Kineserier på modet, Kina slott

Detalj av dörröverstycken i Gula rummet på Kina Slott. Foto: Kungl. Hovstaterna/Alexis Daflos.
Via de olika nationella ostindiska kompanierna fördes mängder av lyxföremål från Kina till Europa. Det var porslin, siden, lacker m.m. som importerades från det fjärran Kina.

De föremål som kom till vår kontinent var av en kvalitet som överträffade det mesta man sett.

Samtidigt var det oerhört spännande med detta märkliga land så oändligt långt borta från europeisk vardag. Berättelserna från ostindiefararna var inte mindre märkliga.

Man berättade om att man som europé bara fick kika in i ett förbjudet land. Det var endast till små europeiska handelsstationer som man kunde komma.

Allt detta skapade både ett stort intresse för Kina men också mängder med myter. Skall man sammanfatta dessa kan vi säga att Kina blev paradiset.

Om det kom så mycket fantastiskt konsthantverk från detta land så måste ju allt vara otroligt bra.

Kina blev i det europeiska medvetandet ett jordiskt paradis där alla levde gott, tyckte om varandra och över allt detta sken solen själv, kejsaren allas far och allas vän. De förmögna i Europa började följdriktigt att drömma om att leva kinesiskt.

Man började uppföra kinesiskt inspirerade byggnader, man inredde rum i kinesisk stil och framför allt importerades mängder med föremål för att pryda dessa byggnader och rum.