I var mans hand!

Föregående 1 2 3 Nästa
Vas med Karl XV (1826-1872). Porslin med gul glasyr och tryckt dekor, tillverkad vid Gustavsberg. Foto: Gustavsbergssamlingen/Nationalmuseum.
Passa på att titta i montern i entréhallen när du besöker Ulriksdals slott. Här ses föremål som representerar ett ämne, lika aktuellt nu som för 200 år sedan.

I var mans hand


Dagligen ser vi porträtt på kungafamiljen – i massmedia, på mynt och frimärken – så frekvent att vi kanske inte reflekterar över det? Spridningen av bilder sker snabbare idag än någonsin, men fenomenet att sprida bilder på kungafamiljen går långt tillbaka i tiden.

Att avbilda kungahusets medlemmar på föremål blev populärt under 1800-talet. Prydnadsföremål i porslin och byster intog svenska hem och borgeliga salonger.

En reproduktion av dåvarande kronprinsessan Victoria på locket till en nystask från 1880-talet, är samma fenomen som kylskåpsmagneter med nuvarande kronprinsessparet från 2010.

Ta med ett minne hem


I entréhallen finns det möjlighet att ta med sig ett kungligt minne hem. Butiken Slottsboden har försäljning i ett angränsande rum till entrén, med produkter som har anknytning till kunglig historia och de kungliga samlingarna. Även försäljning i stallbyggnaden med drottning Kristinas kröningsekipage.