Ur samlingarna: Kunglig koppar visas på Kungliga slottet

I montern i Kungliga slottets paradvåning ses just nu kopparföremål från köket i Sibyllas våning. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungahuset.se

Se föremål ur samlingarna som sällan skådas. I ett av paradrummen presenteras med jämna mellanrum ett urval ur samlingarna. Läs nedan om tidigare föremål som ställts ut. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Via länkarna nedan kan du läsa om tidigare samlingar som ställts ut, bland annat Sofia Magdalenas divan. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Läs mer om bland annat slottsvaktens historia, via länk nedan. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

I Bernadottevåningen på Kungliga slottet visas i en monter föremål ur de Kungliga samlingarna. På denna sida läser du om pågående utställning och även om de föremålen som tidigare ställts ut. Just nu ses en samling traditionella köksgeråd i koppar som använts i kungliga kök.

Om koppar vid matlagning

Koppar är ett material som lämpar sig väl för kärl till matlagning på bland annat gas- och vedspis. Materialet leder och fördelar värme effektivt. Än i dag så används traditionella kopparkastruller i de kungliga köken, däremot har till exempel aspicformar och turbotpannor övergetts. Merparten av det som här visas var i användning ända in på mitten av 1900-talet.

Tillredning av mat i koppar och regelbunden användning leder till kopparförgiftning. Därför förtennas kärlen inuti och i vissa fall även på utsidan. Syrarika produkter reagerar dock negativt med tenn och därför är syltkitteln inte förtent. Före användning putsades syltkitteln noga och direkt efter sköljning fylldes den med råvaror.

Merparten av kopparföremålen som visas här är alla rengjorda från smuts och korrosion (rost) men inte putsade. Den oputsade ytan är inte skadlig för föremålet. Om föremålen ska putsas är en fråga om smak och tid.

Se monterutställningen under slottets ordinarie öppettid.

Läs om tidigare utställda föremål:

Möbler med omdiskuterad formgivning
Slottsvakten då och nu
Sofia Magdalenas första divan på Kungliga slottet 
Sofia Magdalenas sekretär
Riksmarskalksstavarna