Festvåningen

Konseljsalen. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Konseljsalen. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Festvåningenbestår av nio paradrum. Den ursprungliga planeringen gjordes under stormaktstiden av slottsarkitekten Nicodemus Tessin den yngre.  

Allt blev inte klart men trots detta saknar våningen motstycke i norra Europa. Visningen inleds med en kort presentation av slottets historia.

I Festvåningens nordvästra hörn ligger Konseljsalen. Rummet används än idag vid informationskonseljer, det vill säga. möten mellan Kung och regering. Ursprungligen var här Gustav III matsal. Där hölls publika spisningar vilket innebar att endast medlemmarna av kungahuset satt till bords och övriga gäster fick se på!

Några rum längre in finns Gustav III:s paradsängkammare. I detta rum dog Gustav III av den skada som Ankarströms skott förorsakade honom två veckor tidigare.

Påföljande rum, Karl XI:s galleri, med slottet Versailles spegelgallerie som förebild. Här finns en imponerande takmålning som handlar om Karl XI:s krig i Skåne på 1670-talet. Men rummet är kanske mest känt som det rum där representationsmiddagarna hålls idag. Återigen har vi här möjlighet att skildra delar av vår stormaktshistoria såväl som inblickar i slottets nutida representation.

Dukning inför en representationsmiddag i Karl XI:s galleri. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Dukning inför en representationsmiddag i Karl XI:s galleri. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Våningens sista rum är slottets balsal – mer känt som Vita Havet. Balsalen används numera inte så ofta för dans men fungerar fortfarande som sällskapsrum vid de årliga representationsmiddagarna.