| Lyssna

Resan till Egypten – fotoutställning på Strömsholms slott

Föregående 1 2 Nästa

Drottning Victoria utvecklades till både en konstnärlig och teknisk skicklig fotograf. Hennes resa till Egypten resulterade i över 3000 bilder. Bilden är beskuren. Foto: Drottning Victoria, ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv.

I sommar uppmärksammas en kunglig kvinnlig konstnär med en fotoutställning på Strömsholms slott. Drottning Victoria, som föddes för 150 år sedan, var en skicklig akvarellmålare och pianist – men inte minst en av landets betydande pionjärfotografer!

Drottning Victoria lärde sig att fotografera redan i unga år i födelsestaden Karlsruhe, Baden. Som nyanländ i Sverige odlade hon sitt intresse och blev en mycket skicklig amatörfotograf. Hon lärde sig den senaste fototekniken och utvecklade både en konstnärlig och teknisk skicklighet. Hennes största fotoprojekt var hennes två Egyptenresor som resulterade i över 3000 foton.

Ett urval av dessa fotografier, tagna i Egypten 1890–1892, visas i utställningen Resan till Egypten – drottning Victorias fotografiska liv.

Fotona är hämtade ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv, där delar av drottningens produktion finns kvar i form av svartvita papperskopior. På egen begäran sänktes, efter hennes död, alla hennes negativ i viken utanför Tullgarns slott.

Besök Strömsholms slott