Strömsholms slott öppet dagligen Fri, 21 Jul 2017 13:30:00 +0200

Strömsholms slott öppet dagligen

Strömsholms slott är säsongsöppet under perioden maj till augusti. Följ med på guidad visning eller vandra genom salarna på egen hand. Promenera i den vackra slottsparken och besök slottskaféet.

Barockslottet Strömsholm, uppfört under riksänkedrottning Hedvig Eleonoras tid, är en pärla bland de kungliga slotten. Strömsholms slott är öppet dagligen i juni, juli och augusti. Läs mer om Slottets öppettider.

Gå med på en guidad visning

Att följa med våra kunniga guider genom slottets paradvåningar gör slottsbesöket till en extra upplevelse. Guiden berättar ett urval om slottets historia, vilka som verkat här och om föremålen som finns i salarna. I slottet finns förutom samlingen av svenskt 1600-talsmåleri fina exempel på inredningskonst från 1700-talet, bland annat Drottningens sängkammare och den Kinesiska matsalen.

Egen rundvandring på slottet

Gå genom slottets salar på egen hand och upptäck slottets vackra inredning som i till stor del präglas av den gustavianska stilen. Det finns även en vägledning om slottet att köpa, som berättar om slottets historia.

Butik och slottskafé

Besök Slottsbutiken med ett unikt sortiment av produkter framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna. Butiken ligger i slottets entré och har ett sortiment med inredningsprodukter, vykort och klassiska souvenirer i alla prisklasser. Vid slottet finns även slottskaféet Stenköket med servering.

Parken

Promenerar i den grönskande slottsparken med en historia från mitten av 1500-talet. Området är skyddat som statligt byggnadsminne och naturreservat. Här finns vackra promenadvägar och parken omges av vidsträckta ängar, åkrar, ekhagar och hassellundar.

Slottskapellet

Högst upp i slottet finns Carl Hårlemans enastående kapell, inrett på 1730-talet på uppdrag av drottning Ulrika Eleonora d.y. Kapellet är öppet för egen rundvandring under slottets ordinarie öppettid. Det här är en unik miljö för vigslar och dop!
» Läs mer om Slottskapellet

Läs om hästarna på Strömsholm i sommartidningen

Strömsholm förknippas av många med hästar. Redan Gustav Vasa hade ett stuteri förlagt till denna plats. I dag är Strömsholm ett hippologiskt centrum för svensk ridsport. I Rikssalen på Strömsholms slott ses hästporträtt av Karl XI hästar målade av Ehrenstrahl.

» Läs tidningen härlänk till annan webbplats

 

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/stromsholmsslottoppetdagligen.5.73a5feee15af50049ff2699.html Bellmandagen i Gripsholms hjorthage 23 juli Sun, 16 Jul 2017 16:54:00 +0200

Bellmandagen i Gripsholms hjorthage 23 juli

Välkommen till Hjorthagen på Gripsholms slotts marker, där Bellmans sånger och epistlar traditionsenligt tonar ur över Gripsholmsvikens vatten.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Söndag den 23 juli kl. 14.00, Hjorthagen
Bellmandagen

Bellmandagen är en årlig återkommande och uppskattad del i Gripsholms konsertserie. Ta med dig filt och picknickkorgen till Gripsholms hjorthage och lyssna till Bellmans visor. I år är det Torsten Arnbro, vispoet och kompositör som tolkar Bellman.

Biljetter

Ingen förbokning, biljett säljs vid Hjorthagsgrinden.

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/bellmandagenigripsholmshjorthage23juli.5.66557915a26c2b538164.html Sommartider på de kungliga slotten Sun, 16 Jul 2017 15:00:00 +0200

Sommartider på de kungliga slotten

I sommartid är samtliga kungliga slott öppna för besök. Se konst, arkitektur och inredningar från fyra sekel och njut av trädgårdarna och slottsparkerna. Besök slottsbutikerna och koppla av i närliggande kaféer.

#PalaceDay Foto: Kaffegruppen/Kungahuset.se

De tio kungliga slotten ligger alla i landskapen runt Mälaren. Vissa av slotten upptäcker du på egen hand i egen takt och låter skyltprogram eller vägledning guida dig genom historiska rum och salar. Några av slotten visas vid guidade slottsvandringar. Slottparkerna är tillgängliga dygnet runt.

Försäljning från butiken Slottsboden och närliggande kaféer finns på samtliga slott. Se tider och program:

» Kungliga slottet

» Drottningholms slott

» Gripsholms slott

» Gustav III:s paviljong i Hagaparken

» Kina slott på Drottningholm

» Rosendals slott på Djurgården

» Rosersbergs slott

» Strömsholms slott

» Tullgarns slott

» Ulriksdals slott

 

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sommartiderpadekungligaslotten.5.4233bebe15c815cb811331.html Sommartider på Hovstallet – visningar, kafé m.m. Sun, 16 Jul 2017 12:30:00 +0200

Sommartider på Hovstallet – visningar, kafé m.m.

Välkommen till Hovstallets unika miljö mitt i centrala stan. Här finns paradvagnarna och Kungens hästar. Hovstallet visas under guidade turer. Från och med 10 juli är hästarna tillbaka från sommarbete och då öppnar även Hovstallets innergård och kafé.

Du kanske har sett hästekipagen med de vackra vagnarna åka genom stan? Eller på tv i samband med de kungliga bröllopen? Vagnarna finns på H.M. Konungens hovstall och visas under guidade turer:

10 juli–20 augusti:
Hästar är åter på stall
Måndag–fredag:
Öppen innegård med kafé och souvenirshop kl. 11.30–16.00
och guidad visning kl. 12.00 och 14.00, på engelska kl. 13.00 och 15.00 

Lördag–söndag:
Öppen innegård med kafé och souvenirshop kl. 11.30–14.30 och guidad visning kl. 12.00, på engelska kl. 13.00

Hovstallets smedja kommar att vara öppen fredag 21 juli och 28 juli kl. 13.00–16.00. Läs mer om Hovstallets byggnader

21 augusti–2 september:
Måndag–söndag: guidad visning kl. 14.00, på engelska kl. 13.00.

» Köp entrébiljetter onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

» Besök Hovstallet

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/sommartiderpahovstalletvisningarkafemm.5.56adc1ab158b45b0bfc445.html Välkommen till Gustav III:s paviljong i Hagaparken! Sun, 16 Jul 2017 10:00:00 +0200

Välkommen till Gustav III:s paviljong i Hagaparken!

Besök Gustav III:s paviljong som är öppen 15 juni–13 augusti och följ med på en guidad visning. Upplev paviljongen som tillhör höjdpunkterna i den svenska konsthistorien. Promenera i den vackra Hagaparken längs Brunnsvikens strand.

Gustav III:s paviljong uppfördes med detaljerade instruktioner från den engagerade kungen Gustav III. Paviljongen i Hagaparken är ett av de främsta verken norra Europa kan visa från det sena 1700-talet. Inredningarna kan beskådas under 15 juni–13 augusti då paviljongen är öppen för guidade visningar.

Guidade visningar

Följ med på en guidad visning i Gustav III:s paviljong och upplev några av höjdpunkterna inom svensk konsthistoria. Visningen avser cirka 45 minuter där guiden berättar om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och inredningar. Biljetter köps i paviljongens entré strax innan de guidade visningar startar.

» Se tider för guidade visningar

Slottsboden

I samband med de guidade visningarna av Gustav III:s paviljong finns det möjlighet att köpa souvenirer och presenter. Här finns ett urval av Slottsbodens sortiment med produkter framtagna med inspiration från de kungliga samlingarna.

Promenera i Hagaparken

Promenera i den vackra Hagaparken längs Brunnsvikens strand. Hagaparken förknippas med Gustav III som hade stora visioner för parken, många kom aldrig längre än till ritbordet. Men en del av kungens visioner hann verkställas, bland annat Koppartälten, Ekotemplet och Turkiska kiosken.

Hagaparken är en del av den kungliga nationalstadsparken och är kanske Sveriges främsta exempel på en "engelsk park". Laddan ner en karta över Hagaparken.

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgiii/valkommentillgustaviiispaviljongihagaparken.5.73a5feee15af50049ff2c0f.html Välkommen till butiken Slottsboden på Kungliga slottet Sat, 15 Jul 2017 22:00:00 +0200

Välkommen till butiken Slottsboden på Kungliga slottet

Välkommen till butiken Slottsboden. Butiken finns på Kungliga slottet och är öppen året om. Bläddra i bildspelet ovan för inspiration, bilderna är tagna av fotograf Emily Dahl.

Just nu i Slottsboden på Kungliga slottet

I bildspelet ovan ses ett urval produkter som finns i Slottsboden på Kungliga slottet, med reservation för utförsäljning. Sortimentet förnyas kontinuerligt. 

» Läs mer om Slottsboden

Webbutiken är tillfälligt stängd och öppnar åter våren 2017 på www.kungligaslottsboden.se. Välkommen in till butiken på Kungliga slottet!

I bildspelet ovan ser du ett urval av produkterna, med information om priser.

]]> http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/valkommentillbutikenslottsbodenpakungligaslottet.5.533be1ac15510dbc38578.html En konsert i världsklass – Mezzosopran Katarina Karnéus och pianist Johan Ullén gästar Gripsholms slott 29 juli Sat, 15 Jul 2017 16:55:00 +0200

En konsert i världsklass – Mezzosopran Katarina Karnéus och pianist Johan Ullén gästar Gripsholms slott 29 juli

Missa inte möjligheten att lyssna på mezzosopranen Katarina Karnéus och pianisten Johan Ullén. Den 29 juli gästar de  Rikssalen på Gripsholms slott. Biljetter förköps via länken nedan.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Lördag 29 juli kl. 17.00; Gripsholms slott
Katarina Karnéus och Johan Ullén

Katarina Karnéus har hela världen som sin arbetsplats, är utbildad i London och begick sin debut på Metropolitan i New York 1999. Idag framträder hon på Göteborgsoperan, Bayrischer Staatsoper i München, i Bryssel, Berlin, Paris och Stockholm. Till Sörmland har Katarina Karnéus ett särskilt gott öga och sjöng nyligen vid en konsert med Eskilstuna Symfoniorkester och ansvarar för den årliga operafestivalen i Stålboga konsertpaviljong.

Johan Ullén är en av de mest kända pianisterna i sin generation. Utbildad i Stockholm och Helsingfors, har gjort många inspelingar och direktsända konserter i etern men är också kompositör. Bland mycket annat av sångcykeln Lady Macbeth för just Katarina Karnéus. Johan Ullén har tidigare i sommar framträtt på Gripsholm tillsammans med hustrun Terés Löf.

Kvällens program innehåller bland annat verk av Wilhelm Peterson-Berger, Pjotr Tjajkovskij och Johan Ullén. 

Biljetter

» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/enkonsertivarldsklassmezzosoprankatarinakarneusochpianistjohanullengastargripsholmsslott29juli.5.66557915a26c2b53817a.html
Riddarholmskyrkan är öppen dagligen till och med september  Fri, 23 Jun 2017 23:00:00 +0200

Riddarholmskyrkan är öppen dagligen till och med september 

Riddarholmskyrkan säsongsöppnar i maj! Upptäck kyrkan på egen hand eller följ med på en guidad visning i de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka.

Riddarholmskyrkan är öppen dagligen maj till september kl. 10.00–17.00.

Guidad visning

Följ med på guidad visning i den kungliga begravningskyrkan och lyssna till berättelser från kyrkans långa historia. Visningen avser cirka 40 min rundvandring med guide. För att delta löser du entrébiljett i Riddarholmskyrkans kassa strax innan visningen börjar.

Guidade visningar ges dagligen maj till september, svenska kl. 13.30 och engelska kl. 14.30.

Egen rundvandring

Riddarholmskyrkan är öppen för egen rundvandring, här kan du läsa skyltarna som finns uppsatta runt om i kyrkorummet. Det finns även en vägledning om Riddarholmskyrkan att köpa, som berättar mer.

Biljett och kombinationsbiljett

Entrébiljett till Riddarholmskyrkan kan lösas i entrékassan eller köpas online.

» Köp biljett onlinelänk till annan webbplats

För den som även vill besöka Kungliga slottet finns en kombinationsbiljett. Kombinationsbiljetten som inkluderar besök till Riddarholmskyrkan, Representationsvåningarna, Skattkammaren, Museum Tre Kronor och Gustav III:s Antikmuseum, inom sju dagar.

Konserter

Varje sommar presenteras ett konsertprogram i Riddarholmskyrkan med några av landets främsta musiker inom klassisk och gregoriansk musik. Konserterna ingår i den ordinarie entréavgiften till kyrkan.

» Läs mer om Riddarholmskyrkan
» Hitta hit

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/riddarholmskyrkanaroppendagligentillochmedseptember.5.73a5feee15af50049ff1bcf.html
Musik på Gripsholm – se årets program och förköp biljetter Mon, 19 Jun 2017 13:00:00 +0200

Musik på Gripsholm – se årets program och förköp biljetter

Välkommen till årets konsertserie 'Musik på Gripsholm'. Sommaren 2017 gästas slottet bland andra av landets främsta pianister och en mezzosopran i världsklass. Vi bjuds på hjärta, smärta och intim jazz. Visor av Bellman och sånger från Astrids Lindgrens värld. Förköp dina biljetter redan nu.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Köp din biljett online via länkarna nedan. 

Bellmandagen i Hjorthagen

Söndag 23 juli kl. 14.00
Traditionsrik upplevelse i det gröna där Bellman dyker upp med Gripsholms slott som fond.
Plats: Gripsholms hjorthage
Ingen förbokning, biljett säljs vid Hjorthagsgrinden
» Läs mer

Katarina Karnéus och Johan Ullén

Lördag 29 juli kl. 17.00
Katarina Karnéus är mezzosopran med hela världen som arbetsplats med ett gott öga till Sörmland. Johan Ullén, piano, gör sitt andra framträdande på Gripsholm denna säsong.
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott
» Läs mer
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Doreen Ndagire, Ung svensk solist

Lördag 5 augusti kl. 17.00
A tribute to Nina är en intim jazzföreställning till minnet av Nina Simone. En soulfylld stämma fyller Rikssalen tillsammans med Björn Eriksson, piano, John Bjurström, trummor och Tomas Sjödell, kontrabas.
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott
» Läs mer
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brustna Hjärtan Barock

Lördag 12 augusti kl. 17.00
Telemann – con passione. Hjärta smärta, livet och döden. Ensemblen spelar lekfull musik på blodigt allvar och nu handlar det om Georg Philipp Telemann.
Plats: Gustav III:s teater, Gripsholms slott
» Läs mer
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barnkonserter

Lördag 19 augusti kl. 10.00, 12.00 och 14.00
Lönnebergakvartetten låter framtidens publik utforska  och upptäcka den klassiska musiken kl. 10.00, Duo Caminar spelar Trollflöjten kl. 12.00 och Sarah Riedel sjunger Jazz på Pippis vis, en familjekonsert med Georg Riedels musik, kl. 14.00. 
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott
» Läs mer
Ingen förbokning, ingår i entrébiljetten till slottet

Vinnarna i Swedish International Duo Competition 2017

Tisdag 22 augusti kl. 19.00 (obs! tiden ändrad till kl. 19.00)
Konsert med vinnarna i tävlingen för pianoduo.
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott
» Läs mer
» Köp biljetter länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Julkonsert

Lördag 16 december kl. 16.00
Plats: Rikssalen, Gripsholms slott
» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

» Hitta till Gripsholms slott

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/musikpagripsholmsearetsprogramochforkopbiljetter.5.41402262159445f6179838.html
Eva Hilds skulpturer ställs ut på Djurgården i sommar Sun, 18 Jun 2017 13:30:00 +0200

Eva Hilds skulpturer ställs ut på Djurgården i sommar

Den 5 juni till och med 31 augusti ses Eva Hilds storskaliga skulpturer längs Djurgårdsbrunnskanalen (se karta nedan). För besökare blir det här en chans att få uppleva verken i ett samspel med den skiftande naturen. 

Eva Hild har med sina karaktäristiska organiska former blivit en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hon har även en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i betydande privata och institutionella samlingar runt om i världen.

Hennes skulpturer är som kroppar exponerade för tryck och rörelse. Hålrummen, luften och tomheten i skulpturerna definierar verken. På så sätt kan man säga att det är det frånvarande som definierar det närvarande. Såväl utsida som insida är presenterad och de avancerade formerna uttrycker fragil skörhet och kraftfull styrka på samma gång. De abstrakta formerna rör sig in och ut genom sig själva och trots att skulpturerna kan vara voluminösa präglas de av en sinnlig lätthet.

Uställningen ses 5 juni ill 31 augusti

Presentationen av Eva Hilds skulpturer följer upp förra årets uppskattade utställning med Tony Cragg. Årets utställning kommer att bestå av sex storskaliga Hild-skulpturer i aluminium som installeras längs Djurgårdsbrunnskanalen.

Utplacerade på Djurgården tillför samspelet mellan naturen och skulpturerna en extra dimension. Den ständigt skiftande naturen ramas in och förändras genom hålrummen i Hilds enastående skulpturer.

Utställningen är initierad av H.K.H. Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungl. Djurgårdens förvaltning.

Om Eva Hild

Eva Hild är född 1966 i Lidköping, uppvuxen i Borås och utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg med en Master of Fine Arts 1998 . Hon är representerad på bland annat Museum of Arts and Design (New York, USA), Museum of Fine Arts (Boston, USA), Sèvres Ceramics Museum (Paris, France) och Museum of Modern Ceramic Art (Gifu, Japan). I Sverige finns hennes verk med i betydande samlingar såsom Nationalmuseum i Stockholm, Borås Konstmuseum och Röhsska Museet i Göteborg och hon har erhållit ett flertal priser, utmärkelser och stipendier både i Sverige och internationellt. Nyligen tilldelades hon det prestigefulla The Barnett and Annalee Newman Foundation Award och vid Konstakademins högtidssammankomst den 17 februari 2017 mottog Eva Hild Asmund och Lizzie Arles skulptörpris.

Skulpturernas placering:

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdjurgarden/evahildsskulpturerstallsutpadjurgardenisommar.5.5abc402515af4e63ac6c7c.html
Fotografiska porträtt av Dawid ställs ut på Gripsholms slott Sun, 18 Jun 2017 12:00:00 +0200

Fotografiska porträtt av Dawid ställs ut på Gripsholms slott

Under perioden 20 maj till 27 augusti ges en unik möjlighet att se fotoutställningen 'Men' på Gripsholms slott. Utställningen visar 49 fotografiska porträtt av män tagna av fotografen Dawid som inte tidigare visats ett större sammanhang.

Dawid (Björn Dawidsson, född 1949) räknas till en av Sveriges främsta fotografer. Han slog igenom stort under 80-talet med utställningen Rost på Fotografiska museet (nu en integrerad del av Moderna Museet). Där visade han på hur en rostig och krokig spik kan förvandlas till något unikt och konstnärligt uttrycksfullt. Sedan dess har han i sina verk tänjt på hävdvunna begrepp och gränser för vad som betraktas som fotokonst.

Självporträtt. Foto: Dawid (Björn Dawidsson)©2017

Utställningen på Gripsholm

I utställningen 'Men' ses 49 fotografiska porträtt vilka inte tidigare visats i ett större sammanhang. Porträtt är en ännu relativt okänd sida av Dawids konstnärskap som nu besökarna får ta del av. Dawid har tidigare gjort ett officiellt porträtt av H.M. Konungen med anledning av 60-årsdagen 2006, vilket fungerade som förlaga till ett frimärke.

Utställningen är ytterligare en del av Nationalmuseums presentationer av svenska samtida fotografer som inleddes 2006.

Bilden är ett självporträtt av Dawid. Foto: Dawid (Björn Dawidsson)©2017

Svenska statens porträttsamling

På Gripsholms slott finns sedan 1822 Statens porträttsamling, världens äldsta nationella porträttsamling, som i dag omfattar mer än 5 000 porträtt av svenska män och kvinnor. Sedan 1881 ansvarar Nationalmuseum för samlingen.

Välkommen att besöka utställningen 'Men' som ses under perioden 20 maj till 27 augusti på Gripsholms slott. Utställningen visas under ordinarie öppettider.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/fotografiskaportrattavdawidstallsutpagripsholmsslott.5.73a5feee15af50049ff2865.html
Kungligt porslin – utställningen på Rosersberg ses sommaren 2017 Sun, 18 Jun 2017 10:30:00 +0200

Kungligt porslin – utställningen på Rosersberg ses sommaren 2017

En unik samling av porslin och keramik från Rörstrand Museum och de kungliga samlingarna under nära 300 år visas på Rosersbergs slott! Utställningen 'Kungligt porslin från Rörstrand – Rörstrands porslinsfabrik 1726‑2016' visas maj­‑september.

Det svenska kungahuset har under Rörstrands 290 år haft många kopplingar till porslin och keramik. Arkitekten Jean-Eric Rehn, en av Stockholms slotts skapare, uppdrogs att rita Rörstrands första egna mönster.

Går vi framåt i tiden var Oskar II en stor samlare av 1700-talsfajans, Prins Eugen gjorde beställningar från Rörstrand till sitt hem på Waldemarsudde. Gustav VI Adolf intresserade sig för Carl-Harry Stålhanes stengods producerat vid Rörstrand och på senare år har Prins Carl Philip medverkat i framtagningen av serien ”Svenska Rödlistan”.

Bredden på stilar, ålder och material gör denna utställning till ett måste för alla design- och historieintresserade.

Utställningen visas perioden 6 maj till 30 september på Rosersbergs slott Utställningen upptäcker du på egen hand:
maj samt september: lördag–söndag kl. 11.00–16.00
juni–augusti: tisdag–söndag kl. 11.00–17.00

Passa även på att gå en slottsvandring, guidade visningar varje heltimme samma period.

» Hitta till Rosersberg

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/kungligtporslinutstallningenparosersbergsessommaren2017.5.56adc1ab158b45b0bfc429.html
Klassisk musik i Riddarholmskyrkan – se sommarens konsertprogram Sun, 18 Jun 2017 05:30:00 +0200

Klassisk musik i Riddarholmskyrkan – se sommarens konsertprogram

Välkommen till sommarkonserter i Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Landets främsta musiker inom klassisk och gregoriansk musik framför musik i den kungliga kyrkan på Riddarholmen.

Konserter i sommar

Varje sommar presenteras ett konsertprogram i Riddarholmskyrkan med några av landets främsta musiker inom klassisk och gregoriansk musik. Konsert söndagar kl. 17.00 i juli och första söndagen i augusti.

Konserten ingår i den ordinarie entréavgiften till kyrkan, som är öppen för egen rundvandring kl. 10.00–17.00.

» Se sommarens konsertprogram i Riddarholmskyrkanöppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltriddarholmskyrkan/klassiskmusikiriddarholmskyrkansesommarenskonsertprogram.5.73a5feee15af50049ff262f.html
Sommartider på Drottningholm Thu, 15 Jun 2017 21:00:00 +0200

Sommartider på Drottningholm

Drottningholms slott är öppet dagligen maj till september. Följ med på slottsvandring, gå på bildjakterna eller vandra i slottet på egen hand. Promenera i den vackra slottsparken och titta närmare på de byggnader och skulpturer som finns där.

Gå med på en guidad visning

Att följa med våra kunniga guider genom slottets paradvåningar gör slottsbesöket till en extra upplevelse. Slottsvisningen är en cirka 45 min lång vandring genom slottets salar. Guiden berättar ett urval om slottets historia, vilka som verkat här och om föremålen som finns i salarna.

Slottsvisningen ges på svenska och engelska vid varje klockslag:
Maj helger kl. 10.00, 12.00, 14.00 och 16.00
Juni–september dagligen kl. 10.00, 12.00, 14.00 och 16.00

Egen rundvandring på slottet

Vandra i slottets salar på egen hand, låt rummens skyltprogram guida dig eller ladda ner vår app Kungliga Slotten. Det finns även en vägledning om slottet att köpa, som berättar mer.

Förköp biljetter

Biljetter kan köpas i slottets entrékassa och i besökscentret under ordinarie öppettidlänk till annan webbplats eller på webben. För den som vill även vill besöka Kina slott finns en kombinationsbiljett.

» Köp biljetter här på webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Promenera i slottsparken

Promenera i den vackra slottsparken och titta på de skulpturer och byggander som finns där. Drottningholms slottsområde är med på Unesco:s världsarvslista över platser av omistligt värde för mänskligheten. Karta över slottsområdet med information om parken finns att ladda hem.

Butik och servering

Besök Slottsboden med unika produkter framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna. Slottsboden är belägen i besökscentret vid Drottningholms slott. I besökscentrumet finns även kafé och restaurang.

Slottsutflykt med båt

Åk på en slottsutflykt med Strömma kanalbolag, från Stadshuskajen till Drottningholm. Färdas genom Stockholms idylliska skärgård med sekelskiftesbåt. Boka biljetter och läs mer om båtturerna: www.stromma.selänk till annan webbplats

» Läs mer om Drottningholms slott

» Hitta hit

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/sommartiderpadrottningholm.5.73a5feee15af50049ff1b41.html
Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet dagligen Wed, 14 Jun 2017 18:30:00 +0200

Gör en utflykt till Gripsholms slott – öppet dagligen

Välkommen till Gripsholms slott och den pittoreska småstaden Mariefred. Vandra i slottet, följ med på en guidad visning, upptäck porträttsamlingen, besök slottsbutiken och flanera på slottsholmen. Slottet är öppet dagligen till den 30 september. 

Intill den lilla staden Mariefred med dess smala gränder och kyrkan från stormaktstiden ligger vasaborgen Gripsholm. Byggd av Gustav Vasa, ombyggd av Karl IX, tillbyggd av drottning Hedvig Eleonora och Gustav III.

Till sevärdheterna hör landets bäst bevarade rum från vasakungarnas tid och en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar, som Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn.

Här hänger Sveriges kändisar!

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid, och omfattar över 4500 verk.

» Besöksinformation
» Musik på Gripsholm – se sommarens konsertprogram 

Föredrag och konserter 2017

» Program och biljetter online

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

» Hitta till Gripsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/gorenutflykttillgripsholmsslottoppetdagligen.5.73a5feee15af50049ff2602.html
Antikmuseet säsongsöppet Tue, 13 Jun 2017 18:22:00 +0200

Antikmuseet säsongsöppet

Välkommen till Gustav III:s antikmuseum, ett av Europas äldsta museer som öppnades redan år 1794. Den konst- och antikintresserade kung Gustav III köpte in museets skulpturer under en resa till Italien, och är idag placerade i slottets stengallerier exakt som de ursprungligen ställdes ut.

Stengallerierna är belägna i slottets nordöstra flygel. I det Större stengalleriet silar ljuset in från slottets trädgård Logården och där är samlingens praktpjäs, Endymion, placerad. Skulpturen väckte stor beundran på 1700-talet. 

» Läs mer om skulpturerna

» Se en introduktionsfilm om museet

Entré till museet är via Lejonbacken, nr 5 på skissen nedan.

» Besöksinformation

Foton i bildspelet: Lisa Raihle Rehbäck/Kungl. Hovstaterna

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/antikmuseetsasongsoppet.5.73a5feee15af50049ff1aa3.html
Upptäck Ulriksdal – säsongsöppet! Tue, 13 Jun 2017 17:35:00 +0200

Upptäck Ulriksdal – säsongsöppet!

Gör en utflykt till Ulriksdal i sommar! Ulriksdals slott och Orangerimuseet är öppet tisdag till söndag 15 juni–13 augusti. Följ med på en guidad visning eller strosa på egen hand i Orangeriet. Promenera i den vackra slottsparken och besök kaféet med uteservering.

Följ med på en guidad visning

Följ med våra kunniga guider på visningar i Ulriksdals slott, Confidencen och Orangerimuseet och gör besöket till en extra upplevelse. Visningarna är cirka 45 minuter långa och biljetter löses i Orangerimuseet.

» Se tider för guidade visningar

Egen rundvandring i Orangerimuseet

I Ulriksdals slottspark finns Orangeriet som idag är en fantastisk utställningsplats för Nationalmuseums samling av svensk skulptur. Här ses verk av landets främsta skulptörer som Carl Milles och Johan Tobias Sergel.

» Orangeriets öppettider

Bildjakt, parkquiz och pysselbok för barn

För våra yngre besökare finns bildjakten som barnen kan låna och ta med sig in i Slottet under en guidad visning. Promenera i slottsparken och upptäcka allt som finns där genom det roliga Parkquizet. För alla som gillar att pyssla finns pysselboken Mitt Ulriksdal att köpa i Slottsboden.

Försäljning från Slottsboden

Slottsboden är butiken med unika produkter framtagna med inspiration från de kungliga samlingarna. På Ulriksdal finns ett urval produkter till försäljning, bland annat med anknytning till Ulriksdal. Besök butiken i Orangerimuseet.

Slottsparken med kafé

Upplev Ulriksdals slottspark vid Edvikens strand! Här ses både barockens strikta ideal med alléer och symmetri, men även den engelska romantiska stilen med promenadvägar genom otuktad natur. I slottsparken finns kafé med uteservering och på promenadavstånd finns två handelsträdgårdar.

Kapellet

Ulriksdals slottskapell ritades av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander och uppfördes på 1860-talet på en udde söder om slottet. Kapellet är utformat i holländsk nyrenässans med viss inspiration från Venedig. Kyrkan kan bokas för vigslar och dop.

» Läs mer om Ulriksdals slottskapell

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltulriksdal/upptackulriksdalsasongsoppet.5.73a5feee15af50049ff3281.html
RokokoGo! Kluriga bildjakter i Drottningholms slottssalar Sat, 10 Jun 2017 19:00:00 +0200

RokokoGo! Kluriga bildjakter i Drottningholms slottssalar

På Drottningholms slott finns aktiviteter för hela familjen, bland annat roliga och lärorika bildjakter för både barn och vuxna. Bildjakterna utförs på egen hand under ordinarie öppettider.

Lejonsafari och guldjakt – bildjakt för barn

Gå på upptäcktsfärd i slottets salar! Låna en karta med detaljbilder från slottets inredningar och hitta var motiven finns i slottet och vad bilderna föreställer.

Välj mellan Lejonsafari för att spana efter lejon, Flora för att hitta blommor och växter, Fauna för att smyga efter djur eller Guldjakten för att leta guld. Passar åldern 4–12 år, men är lika rolig för alla i familjen. Alla barn som deltar får en belöning efteråt!

RokokoGo! Bildjakt för vuxna

För de som vill ha en mer avancerad bildjakt finns RokokoGo, en bildjakt där man på egen hand upptäcker 1700-talets stilideal rokokon och se hur den kom till uttryck på Drottningholms slott. Passar ungdomar och vuxna som vill ha en utmaning!

Alla bildjakter hämtas ut vid slottets entré och aktiviteten går att genomföra under ordinarie öppettider.


]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/rokokogoklurigabildjakteridrottningholmsslottssalar.5.19ba359a15a27172881827.html
Tullgarns slott öppet för säsongen Fri, 09 Jun 2017 12:00:00 +0200

Tullgarns slott öppet för säsongen

Gör en utflykt till Tullgarns slott. Följ med på en guidad visning och se bland annat unika inredningar från sent 1700-tal. Vandra i slottsparken och njut av en kopp kaffe eller en lunch på Tullgarns Värdshus.

Guidade visningar

Tullgarns slott är öppet i samband med guidade visningar maj till september. Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring och se bland annat unika inredningar från sent 1700-tal. Öppet tisdag till söndag från juni. 

» Se tider för guidade visningar 

Butik

I samband med slottsbesöket finns det möjlighet att köpa souvenirer och presentartiklar från butiken Slottsboden. Här finns unika produkter med anknytning till föremål i de Kungliga samlingarna.

Park

Promenera i Tullgarns slottspark och upptäck de olika idealen från slottets brukare och deras samtid. Från 1600-tal till sent 1900-tal. Under Gustaf V och Victorias tid får parken en stor mängd exotiska träd, av vilka en del finns kvar än idag. Läs mer om parken.

Upptäck mer

Njut av en kopp kaffe eller en lunch på Tullgarns värdshus som är beläget i Tullgarns slottspark. Eller packa upp en picknickkorg vid någon av parkens dammar. Här finns även möjlighet till boende. Läs mer om Tullgarns värdshuslänk till annan webbplats.

» Hitta till Tullgarn

Läs om Tullgarn i sommartidningen


En vacker sommardag den 28 juni 1909 kom världshistorien till Tullgarn. Läs webbtidningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och den spännande artikeln om när Ryska tsarfamiljen var på släktbesök på Tullgarn.

» Läs tidningen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellttullgarn/tullgarnsslottoppetforsasongen.5.73a5feee15af50049ff2386.html
Säsongsöppet på Kina slott i Drottningholms slottspark Thu, 08 Jun 2017 14:30:00 +0200

Säsongsöppet på Kina slott i Drottningholms slottspark

Kina slott är öppet dagligen under sommaren, maj till september. Gör en sommarutflykt till Drottningholm och besök det exotiska lustslottet Kina slott. Slottet är öppet för fri rundvandring och en nyhet för i år är audioguider som berättar om slottets spännande historia.

Audioguide och fri rundvandring

Med Kina slotts nya audioguide ges en spännande visning, den tar dig genom salarna och berättar om slottets historia, föremålen och vilka som verkat där. Audioguider finns att hyra i slottets entré. Ladda även ner appen Kungliga Slotten.

Kina slott är öppet dagligen maj–augusti kl. 11.00–16.30 och i september kl. 12.00–15.30.

Biljetter

Biljetter kan köpas i slottets entrékassa och i Besökscentret under ordinarie öppettid eller på webben. För den som även vill besöka Drottningholms slott finns en kombinationsbiljett.

Promenera i slottsparken

Promenera i den vackra slottsparken och titta närmare på byggnader och skulpturer som finns där. Här vandrar du genom historiska stilideal från
1600–talets barock till engelsk park från sent 1700–tal.

Karta över slottsområdet med information om parken finns att ladda hem.

Butik och servering

På Kina slott finns ett litet sortiment av souvenirer med anknytning till slottet. Ett större sortiment av produkter finns i Slottsboden som är belägen i Besökscentret vid Drottningholms slotts sjösida. Där finns även kafé och restaurang.

Slottsutflykt med båt

Åk på en slottsutflykt med Strömma kanalbolag, från Stadshuskajen till Drottningholm. Färdas genom Stockholms idylliska skärgård med sekelskiftesbåt. Boka biljetter och läs mer om båtturerna: www.stromma.se

» Läs mer om Kina slott
» Hitta hit

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkina/sasongsoppetpakinaslottidrottningholmsslottspark.5.73a5feee15af50049ff1a3b.html
Upptäck Karl Johans lustslott på Kungliga Djurgården Wed, 07 Jun 2017 17:29:00 +0200

Upptäck Karl Johans lustslott på Kungliga Djurgården

Välkommen till Rosendals slott på Kungliga Djurgården! Slottet är öppet 15 juni till 13 augusti i samband med guidade visningar. Rosendal är ett unikt dokument över den europeiska empirstilen, som i Sverige även kallas Karl Johans-stil.

Till stor del står slottet än i dag som det gjorde under Karl Johans tid. Inredningen präglas av möbler i mahogny och heltäckande mattor och gardiner i starka färger.

Slottsvandringar

Slottet är öppet 15 juni–13 augusti i samband med guidade visningar tisdag–söndag. Visningen tar cirka 45 minuter och guiden berättar om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och inredningar. De guidade visningarna ges både på svenska och på engelska. För att delta i visningen löser du entrébiljett på slottet strax innan visningen börjar.

» Se tider för guidade visningar

Slottsboden

Vid slottets entré finns försäljning med produkter framtagna med inspiration av de Kungliga samlingarna. Här finns bland annat vykort och litteratur med anknytning till Rosendals slott.

Omgivning och kafé

Upptäck byggnaderna på Rosendal som Karl XIV Johan lät uppföra på 1800-talet. På Rosendal finns ett skyltprogram som berättar om byggnadernas historia och inbjuder till en självguidad promenad. Intill Rosendals slott ligger Rosendals Trädgård med kafé och gårdsbutik. Här kan man avnjuta en kopp kaffe eller en lunch i en vacker miljö.

Renoveringsarbete

På Rosendals slott har ett renoveringsarbete påbörjats. Detta gör att vissa av slottets rum inte går att visa. Renoveringen under sommaren påverkar biblioteket, blå och gula kabinettet samt det blå förmaket.

Läs om Rosendal i sommartidningen

På Rosendals slott står ett föremål som Karl XIV Johan värderade mycket högt – ett franskt bord, tillverkat helt i Sèvresporslin. Bordet fick Karl XIV Johan av den franska kungen Ludvig Filip 1843. På bilden ses sen detalj från Sèvresbordet som finns i Lanterninen på Rosendals slott.

» Läs hela artikeln och tidningen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosendal/upptackkarljohanslustslottpakungligadjurgarden.5.73a5feee15af50049ff3232.html
'A tribute to Nina' med Doreen Ndagire – konsert på Gripsholms slott 5 augusti Tue, 06 Jun 2017 16:56:00 +0200

'A tribute to Nina' med Doreen Ndagire – konsert på Gripsholms slott 5 augusti

A tribute to Nina är en intim jazzföreställning till minne av kompositören, sångaren, pianisten och aktivisten Nina Simone, framförd av Doreen Ndagire, Ung svensk solist. Lördag 5 augusti kl. 17.00 på Gripsholms slott.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Lördag 5 augusti kl. 17.00, Gripsholms slott
Doreen Ndagire

Doreen Ndagire är en ung, gospelskolad vokalist med bakgrund i Tensta Gospel Choir. Hennes soulfyllda stämma bjuder på tolkningar av Ninas allra starkaste bidrag till medborgarrättsrörelsen i USA, med låtar som Mississippi Goddam och Old Jim Crow, men också låtar som följt oss in i 2000-talet, Aint got no/I got life och Feeling good.

Med sig har Doreen Ndagire sin trio: Björn Eriksson, kapellmästare/piano, John Bjurström, trummor och Tomas Sjödell, kontrabas.

Biljetter

» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/atributetoninameddoreenndagirekonsertpagripsholmsslott5augusti.5.66557915a26c2b538190.html
Sommarens nyheter och reportage – läs nya sommartidningen! Mon, 05 Jun 2017 08:00:00 +0200

Sommarens nyheter och reportage – läs nya sommartidningen!

Läs årets tidning om sommarens nyheter och evenemang på de kungliga besöksmålen. Här finns också reportage om slottens historia, bland annat om sidenodlingen på Drottningholm och om ryska tsarfamiljen som kom på släktbesök! Länk till webbtidningen här nedan.

» Läs webbtidningen  länk till annan webbplats

Slott i världen är temat för årets sommartidning, om de exotiska inslagen från världens alla hörn som finns på våra slott. Läs om Kina slotts kinesiserande inredning, odling av exotiska växter i orangeriet i Ulriksdals slottspark och inte minst när den ryska tsarfamiljen var på besök på Tullgarns slott. Stadsbesök från olika delar av världen tas idag emot av Kungaparet ett par gånger om året, och i sommartidningen kan du läsa om hur Hovstallets arbete går till under ett stadsbesök.

Läs också om de kungliga besöksmålens program och evenemang, samtliga öppna under sommaren!

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/sommarensnyheterochreportagelasnyasommartidningen.5.73a5feee15af50049ff2118.html
Brustna Hjärtan Barock spelar i teatern på Gripsholms slott 12 augusti Sat, 03 Jun 2017 16:56:00 +0200

Brustna Hjärtan Barock spelar i teatern på Gripsholms slott 12 augusti

Gruppen Brustna Hjärtan Barock gästar Gripsholms slottsteater med Telemann – con passione, en hyllning till tonsättaren med musik som berör både hjärta och intellekt. Förköp biljetter via länken nedan.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Lördag 12 augusti kl. 17.00, Gripsholms slott
Brustna Hjärtan Barock

Hjärta, smärta, livet och döden. Brustna Hjärtan Barock spelar lekfull musik på blodigt allvar och 2017 handlar det om Georg Philipp Telemann. Tonsättarens mångsidiga kompositioner ligger ensemblen varmt om hjärtat, han skriver i olika nationers stilar, blandar folkmusikelement i sin musik och berör både hjärta och intellekt. Med anledning av 250-årsminnet av tonsättarens död vill Brustna Hjärtan Barock uppmärksamma hans omväxlingsrika verk.

Brustna Hjärtan Barock är Jana Langenbruch, Ida Meidell Blyod, Andrea Ravandoni, Stina Petersson och Marcus Mohlin.

Biljetter

» Köp biljetterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/brustnahjartanbarockspelariteaternpagripsholmsslott12augusti.5.66557915a26c2b5381aa.html
Slottskyrkan på Kungliga slottet öppen med fri entré  Fri, 02 Jun 2017 07:00:00 +0200

Slottskyrkan på Kungliga slottet öppen med fri entré 

Upptäck Slottskyrkan på Kungliga slottet! Under sommarsäsongen finns möjlighet att se kyrkan där kungliga dop och bröllop ägt rum. Slottskyrkan är öppen dagligen för egen rundvandring till och med september. 

Gudstjänster och fri rundvandring

Kyrkan är öppen vid gudtjänster söndagar kl. 11, året om. Under sommarmånaderna, till och med september, är kyrkan öppen dagligen för egen rundvandring.

» Besök Slottskyrkan

Obs! Kyrkan är stängd 12 och 13 juli, och öppna cirka kl. 14.00 den 14 juli.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/slottskyrkanpakungligaslottetoppenmedfrientre.5.6ba533315af4ed7b7eb13.html
Musikpärlor, Trollflöjten och favoriter ur Astrids Lindgrens värld – konserter för barn på Gripsholms slott 19 augusti Thu, 01 Jun 2017 16:56:00 +0200

Musikpärlor, Trollflöjten och favoriter ur Astrids Lindgrens värld – konserter för barn på Gripsholms slott 19 augusti

Nu är det dags för alla barn att gå på konsert på Gripsholms slott! Inte bara en, utan tre konserter riktade till barn och vuxna blir det i Rikssalen på Gripsholms slott lördag 19 augusti, kl. 10.00, 12.00 och 14.00.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Lördag 19 augusti kl. 10.00, 12.00och 14.00
Konserter för barn

Kl. 10.00 Lönnebergakvartetten
Hur bakar man en wienervaldstårta? Var ligger Bergakungens sal? Hur låter en bebisfiol?
Lönnebergakvartetten ger hela familjen ett spännande och lustfyllt möte med klassisk musik. Favoriter från Astrid Lindgrens sagor blandas med den klassiska musikens pärlor och publiken deltar med sång, dans och rörelse.
Malin-My Wall, violin och sång, Hanna Wiklund, violin och sång, Nora Roll, viola och sång, Magdalena Mårding, cello och sång.

Kl. 12.00 Duo Caminar: Trollflöjten
Wolfgang Amadeus Mozarts egna originalduetter på operan Trollflöjten tolkas av Åsa Karlberg, flöjt/berättare och Mårten Falk, gitarrer/berättare.
Duo Caminar turas om att läsa sagan om Trollflöjten ur en stor bok och kan inte låta bli att spela och leka att de är figurierna i sagan. Tamino, Papageno, Nattens Drottning, Sarastro, Pamina, Papagena får alla vara med. Till och med trollflöjten, fast den både är synlig och osynlig.

Kl. 14.00 Sarah Riedel
I Jazz på Pippis vis bjuder Sarah Riedel tillsammans med några av Sveriges främsta jazzmusiker på välkanda melodier från Astrid Lindgrens underbara värld. Musiken från Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket i nya, lekfulla och finstämda versioner med plats för improvisation och där musikerna berättar om sina instrument.
Sarah Riedel, sång, Thomas Backman, altsaxofon och klarinetter, Mattias Ståhl, vibrafon, Jon Fält, trummor och Viktor Skokic, kontrabas.

Biljetter

Konserterna ingår i slottets ordinarie entréavgift, ingen förbokning. 

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/musikparlortrollflojtenochfavoriterurastridslindgrensvarldkonserterforbarnpagripsholmsslott19augusti.5.19ba359a15a271728814f6.html
Slottsvandring och porslinsutställning – gör en utflykt till Rosersberg Sun, 28 May 2017 20:00:00 +0200

Slottsvandring och porslinsutställning – gör en utflykt till Rosersberg

Gör en utflykt till slottet där tiden stått stilla. Vandra i rummen som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860. Se sommarens utställning 'Kungligt porslin’. Njut av naturen i slottsparken och koppla av i kaféet. Från den 1 juli finns även möjlighet att

På Rosersberg känns historiens vingslag, här har många kungligheter spenderat sköna sommardagar. Kung Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, bebodde slottet. Karl Johans sängkammare tillhör en av Sveriges förnämsta inredningar från 1800-talets första årtionden.

Guidade visningar

Rosersberg är öppet i samband med guidade visningar maj–september. Följ med på slottsvandring genom unika rum som i stort sett står orörda från tiden 1795–1860. Visningen avser cirka 45 min guidning om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och inredningar.

Juni–augusti: tisdag–söndag; kl. 11, 12, 13, 14 och 16 engelska kl. 15
September: lördag–söndag; kl. 11, 12, 13 och 14 engelska kl. 15

»länk till annan webbplats Besök Rosersbergs slott

Utställning 'Kungligt porslin från Rörstrand'

Utställningen 'Kungligt porslin från Rörstrands porslinsfabrik 1726‑2016'länk till annan webbplats på Rosersbergs slott. Här visas en unik samling av porslin och keramik från Rörstrand Museum och de kungliga samlingarna under nära 300 år.

Utställningen upptäcker du på egen hand under öppettid:
Juni–augusti: tisdag–söndag kl. 11.00–17.00
September: lördag–söndag kl. 11.00–16.00

» Läs om utställningen

Båttur till Rosersberg på Mälarens Kungsled

Följ med på en båttur med MS Evert Taube på Mälarens Kungsled till Rosersbergs slott perioden 1 juli till 13 augusti.

» Tider och bokning båtturlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Butik

I samband med slottsbesöket finns det möjlighet att köpa souvenirer och presentartiklar från butiken Slottsboden. Här finns unika produkter med anknytning till föremål i de Kungliga samlingarna.

Upptäck mer

Vid Rosersbergs slott finns ett kafé och hotelllänk till annan webbplats. Upptäck också Rosersbergs slottskapell som kan bokas för dop och vigslar.

» Läs mer om Rosersbergs slott
» Se en film om slottet
» Hitta hit

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/slottsvandringochporslinsutstallninggorenutflykttillrosersberg.5.73a5feee15af50049ff1c92.html
Göran Persson årets hedersporträtt Sun, 28 May 2017 11:13:00 +0200

Göran Persson årets hedersporträtt

Varje år utökas Svenska statens porträttsamling på Gripsholms slott med ett hedersporträtt. 2017 års hedersporträtt föreställer Göran Persson. Målningen är utfört av konstnären Olle Hamngren som i en illusionistisk stil skapat ett konstverk med många bottnar.

Statens porträttsamling på Gripsholms slottlänk till annan webbplats, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett Hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man – donerat av Gripsholmsföreningen.

Göran Persson

Göran Persson, född 1949 i Vingåker, är en välkänd socialdemokratisk politiker, som gjorde resan från den kommunala världen till riksnivå och slutligen till internationell politik. Persson blev redan på 1970-talet kommunalråd för skolfrågor och var kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm när han utnämndes till skolminister 1989. Det var under denna första statsrådsperiod som han genomförde den hårt kritiserade kommunaliseringen av den statliga skolan. När Göran Persson återkom som statsråd i den nya regeringen Carlsson var det på posten som finansminister åren 1994–96. I den rollen blev han i stället rosad för sina insatser i samband med saneringen av statsfinanserna. ”Den som är satt i skuld är icke fri” blev Perssons politiska måtto. Helt överskuggande i hans karriär är åren som statsminister 1996–2006. Persson var samtidigt partiordförande i det Socialdemokratiska arbetarpartiet, en post han lämnade ett år efter valförlusten (2007).

Göran Persson var kontroversiell som politiker redan innan han blev statsminister. Enligt många statsvetare hade ingen regeringschef före honom till fullo utnyttjat det utrymme som bjuds i 1974 års regeringsform. Den så kallade presidentialiseringen med en ökad maktkoncentration till rollen som statsminister märktes genom Statsrådsberedningens expansion och begränsningen av departementschefernas makt. Samtidigt har det betonats att det fanns fler förklaringar än en önskan om ökad personlig makt. En annan viktig faktor är de krav som EU-medlemskapet ställde på regeringsarbetet i fråga om större samordning mellan olika politikområden där Sverige måste tala med en röst. Det senare medförde inte minst att Göran Persson kom att stärka sin roll på utrikespolitikens område där han till slut förvärvade en stor respekt inte minst för sättet att sköta uppdraget som EU:s ordförandeland.

Göran Persson är i dag verksam bland annat som flitig konsult och seminarieledare. Persson uttalar sig också fortfarande i politiska frågor. Han är en mycket skicklig talare med stor retorisk förmåga. Göran Perssons eftermäle kommer säkert att präglas av en kluvenhet mellan dominant ledarstil och stora politiska insatser, inte minst vad gäller återställandet av statsfinanserna. Ingen torde dock kunna ifrågasätta, från vilket politiskt läger det än må vara, att Göran Persson hör till de mer framträdande svenska statsmännen från modern tid.

Konstnären Olle Hamngren

Porträttet är utfört av konstnären Olle Hamngren. Han är född 1960 och studerade vid Kungliga Konsthögskolan för professor Nils G. Stenqvist. Här utmärkte sig Hamngren genom att virtuost behärska det klassiska måleriet i en tid då man gärna ville förneka betydelsen av materialkunskap och den konstnärliga traditionen. När han debuterade på 1980-talet var naturimitation fortfarande ett skällsord och porträttkonsten lågt skattad. Då rådde ännu den schablonmässiga föreställningen att beställningsverk alltid står i motsatsförhållande till ”fritt” skapande.

Det har hänt mycket sedan fotografin tycktes hota måleriet och i synnerhet porträttkonsten. Relationen var dock länge så känslig att de flesta målare avsiktligt dolde alla spår av att ha använt fotografi som hjälpmedel. 180 år senare har Olle Hamngren inga problem med detta, utan kombinerar konventionella arbetsmetoder med digital bildbearbetning. Hamngrens måleri brukar liknas vid fotorealism, men själv har han inte ambitionen att porträtten skall se ut som fotografi utan som renodlat måleri. Hamngrens lek med illusionen blir på detta sätt ambivalent.

Olle Hamngren har sagt att ”många tror att ansiktet är det svåraste att måla av. Men så är det inte. I stället är det områden där det inte händer så mycket, som en vilande hand, som det är mycket besvärligare att få liv i.” I porträttet av Göran Persson har konstnären arbetat lika mycket med läderklädseln på Mats Theselius-stolen som modellens välvda panna. Genom en subtil användning av olika attribut som skulpturen av smederna eller ett bokstöd i form av en knäande dalahäst visar konstnären att detta är en svensk statsman och socialdemokrat. Den betraktare som inte känner igen den avbildade kan läsa namnet på en bokrygg, där man också får veta åldern: 68 år. Göran Persson betraktar oss med en allvarlig blick, som om vi överraskat honom mitt i en spännande läsning. Framställningen är både enkel och värdig. Olle Hamngren kan som få i dag balansera mellan det till synes högstämda och det triviala.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/goranperssonaretshedersportratt.5.73a5feee15af50049ff3196.html
Vinnarna i Swedish International Duo Competition 2017 ger konsert på Gripsholms slott  Fri, 26 May 2017 16:55:00 +0200

Vinnarna i Swedish International Duo Competition 2017 ger konsert på Gripsholms slott 

Sommarens konsertserie på Gripsholms slott avslutas med en konsert av årets vinnare av Swedish International Duo Competition, tisdag den 22 augusti kl. 19.00. Biljetter förköps via länken nedan.

MUSIK PÅ GRIPSHOLM 2017

Tisdagen den 22 augusti kl. 19.00, Gripsholms slott
Vinnaren av Swedish International Duo Competition

Swedish International Duo Competition är en unik tävling för unga musiker i åldrarna 18 till 30 år. Musiker från tjugo olika länder tävlar i duokonstellationer där piano måste vara ett av instrumenten. Det andra instrumentet kan vara till exempel violin, viola eller flöjt. Välkommen att lyssna till vinnaren av tävlingen 2017 i Rikssalen på Gripsholms slott den 22 augusti kl. 19.00. 

Biljetter

» Köp biljetter länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/vinnarnaiswedishinternationalduocompetition2017gerkonsertpagripsholmsslott.5.19ba359a15a27172881510.html
Evert Lundquists ateljé visas söndagar  Mon, 22 May 2017 18:00:00 +0200

Evert Lundquists ateljé visas söndagar 

Upplev Evert Lundquists ateljé i Drottningholms slottspark och upptäck konstnärens skapelser och de föremål i vilka han fann inspiration. Lyssna till våra museilärare som ger smakprov ur konstnärens liv och konstnärskap, söndagar kl. 15.00.

Evert Lundquist var en av 1900-talets främsta konstnärer och hans ateljé är inhyst i det gamla maskinhuset vid Kina slott i Drottningholms slottpark. Ateljén står så gott som orörd sedan 1992 då den gick från att vara en arbetsplats till att bli ett museum.

Maskinhuset användes att alstra ström med ångmaskin till det centraluppvärmda slottet i början på 1900-talet. På 50-talet övergick man till växelström och upplät huset till konstnärsateljé. Huset är, med sina välvda gavelfönster och rundning av gavlarna, representativt för det tidiga 1900-talets industribyggnader inom svensk jugendarkitektur.

Ateljén visas söndagar kl. 15.00

Evert Lundquists ateljémuseum visas vid guidade visning. Här ses idag oljemålningar, kolteckningar och torrnålsgravyrer av konstnären Evert Lundquist (1904–1994), som brukade ateljén mellan åren 1953 och 1992. Här finns också oljemålningar av hans hustru Ebba Reutercrona, pasteller av sonen Manne och en skulptur och oljemålning av sonen Hymme.

» Besök Evert Lundquists ateljé

Platsbiljett till visningen hämtas i kassan i Kina slott. Fri entré till visningen av ateljén i samarbete med stiftelsen www.evertlundquistsateljemuseum.selänk till annan webbplats

» Hitta till och på Drottningholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltdrh/evertlundquistsateljevisassondagar.5.73a5feee15af50049ff1600.html
Lyssna på orgelkonsert på Strömsholms slott den 27 augusti Thu, 04 May 2017 15:53:00 +0200

Lyssna på orgelkonsert på Strömsholms slott den 27 augusti

Välkomna till orgelkonsert på Strömsholms slott. Söndag den 27 augusti kl. 15.00 spelar Jörgen Engström på den fantastiska orgeln i Strömsholms slottskapell.

Diplomorganist Jörgen Engström har en lång meritlista från olika musikaliska sammanhang. På programmet i slottskapellet står musik av Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart och Jean Langlais. 

Orgeln

Orgeln i Strömsholms slottkapell är ett unikt instrument. Det är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsorglar och uppsattes 1742 av orgelbyggaren Daniel Stråhle. Den är placerad utanför själva kyrkorummet och delvis synlig nere i kapellet enom en öppning.

Orgeln har åtta stämmor och de synliga fasadpiporna utfördes i polerat engelsk tenn. Spelbordet är placerat på instrumentets baksida.

Slottskapellet på Strömsholm

Planerna på ett slottskapell i slottets vindsvåning fanns redan på Nicodemus Tessin d.ä. ritningar från 1668, men kapellet blev inte inrett förrän på 1730-talet, då Carl Hårleman fick uppdraget av drottning Ulrika Eleonora d.y. Förebilden var närmast italienska barockkyrkor.

Biljetter

Konserten ingår i i ordinarie entrébiljett till slottet. Ingen förbokning.

» Hitta till Strömsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/lyssnapaorgelkonsertpastromsholmsslottden27augusti.5.73a5feee15af50049ff3a32.html
Kungliga slottet öppet dagligen Mon, 01 May 2017 16:00:00 +0200

Kungliga slottet öppet dagligen

Kungliga slottet är öppet dagligen maj till september! Representationsvåningarna, Museum Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum och Skattkammaren ingår i slottsbiljetten. Följ med på visning i H.M. Konungens officiella residens.

Under månaderna maj till september är Kungliga slottet öppet dagligen kl.10.00– 17.00*. Entrébiljetten inkluderar besök till Representationsvåningarna, Museum Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum och Skattkammaren inom sju dagar.

*Paradvåningarna öppnar redan kl. 09.00 från 1 juli–31 augusti.

Guidade visningar

Att följa med på en visning med våra kunniga guider ger en extra upplevelse till ditt slottsbesök. Biljetter till de guidade visningarna löses i entrékassorna. Visningar ges i Representationsvåningarna, Skattkammaren och Museum Tre Kronor.
» Se tider för guidade visningar

Gå på egen rundvandring

Gå på egen rundvandring i slottets olika delar och låt skyltarna guida dig eller ladda ner appen Kungliga Slotten. Det finns även en vägledning om slottet att köpa i entrékassorna.

I Gustav III:s antikmuseum finns en audioguide som berättar om museet och de antika skulpturerna. Audioguide finns att hyra i museets entré.

Vaktavlösningen

På Kungliga slottet yttre borggård sker den traditionsenliga högvaktsavlösningen och vaktparaden. Under sommarhalvåret marscherar eller rider vaktparaden med musikkår genom stadens gator och fram till slottets yttre borggård. Läs mer och se tider för vaktavlösning.länk till annan webbplats

Inre borggården med kafé

Från mitten av juni öppnar slottets Inre borggård med ett sommarkafé. Här serveras kaffe, te, juicer, läsk, bakverk och luncher. Läs mer om sommarkaféet.

Slottsboden

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik på Kungliga slottets yttre borggård med produkter som har anknytning till de Kungliga samlingarna. Se ett urval av Slottsbodens produkter och läs mer.

Slottskyrkan

Besök Slottskyrkan i sommar som under sommarsäsongen är öppen för egen rundvandring, vilket ger tillfälle att se kyrkans inredning, arkitektur och konstverk. Slottskyrkan är platsen där flera kungliga dop och bröllop har tagit plats de senaste åren. Läs mer om Slottskyrkan.

» Läs mer om Kungliga slottet
» Hitta hit

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/kungligaslottetoppetdagligen.5.73a5feee15af50049ff1d0a.html
Fem belönas i guldäggsjakten Wed, 15 Mar 2017 14:05:42 +0100

Fem belönas i guldäggsjakten

Under påsklovet hjälpte över tusen barn till att leta efter guldägg i slottets paradvåningar. Alla fick hittelön, och fem slumpvis utvalda deltagare har lottats till en extra belöning.

Grattis till:

Nat Brearley 6 år, England

Christian Haga 12 år, Finland

Aurora Vesterberg 5 år

Hilda Hemphälä 10 år

Matilda Nyman 7 år

En bok från är på väg per post!

Nästa skollovsaktivitet på Kungliga slottet sker under höstlovet och annonseras här på webben. 

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/fembelonasiguldaggsjakten.5.19ba359a15a27172881169f.html
Upptäck Gripsholms program med föredrag och konserter Mon, 06 Mar 2017 16:21:00 +0100

Upptäck Gripsholms program med föredrag och konserter

Nu släpps biljetterna till årets program av föredrag och konserter på Gripsholms slott! Programserien gästas bland andra av uppskattade historiker och landets främsta pianister.

Programmet innehåller även nya spännande lunchföredrag med slottets egna experter och sommarens konsertprogram bjuder på lekfull musik på blodigt allvar i Gustav III:s teater, en intim föreställning till minnet av Nina Simone, jazz på Pippis vis, Bellmandagen i Hjorthagen och mer!

Föredrag och konserter 2017

» Program och biljetter online

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/upptackgripsholmsprogrammedforedragochkonserter.5.19ba359a15a27172881738.html
Läs om ätten Bernadotte på webben Fri, 13 Jan 2017 23:38:00 +0100

Läs om ätten Bernadotte på webben

Nu kan du läsa om samtliga i släkten Bernadotte, från 1800-tal till idag! Besök sidan med släktträdet och klicka på respektive namn – från Karl XIV Johan, den förste av ätten Bernadotte, till den senaste familjemedlemmen Prins Alexander.

Den förste i släktträdet är den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte som år 1810, vid 47 års ålder, valdes till svensk tronföljare av Sveriges riksdag.

Den yngste är Prins Alexander, hertig av Södermanland, som föddes den 19 april 2016 som första barn till Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia.

Läs om ätten Bernadotte på kungahuset.se/bernadotte och klicka på namnen i släktträdet.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/lasomattenbernadottepawebben.5.49441a2b159409fea4375f.html
Boka visning på Strömsholms slott året runt Thu, 05 Jan 2017 10:02:00 +0100

Boka visning på Strömsholms slott året runt

Strömsholms slott är öppet för bokade visningar året om. Vår guide tar med gruppen på en slottsvandring genom historiska rum och salar. En bokad visning kan även ha en speciell inriktning, om så önskas, som konsthistoria, möbelhistoria eller arkitektur.

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltstromsholm/bokavisningpastromsholmsslottaretrunt.5.2dc9487f14e8c508d032f6f.html
Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation   Sun, 01 Jan 2017 20:00:00 +0100

Paradvåningarna stänger i samband med officiell representation  

Kungliga slottet är H.M. Konungens officiella residens och i samband med representation kan paradvåningarna stängas helt eller delvis, se aktuella stängningsdatum här.

I samband med H.M. Konungens representation stänger paradvåningarna helt eller delvis, se datum:

» Aktuella datum för stängningar av Representationsvåningarna

Öppettider för Museum Tre Kronor, Skattkammaren och Slottsboden påverkas normalt inte.

Läs mer på webben

» om Representationsvåningarnalänk till annan webbplats

» om H.M. Konungens officiella representationlänk till annan webbplats

» om Kungafamiljens programlänk till annan webbplats

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltkungliga/paradvaningarnastangerisambandmedofficiellrepresentation.5.1a3366210de661ad20800049320.html
Herman Lindqvist gästar Gripsholms slott 7 oktober Thu, 10 Nov 2016 12:10:20 +0100

Herman Lindqvist gästar Gripsholms slott 7 oktober

"– Hans liv var så rikt och intressant att jag kunde prata i flera timmar". Hösten 2017 gästar Herman Lindqvist sitt favoritslott Gripsholm och berättar om mannen som räddade Finlands frihet och hans dramatiska liv.

FÖREDRAG

7 oktober kl. 16.00, Gripsholms slott 
Herman Lindqvist, författare

Marsken, masken, myten ...

Författaren och den uppskattade populärhistorikern Herman Lindqvist berättar denna gång  om marskalken Mannerheims dramatiska liv och fascinerande karriär, från arbetslös general till Finlands president. Mannen som ledde Finland genom kriserna och tre krig, och därmed räddade Finlands frihet, var marskalk Gustaf Mannerheim. 

Varför  är Mannerheim så intressant? 
– Hans liv var så rikt och intressant att jag kunde prata i flera timmar. Det finns ingen nordbo under hela 1900-talet som upplevde så mycket som han. Inte bara krig och politik. På sätt och vis finns det likheter mellan honom och Axel von Fersen, bägge var högättade och eleganta, kvinnornas riddare med nära relationer till damer i slott och hov.

Vad tror du är okänt för många?
– Inte många vet att hans finska karriär börjar då han har fyllt 50 och är arbetslös rysk general. Revolutionen hade brutit ut och alla gamla aristokrater kastades ut. Mannerheim trodde hans liv och karriär var slut. Några år senare var han Finlands ende marskalk och republikens statschef.

Program 2017

Upptäck årets program av föredrag, temakvällar, kvällsvisningar och mycket mer.
» Program 2017
» Biljettsida för samtliga programpunkter

Välkommen till Gripsholm

Gripsholms slott ligger en knappt en timmes bilfärd från Stockholm. Kombinera besöket till slottet med en promenad i Hjorthagen och shopping och måltid i den pittoreska småstadsidyllen Mariefred. 
» Hitta till Gripsholm

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltgrh/hermanlindqvistgastargripsholmsslott7oktober.5.1cd7aaae15a26c93cad89.html
Upptäck kungliga Rosersberg, se filmen och besök slottet  Wed, 20 Jul 2016 23:00:00 +0200

Upptäck kungliga Rosersberg, se filmen och besök slottet 

Bland Sveriges kungliga slott är Rosersberg den bäst bevarade hemligheten. Här har tiden stått stilla. Se introduktionsfilmen om Rosersbergs slott nedan.

Rummen är nästan orörda från tiden 1795–1860 med välbevarade inredningar och samlingar. Slottet byggdes åren 1634–38 av Gabriel Bengtsson Oxenstierna som gav slottet namn efter moderns familjenamn Tre Rosor.

Se en introduktionsfilm nedan.

Slottet är öppet under sommarmånaderna, gruppbesök tas emot året om.

» Boka gruppvisning

]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuelltrosersberg/upptackkungligarosersbergsefilmenochbesokslottet.5.533be1ac15510dbc3859e5.html
Hovstallets vardagliga och festliga göromål Wed, 06 Jul 2011 11:17:55 +0200

Hovstallets vardagliga och festliga göromål

Motiv:

Se filmen om Hovstallets vardagliga och festliga göromål i H.M. Konungens tjänst.

Upplev såväl vardag som fest hos Hovstallet, ett i allra högsta grad levande kulturarv.
]]>
http://www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/aktuellt/aktuellthovstallet/hovstalletsvardagligaochfestligagoromal.5.70e7de59130bc8da54e80001307.html