Sveriges Kungahus

Upptäck världens första nationalstadspark

Upptäck byggnaderna och besöksmålen i Ulriksdal och Hagaparken. Foto: Gomer Swahn

I slottsområdet Ulriksdal finns ett flertal byggnader, som du kan läsa om i parkens skyltprogram eller i guideboken för Ulriksdal som finns att köpa på slottet. Här finns bland annat Ulriksdals slottsteater Confidencenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – landets äldsta rokokoteater.
På promenadavstånd finns två handelsträdgårdar, Slottsträdgården Ulriksdallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Brunnsvikens Trädgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kungliga Nationalstadsparken


Området Ulriksdal-Hagaparken-Brunnsviken-Djurgården är världens första nationalstadspark.

Mellan Ulriksdal och Hagaparken är det promenadavstånd, och i sommar kan du även ta 'Royal Haga Tour' med båten M/S Stegeholm från bryggan Polska Uddenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, och hoppa av vid ett flertal bryggor i Brunnsviken, till exempel vid Gustav III:s paviljong som är ett av de elva kungliga slotten.

Gustav III:s paviljong är en av flera byggnader som teaterkungen hann uppföra i sin stora vision för Hagaparken. Under sommarmånaderna guidar vi dig genom lustslottet med landets mest exklusiva och intakta 1700-talsinteriöer.

I Hagaparken finns även det kungliga Haga slott, som man kan beskåda på håll från ett av flera promendastråk genom Hagaparken.