Natt på Hovstallet! Öppet under Kulturnatten lördagen den 20 april

The Royal Stables is open 26 April until midnight with free entrance. Photo: Anna Östergren/Kungl. Hovstaterna.
För första gången deltar Hovstallet i Kulturnatten och bjuder in till en annorlunda och för många okänd miljö mitt i city. Fri entré under Kulturnatten!

Natt på Hovstallet


20 april kl. 18.00—24.00
Väpnargatan 1 (se kartan nedan)
H.M. Konungens hovstall ansvarar för kungafamiljens vardagliga och ceremoniella transporter. Här får du se paradvagnar, selkammare, garage, smedja, ridhus och stall (ridhus och stall stänger kl. 21 då hästarna måste sova, men vi andra forsätter till kl. 24!) och träffa Hovstallet personal – bilförare, kavaljerskuskar och beridare.

Korvgrillning i smedjan


Passa på att samla krafter en stund under den hektiska natten. I Hovstallets smedja, i originalskick sedan 1894, grillar vi korv och serverar kaffe.

Tidigare användes smedjan till att smida skor till hästarna. I smedjan finns det spiltor där hovslagaren band upp hästarna inför skoningen. Ässjorna användes att värma upp stålet så att det gick lätt att tillverka en sko. Hovstallet byggdes för hundra hästar och hovslageriet var igång under hela dagarna. Numera köper vi färdiga skor till hästarna. Och grillar korv i smedjan.

Välkommen!

Kulturnatt på Östermalm


Under Kulturnatten 2013 medverkar en mängd kulturaktörer med kvällsöppet och fri entré, både på Östermalm och övriga innerstan. Se stadens program härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besök även Kunglig slottet under Kulturnatten!
 

Hitta till Hovstallet:

Entré