Prins Carl Philip besöker Lyon

Prinsen och Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike, gratulerar Tommy Myllymäki till bronset i kock-VM. Foto: Kungahuset.se

Tisdagen den 27 och onsdagen den 28 januari besökte Prins Carl Philip Lyon i Frankrike. Prinsen besökte IKEA:s solcellsanläggning, det nyöppnade vetenskapsmuseet Musée des Confluences och Bocuse d'Or VM där kocken Tommy Myllymäki tävlar för Sverige.

Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike, Jean Christophe Menuel och Prinsen vid IKEA:s solcellsanläggning. Foto: Kungahuset.se

Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike, Jean Christophe Menuel och Prinsen vid IKEA:s solcellsanläggning. Foto: Kungahuset.se

Prinsen inledde sitt besök i Lyon under tisdagen med ett besök på IKEA:s solcellsanläggning "Dépôt central de Saint Quentin Fallavier". Jean Christophe Menuel, chef för anläggningen, välkomnade Prinsen och berättade om IKEA:s hållbarhetsstrategi. Därefter fick Prinsen en visning av solcellsanläggningen och av energibesparingssystemet.

Tisdagskvällen avslutades med en middag med anledning av Bocuse d'Or.

Prins Carl Philips andra dag i Lyon började med ett besök på det nyöppnade Musée des Confluences. Bruno Jacomy, museets direktör och ansvarig konservator, berättade om museets tillkomst och arkitektur samt visade den permanenta utställning i de fyra salarna: Ursprung, Arter, Samhällen och Evighet.

Musée des Confluences, som öppnade i december förra året, är ritat av den österrikiska arkitektbyrån Coop Himmelb(l)au. Foto: Kungahuset.se

Musée des Confluences, som öppnade i december förra året, är ritat av den österrikiska arkitektbyrån Coop Himmelb(l)au. Foto: Kungahuset.se

Museets namn "Musée des Confluences" anspelar både på dess geografiska plats, vid sammanflödet av floderna Rhône och Saône, och till museets uppdrag, att sammanföra olika områden av mänsklig kunskap; naturvetenskap och antropologi.

Museets direktör Bruno Jacomy guidar Prinsen genom salen ”Arter”. Foto: Kungahuset.se

Museets direktör Bruno Jacomy guidar Prinsen genom salen ”Arter”. Foto: Kungahuset.se

På eftermiddagen tog Prinsen plats på läktaren och hejade fram Tommy Myllymäki, Sveriges tävlande i Bocuse d'Or VM.

Världens främsta kockar tävlar i kock-VM, Bocuse d'Or, i Lyon. Sveriges representant är Tommy Myllymäki. Foto: Laurent Cipriani/AP

Världens främsta kockar tävlar i kock-VM, Bocuse d'Or, i Lyon. Sveriges representant är Tommy Myllymäki. Foto: Laurent Cipriani/AP

Därefter besökte Prinsen mässområdet och de svenska företagen som var på plats.

Under kvällen närvarade Prinsen vid prisutdelningen där Tommy Myllymäki kom på tredje plats.

Tommy Myllymäki hamnade på bronsplats i Bocuse d'Or. Norge vann och på andra plats kom USA. Foto: Kungahuset.se

Tommy Myllymäki hamnade på bronsplats i Bocuse d'Or. Norge vann och på andra plats kom USA. Foto: Kungahuset.se

Om Bocuse d'Or

Bocuse d’Or har sedan starten 1987 snabbt utvecklats till att bli världens mest prestigefyllda matlagningstävling. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse – världens kanske mest berömde kock.

24 av världens främsta kockar tävlar i Bocuse d’Or. Kockarna har kvalificerat sig till Lyon genom 60 nationella uttagningar och sedan tre kontinentala tävlingar: Bocuse d’Or America Latina, Bocuse d’Or Europe samt Bocuse d’Or Asia Pacific.

De tävlande ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer. Utöver huvudråvarorna ska varje rätt bestå av tre garnityrer och en sås.

Senast en svensk vann Bocuse d’Or VM var 1997, då Mathias Dahlgren tog hem guldet. Sedan 1991 har Sverige varit bland de 10 bästa.