragomprinseugen7mars.5.3d99037b160d54f7102aa9c.html Slottets antikskola startar 1 mars Mon, 19 Feb 2018 14:30:00 +0100

Slottets antikskola startar 1 mars

Antikskolan på Kungliga slottet blev en succé när den gavs för första gången och för att möta efterfrågan är vi glada att kunna ge den återigen! Vid fyra kurstillfällen i mars studerar vi högklassiga antikviteter och kulturhistoriska skatter på plats i sitt sammanhang. 

Glädjen över att dela och ta emot kunskap har varit påtaglig. Vi har gått på upptäcktsfärd genom slottet, bakom rep och stängda dörrar. Vi har öppnat skåp och dragit ut lådor, vi har lyst med ficklampa under silvertronen och vi har insett att lådbottnar kan vara väldigt fascinerande.

» Läs mer om kursen och boka biljetter

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/slottetsantikskolastartar1mars.5.576e744c160d4cfb6bc1b.html Nyfiken på Kungens hästar? Temavisning för barn 4 mars Fri, 16 Feb 2018 15:00:00 +0100

Nyfiken på Kungens hästar? Temavisning för barn 4 mars

Vid tre tillfällen under året får vi möjlighet att besöka Hovstallets trygga hästar som alltid sköter sina uppdrag exemplariskt.  Hur ser hästarnas dagar ut, vad är deras jobb, hur bor dom och vad äter dom? Vid varje tillfälle får vi veta något nytt. Biljett förköps här på webben!

Klappa Kungens hästar
– tema hästens mat

4 mars kl. 10.00–11.00
Besök hästarna på H.M. Konungens hovstall. Få en inblick över vad hästarna äter varje dag. Hur mycket mat behöver en häst för att orka dra de Kungliga vagnarna? Vi gör ett besök på höloftet och ser var hästarnas mat förvaras. Visningen avslutas med fika på stallgolvet för alla besökare och dess föräldrar.

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid frågor vänligen kontakta Hovstallets kontor via e-post eller telefon: Kontakta oss.

Boka även de övriga temadagarna!

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/nyfikenpakungenshastartemavisningforbarn4mars.5.193ac4c1160d4e171b5371a.html Upplev utställningen Kungliga Brudklänningar i en virtuell verklighet Thu, 15 Feb 2018 13:18:00 +0100

Upplev utställningen Kungliga Brudklänningar i en virtuell verklighet

Se utställningen ’Kungliga Brudklänningar 19762015’ genom VR–teknik. Under perioden 20 februari–4 mars ges möjlighet att prova VR–appen i Rikssalen på Kungliga slottet.

Om VR-appen

Utställningen ’Kungliga Brudklänningar 1976 2015’ dokumenterades med en kamera som filmar både i 3D och 360 grader, och finns nu tillgänglig i en VR–app. Genom appen kan brudklänningsutställningen upplevas i en virtuell Rikssal. Klänningarna kan ses på nära håll, liksom utställningens foton och filmer. Det går också att lyssna till en guidad tur.

Prova VR-appen i Rikssalen

Användandet av VR–tekniken är ett steg för de Kungliga slotten att både tillgängligöra och dokumentera utställningen så att den kan leva vidare och nå fler besökare. Under perioden 20 februari–4 mars ges möjlighet att prova VR–appen i Rikssalen på Kungliga slottet. Appen finns även för nedladdning via Oculus, i svenska och engelska versioner.

» Besök Kungliga slottet

Om utställningen

Den 19 juni 2016 var det 40 år sedan Kungaparet gifte sig. För att fira detta skapades en exklusiv utställning i Rikssalen på Kungliga slottet med fem kungliga brudklänningar, som burits av Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Madeleine, Prinsessan Sofia och Prinsessan Lilian. Utställningen visades perioden oktober 2016 till april 2017 och gav en möjlighet för besökarna att se de kungliga brudklänningarna på nära håll och återuppleva de kungliga bröllopen. Nu, ett år efter att utställningen avslutades, finns möjlighet att uppleva utställningen på nytt.

Vad är VR?

Förkortningen VR står för virtual reality, vilket översätts till virtuell verklighet på svenska. Ett VR-headset är en typ av glasögonliknande konstruktion som kopplas till en skärm som visar en digital miljö. När man rör på huvudet reagerar sensorer i VR-headsetet på rörelserna och speglar dessa i den digitala låtsasmiljön som visas framför ögonen. Upplevelsen blir att man befinner sig i en annan verklighet.

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/upplevutstallningenkungligabrudklanningarienvirtuellverklighet.5.4c9cb6a5161940218e214eb.html Bernadotte 200 år – minnesmedaljen Tue, 06 Feb 2018 22:00:00 +0100

Bernadotte 200 år – minnesmedaljen

I samband med 200-årsjubileet av ätten Bernadotte har en minnesmedalj tagits fram. Bordsmedaljen finns i Slottsboden på Kungliga slottet från och med den 6 februari.

Minnesmedaljen

Medaljen är en bordsmedalj i försilvrad mässing och mäter 43 mm i diameter. Porträtten av Karl XIV Johan och Carl XVI Gustaf har skulpterats av Ernst Nordin.

Minnesmedaljen delas bland annat ut till medverkande i samband med Bernadotteårets olika programaktiviteter och finns även till försäljning i Slottsboden från och med 6 februari och kostar 280 kr.

» Hitta till Slottsboden

Texten på medaljens frånsida lyder: Ätten Bernadotte på Sveriges tron 200 år 1818–2018. Medaljen produceras av Svenska Medalj och är inte en officiell medalj.

Bernadotte på programmet

Under 2018 är det 200 år sedan Karl XIV Johan utsågs till kung av Sverige och vi uppmärksammar därmed hela ätten Bernadotte. På Kungliga slottet och Gripsholms slott uppmärksammas 200-årsjubileet bland annat med tema Bernadotte i flertalet programpunkter.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/bernadotte200arminnesmedaljen.5.3d99037b160d54f710258f0.html
Kungliga slottets program 2018 – fler biljetter till årets kvällsvisningar Fri, 26 Jan 2018 10:00:00 +0100

Kungliga slottets program 2018 – fler biljetter till årets kvällsvisningar

Upptäck 2018 års programserie av föredrag, temakvällar och kvällsvisningar på Kungliga slottet här på webbplatsen. Besök programwebben!

Till programmet »


Fler kvällsvisningar!

Många programpunkter sålde slut första dagarna efter biljettsläppet. Nu har vi släppt ytterligare datum och biljetter för de populära kvällsviningarna.

Biljetter finns även kvar till föredragsserien där experter lärt och lättsamt berättar om vårt kungliga kulturarv. Platser finns även kvar till Slottets antikskola.

Besök programwebben och läs om programpunkterna. Biljett förköps via webben.

» Program 2018 och biljetter

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetsprogram2018flerbiljettertillaretskvallsvisningar.5.2e52dfcd15da1a1cded480.html
Välkommen till butiken Slottsboden på Kungliga slottet Fri, 26 Jan 2018 08:00:00 +0100

Välkommen till butiken Slottsboden på Kungliga slottet

Välkommen till butiken Slottsboden. Butiken finns på Kungliga slottet och är öppen året om dagligen kl. 10.00–17.00. Bläddra i bildspelet ovan för inspiration.

I bildspelet ovan ses ett urval produkter som finns i Slottsboden på Kungliga slottetlänk till annan webbplats, med reservation för utförsäljning. Sortimentet förnyas kontinuerligt.

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik med produkter framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna. Här handlar du artiklar som har en historia att berätta. Mönstret på textilier, porslin, glas, krukor, brickor och servetter återfinns på originaltyger och inredningar på de Kungliga slotten.

Guideböcker till de kungliga besöksmålen och litteratur med anknytning till vår kungliga historia säljs i Slottsboden.

Det breda sortiment erbjuder allt från populära souvenirer som vykort och nyckelringar till smycken i guld och silver.

Slottsboden på Kungliga slottet är öppen dagligen kl. 10.00–17.00
» Hitta till Slottsboden på Kungliga slottet

Foto av Magnus Torsne och arrangemang av Gustav Broström.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/valkommentillbutikenslottsbodenpakungligaslottet.5.7395176f1605913ab51b0b.html
RokokoGo! Kluriga bildjakter i Drottningholms slottssalar Sat, 20 Jan 2018 11:52:00 +0100

RokokoGo! Kluriga bildjakter i Drottningholms slottssalar

På Drottningholms slott finns aktiviteter för hela familjen, bland annat roliga och lärorika bildjakter för både barn och vuxna. Bildjakterna utförs på egen hand under ordinarie öppettider.

Lejonsafari och guldjakt – bildjakt för barn

Gå på upptäcktsfärd i slottets salar! Låna en karta med detaljbilder från slottets inredningar och hitta var motiven finns i slottet och vad bilderna föreställer.

Välj mellan Lejonsafari för att spana efter lejon, Flora för att hitta blommor och växter, Fauna för att smyga efter djur eller Guldjakten för att leta guld. Passar åldern 4–12 år, men är lika rolig för alla i familjen. Alla barn som deltar får en belöning efteråt!

RokokoGo! Bildjakt för vuxna

För de som vill ha en mer avancerad bildjakt finns RokokoGo, en bildjakt där man på egen hand upptäcker 1700-talets stilideal rokokon och se hur den kom till uttryck på Drottningholms slott. Passar ungdomar och vuxna som vill ha en utmaning!

Alla bildjakter hämtas ut vid slottets entré och aktiviteten går att genomföra under ordinarie öppettider.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/rokokogoklurigabildjakteridrottningholmsslottssalar.5.19ba359a15a27172881827.html
Drottningholms slott öppet på helger  Wed, 17 Jan 2018 15:30:00 +0100

Drottningholms slott öppet på helger 

Drottningholms slott är öppet lördagar och söndagar med program för stora och små! I entréavgiften ingår guidade visningar, familjevisningar och bildjakter för alla åldrar.

Vandra i paradrummen på egen hand, följ med på de guidade visningarna och upptäck detaljerna med de kluriga bildjakterna.

Slottsvisningar och familjevisningar!

Att följa med våra kunniga guider genom slottets paradvåningar gör slottsbesöket till en extra upplevelse!

Slottsvisningen är en cirka 45 minuter lång vandring genom salarna. Museiläraren berättar urval om slottets historia, vilka som verkat här och om föremålen som finns i salarna. Slottsvisningen ges lördag, söndag kl. 11.30 och kl. 13.30.

Familjevisningen är anpassad till våra yngre besökare, cirka 5–12 år, men är även underhållande för de medföljande vuxna. Under cirka en halvtimme får vi höra om slottets historia och vilka som bott här. Familjevisningen ges lördag, söndag kl. 10.30.

Bildjakt för alla åldrar

Gå på bildjakt i slottssalarna. Karta med detaljbilder från slottets inredningar lånas i kassan, med uppdraget att hitta var motiven finns i slottet och vad bilderna föreställer. Välj mellan Lejonsafari för att spana efter lejon, Flora för att hitta blommor och växter, Fauna för att smyga efter djur eller Guldjakten för att leta guld. Passar åldern 3–15 år, men är lika rolig för alla i familjen. Alla barn som deltar får en belöning efteråt!

RokokoGo är en mer avancerad bildjakt med fördjupning i 1700-talets stilideal Rokokon. Passar ungdomar och vuxna som vill ha en utmaning!

» Hitta till Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/drottningholmsslottoppetpahelger.5.576e744c160d4cfb6bc37.html
Biljettsläpp till konserter och föredrag på Gripsholms slott 2018 Sun, 07 Jan 2018 12:00:00 +0100

Biljettsläpp till konserter och föredrag på Gripsholms slott 2018

Välkommen till årets program på Gripsholms slott. Inbjudna experter berättar lärt och lättsamt om vårt kungliga kulturarv och slottets egna experter berättar om Gripsholms spännande historia. Upptäck även sommarens konsertserie.

Inspireras av webbfoldern, klicka på bilden

FÖREDRAG

Bordets och bägarens nöjen

Lördag 24 februari kl. 16.00
Gripsholms slott
Peder Lamm
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bernadöttrar

Lördag 25 augusti kl. 17.00 på Tullgarns slott
Obs! På Tullgarns slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bernadöttrar

Söndag 9 september kl. 17.00 på Strömsholms Slott
Obs! På Strömsholms slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För Sverige hela tiden – sagan om dynastin Bernadotte

Lördag 13 oktober kl. 16.00
Gripsholms slott
Herman Lindqvist
» Köp biljetter länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

LUNCHFÖREDRAG

Lunchföredragen perioden november till mars, alltid på en onsdag kl. 11.00 och kan kombineras med rabatterad lunch på Gripsholms värdshus.

Erik Hahr – Lilljekvists lärjunge

Onsdag 28 februari kl. 11.00
Gripsholms slott
Ylva Öhlander, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gripsholm som scen – en bearbetad repris

Onsdag 14 mars kl. 11.00
Gripsholms slott
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred

Onsdag 28 mars kl. 11.00
Gripsholms slott
Ylva Öhlander, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Bernadotte – Brödrafolkens väl

Onsdag 7 november kl. 11.00
Gripsholms slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När hederligit folck bigära att få se huset – om slottsbesökarnas historia

Onsdag 21 november kl. 11.00
Gripsholms slott
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bernadotte – Land skall med lag byggas

Onsdag 5 december kl. 11.00
Gripsholms slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bakom Gripsholms låsta dörrar

Onsdag 19 december kl. 11.00
Gripsholms slott
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

MUSIK PÅ GRIPSHOLM

Lövstabruk kammarsolister

Lördag 9 juni kl. 17.00
Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Duo Prokopiev/Davtyan

Lördag 30 juni kl. 17.00
Gustav III:s teater, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ung svensk solist, Henning Ullén

Lördag 4 aug kl. 17.00
Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konserter för barn!

Lördag 18 aug kl. 11.00, 13.00, 15.00
Rikssalen, Gripsholms slott
Sousou & Maher, Operabyrån och Komodo
Konserterna ingår i entréavgiften till slottet

Roland Pöntinen, piano

Lördag 25 aug kl. 17.00
Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/biljettslapptillkonserterochforedragpagripsholmsslott2018.5.19ba359a15a27172881738.html
Familjevisning på Drottningholm Wed, 03 Jan 2018 11:51:00 +0100

Familjevisning på Drottningholm

Ta med barn och barnbarn på en utflykt till Drottningholm! På lördagar och söndagar erbjuds familjevisningar för våra yngre besökare och deras familjer.

Familjevisning på helger

Familjevisningen är cirka 30 minuter och ges lördagar och söndagar kl. 10.30 på Drottningholms slott under perioden oktober–maj.

Utöver familjevisningen finns dessutom flera olika aktivitetsspår för barnen att utföra på egen hand under alla öppetdagar.

» Besök Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/familjevisningpadrottningholm.5.37fb6c4815e941d9bf574a.html
Borgen Tre Kronor – familjevisning helger på Kungliga slottet  Thu, 30 Nov 2017 19:21:00 +0100

Borgen Tre Kronor – familjevisning helger på Kungliga slottet 

I grunden på Kungliga slottet finns resterna kvar av den gamla borgen Tre Kronor. Följ med genom den medeltida försvarsmuren och in i dunkla valv och hör om hur det var att leva, bo och arbeta på det gamla slottet.

Visning för barn lördagar och söndagar kl. 10.30 i Museum Tre Kronor.

Museet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00.

Besök Museum Tre Kronor

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

4. Entré till Museum Tre Kronor från slottets Västra valv (2), Yttre borggården

*Slottsbiljetten gäller även besök i de pampiga Representationsvåningarna och till Skattkammaren, inom sju dagar. Läs mer om entréavgift

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/borgentrekronorfamiljevisninghelgerpakungligaslottet.5.5c58ab1145278c0bc4532c6.html
Kungliga slottet är öppet året om Thu, 30 Nov 2017 06:30:00 +0100

Kungliga slottet är öppet året om

Slottet är öppet tisdag till söndag till kl. 16.00. Vandra i paradvåningarna, se riksregalierna i Skattkammaren och lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor. 

Rundvandring och guidade visningar

Slottet är öppet för egen rundvandring och guidade visningar*, se tider här. 

*Representationsvåningarna stänger helt eller delvis i samband med H.M. Konungens representation.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer.

Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
6. Skattkammaren 
7. Livrustkammarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (ingår ej i entrébiljetten till slottet)  

Besök Riddarholmskyrkan, fem minuters promenad från Kungliga slottet

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetaroppetaretom.5.1d8af17714e8c4d6b8c94e1.html
Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser Sun, 01 Oct 2017 10:26:00 +0200

Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas! Ett hovstall, en vasaborg, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statsskick och representation.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem.
» Skolprogram på Kungliga slottet för alla årskurser  samt förskola och gymnasiet

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.
» Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 
» Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.
» Skolklasser har rabatterat grupp-pris till Hovstallet

Kungliga slotten i appen KulTur

KulTur är en app som laddas ned gratis från Appstore och består av historiskt material i form av olika filmer, texter, bilder och quizar från olika kulturarvsplatser runt om i Sverige. 

Spelet riktar sig främst till barn i mellanstadiet, men är underhållande för alla åldrar, och ett roligt och lärande sätt att ta del av våra kulturskatter. Flera av de kungliga besöksmålen finns med i appen!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/skolvisningarihistoriskamiljoerrabatteratpristillskolklasser.5.3c77b02114527aa7e264f0f8.html
Lunchföredrag 28 februari: Erik Hahr – Lilljekvists lärjunge Tue, 01 Aug 2017 19:34:00 +0200

Lunchföredrag 28 februari: Erik Hahr – Lilljekvists lärjunge

Lyssna på ett förerdrag om Erik Hahr, målaren som smög in sitt namn och årtalet 1892 på en av slottets väggar, och sedan blev en mycket produktiv arkitekt.
Kombinera med lunch på Gripsholms Värdshus.

LUNCHFÖREDRAG

Onsdag 28 februari kl. 11.00,
Gripsholms slott 
Museilärare Ylva Öhlander

Erik Hahr – Lilljekvists lärjunge

Bland penseldragen i den målade dekorationen i Furstinnan Marias sängkammare på Gripsholm döljer sig ett namn: Hahr. Det var namnet på en av Lilljekvists medhjälpare under den senare omdebatterade restaureringen av Gripsholms slott, en ung man från Västerås som med tiden kom att bli ASEA:s och Vattenfalls egen arkitekt och stadsarkitekt i hemstaden.
Ylva Öhlander är medförfattare till boken "Erik Hahr – Arkitekten som formade Västerås", 2016.

Biljetter

Pris föredrag 70 kr
Föredrag och lunch på Gripsholms värdshus 155 kr

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvarvarande biljetter kan köpas i entrékassan till Gripsholms slott strax innan föredragets början.

Se hela programmet

Lunchföredrag på Gripsholms slott, november till mars, alltid på en onsdag kl. 11.00.
» Läs om övriga lunchföredrag

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lunchforedrag28februarierikhahrlilljekvistslarjunge.5.4acd671315da1db6d2739b.html
Gripsholm som scen – lunchföredrag 14 mars på Gripsholms slott Mon, 31 Jul 2017 19:37:00 +0200

Gripsholm som scen – lunchföredrag 14 mars på Gripsholms slott

Låt oss se hur Gripsholms slott använts som scen i olika sammanhang, från 1800-talets historieromantik till humorserien "Nisse Hults historiska snedsteg".

LUNCHFÖREDRAG

Onsdag 14 mars kl. 11.00, Gripsholms slott  Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg

Gripsholm som scen – en bearbetad repris

Den romantiska borgen Gripsholm har fungerat som scen och bakgrund i bildkonst, litteratur, film och TV. Vi följer utvecklingen från de historiska dramerna (vasatid och gustaviansk prakt), över Kurt Tucholskys roman "Schloss Gripsholm" (om tyska turister på slottet), till teveserien "Inga Lindström" (nutida melodram), som lockar miljoner tittare varje avsnitt, och allehanda moderna äventyr där Gripsholm ofta är en namnlös kuliss. 

Pris föredrag 70 kr
Föredrag och lunch på Gripsholms Värdshus 155 kr 

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvarvarande biljetter kan köpas i entrékassan till Gripsholms slott strax innan föredragets början.

Se hela programmet

Lunchföredrag på Gripsholms slott, november till mars, alltid på en onsdag kl. 11.00.
» Läs om övriga lunchföredrag

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsomscenlunchforedrag14marspagripsholmsslott.5.4acd671315da1db6d27373.html
Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred Thu, 27 Jul 2017 19:40:00 +0200

Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred

Välkomna till det sista lunchföredraget på Gripsholms slott för säsongen! Kombinera med lunch på Gripsholms Värdshus. Biljett förköps via länken nedan.

LUNCHFÖREDRAG

Onsdag 28 mars kl. 11.00,
Gripsholms slott 
Museilärare Ylva Öhlander

Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred

I Nationalmuseums samlingar finns inte bara människor avporträtterade utan även ett antal av Karl XI:s hästar. Samtliga är målade av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl och vittnar om hästens betydelse under 1600-talet, både som statussymbol och livsnödvändig partner i strid.

Biljetter

Pris föredrag 70 kr
Föredrag och lunch på Gripsholms värdshus 155 kr

» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvarvarande biljetter kan köpas i entrékassan till Gripsholms slott strax innan föredragets början.

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/blatigernochdenlilleenglandarenkarlxishastarikrigochfred.5.4acd671315da1db6d273b8.html
Boka visning på Strömsholms slott året runt Thu, 05 Jan 2017 10:02:00 +0100

Boka visning på Strömsholms slott året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar året om. Vår guide tar med gruppen på en slottsvandring genom historiska rum och salar.

Barockslottet Strömsholm, uppfört under riksänkedrottning Hedvig Eleonoras tid, är en pärla bland de kungliga slotten.

I slottet finns förutom samlingen av svenskt 1600-talsmåleri fina exempel på inredningskonst från 1700-talet, bland annat Drottningens sängkammare, den Kinesiska matsalen och Slottskapellet, ett kyrkorum av ovanlig skönhet

En bokad visning kan även ha en speciell inriktning, om så önskas, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

» Boka en gruppvisning

» Läs mer om Strömsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Sun, 01 Jan 2017 20:00:00 +0100

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis, se aktuella stängningsdatum här.

I samband med H.M. Konungens representation stänger paradvåningarna helt eller delvis, se datum:

» Aktuella datum för stängningar av Representationsvåningarna

Öppettider för Museum Tre Kronor, Skattkammaren och Slottsboden påverkas normalt inte.

Läs mer på webben

» om Representationsvåningarnalänk till annan webbplats

» om H.M. Konungens officiella representationlänk till annan webbplats

» om Kungafamiljens programlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Boka en privat visning på Gripsholms slott! Thu, 27 Oct 2016 13:01:00 +0200

Boka en privat visning på Gripsholms slott!

Gripsholms slott är öppet året om – även kvällstid – för bokade visningar. Välkommen till ett slott där törnrosasömn är ett okänt begrepp. I samband med visningen finns också möjlighet att boka Gustav III:s kök, Kronköket för måltid eller kaffe.

En egen visning kan skräddarsys efter deltagarnas speciella önskemål och intressen. För förstagångsbesökaren är en "Gripsholmsvisning" oftast mest intressant. Där ingår höjdpunkterna från slottets olika epoker, både slottsmiljöer och porträtt.

Finns det däremot ett särskilt intresse för till exempel vasaborgen eller Gustav III:s hovmiljöer går det att lägga visningens tyngdpunkt där. Eller på Gripsholms porträttsamling, historiska eller moderna porträtt. Ring eller mejla så berättar vi.

» Läs om gruppbesök

» Slottets ordinarie öppettider

Boka Kronköket

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

» Boka Kronköket

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/bokaenprivatvisningpagripsholmsslott.5.2dc9487f14e8c508d037cc8.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Motiv:

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html