Se Kungens jubileumsutställning – fotografier, filmer, föremål och Kungens kläder

Föregående 1 2 3 4 Nästa
English flag
Finnish flag
Välkommen till jubileumsutställningen på Kungliga slottet, där vi i Rikets första sal och i storslagna paradvåningar följer Carl XVI Gustafs fyrtio händelsrika år som Kung och statschef. På torsdagar är utställningen öppen till kl. 20.00. Utställningen pågår till och med 2 februari.
Endast 27 år gammal besteg Kronprins Carl Gustaf tronen 1973 och blev världens yngste kung i en av världens äldsta monarkier. Det innebär att Kung Carl XVI Gustaf i år har varit statschef i fyrtio år.

Med valspråket 'För Sverige – I tiden' som ledstjärna har Kungen aktivt följt aktuella skeenden och händelser, både i och utanför landet och varit en viktig länk mellan historien, nutiden och framtiden.

Foton, filmer, föremål och Kungens kläder


Dessa händelserika år får vi nu ta del av i utställningen '40 år på tronen – 40 år för Sverige'. I Rikssalen och i delar av Representationsvåningarna – platserna för många av Kungens officiella uppdrag – samlas fotografier, filmer och föremål från Kungens fyrtio år som statschef.

För första gången visas även Kungens kläder i en utställning, bland annat Kungens skiddräkt från 70-talet, tillika svenska OS-truppens officiella plagg 1976, jaktkostymen från 80-talet och Kungens scoutskjorta.

Utställningen visas perioden 13 september 2013 – 2 februari 2014

Öppettider och guidade visningar – Utställningen


stängt måndagar
tisdag–söndag kl. 10.00–16.00*
torsdagar kl. 10.00–20.00**

Guidade visningar av utställningen
tisdag–söndag;
kl. 11.00 på svenska
kl. 12.00 på engelska

torsdagar även: kl. 18.00 på engelska, kl. 19.00 på svenska

*Obs! Representationsvåningarna kan komma att stängas med anledning av Kungens officiella representation, vilket kan påverka öppethållandet i delutställningarna i Konseljsalen och Gästvåningen, läs aktuella datum här. Den stora utställningen i Rikssalen är öppen vid dessa tillfällen.

**Kvällsöppet!


Utställningen är kvällsöppen på torsdagar till och med kl. 20.00 (ej 26 december). Gäller endast utställningen, övriga delar av slottet stängda. Under dessa kvällar ingår en guidad visning av utställningen kl. 18.00 på engelska och kl. 19.00 på svenska.

Entré från Yttre borggården


Entré till utställningen är via slottets Västra valv, från Yttre borgården, se skissen nedan. Utställningen äger i huvudsak rum i Rikssalen, men även i Konseljsalen i Festvåningen och Stora gästvåningen.

Entréavgift


Utställningsbiljett*
Vuxna 90 kr
Barn 7–17 år och studerande 45 kr
Barn under 7 år fri entré i målsmans sällskap

*Biljetten ger entré till utställningen som visas i Rikssalen och delar av Representationsvåningarna och gäller ett besökstillfälle. Guidade visning ingår. Ingen grupprabatt ges.

Slottsbiljett*
Vuxna 150 kr
Barn 7–17 år och studerande 75 kr

*Slottsbiljetten inkluderar ett besök till Representationsvåningarna samt Skattkammaren och Museum Tre Kronor, inom sju dagar. Guidade visningar ingår.

'Mina 40 år för Sverige' – ny bok!


I samband med årets jubileum utkommer i boken Mina 40 år för Sverige.

Kungen har valt ut cirka 300 bilder från sina år som statschef och försett dem med personliga bildtexter.

Förutom en inledande reflektion över de gångna åren finns det även tematiska avdelningar som belyser Kungens engagemang för miljön, idrotten, scoutrörelsen, familjen och rollen som statschef.

'Mina 40 år för Sverige', Norstedtslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns till försäljning utställningen och i Slottsboden.

Minnesprodukter


I Slottsboden finns även en serie minnesprodukter framtagna för jubileet, med motiv och mönster från dess grafiska profil, exempelvis frimärken, brevpress, servetter och tändsticksask.

Fotoutställning på Drottningholms slott


På Drottningholm visas fotoutställningen '40 år på tronen – 40 år för Sverige – en bildkavalkad', med bilder ur bland annat Bernadottebibliotekets fotosamling.

Läs om utställningen på Drottningholms slott

Följ årets jubileum på webben


Utställningen är en del årets jubileumsfirande, se jubileumssidan www.kungahuset.se/kungen40länk till annan webbplats. Här läser du Kungens egna ord om jubileet och följer Kungaparets länsresor som pågår hela året.
Teckning: Ingrid Jonsson Gremo

Entré till slottens besöksmål


1. Biljett & Information och Slottsboden
2. Västra valvet, ingång till utställningen och Representationsvåningarna
3. Högvaktsavlösning
4. Museum Tre Kronor
6. Skattkammaren
7. Livrustkammaren (museum i annan regi, ingår ej i slottsbiljetten)