Ur de Kungliga samlingarna: slottsvakten nu och då

Föregående 1 2 Nästa

I en monter i Bernadottevåningens inre västra drabantsal visades till och med slutet av juni 2014 en liten samling slottsvaktsuniformer, både moderna och äldre. Tillsammans gav de en bild av slottsvaktens viktiga roll, nu som då.

Slottsvakten nu och då

Innanför det Kungliga slottets murar svarar sedan 1700-talets sista år slottsvakterna för ordningen. Uppdragen är många och olikartade – en synlig del är ansvaret för vilka personer som släpps in genom slottets portar och alltsedan den stora slottsbranden 1697 är brandförebyggande åtgärder en viktig uppgift.

Efter sitt trontillträde lät Karl XIV Johan avveckla såväl liv- som stånddrabanterna. Därför svarar slottsvakterna sedan 1830 också för säkerheten inne på Stockholms slott. I samband med den Kungliga familjens officiella åtaganden tjänstgör slottsvakterna även vid ceremonier och festligheter som högtidliga audienser, representationsmiddagar och statsbesök. Sedan 2001 tjänstgör såväl kvinnor som män inom slottsvakten. Före 1968 benämndes slottets egen säkerhetspersonal slottsknektar.

Uniformen har två syften

Något förenklat har uniformen två syften – att visa vem bäraren är och vad hon eller han gör. Sedan Karl X Gustaf blev kung av Sverige 1654 bär det svenska hovet huset Pfaltz livréfärger – mörkblått och silver. Snittet på de kungliga slottsvakternas uniformer har under lång tid följt krigsmaktens, men med knappar och galoner som visar att bäraren arbetar direkt för kungahuset. Detaljer visar sedan för vilken kunglig person och vilken avdelning bäraren tjänstgör. Dagens slottsvakter bär liksom sina företrädare regerande Konungs namnchiffer på kragspeglar, bältesspänne och mössa samt Ståthållarämbetets silvergalon på vapenrocken.

Uniformen består av mörkblå vapenrock och byxor, vit skjorta med slips, svarta lågskor och vita handskar. Till daglig dräkt hör dessutom svart bälte med silverspänne och skärmmössa – vintertid med mörkblått kapell men sommartid med vitt. Till parad bär man istället ett bälte med silvergaloner och huggare – ett sidovapen inte olikt en sabel men med kortare klinga. Vid parad byts uniformsmössan ut mot en bicorn – en trekantig hatt med rötter i det tidiga 1800-talet.

Huggare, silvergramaner och plymage

Vid högtidliga audienser bär två slottsvakter sina huggare i breda axelgehäng med silverplåt, hattar rikt dekorerade med silvergramaner och gul plymage samt varsin stav med knapp och doppsko av silver. Med hänsyn tagen till väderlek och hotbild kan uniformen kompletteras med förstärkningsplagg och -utrustning.

Läs om tidigare utställda föremål:
Sofia Magdalenas första divan på Kungliga slottet 
Sofia Magdalenas sekretär
Riksmarskalksstavarna