| Lyssna

Galamiddag för Finlands presidentpar - se film här

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

Kungaparet tillsammans med presidentparet vid galamiddagen på Kungliga slottet. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Tisdagen den 17 april gav Kungaparet middag på Kungliga slottet för finska presidentparet med anledning av statsbesöket.
Kungafamiljen representerades i övrigt av Prins Carl Philip och Prins Daniel.

Kungaparet hälsade de ca 160 gästerna välkomna i Vita havet innan middagen intogs i Karl XI:s galleri. Bland gästerna deltog president Niinistös officiella svit, representanter från diplomatiska kåren, riksdagen, regering, län och myndigheter samt representanter för svensk vetenskap, kultur och näringsliv.

Kungen förde fru Haukio till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth.

Drottningen fördes till bordet av president Niinistö. På sin högra sida hade Drottningen statsminister Fredrik Reinfeldt.

Prins Carl Philip förde statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth till bordet. På sin vänstra sida hade Prins Carl Philip statsrådet Annie Lööf.

Prins Daniel förde psykiatriker Ylwa Westerberg till bordet och hade på sin vänstra sida fru Barbara Helenius.

President Niinistö förde Drottningen till bordet och hade på sin vänstra sida psykiatriker Ylwa Westerberg.

Gästlistan finns att ladda ner här.PDF

Kungens tal till presidenten finns att läsa häröppnas i nytt fönster.

Meny


Menyn bestod av lättrökt gulfenad tonfisk med mangoterrin och wasabicreme.

Därefter serverades ångkokt piggvarsfilé med ramslökstäcke, smörrostade rödbetor från Gotland, toppmurkelsås och potatispuré med friterade gulbetor. Detta följdes av helstekt Gotländsk dilammytterfilé med grön sparristerrin, kronärtskocka-barigoule, smålök kokt i ankfett och rosmarinsky.

Middagen avslutades med chokladsufflé med ingefärskryddad fruktkompott och sesamglass.

Servis


Förrätt och efterrätt serveras på tallrik ur servis av Karin Björnqvist som togs fram till Kungens 50-års dag 1996. Tillverkad av Gustavsberg.

Fiskrätten serveras på tallrik ur servis, beställd för drottning Josefina, 1800-talets senare hälft. Tillverkningsort okänd.

Kötträtten serveras på tallrik ur servis, utförd i Berlin på 1850-talet för drottning Victorias mor, storhertiginnan av Baden.

Glasservisen var bröllopsgåva till vårt nuvarande kungapar från Sveriges regering och riksdag 1976. Utförd vid Kosta glasbruk efter ritning av Sigurd Persson.

Bestick


Matgaffel med kronprins Oskars (I) namnchiffer utförd av E A Zethelius, Stockholm 1832. Matsked utförd för änkedrottning Josefina av Gustaf Möllenborg, Stockholm 1873. Dessertgaffel och dessertkniv av förgyllt silver ur en uppsättning tillverkad i Paris för Karl XIV Johan mellan åren 1819-36.
 

Linne


Linnet kommer från Klässbol och är en gåva från Sveriges riksdag och regering till H.M. Konungen, 20 år som monark.

Blommor


Temat för blomsterarrangemanget är våren. På bordet i Karl XI:s galleri står Löjtnantshjärta, Getrams och Viburnum.