Hedersporträtt 2010, Svenska statens porträttsamling

Klicka på bilden för helheten. Ingvar Kamprad, årets Hedersporträtt av fotograf Thomas Wågström.

Ingvar Kamprad, en av landets mest framgångsrika företagare, är modellen på 2010 års hedersporträtt på Gripsholms slott, utfört av fotograf Thomas Wågström.

I porträttet av Ingvar Kamprad framställer Wågström företagaren som en åldrad patriark som med nöjd tillförsikt kan se tillbaka på en framgångsrik karriär. I handen håller han en IKEA-nyckel, en välkänd symbol för det företag som med sina platta paket möblerat upp västvärldens hem.

Om Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad föddes år 1926 i Pjätteryd och flyttade i sin barndom till gården Elmtaryd i grannförsamlingen Agunnaryd, där han år 1943 i liten skala grundade postorderfirman Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, d.v.s. IKEA.

När företaget under senare delen av 1940-talet började sälja möbler, var den framgångsrika grundidén att tillhandahålla ett brett, funktionellt och billigt sortiment. Idag har koncernen verksamhet i 25 länder och är ett internationellt välkänt varumärke. Ingvar Kamprad själv är fortfarande i hög grad engagerad i sitt företag.

Om fotograf Thomas Wågström

Under de senaste decennierna har fotografen Thomas Wågström ställt ut sina verk såväl i Sverige som internationellt. Hans fotoprojekt har även publicerats i bland annat På insidan av allvaret, ett tillstånd (1994, text Marie Lundquist), Boxare (2000, text Ernst Brunner), Slaget noll (2006) samt Observationer (2008).

Wågström har tilldelats ett flertal priser såväl för sina fotoböcker som för andra verk. Exempelvis ingick Boxare bland de publikationer som Hasselblad Center år 2004 utvalde till de mest betydande svenska fotoböckerna genom tiderna.

Ett återkommande tema i Wågströms foto är undersökningen av det maskulina. Han ger dock inga färdiga svar, utan betraktaren får själv gå vidare i analysen av bildernas innehåll. Framställningarna av exempelvis kustjägare och boxare pendlar från brutala och avindividualiserade uttryck till hudlöst känsliga skildringar.

Genom form och komposition blir Wågströms foto tidlösa och de mänskliga frågorna eviga. Ofta arbetar han i svartvitt, vilket ytterligare koncentrerar och förstärker fotografiernas form och innehåll.

Upptäck porträttsamlingen på Gripsholms slott

På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Det hör även till de största och omfattar i dag cirka 4500 verk, företrädesvis oljemålningar. Samlingen innefattar porträtt från 1400-talets slut till nutid.

Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal porträtt varav ett porträtt är hedersporträtt donerat av Gripsholmsföreningen.

Besök Gripsholms slott