Sista dagarna! Utställningen

Resan till Egypten

visas 14 och 17 mars

Föregående 1 2 Nästa
Drottning Victoria utvecklades till både en konstnärlig och teknisk skicklig fotograf. Hennes resa till Egypten resulterade i över 3000 bilder. Bilden är beskuren. Foto: Drottning Victoria, ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv.
En kunglig kvinnlig konstnär uppmärksammas med en fotoutställning på Kungliga slottet. Drottning Victoria, som föddes för 150 år sedan, var en skicklig akvarellmålare och pianist – men inte minst en av landets betydande pionjärfotografer!  Obs! Stängt 11–16 mars.
Drottning Victoria lärde sig att fotografera redan i unga år i födelsestaden Karlsruhe, Baden. Som nyanländ i Sverige odlade hon sitt intresse och blev en mycket skicklig amatörfotograf. Hon lärde sig den senaste fototekniken och utvecklade både en konstnärlig och teknisk skicklighet. Hennes största fotoprojekt var hennes två Egyptenresor som resulterade i över 3000 foton.

Ett urval av dessa fotografier, tagna i Egypten 1890–1892, visas i utställningen Resan till Egypten – drottning Victorias fotografiska liv, i Bernadottevåningen på Kungliga slottet. Utställningen kan ses 14 och med 17 mars, under ordinarie öppettid och ingår i ordinarie entrébiljett. Stängd 13, 15, 16 mars.

Fotona är hämtade ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv, där delar av drottningens produktion finns kvar i form av svartvita papperskopior. På drottningens begäran sänktes, efter hennes död, alla hennes negativ i viken utanför Tullgarns slott.

Victoria (1862–1930) var gift med Gustaf V och blev drottning 1907. Drottning Victoria har anknytning till de slott som utställningen visas på. Utställningen invigdes av Kungen på Solliden i somras och visades även på Tullgarns slott. Somrarna tillbringade, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, Victoria och Gustaf V på Tullgarns slott. Solliden på Öland, numera Kungafamiljens sommarbostad, uppfördes 1906 på Victorias initiativ.