Hedersporträtt 2006, Svenska statens porträttsamling

Tomas Tranströmer, 2011 års Nobelpristagare i litteratur. Hedersporträtt 2006 av fotograf Hans Gedda.

2006 fångade fotografen Hans Gedda poeten Tomas Tranströmer på bild i ett svart-vitt porträttfotografi. Modellen avbildas sittande i halvprofil vid ett bord med sänkt huvud och blicken riktad mot sin hand. Till höger på bordet kryper en stor skalbagge på väg ut ur bild.

Vid porträttavtäckningen på Gripsholms slott berättade fotograf Gedda:
– När jag fick uppdraget att fotografera Tomas Tranströmer funderade jag på bilden. Jag ville ta med något som kunde komplettera bilden och mitt val föll på en skarabé. Då jag förde förslaget med skalbaggen på tal vid mötet med Tomas Tranströmer framgick att han själv samlat skalbaggar och insekter sedan barnsben och till och med fått sin samling utgiven i bokform.

Vid porträttavtäckningen var Tomas Tranströmer själv närvarade och skådespelaren Björn Granath läste hans dikter. Porträttet pryder sin plats med elegans i det moderna porträttgalleriet på tredje våningen i Gripsholms slott.

Upptäck porträttsamlingen på Gripsholms slott


På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar i dag cirka 4500 verk, företrädesvis oljemålningar. Samlingen innefattar porträtt från 1400-talets slut till nutid.

Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal porträtt varav ett porträtt är hedersporträtt donerat av Gripsholmsföreningen.

Besök Gripsholms slott