Kungaparet gav Sverigemiddag på Kungliga slottet - stort bildspel

Gäster från Jönköpings län Lena Maria Klingvall, Behnaz Bahabozorgi, Marianne Svensson och Lennart Israelsson, landshövding Minoo Akhtarzand och Khosro Mirnezami, Maria Gustafsson och Roy Gustafsson. Foto: Erik Mårtensson /Scanpix

Fredagen den 1 februari gav Kungaparet årets första representationsmiddag på Kungliga slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.
Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt alla landshövdingar. De cirka 200 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal. Middagen intogs i Vita Havet.

Kungen förde landshövding Chris Heister, Stockholms län, till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen VD Maria Hedblom, Skogstekniska Klustret, Västerbottens län.

Drottningen fördes till bordet av landshövding Lars-Erik Lövdén, Hallands län, och hade på sin högra sida Samebyordförande Nicklas Johansson, Tåssåsens sameby, Jämtlands län.

Kronprinsessan fördes till bordet av landshövding Lars Bäckström, Västra Götalands län. På sin högra sida hade Kronprinsessan företagare Göran Hoas, Lilla Bjers odling, Gotlands län.

Prins Daniel förde landshövding Margareta Pålsson, Skåne län, till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Daniel VD Caroline Trege, Drivhuset, Stockholms län.

Gästlistan i sin helhet finns att ladda ner här. PDF

2013 är det 40 år sedan Kungen tillträdde tronen och blev Sveriges statschef. Med anledning av det införs Sverigemiddag, en ny form för en av de årligt återkommande representationsmiddagarna. I sitt välkomsttal nämnde Kungen också de resor som Kungaparet ska göra över hela Sverige under 2013. Läs Kungens välkomsttal här.öppnas i nytt fönster

Meny

Grönsaksterrine klädd i mangoldblad med parmesancreme och krispigt parmesanflarn.

Kryddpepparstekt hjortytterfilé med grönpepparsås, potatisfondant gratinerad med Västerbottenost, råstekt rödkål med sherryvinäger och fänkålscrudité.

Apelsinmousse med krispig nougatbotten och hasselnötsglass med crème fraîche.

Se en film nedan om förberedelserna inför middagen.