Julgransplundring på Ulriksdals slott 4–5 januari – förboka biljetter

Föregående 1 2 Nästa
Upplev en spännande julgransplundring på ett kungligt slott! Med temat 'Jul hos Karl XV' blir det minst sagt en annorlunda tillställning, med en blandning av kungliga traditioner och det som hör dagens julgranplundringar till! Boka biljetter i tid, begränsat antal platser.
Karl XV hälsar er välkomna och julgransplundringen inleds med en skattjakt efter julstjärnor i slottsrummen, därefter serveras det varm choklad och Karl XV:s bönkaka (som är godare än det låter, läs mer längre ned på sidan). Vem blir dagens Bönkung!?

Efter fikat är det dags för långdans kring granen i slottets stora matsal. Grand final är julbockens entré som har med sig godisstrutar till alla barn!

Aktiviteten pågår i två timmar och passar åldern 5–12 år. Begränsat antal platser, bljetter förbokas.

Förboka biljetter!


Biljetter till förbokas per tel 08-402 61 30 (vardagar kl. 9.00–12.00) och hämtas ut i biljettkassan på Kungliga slottet, vid Yttre borggården skyltat 'Biljett & Information', under ordinarie öppettid.

Biljettpriser:
150 kr för barn (inkl. varm choklad med kaka och godisstrut)
100 kr för vuxna (inkl. kaffe)

Tider för julgransplundringen:
4 januari kl. 12.00 och kl. 15.00
5 januari kl. 12.00 och kl. 15.00

Förbokade biljetter kan även betalas i huvudentrén till Ulriksdals slott, 15 minuter innan tillställningen. Fri parkering i slottsallén.

Karl XV:s jul


Temat för julgransplundringen är 'Karl XV:s jul' och vi har plockat godbitarna ur Karls firande, senare traditioner och dagens julgransplundring.

På Karls julfester utsågs Bönkungen. Bönkakan är en sockerkaka i vilken det ligger en böna (tänk mandeln i gröten). Den som fick bönan blev usedd till Bönkung. Bönkungen försågs med papperskrona och mantel och till hans uppgifter hörde att utse sin personal. Vid julfesten år 1865 utsåg Bönkungen självaste kung Karl XV att vara trappsopare, till sällskapets stora munterhet!

Jultomten var ännu inte en tradition i Sverige på Karls tid, julklappar delades oftast ut av julbocken. Efter middagen delades det ut pralinaskar med komiska, gärna bitska, verser.

En modernare tradition får vi från Lennart Bernadottes memoarer — på annandagen bjöd småprinsarna in sina vänner på julfest och innan det vilda festandet satte igång serverades varm choklad och tårta.