På Café Mandeltårtan. Foto: Kungahuset.se
Framtiden -barn mellan 3 och 5 år – visar Drottningen sin ”verkstad”. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
17.03 Station 5 — Framtid. Barn mellan 3 och 5 år visar sin "verkstad" där de jobbat med betong och lera.
16.54 Station 4 — Nutid. Företaget Water Jet Sweden visar upp sin vattenskärare. Med vanligt vatten, högt tryck och lite sand kan den skära igenom, i princip, alla material. En miljövänlig teknik.
16.47 Kungaparet får av Kerstin Erkers höra om Kockums emaljverk, 1893-1971, som låg i Ronneby.
Tidsresan i Brunnshallarna. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kungaparet i Brunnshallarna. Foto: Kungahuset.se
16.32 Nils Ingmar Thorell berättar att en ek ska planteras i parken som ett minne av Kungaparets besök. Dessutom skapar 1400 barn i Ronneby kommun tillsammans ett konstverk till minne av dagen.
16.31 Kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingmar Thorell hälsar Kungaparet välkomna till Ronneby Brunnspark, som år 2005 vann utmärkelsen "Sveriges vackraste park".
16.27 Kungaparet anländer till Ronneby Brunnspark.
16:14 Berit Andnor Bylund, hur har ni på länsstyrelsen arbetat fram programmet som Kungaparet får ta del av idag?
--Det är naturligtvis så att det har varit väldigt många engagerade i besöket, det har varit samtal med kommunerna och sen har vi på länsstyrelse sållat och försökt hitta ett flyt i programmet som känns bra. Allmänheten har också kommit in med idéer, till exempel Ronneby som vi kommer till nu strax är många som har velat visa upp. Det ska vara en bra balans mellan besökspunkterna och sen spelar förstås det rent geografiska roll. Det har varit ett jättejobb, men det har också varit fantastiskt roligt. Det är trevligt att se detta engagemang ute i länet! Det visar ju inte minst det vi varit med om idag, att så många vill träffa Kungaparet. Som Stortorget nyss, där var det till och med svårt att uppskatta hur många som kom. Och i Olofström, hela staden var där kändes det som!
Kungaparet visas runt i produktionen av Roger Elfmark, produktionschef. Till höger i bild Alexander Kara, platschef för ABB:s enhet High Voltage Cables . Foto: Morgan Karlsson/ABB
15.11 Kungaparet hälsas välkomna av Alexander Kara, platschef och ansvarig för ABB:s kabelverksamhet i Karlskrona och i Huntersville, US.
Därefter tar Johan Söderström, vd för ABB i Sverige, vid. Han börjar med att berätta att ABB är sponsorer till både Childhood och Wcyf och arbetar för att ABB ska jobba med barnrättsfrågor.
ABB har nära 9000 medarbetare i Sverige och finns på 30 orter. ABB i Karlskrona växer mest och ska vara dubbelt så stort 2015. I Karlskrona tillverkas sjöströmskablar. De efterfrågas stort - två exempel på projekt som möjliggörs tack vare dem är vindkraftverksparker till havs och offshoreplattformar. En meter kabel väger 100 kg. ABB installerar även kablarna, som grävs ner tre meter under havsbotten.
Kungaparet anländer till ABB, High Voltage Cables, i Karlskrona. Foto: Morgan Karlsson/ABB
15.06 Anländer till ABB High Voltage Cables på Verkö.
14.51 Åter på bussen. På väg till ABB High Voltage Cables på Verkö i Karlskrona. Under resan berättar Monica Strandhag på Stena Line Scandinavia AB om deras satsning på Östeuropa som pågått sedan mitten av 90-talet. Bolaget Karlskrona Baltic port är samägt mellan Stena Line och Karlskrona kommun. Visionen är att bygga ut kapaciteten för att ytterligare nå ut till öst där den stora tillväxten sker.
Bengt-Åke Claesson, Kungaparet och Henrik Ny efter presentationen av Green Charge sydost. Foto: Kungahuset.se
14.25 Efter lunchen berättar Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola och projektansvarig för Green Charge sydost, och Bengt-Åke Claesson, platschef CGI Karlskrona, om projektet Green Charge sydost. Projektet är en samverkan mellan företag och kommuner i sydöstra Sverige för att introducera elfordon och laddningsmöjligheter. El-bilar är något som Sverige ligger efter inom, det finns många satsningar men inget koordinerat. Green charge bildades för drygt 2 år sedan och vill bidra till att Sverige ska nå det uppsatta målet är att vara fossiloberoende år 2030.
Kungaparet hälsar på gästerna i gröna salongen inför lunchen på residenset. Foto: Kungahuset.se
Foto: Kungahuset.se
12.43 Trumgruppen Replay från Karlskrona Kulturskola spelar vid Klaipedaplatsen.
Drottningen får blommor av Matthijs Borst, 4,5 år, vid Stortorget i Karlskrona Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
12.37 Marinens musikkår spelar Under blågul fana.
Kungen håller sitt tal på Stortorget i Karlskrona. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
"Det var här i Karlskrona som jag hämtade ut min första uniform som ung sjöofficersaspirant. Jag har självklart många trevliga och roliga minnen från den tiden när örlogsvarvet blomstrade."
12.12 Varvschef Fredrik Henrik af Chapman (1721-1808) och med honom samtida personer, gestaltade av skådespelare i tidstypiska kläder, berättar om Karlskronas historia.
Drottningen hälsas välkommen av ett teatersällskap vid Stortorget i Karlskrona. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kungaparet anländer i en Cadillac som tillhört Kung Gustaf VI Adolf. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Snart i Karlskrona. Foto: Kungahuset.se
11.56 Kungaparet anländer till Karlskrona.
11.31 Kungaparet lämnar Olofströms. Resan går vidare mot Karlskrona.
11.21 Kungaparet åker från Folkets Hus i en Volvo PV 654, 1933 års modell. Bilarna i kortegen är från Olofströms bilmuseum.
Kungen vid den specialhylla som ställts i ordning inför Kungaparets besök på biblioteket i Olofström. Foto: Kungahuset.se
Barn från Kyrkhults skola presenterar sitt skolprojekt för Kungaparet. Barnen har tillsammans med kommunen byggt en badplats. Foto: Kungahuset.se
10.40 I Aniaraparken (Harry Martinson föddes i Olofström) visar Kjell-Åke Karlsson en av de många Carl Eldh-statyer som finns i Olofström.
Olofström. I väntan på att träffa Kungaparet. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet på väg till Olofström och Blekinge län. Foto: Kungahuset.se
09.15 Berit Andnor Bylund, landshövding i Blekinge, hälsar välkommen till dagen i Blekinge län. Hon inleder med att berätta om två glädjeämnen — Kungaparets besök och att Karlskrona höll sig kvar i hockeyallsvenskan.
Berit Andnor Bylund berättar sedan om Blekinge, som är ett av Sveriges minsta län och landskap. Blekinge har 153.000 invånare och fem kommuner. Karlskrona är residensstad. Just nu förs diskussioner om att bilda en storregion med Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Blekinge blev svenskt vid freden i Roskilde 1658.