Visningsbeskrivning, Ulriksdals slott

Matsalen på Ulriksdals Slott. Foto: Kungl. Hovstaterna/Alexis Daflos.
Slottet byggdes i början av 1600-talet för en av dåtidens mäktigaste män – Jacob De La Gardie.  

Jacobs son Magnus Gabriel De La Gardie, som ärvde slottet, var även han en inflytelserik man.

En av hans närmaste vänner var ingen mindre än drottning Kristina. Detta var sannolikt en av anledningarna till att hennes påkostade kröning 1650 utgick från Ulriksdal.

Visningen av slottet, som beräknas ta 45 minuter, börjar i det stora entrérummet mot borggården. Här berättas om slottets äldsta historia varefter visningen fortsätter in i salarna. Många av dessa salar är präglade av 1800-talets stora intresse för 15- och 1600-tals historia. En av de ivrigaste samlarna av "historiska" möbler var Karl XV. För dessa samlingar lät han sedan arkitekt F. W. Scholander skapa fantasifulla stilromantiska rum.

I början av 1900-talet kom dåvarande kronprins Gustaf (VI) Adolf och hans andra gemål kronprinsessan Louise att bosätta sig på Ulriksdal. Därmed uppkom nya behov. Man skulle nu anpassa slottet till nya tider och förändrade krav. En av den tidens bevarade inredningar är det Stora vardagsrummet. I en före detta riddarsal skapade den unge arkitekten Carl Malmsten ett sällskapsrum i klassisk 20-talsstil. Trots att rummet idag snart är 100 år präglas det ännu av tidlös skönhet.