Att forma en furste

Under Gustav III:s tid inreddes på Gripsholms slott en ny våning avsedd för den då drygt tvåårige kronprinsen Gustav Adolf. Den lille tronföljaren behövde representativa rum för att kunna framträda i sin officiella roll.

På väggarna hänger fortfarande de porträtt som sattes upp som en lektion i svensk historia för tronföljaren. Här vistades han bildligt talat omgiven av sina stora anfäder och företrädare. Gustav IV Adolfs liv kan följas i porträtten i Gripsholmssamlingen.Här framställs han som baby iförd serafimerorden, som friare till en rysk prinsessa samt tillsammans med sin gemål Fredrika Dorotea Vilhelmina, prinsessa av Baden.

De miljöer i vilka han avbildas, den dräkt han bär och hans pose är alla uttryck för den furstliga rollen. Porträtten är utförda av flera av den gustavianska epokens mest kända konstnärer, som Gustaf Lundberg, Per Krafft d.ä. och Johan Tobias Sergel.

På Gripsholm kom även slutscenen för den gustavianska epoken att utspela sig. Efter statskuppen 1809 hölls Gustav IV Adolf med familj fången på slottet. Här tvingades han även underteckna sin abdikationsakt. Strax före julafton samma år lämnade den före detta konungen inte bara slottet, utan även Sverige för evigt.