Hedersporträtt 2007, Svenska statens porträttsamling

Klicka för förstoring! Antonia Ax:son Johnson, porträtt av konstnär och fotograf Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Klicka för förstoring! Antonia Ax:son Johnson, porträtt av konstnär och fotograf Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Antonia Ax:son Johnson är modellen på 2007 års hedersporträtt på Gripsholms slott. Hon är en av våra främsta näringslivsprofiler, född i New York 1943.

Hon vet vad det innebär att redan från början höra till en maktelit: ärva, förädla och förvandla har alltid varit viktiga ledord längs en framgångsrik bana. Centrala begrepp är även etik och ansvar.

Socialt patos är en egenskap som Antonia Ax:son Johnson delar med fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, som utfört årets hedersporträtt.

Barockt bildspråk


Elisabeth Ohlson Wallin har valt ett bildspråk med rötter i barocken. Hennes bilder är därför tydligt arrangerade, ofta med figurrika kompositioner och dramatisk ljussättning.

Som porträttfotograf har hon både visat prov på denna form av teatral iscensättning med en rikedom på accessoarer och samtidigt utfört framställningar präglade av en stram enkelhet.

Kontraster skicklig förenade


I porträttet av Antonia Ax:son Johnson har hon förenat dessa till synes oförenliga egenskaper. De starka färgerna i förgrundens växter kontrasteras mot den strikta, arkitektoniska fonden.

I centrum sitter huvudpersonen på en upphöjd trädgårdsbrunn med favorithunden Lisa – på en gång ett personligt vittnesbörd och samtidigt en påminnelse om en gammal symbol i porträttkonsten.

Underfundig symbolik


Elisabeth Ohlson Wallin har också underfundigt fört in två föremål som får symbolisera arvet och familjen – farfars ropare till vänster i bakgrunden och fotografiet på brunnen av Antonia Ax:son Johnson omgiven av sina föräldrar. Allt är inbäddat i en hemlighetsfull klärobskyr av ljus och mörker, som på nytt vill fånga oss betraktare.