| Lyssna

Gränslöst – uppmärksammade svenskar visas i fotoutställning på Gripsholms slott

Porträtt i utställningen. Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011. Sanna Sjöswärd, Carl Bildt, 2014. Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998. Bilderna är beskurna.

I sommar ses fotoutställningen Gränslöst på Gripsholms slott med porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Utställningen öppnar 14 juni och pågår till och med 30 september.

I Gränslöst visas 23 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen. Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda till Magnus Laupa.

Utställningen pågår 14 juni–30 september

Utställningen ses under Gripsholms slotts ordinarie öppettider och ingår i entrépriset. På öppningsdagen, den 14 juni, kl 15.00 hålls en kort introduktion i utställningen av Eva-Lena Karlsson, intendent på Nationalmuseum. Till utställningen finns också en app som fungerar som en audioguide där verken presenteras med bild, text och ljudfiler. 

Nytaget porträtt av Carl Bildt

På Gripsholms slott visas för första gången fotografen Sanna Sjöswärds nytagna porträtt av utrikesminister Carl Bildt. Hans karriär spänner från tunga internationella uppdrag till svensk stats- och utrikesminister. Sanna Sjöswärd har med enkla medel skapat ett karaktäristiskt och spännande porträtt i form av en silhuettering. Det har beställts särskilt till utställningen och har liksom de andra porträtten förvärvats till Statens porträttsamling. Under våren och sommaren visas utställningen på Arlanda flygplats under namnet Crossing Borders.

Statens porträttsamling

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt.

Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män. Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället.

Genom porträtten från Gränslöst/Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid.

Hitta till Gripsholms slott