Engagemang

Kronprinsessan besöker överlevande från Tsunamikatastrofen i Sri Lanka. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Kronprinsessan besöker överlevande från Tsunamikatastrofen i Sri Lanka. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Kronprinsessan Victoria inträder som regent, när Kungen är förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef, till exempel på grund av utlandsresa.

Kronprinsessan medverkar vid statsbesök och officiella besök, Riksdagens öppnande, Nationaldagsfirandet, Nobelfestligheterna och representationsmiddagar.

Kronprinsessan utför också egna representationsuppdrag inom allt från näringsliv till kultur och idrott.

Hennes engagemang för de officiella uppdragen är stort och hon förbereder sig ambitiöst inför varje ny uppgift.

Internationellt fredsarbete


Frågor som engagerar Kronprinsessan Victoria särskilt är bland annat kris- och konflikthantering och internationellt fredsfrämjande verksamheter, till exempel inom FN.

Biståndsverksamhet


Hon intresserar sig också för biståndsarbete inom bland annat SIDA och Svenska kyrkans internationella arbete och studerade 2005 svenska hjälpinsatser på plats i Bangladesh och Sri Lanka.

Kronprinsessan Victorias Fond


Radiohjälpens insamling till förmån för Kronprinsessan Victorias Fond, som hjälper ungdomar med funktionshinder till fritidsupplevelser, ligger henne varmt om hjärtat.

Kronprinsessparets stiftelse


Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse. Kronprinsessparet stiftelse ska främja barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa.