Teckningskonsten – föredrag 25 april Sun, 22 Apr 2018 14:00:00 +0200

Teckningskonsten – föredrag 25 april

– Det finns en tilltalande enkelhet i teckning eftersom man inte behöver mer än papper och penna för att åtstadkomma något. I kvällens föredrag lyfter Jockum Nordström den samtida teckningskonsten. I samband med föredraget är teckningsutställningen Den tänkande handen öppen. 

FÖREDRAG

Onsdag den 25 april kl. 18.00, Kungliga slottet 
Jockum Nordström, målare, tecknare och illustratör
Ledamot i Kungl Akademien för de fria konsterna
Prins Eugen medaljör

Utan lykta ingen syn
bara mun och ögonbryn

Om teckningskonsten

Jockum Nordström är målare, tecknare och illustratör. Han arbetar främst på papper i blyerts och collage med vilket han skapar noggrant utformade och fantasifulla berättelser. Jockum gästar programserien med ett föredrag där han lyfter fram den samtida teckningskonsten.

Under våren 2018 sitter Jockum med i juryn för stipendietävlingen Den tänkande handen som visas i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet. Antikmuseum håller öppet för den som vill se teckningsutställningen i anslutning till föredraget.

Biljetter

» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kommer föredraget att handla om?
– Det handlar om teckningskonsten och saker som har inspirerat mig genom åren. Det kan vara målare och tecknare från olika epoker som varit viktiga för mig under olika tider samt hur mitt eget arbete förhåller sig till dem.

– Det finns en tilltalande enkelhet i teckning eftersom man inte behöver mer än papper och penna för att åtstadkomma något.

Konstakademiledamot Jockum Nordström är målare, tecknare och illustratör. Han har medverkat som illustratör i Dagens Nyheter, skrivit och illustrerat barnböcker och haft separatutställningar i bland annat Stockholm, London och New York.

Program 2018

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Biljettsida för samtliga programpunkter

X
Västra valvet, Yttre borggården, entré till föredrag och temakvällar

Hitta till Kungliga slottet


]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/teckningskonstenforedrag25april.5.58fbba5d1623a378c481b63c.html Teckningsutställningen på Kungliga slottet öppen Sat, 21 Apr 2018 17:26:00 +0200

Teckningsutställningen på Kungliga slottet öppen

Vårutställningen 'Den tänkande handen' öppnar 21 april. Fri entré till teckningsutställningen som visas i Kungliga slottets vackra skulpturgalleri Gustav III:s antikmuseum.

Den tänkande handen – kreativa möten i klassisk miljö

I samband med Kungens födelsedag invigs utställningen 'Den tänkande handen' med ett tiotal tävlingsbidrag till H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare.

Teckningarna visas i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet där en spännande interaktion mellan dåtid och nutid uppstår i det vackra skulpturgalleriet.

Kongl. Ritaracademien, numera Konstakademien, grundades på Kungliga slottet år 1735 med syfte att främja blivande målare, skulptörer och arkitekter. Över 280 år senare lever tecknandet vidare på slottet genom den nya stipendiefonden.

'Den tänkande handen' är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien).

Bilden: ”Gustaf III åm mårgonen när han kommer i mitt atelier”
Johan Tobias Sergel 1779

Utställningen ses 21 april – 24 juni 2018 i Gustav III:s antikmuseum

Fri entré till utställningen 'Den tänkande handen'. Önskas övriga besöksdelar på slottet ses vid samma tillfälle löses ordinarie entrébiljett.

» Besök utställningen

Elias Martins målning av Gustav III:s besök på Konstakademien 1780. Foto: Konstakademien

Elias Martins målning av Gustav III:s besök på Konstakademien 1780. Foto: Konstakademien

Om tävlingen

Vid Kungens födelsedag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Konstakademien arrangerar tävlingen och ett tiotal tävlingsbidrag visas upp i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet. 'Den tänkande handen' kommer att vara årligen återkommande.

» Läs mer om Konstakademienlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

» Läs mer om Gustav III:s antikmuseum

Gustav III:s antikmuseum är ett av Europas äldsta museum. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Gustav III:s antikmuseum är ett av Europas äldsta museum. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/teckningsutstallningenpakungligaslottetoppen.5.3f740e501623a3abbbb8538.html Drottningholms slott öppet tisdag till söndag i april Thu, 19 Apr 2018 20:43:00 +0200

Drottningholms slott öppet tisdag till söndag i april

Följ med på slottsvandring, gå på bildjakter, vandra i slottet på egen hand och promenera i den vackra slottsparken. 
Drottningholms sommarsäsong har börjat.

Slottsvandring

Att följa med våra kunniga guider genom slottets paradvåningar gör slottsbesöket till en extra upplevelse. Slottsvisningen är en cirka 45 min lång vandring genom slottets salar. Guiden berättar ett urval om slottets historia, vilka som verkat här och om föremålen som finns i salarna.

Slottsvisningen ges på svenska och engelska vid varje klockslag:
Lördag och söndag kl. 11.30 och 13.30

Familjevisning på helger 

Familjevisningen är cirka 30 minuter och ges lördagar och söndagar kl. 10.30 på Drottningholms slott under perioden oktober–maj.

Utöver familjevisningen finns dessutom flera olika aktivitetsspår för barnen att utföra på egen hand under alla öppetdagar.

Egen rundvandring på slottet

Vandra i slottets salar på egen hand, låt rummens skyltprogram guida dig eller ladda ner vår app Kungliga Slotten. Det finns även en vägledning om slottet att köpa, som berättar mer.

Förköp biljetter

Biljetter kan köpas i slottets entrékassa och i besökscentret under ordinarie öppettidlänk till annan webbplats eller på webben.

» Köp biljetter här på webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Promenera i slottsparken

Promenera i den vackra slottsparken och titta på de skulpturer och byggnader som finns där. Drottningholms slottsområde är med på Unesco:s världsarvslista över platser av omistligt värde för mänskligheten. Karta över slottsområdet med information om parken finns att ladda hem.

Butik och servering

Besök Slottsboden med unika produkter framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna. Slottsboden är belägen i besökscentret vid Drottningholms slott. I besökscentrumet finns även kafé och restaurang.

» Läs mer om Drottningholms slott

» Hitta hit

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/drottningholmsslottoppettisdagtillsondagiapril.5.58fbba5d1623a378c481b730.html Vinnarna av påsklovsjakt på Kungliga slottet utsedda Wed, 04 Apr 2018 19:47:00 +0200

Vinnarna av påsklovsjakt på Kungliga slottet utsedda

Under påsklovet hjälpte över tusen barn till att leta efter guldägg i slottets stora salar. Alla barn som deltog i äggjakten fick hittelön, och fem slumpvis utvalda deltagare har lottats till en extra belöning.

Grattis till:

Ayla Balart Castro 7 år, Barcelona

Eva Wang 7 år, Esbo, Finland

Axel Lewitz 5 år, Vinslöv

Klara Svensson 7 år, Vänersborg

Selma Bergman 8 år, Handen

Nästa jakt är på höstlovet.

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/vinnarnaavpasklovsjaktpakungligaslottetutsedda.5.58fbba5d1623a378c481b69e.html Välkommen till butiken Slottsboden på Kungliga slottet Thu, 15 Mar 2018 08:00:00 +0100

Välkommen till butiken Slottsboden på Kungliga slottet

Välkommen till butiken Slottsboden. Butiken finns på Kungliga slottet och är öppen året om dagligen kl. 10.00–17.00. Bläddra i bildspelet ovan för inspiration.

I bildspelet ovan ses ett urval produkter som finns i Slottsboden på Kungliga slottetlänk till annan webbplats, med reservation för utförsäljning. Sortimentet förnyas kontinuerligt.

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik med produkter framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna. Här handlar du artiklar som har en historia att berätta. Mönstret på textilier, porslin, glas, krukor, brickor och servetter återfinns på originaltyger och inredningar på de Kungliga slotten.

Guideböcker till de kungliga besöksmålen och litteratur med anknytning till vår kungliga historia säljs i Slottsboden.

Det breda sortiment erbjuder allt från populära souvenirer som vykort och nyckelringar till smycken i guld och silver.

Slottsboden på Kungliga slottet är öppen dagligen kl. 10.00–17.00
» Hitta till Slottsboden på Kungliga slottet

Foto av Magnus Torsne och arrangemang av Gustav Broström.

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/valkommentillbutikenslottsbodenpakungligaslottet.5.7395176f1605913ab51b0b.html Bernadotte 200 år – minnesmedaljen Wed, 14 Mar 2018 22:00:00 +0100

Bernadotte 200 år – minnesmedaljen

I samband med 200-årsjubileet av ätten Bernadotte har en minnesmedalj tagits fram. Bordsmedaljen finns i Slottsboden på Kungliga slottet från och med den 6 februari.

Minnesmedaljen

Medaljen är en bordsmedalj i försilvrad mässing och mäter 43 mm i diameter. Porträtten av Karl XIV Johan och Carl XVI Gustaf har skulpterats av Ernst Nordin.

Minnesmedaljen delas bland annat ut till medverkande i samband med Bernadotteårets olika programaktiviteter och finns även till försäljning i Slottsboden från och med 6 februari och kostar 280 kr.

» Hitta till Slottsboden

Texten på medaljens frånsida lyder: Ätten Bernadotte på Sveriges tron 200 år 1818–2018. Medaljen produceras av Svenska Medalj och är inte en officiell medalj.

Bernadotte på programmet

Under 2018 är det 200 år sedan Karl XIV Johan utsågs till kung av Sverige och vi uppmärksammar därmed hela ätten Bernadotte. På Kungliga slottet och Gripsholms slott uppmärksammas 200-årsjubileet bland annat med tema Bernadotte i flertalet programpunkter.

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/bernadotte200arminnesmedaljen.5.3d99037b160d54f710258f0.html Gripsholms slott är öppet helger i april  Wed, 14 Mar 2018 17:00:00 +0100

Gripsholms slott är öppet helger i april 

Gör en dagsutflykt till Gripsholms slott! Vandra på egen hand i vasaborgen och besök vår slottsbutik. Öppet lördag och söndag kl. 12.00–15.00 i april.

Vasaborgen Gripsholm är en spännande plats för alla åldrar, belägen vid den pittoreska småstaden Mariefred med trevliga butiker, värdshus, och kaféer. Omgivningarna med slottsparken och Hjorthagen inbjuder till härliga promenader,

Öppet lördag och söndag kl. 12.00–15.00 i april. Dagligen från maj.

Gripsholms slott präglas – trots senare seklers om- och tillbyggnader – av Gustav Vasas slott, påbörjat 1537. De tunga rundlarna (försvarstornen), de tjocka murarna och vindlande trapporna, skyttegången i Fängelsetornet finns kvar från den ursprungliga kombinerade fästningen och kungabostaden. På 1570-talet inreddes Hertig Karls kammare åt kung Gustavs yngste son.

Historiens vingslag och känslan av att vandra bland sina fäder var det som lockade Gustav III tvåhundra år senare. Han lät inreda moderna rum, som Vita salongen, kungaparets gemensamma salong och den unika slottsteatern.   

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. 
» Hitta till Gripsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gripsholmsslottaroppethelgeriapril.5.39ca46cb161faff267b45a.html
Borgen Tre Kronor – familjevisning helger på Kungliga slottet  Fri, 09 Mar 2018 19:21:00 +0100

Borgen Tre Kronor – familjevisning helger på Kungliga slottet 

I grunden på Kungliga slottet finns resterna kvar av den gamla borgen Tre Kronor. Följ med genom den medeltida försvarsmuren och in i dunkla valv och hör om hur det var att leva, bo och arbeta på det gamla slottet.

Visning för barn lördagar och söndagar kl. 10.30 i Museum Tre Kronor.

Museet är öppet för egen rundvandring tisdag–söndag kl. 10.00–16.00.

Besök Museum Tre Kronor

Skiss över slottets entréer. Illustration: Ingrid Jonsson-Gremo

4. Entré till Museum Tre Kronor från slottets Västra valv (2), Yttre borggården

*Slottsbiljetten gäller även besök i de pampiga Representationsvåningarna och till Skattkammaren, inom sju dagar. Läs mer om entréavgift

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/borgentrekronorfamiljevisninghelgerpakungligaslottet.5.5c58ab1145278c0bc4532c6.html
Hovstallet visas fredag, lördag och söndag kl. 14.00 Fri, 09 Mar 2018 08:20:14 +0100

Hovstallet visas fredag, lördag och söndag kl. 14.00

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall och visas under guidade turer från 12 januari.

Guidade visningar

Den guidade visningen avser cirka 45–60 minuters guidning av stall, selkammare, bilar och vagnhall med paradvagnar.

Hovstallet visas från 12 januari:
Fredagar: kl. 14.00 på svenska
Lördagar: kl. 13.00 på engelska och kl. 14.00 på svenska
Söndagar: kl. 14.00 på svenska

Mötesplats och biljetter

Guiden möter upp vid porten till Hovstallet (se bilden nedan). 
Obs! Kom senast fem minuter innan visningen börjar. Porten är låst och det är därför inte möjligt att komma in efter att visningen börjat. 

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

» Besök Hovstallet

Entré

Hovstallet på webbplatsen

Upptäck även Hovstallet på webbplatsen. Här möter du till exempel Hovstallets alla hästar, ser ett urval paradvagnar och filmer om Hovstallets arbete.
» Läs mer och se film

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletvisasfredaglordagochsondagkl1400.5.7395176f1605913ab51aee.html
Kungliga slottets program 2018 – fler biljetter till årets kvällsvisningar Thu, 08 Mar 2018 19:30:00 +0100

Kungliga slottets program 2018 – fler biljetter till årets kvällsvisningar

Upptäck 2018 års programserie av föredrag, temakvällar och kvällsvisningar på Kungliga slottet här på webbplatsen. Besök programwebben!

Till programmet »


Fler kvällsvisningar!

Många programpunkter sålde slut första dagarna efter biljettsläppet. Nu har vi släppt ytterligare datum och biljetter för de populära kvällsviningarna.

Biljetter finns även kvar till föredragsserien där experter lärt och lättsamt berättar om vårt kungliga kulturarv. Platser finns även kvar till Slottets antikskola.

Besök programwebben och läs om programpunkterna. Biljett förköps via webben.

» Program 2018 och biljetter

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetsprogram2018flerbiljettertillaretskvallsvisningar.5.2e52dfcd15da1a1cded480.html
Djursafari på Kungliga slottet alla öppetdagar Thu, 08 Mar 2018 13:00:00 +0100

Djursafari på Kungliga slottet alla öppetdagar

I slottets stora salar finns det vilda djur. På väggar, i tak, på föremål och på möbler. En del är stora och en del är små... Nu gäller det att hitta dom!

Med bildkartan, som hämtas i biljettkassorna, blir slottsvandringen en upptäcksfärd. Djuren på kartan återfinns i paradrummens inredningar och det kluriga uppdraget är att hitta dom.

Aktiviteten utförs på egen hand under slottets ordinarie öppettid, och passar barn i alla åldrar.

» Besök Kungliga slottet

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/djursafaripakungligaslottetallaoppetdagar.5.3540970315ee3104057171c.html
Familjevisning på Drottningholm Thu, 08 Mar 2018 11:51:00 +0100

Familjevisning på Drottningholm

Ta med barn och barnbarn på en utflykt till Drottningholm! På lördagar och söndagar erbjuds familjevisningar för våra yngre besökare och deras familjer.

Familjevisning på helger

Familjevisningen är cirka 30 minuter och ges lördagar och söndagar kl. 10.30 på Drottningholms slott under perioden oktober–maj.

Utöver familjevisningen finns dessutom flera olika aktivitetsspår för barnen att utföra på egen hand under alla öppetdagar.

» Besök Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/familjevisningpadrottningholm.5.37fb6c4815e941d9bf574a.html
RokokoGo! Kluriga bildjakter i Drottningholms slottssalar Wed, 07 Mar 2018 11:52:00 +0100

RokokoGo! Kluriga bildjakter i Drottningholms slottssalar

På Drottningholms slott finns aktiviteter för hela familjen, bland annat roliga och lärorika bildjakter för både barn och vuxna. Bildjakterna utförs på egen hand under ordinarie öppettider.

Lejonsafari och guldjakt – bildjakt för barn

Gå på upptäcktsfärd i slottets salar! Låna en karta med detaljbilder från slottets inredningar och hitta var motiven finns i slottet och vad bilderna föreställer.

Välj mellan Lejonsafari för att spana efter lejon, Flora för att hitta blommor och växter, Fauna för att smyga efter djur eller Guldjakten för att leta guld. Passar åldern 4–12 år, men är lika rolig för alla i familjen. Alla barn som deltar får en belöning efteråt!

RokokoGo! Bildjakt för vuxna

För de som vill ha en mer avancerad bildjakt finns RokokoGo, en bildjakt där man på egen hand upptäcker 1700-talets stilideal rokokon och se hur den kom till uttryck på Drottningholms slott. Passar ungdomar och vuxna som vill ha en utmaning!

Alla bildjakter hämtas ut vid slottets entré och aktiviteten går att genomföra under ordinarie öppettider.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/rokokogoklurigabildjakteridrottningholmsslottssalar.5.19ba359a15a27172881827.html
Biljettsläpp till konserter och föredrag på Gripsholms slott 2018 Sun, 25 Feb 2018 12:00:00 +0100

Biljettsläpp till konserter och föredrag på Gripsholms slott 2018

Välkommen till årets program på Gripsholms slott. Inbjudna experter berättar lärt och lättsamt om vårt kungliga kulturarv och slottets egna experter berättar om Gripsholms spännande historia. Upptäck även sommarens konsertserie.

Inspireras av webbfoldern, klicka på bilden

FÖREDRAG

Bordets och bägarens nöjen

Lördag 24 februari kl. 16.00
Gripsholms slott
Peder Lamm
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bernadöttrar

Lördag 25 augusti kl. 17.00 på Tullgarns slott
Obs! På Tullgarns slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bernadöttrar

Söndag 9 september kl. 17.00 på Strömsholms Slott
Obs! På Strömsholms slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För Sverige hela tiden – sagan om dynastin Bernadotte

Lördag 13 oktober kl. 16.00
Gripsholms slott
Herman Lindqvist
» Köp biljetter länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

LUNCHFÖREDRAG

Lunchföredragen perioden november till mars, alltid på en onsdag kl. 11.00 och kan kombineras med rabatterad lunch på Gripsholms värdshus.

Erik Hahr – Lilljekvists lärjunge

Onsdag 28 februari kl. 11.00
Gripsholms slott
Ylva Öhlander, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gripsholm som scen – en bearbetad repris

Onsdag 14 mars kl. 11.00
Gripsholms slott
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred

Onsdag 28 mars kl. 11.00
Gripsholms slott
Ylva Öhlander, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Bernadotte – Brödrafolkens väl

Onsdag 7 november kl. 11.00
Gripsholms slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När hederligit folck bigära att få se huset – om slottsbesökarnas historia

Onsdag 21 november kl. 11.00
Gripsholms slott
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bernadotte – Land skall med lag byggas

Onsdag 5 december kl. 11.00
Gripsholms slott
Josefine Lindqvist, museilärare
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bakom Gripsholms låsta dörrar

Onsdag 19 december kl. 11.00
Gripsholms slott
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman
» Köp biljettlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

MUSIK PÅ GRIPSHOLM

Lövstabruk kammarsolister

Lördag 9 juni kl. 17.00
Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Duo Prokopiev/Davtyan

Lördag 30 juni kl. 17.00
Gustav III:s teater, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ung svensk solist, Henning Ullén

Lördag 4 aug kl. 17.00
Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konserter för barn!

Lördag 18 aug kl. 11.00, 13.00, 15.00
Rikssalen, Gripsholms slott
Sousou & Maher, Operabyrån och Komodo
Konserterna ingår i entréavgiften till slottet

Roland Pöntinen, piano

Lördag 25 aug kl. 17.00
Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biletterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/biljettslapptillkonserterochforedragpagripsholmsslott2018.5.19ba359a15a27172881738.html
Lövstabruks kammarsolister på Gripsholms slott 9 juni Sat, 24 Feb 2018 23:30:00 +0100

Lövstabruks kammarsolister på Gripsholms slott 9 juni

Välkommen sommarsäsongens första konsert! Lövstabruks Kammarsolister ger en hyllning till första världskrigets musikaliska hjältar i programmet "100 år sedan slutet av första världskriget".

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2018

Lövstabruks kammarsolister

Lördag 9 juni kl. 17.00

Lövstabruks Kammarsolister är ung ensemble, där alla tillhör den svenska musiktoppen, med teknisk skicklighet, entusiasm och nytänkande. I Rikssalen på Gripsholm spelar de musik av tonsättarna Arnold Schönberg, Ralph Vaughn Williams, Maurice Ravel, Fritz Kreisler och avslutningsvis Edvard Elgars pianokvintett.

Köp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lovstabrukskammarsolisterpagripsholmsslott9juni.5.2af3fd3d1623a2c79578071.html
Duo Prokopiev/Davtyan spelar i Gustav III:s teater 30 juni Sat, 24 Feb 2018 23:30:00 +0100

Duo Prokopiev/Davtyan spelar i Gustav III:s teater 30 juni

I Gustav III:s teater på Gripsholms slott blir det en konsert på domra och bayan när Duo Prokopiev/Davtyan spelar sibirisk folkmusik och transkriptioner av klassiska mästerverk.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2018

Duo Prokopiev/Davtyan

Lördag 30 juni kl. 17.00

Domra är en rysk luta, bayan är en typ av dragspel. Duon grundades 2010 på konservatoriet i Novosibirsk. Redan som studenter etablerade sig musikerna som en naturlig del av stadens och regionens musikliv. De framträder regelbundet som solister med olika sibiriska folkmusikorkestrar. I maj 2017 tilldelades duo första pris, Yehudi Menudins guldmedalj för folkmusik vid Internationella kammarmusiktävlingen i Osaka.

Köp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/duoprokopievdavtyanspelarigustaviiisteater30juni.5.2af3fd3d1623a2c79577fb8.html
Bellmandagen i Gripsholms hjorthage 22 juli Sat, 24 Feb 2018 01:00:00 +0100

Bellmandagen i Gripsholms hjorthage 22 juli

Välkommen till Bellmandagen! I Hjorthagen på Gripsholms slotts marker dyker Bellman upp som vanligt. I år spelar duon Barokoko. Söndag 22 juli kl. 14.00, biljetter köps vid Hjorthagen strax innan konserten.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2018

Bellman av Barokoko

Söndag 22 juli kl. 14.00

Duon Barokoko består av Hans Wilhelm och mamsell Birgitta Elisabeth. Det är mestadels Hans Wilhelm som sjunger och spelar. Mamsell Birgitta Elisabeth ackompanjerar på mungiga och tamburin, och står för berättandet och presenterar sånger och epistlar.

Barokoko vill på ett lättsamt sätt förmedla en känsla av hur livet kunde te sig för människorna i Stockholm på Bellmans tid. Publiken kommer att få lyssna till, och kanskse sjunga med i, ett antal kända sånger och epistlar, men kommer även att få höra flera mindre kända bellmansånger.

Till Hjorthagen kommer man från besöksparkeringen om man går mot sydväst (bort från infarten och slottet). Håll vänster efter Gripsholmsskolan. 

Vid regn hålls konserten i Församlingshemmet, Mariefred.

Biljetter köps vid Hjorthagsgrinden strax innan konsertens början.

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/bellmandagenigripsholmshjorthage22juli.5.2af3fd3d1623a2c79577ec3.html
Lyssna på Henning Ullén, Ung svensk solist, 4 augusti Fri, 23 Feb 2018 02:00:00 +0100

Lyssna på Henning Ullén, Ung svensk solist, 4 augusti

På Gripsholms slott svänger det rejält den 4 augusti när Henning Ullén med ensemble spelar i Rikssalen.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2018

Henning Ullén

Lördag 4 augusti kl. 17.00

Henning spelar både jazz och klassiskt. Hand dynamiska trumpetspel är ett kraftverk som ger eneri åt hela gruppen. I hans egna kompositioner och tillsammans med sina medmusiker blir hans spel, med inslag av både sött och salt, till ett alldeles eget uttryck. Och man väntar med spänning på nästa steg i utvecklingen.

I sommar består ensemblen också av Max Agnas, piano, Mauritz Agnas, bas och Andreas Pollak, trummor.

Köp biljetter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/lyssnapahenningullenungsvensksolist4augusti.5.2af3fd3d1623a2c7957810d.html
Kungliga slottet är öppet året om Thu, 30 Nov 2017 06:30:00 +0100

Kungliga slottet är öppet året om

Slottet är öppet tisdag till söndag till kl. 16.00. Vandra i paradvåningarna, se riksregalierna i Skattkammaren och lär om slottets medeltida historia i Museum Tre Kronor. 

Rundvandring och guidade visningar

Slottet är öppet för egen rundvandring och guidade visningar*, se tider här. 

*Representationsvåningarna stänger helt eller delvis i samband med H.M. Konungens representation.

» Köp entrébiljett onlinelänk till annan webbplats

Slottsboden

Slottsboden är butiken med presentartiklar som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Här hittar du minnen och souvenirer från besöket på slottet, inredningsartiklar och presenter med inspiration av slottens interiörer.

Hitta på slottet och läs mer om respektive besöksmål:

Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
6. Skattkammaren 
7. Livrustkammarenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (ingår ej i entrébiljetten till slottet)  

Besök Riddarholmskyrkan, fem minuters promenad från Kungliga slottet

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetaroppetaretom.5.1d8af17714e8c4d6b8c94e1.html
Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser Sun, 01 Oct 2017 10:26:00 +0200

Skolvisningar i historiska miljöer! Rabatterat pris till skolklasser

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas! Ett hovstall, en vasaborg, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statsskick och representation.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem.
» Skolprogram på Kungliga slottet för alla årskurser  samt förskola och gymnasiet

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.
» Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 
» Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.
» Skolklasser har rabatterat grupp-pris till Hovstallet

Kungliga slotten i appen KulTur

KulTur är en app som laddas ned gratis från Appstore och består av historiskt material i form av olika filmer, texter, bilder och quizar från olika kulturarvsplatser runt om i Sverige. 

Spelet riktar sig främst till barn i mellanstadiet, men är underhållande för alla åldrar, och ett roligt och lärande sätt att ta del av våra kulturskatter. Flera av de kungliga besöksmålen finns med i appen!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/skolvisningarihistoriskamiljoerrabatteratpristillskolklasser.5.3c77b02114527aa7e264f0f8.html
Boka visning på Strömsholms slott året runt Thu, 05 Jan 2017 10:02:00 +0100

Boka visning på Strömsholms slott året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar året om. Vår guide tar med gruppen på en slottsvandring genom historiska rum och salar.

Barockslottet Strömsholm, uppfört under riksänkedrottning Hedvig Eleonoras tid, är en pärla bland de kungliga slotten.

I slottet finns förutom samlingen av svenskt 1600-talsmåleri fina exempel på inredningskonst från 1700-talet, bland annat Drottningens sängkammare, den Kinesiska matsalen och Slottskapellet, ett kyrkorum av ovanlig skönhet

En bokad visning kan även ha en speciell inriktning, om så önskas, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

» Boka en gruppvisning

» Läs mer om Strömsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Sun, 01 Jan 2017 20:00:00 +0100

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis, se aktuella stängningsdatum här.

I samband med H.M. Konungens representation stänger paradvåningarna helt eller delvis, se datum:

» Aktuella datum för stängningar av Representationsvåningarna

Öppettider för Museum Tre Kronor, Skattkammaren och Slottsboden påverkas normalt inte.

Läs mer på webben

» om Representationsvåningarnalänk till annan webbplats

» om H.M. Konungens officiella representationlänk till annan webbplats

» om Kungafamiljens programlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Boka en privat visning på Gripsholms slott Thu, 27 Oct 2016 13:01:00 +0200

Boka en privat visning på Gripsholms slott

Gripsholms slott är öppet året om – även kvällstid – för bokade visningar. Välkommen till ett slott där törnrosasömn är ett okänt begrepp. I samband med visningen finns också möjlighet att boka Gustav III:s kök, Kronköket för måltid eller kaffe.

En egen visning kan skräddarsys efter deltagarnas speciella önskemål och intressen. För förstagångsbesökaren är en "Gripsholmsvisning" oftast mest intressant. Där ingår höjdpunkterna från slottets olika epoker, både slottsmiljöer och porträtt.

Finns det däremot ett särskilt intresse för till exempel vasaborgen eller Gustav III:s hovmiljöer går det att lägga visningens tyngdpunkt där. Eller på Gripsholms porträttsamling, historiska eller moderna porträtt. Ring eller mejla så berättar vi.

» Läs om gruppbesök

» Slottets ordinarie öppettider

Boka Kronköket

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

» Boka Kronköket

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/bokaenprivatvisningpagripsholmsslott.5.2dc9487f14e8c508d037cc8.html
Upplev en måltid i historisk miljö Wed, 26 Oct 2016 16:01:00 +0200

Upplev en måltid i historisk miljö

I samband med bokad visning av slottet kan vi erbjuda möjlighet att hyra Kronköket.

Lunch, middag eller en kopp kaffe i samband med visningen? Gör besöket på Gripsholm till en historisk upplevelse! Kronköket visas sällan för allmänheten. Boka lokalen så kan vi tipsa om lokala restauranger för catering.

Kronköket rymmer max. 80 personer.

Läs mer om Kronköket.

Se sidan Gruppbesök.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/upplevenmaltidihistoriskmiljo.5.58fbba5d1623a378c4896e4.html
Låt oss komma och berätta om Gripsholms slott! Tue, 25 Oct 2016 16:04:00 +0200

Låt oss komma och berätta om Gripsholms slott!

Är ni intresserade av Gripsholms slott? Har ni inte tid eller möjlighet att resa hit? Boka då ett intressant och roligt föredrag med bildvisning om Gripsholms spännande historia, om slottets samlingar och människoöden.

Våra mest erfarna guider kan konsten att berätta, och med bildens hjälp blir upplevelsen så nära ett besök det går att komma utan att sätta sin fot i slottet. Kontakta oss för offert.

Bokning per telefon 0159-101 94 vardagar kl. 9.00–16.00
eller e-post: info.gripsholms-slott@royalcourt.se

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/latosskommaochberattaomgripsholmsslott.5.58fbba5d1623a378c4896f4.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Motiv:

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html