Huvud

Årets nobelpristagare på traditionell middag hos H.M. Konungen  

Kungaparet på väg in till middagen för årets nobelpristagare. Foto: Sören Andersson, Scanpix.

Kungaparet på väg in till middagen för årets nobelpristagare. Foto: Sören Andersson, Scanpix.

Fredagen den 11 december gav Kungaparet sin traditionella middag för årets Nobelpristagare. Gästerna hälsades välkomna av Kungen och Drottningen i Vita Havet på Kungliga slottet. Middagen hölls därefter i Karl XI:s galleri.
Kronprinsessan tillsammans med  Prins Carl Philip. Foto: Sören Andersson, Scanpix.

Kronprinsessan tillsammans med Prins Carl Philip. Foto: Sören Andersson, Scanpix.

Kungen förde medicinpristagaren, professor Elisabeth H. Blackburn, till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen makan till årets fysikpristagare, Mrs Janet L. Murphy.

Drottningen fördes till bordet av fysikpristagaren, doktor George E. Smith. På sin andra sida hade hon nobelpristagaren i kemi, doktor Venkatraman Ramakrishnan.

Fysikpristagaren, doktor Willard S. Boyle, förde Kronprinsessan till bordet. Kronprinsessan hade på sin högra sida nobelpristagaren i fysik, doktor George E. Smith.

Prins Carl Philip förde Mrs Vera Rosenberry Ramakrishnan, maka till kemipristagaren, till bordet. På sin andra sida hade han medicinpristagaren, professor Elisabeth H. Blackburn.

Prinsessan Madeleine blev förd till bordet av kemipristagaren, doktor Venkatraman Ramakrishnan. På sin andra sida hade hon nobelpristragaren i kemi, professor Thomas A. Steitz.

Prinsessan Madeleine med sin fästman  Herr Jonas Bergström. Foto: Sören Andersson, Scanpix.

Prinsessan Madeleine med sin fästman Herr Jonas Bergström. Foto: Sören Andersson, Scanpix.

Meny


Menyn för kvällen bestod av en jordärtskockssoppa med vit Albatryffel och raviolo fylld med anklevermousse från frigående ankor.

Därefter serverades stekt havsabborre med cassoulet på musslor och soranabönor. Efter det följde svampstekt rådjursytterfilé med potatisconfit, muskatpumpa och hasselnötspuré samt björnbärssky.

Middagen avslutas med en svartvinbärsmousse med åkerbärssorbet och salmbärsmarmelad.