Prinsessan Lilians brudklänning visas på Kungliga slottet

Prinsessan Lilians brudklänning från 1976 visas nu i Bernadottevåningen på Kungliga slottet. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Nu visas prinsessan Lilians brudklänning i Bernadottevåningen på Kungliga slottet. I slutet av augusti öppnar även dräktutställningen Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! med ett 30-tal plagg som prinsessan burit i samband med kunglig representation i fest och vardag.

Prinsessan Lilians brudklänning

Eftersom det varit bröllopsyra på Kungliga slottet passar det att, som smakprov på den kommande utställningen, visa den klänning prinsessan Lilian bar när hon gifte sig med Kungens farbror prins Bertil den 7 december 1976.

Klänningen är designad av klädskaparen Elisabeth Wondrak i London. Hon hade under många år ett nära samarbete med prinsessan Lilian och ritade inte mindre än 29 Nobelklänningar och ett stort antal andra fest- och representationsplagg för prinsessan. Det var Elisabeth Wondrak som i en intervju i SvD 2005 menade att den finns en speciell "Lilian look" – en mjuk och fin elegans som var karakteristisk för prinsessan.

Se monterutställningen under slottets ordinarie öppettid.
Obs! Stängningar av paradvåningarna i samband med det Kungliga bröllopet, se datum.

Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!
Utställningen öppnar 29 augusti

Den 30 augusti 2015 skulle prinsessan Lilian ha fyllt 100 år. Det uppmärksammas med dräktutställningen Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! I slottets vackra Pelarsalen kommer ett 30-tal plagg som prinsessan burit i samband med kunglig representation i fest och vardag att visas. Dräktutställningen öppnar för allmänheten lördagen den 29 augusti.

Läs om tidigare utställda föremål

I montern i Bernadottevåningen visas föremål ur de Kungliga samlingarna. Läs om tidigare utställda samlingar:
Kunglig koppar
Möbler med omdiskuterad formgivning
Slottsvakten då och nu
Sofia Magdalenas första divan på Kungliga slottet 
Sofia Magdalenas sekretär
Riksmarskalksstavarna