Sofia Magdalenas sekretär är tillbaka efter 170 år

Föregående 1 2 Nästa
Foto: Kungl. Hovstaterna.
Passa på att se en märklig möbel som lämnade de kungliga samlingarna redan under Karl Johan-tiden och som nyligen återförvärvats. Sekretären visas i en liten utställning i Bernadottevåningen på Kungliga slottet till och med den 8 december.
År 1766 gifte sig dåvarande kronprinsen Gustav (senare Gustav III) med Sofia Magdalena av Danmark. Bosättningen ledde till förändringar i flera av de kungliga slotten. På Drottningholm inreddes en ny våning för kronprinsessan intill den som hennes make redan hade.
 
Arbetet bekostades av drottning Lovisa Ulrikas handkassa och därför finns inga räkenskaper där man kan spåra inköp och beställningar. Det lilla damskrivbordet i montern bör dock vara gjort för kronprinsessans nya våning. När Drottningholm inventerades 1777 fanns det i Sofia Magdalenas kabinett: "En helt liten Skrif Bureau med höga fötter, fanerad med mörckt och lius brunt träd, ett litet galler af träd ofwan omkring." Vid den inventeringen brände man också in ägarmärket på baksidan.
 
Det lilla skrivbordet var en mycket ovanlig beställning. Modellen har ingen svensk motsvarighet, men det är gjort i Stockholm av en snickare med ingående kunskap om franska och engelska möbler. Vem han var, vet vi inte med säkerhet. Det kinesiserande gallret är skiktlimmat på engelskt vis, vilket talar för Israel Millman, som varit i London på 1750-talet när sådana galler var högsta mode. Andra kännetecken pekar mot Nils Dahlin, en av Sveriges främsta möbelsnickare och återkommande leverantör till Lovisa Ulrika.

Läs om tidigare utställda föremål: Riksmarskalksstavarna