Kungen håller tal på Stora torget i Karlstad. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
"Kära värmlänningar, ert län sjuder av framtidstro på många sätt, det vet ni redan. Det är lätt att förstå att många vill leva och bo här. Värmland har en stark identitet och ni har mycket att vara stolta över."
16.52 Kungaparet anländer till Stora torget i Karlstad. Där hålls Värmlandskalas med musikunderhållning, där bland andra Klara Nilsson och Mattias Pettersson från Värmlänningarna, Christer Nerfont, Wermland Opera och Vladimir Matiling, vinnare av Svensktoppen nästa, framför blandade låtar med orkester under ledning av kapellmästare Stig Lindell. Malte Hallqvist är konfrencier.
Efter landshövding Kenneth Johanssons tal håller Kungen länstalet i Värmlands län.
Fototillfälle på Sandgrund. Foto: Kungahuset.se
Lars Lerin och Manoel Marques välkomnar Kungaparet till Lerinmuseet. Foto: Kungahuset.se
15.48 Kungaparet stiger ombord på kanalbåten Dalsland och hälsas välkomna av guiden Ywonne Johansson. Båten är just nu i pråmkanalen. Kanalen byggdes för att underlätta transporten av olika varor mellan Vänern och Klarälven. Kanalen grävdes förhand av fyrahundra soldater. Den stod färdig 1883.
Kungaparet vid Slussvaktarcaféet där de snart stiger på kanalbåten. Foto: David Sica/Stellapictures
Kungaparet vid Hyttruinen i Borgvik. Hyttan var en gång del av den järnbruksverksamhet som bedrevs i Borgvik. Foto: Kungahuset.se
14.35 Kungaparet anländer till Hyttruinen i Borgvik. Sven Erik och Oscar Magnusson sjunger Anita. Därefter framför Rigmor Gustavsson Imagine och avslutar med Ack, Värmeland, du sköna.
14.03 På rundtur med buss i Borgvik. Guiden Kathrin Lilja Olsen berättar om Borgvik och dess historia. Borgvik är en av landets bäst bevarade brukskulturmiljöer och har överhuvudtaget en spännande historia. Det var här, vid Borgviksälven (då kallad Värma), som de allra första värmlänningarna slog sig ner när inlandsisen drog sig norrut. Borgvik var redan på 1300-talet en centralort. Att det skulle bli en kyrka här bestämdes 1716 av Karl XVII, som också var på plats vintern 1716 och bestämde var kyrkan skulle ligga.
13.04 Lunch på Sliperiet.
I Sliperiet fotograferar Benjamin Goss Kungaparet med en kamera från 1904. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet välkomnas till Sliperiet av ägaren Oscar Magnusson. Foto: Kungahuset.se
11.46 Därefter berättar Torbjörn Bood, kommunstyrelsens ordförande, om Grums kommun. Mycket skogsbruk i norr, lantbruk i mitten och industrierna vid Vänern dominerar orten. Kulturen är viktig i kommunen; "samlas tre värmlänningar i ett rum bildar de ett dansband". Musiken är viktig, till exempel grundades Sven-Ingvars i Grums kommun. Sedan berättar Annika Lomarker, kommunchef, om kommunens vision om att få en så bra kommunutveckling som möjligt och hur de arbetar med att få de 11.000 invånarna att bli ambassadörer för kommunen. Kommunen har ett bra läge i länet med närhet till vatten, vägar, järnväg och flyg. Det finns många företagare i kommunen och utmärkande är att många av dem är kvinnor.
11. 36 I bussen på väg mot Grums berättar landshövdingen om länets framtid. Arbetslösheten är ungefär på riksnivå. Handel och service är områden som går bra. Sverige är det land i Europa som har den snabbast växande urbanisering. Det gäller även i Värmland där Karlstad har en stor inflyttning. Gamla industriorter arbetar idag med att hitta nya näringar. Vad gäller integration vill landshövdingen göra mer, ett lyckat projekt är att ge nya svenskar introduktion till landsbygdsfrågor och på så sätt locka till sig arbetskraft och boende till länet. Karlstad universitet har 18 000 studenter och universitet bildades 1999.
Kungen på besök i Forshaga 1974.
Elever från hundsportgymnasiet, Forshagaakademin, visar hunddressyr. Foto: David Sica/Stellapictures
Kungaparet besöker Klarälvsrummet i Forshaga. Foto: Kungahuset.se
Klarälven. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet anländer till Karlstad och dagen i Värmlands län. Foto: Kungahuset.se
Dagen i Värmlands län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.